Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam taką nadziewarkę za 56 zł:

U mnie taka służy skutecznie już 12 lat, ale ostatnio ma konkurencję w postaci REVOLUTION. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602904
Udostępnij na innych stronach

Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów. Ale fakt lepiej będzie się je nabijać więc coś za coś.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów.

Raczej to polskie oznaczenie kalibru jelit.

Powinny mieć średnicę około 15-17 mm

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602923
Udostępnij na innych stronach

Z kalibrem jelit to jest różnie  nieraz się kup jelita że są odpowiednie a nieraz w jelite  do kabanosów zapakuję się białą parzoną. Ważne że przepis na kabanosy jest ok. Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602938
Udostępnij na innych stronach

Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie 

 

Opakowanie też jest ważne bo nazwa do czegoś zobowiązuje i tworzy to jedną całość wraz z zawartością nazywaną kabanosem.Co to byłby za kabanos zapakowany w osłonkę białkową o rozmiarze 65 mm.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-602940
Udostępnij na innych stronach

Będzie.Tylko za mocno nie mieszaj i II wp musi być 70/30. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-603024
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Cześć. Zrobiłem kabanosy. Karkówka, boczek. Sitko 10.. Wszystko ładnie poszło. Po wyjęciu z wędzarni słychać piękne"pyk" jak się przełamuje. Jedna wada; słone jak wszystkie psi. Dałem 18g pekto na kg.

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861397
Udostępnij na innych stronach

 

24 minuty temu, MistrzJan napisał(a):

Dałem 18g pekto na kg.

 

20 minut temu, tytan58 napisał(a):

Pochwal się ile peklosoli dałeś na 1kg.

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861408
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Jedna wada; słone jak wszystkie psi. Dałem 18g pekto na kg.

Nie ma co się dziwić, kabanos po podpiekania traci ok 30-36% masy, więc w produkcie finalnym zawartość soli w 1kg kiełbasy wyniesie ok 2,45%.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861431
Udostępnij na innych stronach

W prawie wszystkich przepisach na forum podają 18 g. Smaku nie mają , czy co?. A jeszcze jedno. Kupiłem jelita w (swojskie wyroby) 24-26, bo mam lejek 15. Specjalnie do nich dzwoniłem by się poradzić. Przyszło 91m, połowa z nich za mała średnica. Krew człowieka zalewa.

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861440
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MistrzJan napisał(a):

Smaku nie mają , czy co?.

Oczywiście, że mają jeśli podasz dokładny skład surowca to można bardziej szczegółowo wyliczyć natomiast  przy dawce 18g nigdy nie wyjdzie mniej soli niż 2% przy zastosowaniu  podpiekania. Zawsze możesz zastosować parzenie zamiast podpiekania wtedy kabanosy będą mniej słone.

 

2 godziny temu, MistrzJan napisał(a):

Kupiłem jelita w (swojskie wyroby) 24-26, bo mam lejek 15. Specjalnie do nich dzwoniłem by się poradzić.

Możesz bardziej szczegółowo napisać jakich jelit użyłeś czy to były baranki czy wp. Jakoś nie wierze w to, żeby źle doradzili od wielu lat kupuję w tym sklepie i nigdy nie miałem problemów wręcz przeciwnie pełen profesjonalizm (bez obrazy) ale wystarczy wiedzieć tylko co się chce kupić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861454
Udostępnij na innych stronach

Co da zasady pyk ta ma być słychać po podsuszeniu . Po wędzeniu to trochę za wcześnie 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861458
Udostępnij na innych stronach

Baranki. Też jestem zdziwiony. Czytałem dużo pochlebnych opinii na forum. Bardzo sympatyczna rozmowa telefoniczna. Zrobiłem spore zakupy; przyprawy, inne jelita, a tu takie coś. A może wymoczę i jeszcze raz podwędzę?.

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861460
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Baranki

Baranki 24-26mm po nabiciu będą miały średnicę ok 20mm. Jak chcesz je założyć na lejek 15 jest to możliwe przy użyciu pilota a same jelito powinno być namoczone wcześniej w wodzie inaczej to męka. Poszukaj na forum kolegi jumbo on wykonuje świetne lejki kabanosowe.

