krzychuzab Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 21 Lipca 2018 Ja mam taką nadziewarkę za 56 zł:https://allegro.pl/nadziewarka-szpryca-2-5kg-maszynka-na-kielbase-i7367922111.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=OWM2ZjkzNTctODc4Zi00YjdiLWJjNTgtYTA5Nzg3MmI3NmM3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c8a3aacd-e199-4c72-ab4b-4cc312c84d29#thumb/5 Kabanosy robiłem pierwszy raz 9 kg i bez problemu. Jelita baranie 23/25, lejek w komplecie 15 mm. Więc nie jest potrzebny drogi sprzęt (moim zdaniem). Efekt prac:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14835-komfort-wędzenia-czyli-kibelek-pod-wiatą/page-2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 21 Lipca 2018 Ja mam taką nadziewarkę za 56 zł:U mnie taka służy skutecznie już 12 lat, ale ostatnio ma konkurencję w postaci REVOLUTION. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 21 Lipca 2018 Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów. Ale fakt lepiej będzie się je nabijać więc coś za coś. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 22 Lipca 2018 Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów. Raczej to polskie oznaczenie kalibru jelit.Powinny mieć średnicę około 15-17 mm Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 22 Lipca 2018 Z kalibrem jelit to jest różnie nieraz się kup jelita że są odpowiednie a nieraz w jelite do kabanosów zapakuję się białą parzoną. Ważne że przepis na kabanosy jest ok. Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie Opakowanie też jest ważne bo nazwa do czegoś zobowiązuje i tworzy to jedną całość wraz z zawartością nazywaną kabanosem.Co to byłby za kabanos zapakowany w osłonkę białkową o rozmiarze 65 mm. Edytowane 22 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 22 Lipca 2018 arkadiuszu zgadzam sie w stu procentach nie mozna kaleczyc rzemiosla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 23 Lipca 2018 Czy jak do kabanosów wg tego przepisu użyję mięsa z dzika (mam 2,8 kg szynki) i dodam wieprzowinę kl. II - około 8 kg to też będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-603022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) Będzie.Tylko za mocno nie mieszaj i II wp musi być 70/30. Edytowane 23 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-603024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 12 Września 2023 Cześć. Zrobiłem kabanosy. Karkówka, boczek. Sitko 10.. Wszystko ładnie poszło. Po wyjęciu z wędzarni słychać piękne"pyk" jak się przełamuje. Jedna wada; słone jak wszystkie psi. Dałem 18g pekto na kg. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 12 Września 2023 Pochwal się ile peklosoli dałeś na 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 12 Września 2023 (edytowane) 24 minuty temu, MistrzJan napisał(a): Dałem 18g pekto na kg. 20 minut temu, tytan58 napisał(a): Pochwal się ile peklosoli dałeś na 1kg. Edytowane 12 Września 2023 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 12 Września 2023 58 minut temu, MistrzJan napisał(a): Jedna wada; słone jak wszystkie psi. Dałem 18g pekto na kg. Nie ma co się dziwić, kabanos po podpiekania traci ok 30-36% masy, więc w produkcie finalnym zawartość soli w 1kg kiełbasy wyniesie ok 2,45%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 12 Września 2023 W prawie wszystkich przepisach na forum podają 18 g. Smaku nie mają , czy co?. A jeszcze jedno. Kupiłem jelita w (swojskie wyroby) 24-26, bo mam lejek 15. Specjalnie do nich dzwoniłem by się poradzić. Przyszło 91m, połowa z nich za mała średnica. Krew człowieka zalewa. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 12 Września 2023 2 godziny temu, MistrzJan napisał(a): Smaku nie mają , czy co?. Oczywiście, że mają jeśli podasz dokładny skład surowca to można bardziej szczegółowo wyliczyć natomiast przy dawce 18g nigdy nie wyjdzie mniej soli niż 2% przy zastosowaniu podpiekania. Zawsze możesz zastosować parzenie zamiast podpiekania wtedy kabanosy będą mniej słone. 