 

21 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Też jestem zdziwiony. Czytałem dużo pochlebnych opinii na forum.

Bo tak jest:thumbsup:.

 

28 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Co da zasady pyk ta ma być słychać po podsuszeniu . Po wędzeniu to trochę za wcześnie 

Na tej podstawie można wywnioskować, że skład surowca był "chudy" lub podpiekanie było za długo prowadzone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861478
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem druty, jak Dziadek pokazywał i z zakładaniem nie ma problemu. Ale średnica jelit jest za mała i ciężko je naciągnąć, rwą się. Moczyłem, może za krótko 1 godz. Przelałem wodą. 4 kg karkówki i 2 kg boczku- tłustawy. Pół godz w 100 st C. Co do słoności; Czy mięso z Lidla jest solone?. Namoczyłem 2 kawałki. Osuszę i zobaczymy. Śledzie też się moczy😂.

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861524
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

Moczyłem, może za krótko 1 godz.

Zdecydowanie tak, dodatkowo jak naciągasz jelita na lejek to posmaruj go olejem będą łatwiej wchodziły.

5 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

Czy mięso z Lidla jest solone?

Nie jest solone natomiast jest nastrzykiwane białkami, kiedyś jak wrzuciłem karkówkę na grilla z Lidla to obok grilowanego mięsa pojawił się duży wyciek białek, które pod wpływem temp. uległy koagulacji (białe gluty) od tamtej pory żadnego mięsa z Lidla.

5 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

4 kg karkówki i 2 kg boczku- tłustawy.

Skład surowcowy jest dobrze dobrany szacunkowa zawartość tłuszczu wyniosła ok 30-33%. Natomiast musisz wiedzieć, że sól ma budowę polarną a tłuszcz niepolarną wiec czysty tłuszcz nie sprzyja rozpuszczaniu i wchłanianiu soli żeby to nastąpiło potrzebny jest "czas" i rozpuszczalnik np. soki i woda zawarta w mięsie. Jeśli Twój próg słoności jest niski to przy następnej produkcji zmniejsz dawkę soli np 16-17g/kg jeśli zamierzasz podpiekać.  Przy parzeniu 18g jest ok., pamiętaj czym bardzie wysuszysz kiełbasę tym bardziej będzie słona (woda odparuje a sól zostanie).

 

5 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

Namoczyłem 2 kawałki. Osuszę i zobaczymy. Śledzie też się moczy😂.

Na tym etapie to nie jest dobry pomysł ten sposób nie wiele da a może zaszkodzić.  

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861551
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili najlepsze mięso jest w Dino.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861555
Udostępnij na innych stronach

Spać mi to nie dało. W nocy namoczyłem 2 kawałki (pisałem) teraz ugryzłem, nie jest słone. spuchł. leża na słońcu na razie. Faktycznie był wyciek białek. Dzięki Maxell. Dzwoniłem do "swojskich" i jednak za krótko moczyłem. Powinno się moczyć kilka godz, aż rozmiękną, zmieniając wodę-tak mi powiedziano.

Edytowane przez MistrzJan

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861559
Udostępnij na innych stronach

 

9 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

W nocy namoczyłem 2 kawałki ......... spuchł.

Oby te kiełbaski się nie zepsuły :facepalm: Co to zapomysły ...!!!

Odsolenie, nawodnienie i wysoka temperatura :devil: to jest raj dla bakterii :rolleyes:

Słoność wyrównuje się dopiero po pewnym czasie.

Przesolone wędliny należy zużyć do potraw kuchennych i tyle.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861568
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, MistrzJan napisał(a):

W nocy namoczyłem 2 kawałki (pisałem) teraz ugryzłem, nie jest słone. spuchł. leża na słońcu na razie.

No i trafił nam się mistrz. :facepalm:

Życie Ci nie miłe czy co?!?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/31/#findComment-861573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.