2 godziny temu, MistrzJan napisał(a): Kupiłem jelita w (swojskie wyroby) 24-26, bo mam lejek 15. Specjalnie do nich dzwoniłem by się poradzić. Możesz bardziej szczegółowo napisać jakich jelit użyłeś czy to były baranki czy wp. Jakoś nie wierze w to, żeby źle doradzili od wielu lat kupuję w tym sklepie i nigdy nie miałem problemów wręcz przeciwnie pełen profesjonalizm (bez obrazy) ale wystarczy wiedzieć tylko co się chce kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 12 Września 2023 Co da zasady pyk ta ma być słychać po podsuszeniu . Po wędzeniu to trochę za wcześnie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 12 Września 2023 Baranki. Też jestem zdziwiony. Czytałem dużo pochlebnych opinii na forum. Bardzo sympatyczna rozmowa telefoniczna. Zrobiłem spore zakupy; przyprawy, inne jelita, a tu takie coś. A może wymoczę i jeszcze raz podwędzę?. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 12 Września 2023 12 minut temu, MistrzJan napisał(a): Baranki Baranki 24-26mm po nabiciu będą miały średnicę ok 20mm. Jak chcesz je założyć na lejek 15 jest to możliwe przy użyciu pilota a same jelito powinno być namoczone wcześniej w wodzie inaczej to męka. Poszukaj na forum kolegi jumbo on wykonuje świetne lejki kabanosowe. 21 minut temu, MistrzJan napisał(a): Też jestem zdziwiony. Czytałem dużo pochlebnych opinii na forum. Bo tak jest. 28 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Co da zasady pyk ta ma być słychać po podsuszeniu . Po wędzeniu to trochę za wcześnie Na tej podstawie można wywnioskować, że skład surowca był "chudy" lub podpiekanie było za długo prowadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 13 Września 2023 Zrobiłem druty, jak Dziadek pokazywał i z zakładaniem nie ma problemu. Ale średnica jelit jest za mała i ciężko je naciągnąć, rwą się. Moczyłem, może za krótko 1 godz. Przelałem wodą. 4 kg karkówki i 2 kg boczku- tłustawy. Pół godz w 100 st C. Co do słoności; Czy mięso z Lidla jest solone?. Namoczyłem 2 kawałki. Osuszę i zobaczymy. Śledzie też się moczy😂. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) 5 godzin temu, MistrzJan napisał(a): Moczyłem, może za krótko 1 godz. Zdecydowanie tak, dodatkowo jak naciągasz jelita na lejek to posmaruj go olejem będą łatwiej wchodziły. 5 godzin temu, MistrzJan napisał(a): Czy mięso z Lidla jest solone? Nie jest solone natomiast jest nastrzykiwane białkami, kiedyś jak wrzuciłem karkówkę na grilla z Lidla to obok grilowanego mięsa pojawił się duży wyciek białek, które pod wpływem temp. uległy koagulacji (białe gluty) od tamtej pory żadnego mięsa z Lidla. 5 godzin temu, MistrzJan napisał(a): 4 kg karkówki i 2 kg boczku- tłustawy. Skład surowcowy jest dobrze dobrany szacunkowa zawartość tłuszczu wyniosła ok 30-33%. Natomiast musisz wiedzieć, że sól ma budowę polarną a tłuszcz niepolarną wiec czysty tłuszcz nie sprzyja rozpuszczaniu i wchłanianiu soli żeby to nastąpiło potrzebny jest "czas" i rozpuszczalnik np. soki i woda zawarta w mięsie. Jeśli Twój próg słoności jest niski to przy następnej produkcji zmniejsz dawkę soli np 16-17g/kg jeśli zamierzasz podpiekać. Przy parzeniu 18g jest ok., pamiętaj czym bardzie wysuszysz kiełbasę tym bardziej będzie słona (woda odparuje a sól zostanie). 5 godzin temu, MistrzJan napisał(a): Namoczyłem 2 kawałki. Osuszę i zobaczymy. Śledzie też się moczy😂. Na tym etapie to nie jest dobry pomysł ten sposób nie wiele da a może zaszkodzić. Edytowane 13 Września 2023 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 13 Września 2023 W tej chwili najlepsze mięso jest w Dino. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) Spać mi to nie dało. W nocy namoczyłem 2 kawałki (pisałem) teraz ugryzłem, nie jest słone. spuchł. leża na słońcu na razie. Faktycznie był wyciek białek. Dzięki Maxell. Dzwoniłem do "swojskich" i jednak za krótko moczyłem. Powinno się moczyć kilka godz, aż rozmiękną, zmieniając wodę-tak mi powiedziano. Edytowane 13 Września 2023 przez MistrzJan Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 13 Września 2023 9 godzin temu, MistrzJan napisał(a): W nocy namoczyłem 2 kawałki ......... spuchł. Oby te kiełbaski się nie zepsuły Co to zapomysły ...!!! Odsolenie, nawodnienie i wysoka temperatura to jest raj dla bakterii Słoność wyrównuje się dopiero po pewnym czasie. Przesolone wędliny należy zużyć do potraw kuchennych i tyle. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 13 Września 2023 33 minuty temu, MistrzJan napisał(a): W nocy namoczyłem 2 kawałki (pisałem) teraz ugryzłem, nie jest słone. spuchł. leża na słońcu na razie. No i trafił nam się mistrz. Życie Ci nie miłe czy co?!? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 13 Września 2023 Życie mi miłe. Suszenie na słońcu to stara metoda. Miro pewno mnie poprze, On jest tradycjonalistą 😀 Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.