grzech25 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 2 Listopada 2016 http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/1155-jelita-baranie-naturalne-22-24-extra-30m-tubowane.html Zbóju - dzięki wielkie!!! Nie wiedziałem o istnieniu tegoż cudnego wynalazku W końcu powrócą kabanosiki do menu. Rozplątywanie i nizanie zwykłych jest zbyt stresogenne jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zapewne jest to kolagen . Z opisu wynika że to baranki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) My mamy już wypróbowane. Super sprawa . W tej chwili posiadając nadziewarkę, dobry lejek i możliwość zakupu tych jelit kabanosy to Pan Pikuś. Gorąco wszystkim polecam Edytowane 2 Listopada 2016 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zapewne jest to kolagen . Mniej nerwów stracisz niż z baranka . Jednak baranek to baranek To nie kalogen Andrzejku.... podobno bardzo fajnie się z nimi pracuje , na jednej ze Spółdzielni ludzie korzystali. Fak że są trochę droższe ale jesli ktoś ma problem.... warto http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/1155-jelita-baranie-naturalne-22-24-extra-30m-tubowane.html Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zapewne jest to kolagen Andrzejku o co kaman z kolagenem przy jelitach baranich kalogen Haluś a co to jest czy to to samo co kolagen :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Haluś a co to jest czy to to samo co kolagen :laugh: Wojtku są to jelita baranie na tubie, ułatwiają nadziewanie jelita na lejek . Więcej informacji Jelita baranie kaliber 22-24 EXTRA długość 30 mb tubowane na rurkach plastikowych.Po wypełnieniu średnica 18-20mm.JELITA SĄ NACIĄGNIĘTE NA RURKACH Z TWORZYWA UŁATWIAJĄ PRACĘ DLA OSÓB ZNIECHĘCONYCH SZUKANIEM MAŁEGO OTWORU W KOŃCÓWCE JELITA. PRZED UŻYCIEM NALEŻY DOBRZE NAMOCZYĆ W LETNIEJ WODZIE TAK ABY SWOBODNIE SCHODZIŁY Z RURKI BEZPOŚREDNIO NA LEJEK. UWAGA WAŻNE ŻEBY PRZY ŚCIĄGANIU JELIT NA LEJEK CZARNA GUMKĄ BYŁA PRZY STRONIE KOŃCÓWKI LEJKA. Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas. Edytowane 2 Listopada 2016 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność Edytowane 2 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 2 Listopada 2016 To nie kalogen Andrzejku... Z opisu wynika że to baranki . Andrzejku o co kaman z kolagenem przy jelitach baranich Wojtek , na tubach są również osłonki kolagenowe i w pierwszej chwili mi to wpadło . Wyjaśniłem jednak jak wyżej ........ Pozdrawiam cieplutko Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 2 Listopada 2016 Baranki baranki - ale lejek musi być 12mm też takie kupiłem 8 zł tuba 15 m - a mój w nadziewarce ma 15 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 4 Listopada 2016 Wojtku są to jelita baranie na tubie, ułatwiają nadziewanie jelita na lejek . Haluś, ja wiem co to jest bo jelita baranie na tubie zakupiłem kilka tyg. temu o czym pisałem kilka postów wcześniej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?p=524826 A z tym "co to jest" to chodziło o to, że zamiast napisać kolagen to napisałaś kalogen i ja w fromie żartu zapytałem co to jest Nie załapałaś o co kaman? :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-525080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 4 Listopada 2016 Nie załapałaś o co kaman? :laugh: Nie załapałam Wojtku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-525121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Panie Wazowski, proszę zrobić wg filmowej instrukcji i posmakować. Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW I słowo stało się ciałem (...) Po kilku cennych wskazówkach EAnny jak ostrośc sitek, rodzaj szynki (zrazówka), wyeliminowanie łopatki, stworzyłem kolejne 5kg i faktycznie sa lepsze, różnica jest szczególnie odczuwalna po wyschnięciu kabanosów, kabanosy nie są już "patykowate" i trudne do przeżucia. Dziękuję za garść cennych rad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-529053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Muski, dnia 02 List 2016 - 08:16, napisał: kabanosy nie problem - ale nakładanie flaczka na lejek Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność. Najprostszym jest agrafka (zamknięta), którą wsuwamy do jelita, co następnie bardzo ułatwia jego otwarcie. Ten "myk" należy bezwarunkowo opatentować, a dla EAnny Nagrodę Nobla! Teraz mogę odwołać postanowienie "ostatni raz kabanosy". Wczoraj nadziałem je nie martwiąc się czy nie słyszą mnie dzieci. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-530893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Wczoraj nadziałem je nie martwiąc się czy nie słyszą mnie dzieci. To bardzo się cieszę, że skorzystałeś z podpowiedzi z dobrym skutkiem Maszyny "proste" są bezkonkurencyjne w codziennym życiu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-530896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) A tez zrobiłem bo chodziły za mną od miesiąca,zdjęcia po 4 dniach suszenia, ale roboty przy nich dużo ale przegryzka znakomita. Edytowane 4 Lutego 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-539128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 21 Października 2017 Też w końcu zrobiłem. Przyprawione, jak w przepisie, tylko mieszanka soli z saletrą.Moje są trochę chudsze, bo na tę większą część dałem łopatkę i karkówkę. Następnym razem będzie trochę więcej tłustego. Aha - miałem lenia, poszedłem na łatwiznę i dałem gotowy mielony pieprz, przy kolejnych kabanosach jednak sam świeżo zmielę Jelita - 18-20 EXTRA, i z tym było trochę ciężko, w przyszłości wezmę trochę większe lub te na rurkach.Wrażenia po pierwszym razie OK, trochę pracy przy tym jest, ale warto. Ładnie i szybko się wędzą. Dzięki za przepis. P.s. Myślałem początkowo o paprykowych, ktoś robił? Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki? Słodka i ostra - ile na kg? Czy może jakiejś chilli drobno dokroić? Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a jadłem kiedyś kupne, były dosyć ostre, ale przepyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Kabanosy to kiełbasa krucha.Jak łamiesz to powinna robić charakterystyczny "pyk" Przy tym składzie surowcowym tego nie będzie i zamiast kruche będą gumowate. Edytowane 22 Października 2017 przez EAnna lit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki? Jak sama nazwa strony wskazuje, są to wędliny domowe. Nie stoi nad Tobą żaden kontroler jakości i nie ciosa Ci kołków na głowie, jeżeli nie będziesz się trzymał sztywno receptury. Rób swoje Eksperymenty kulinarne, to jest to co lubię Edytowane 22 Października 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 21 Października 2017 Ładna porcyjka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 21 Października 2017 Qba, dzięki, pierwszy raz to robiłem, zobaczymy po wyschnięciu, jakie będą. A co do papryki, to wolałbym zasięgnąć opinii kogoś, kto takie robił. Sporo pracy przy tym jest, a nie chciałbym sknocić, żeby potem były niezjadliwe ????. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Sporo pracy przy tym jest, a nie chciałbym sknocić, żeby potem były niezjadliweZjadliwe będzie, bo przecież jest wiele przepisów na kiełbasy z zawartością papryki.Klasyczne przyprawy do kabanosów to kminek, gałka i pieprz. Możesz na początek część farszu przyostrzyć ostrą papryką.Zobaczysz, czy będzie Wam smakować.Wszystkie eksperymenty zapisuj ilościowo, żebys mógł wyciągać wnioski na przyszłość. Edytowane 21 Października 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 22 Października 2017 Dzidek weź pod rozwagę, to , że TU na forum nikt nie chce Ci dokuczyć, tylko swoim doświadczeniem "nauczyć" Cię jak zrobić to idealnie. Rozumiem twoją euforię z własnego wyrobu (cieszy bardzo, wiem) ale musisz też umieć przyjąć krytykę - bo to krytyka konstruktywna jest . Wypada powiedzieć - "więcej pokory" a dobrze na tym wyjdziesz, bo każdy TU chętnie Ci wówczas pomoże. Eksperymenty wskazane jak najbardziej, bo inaczej nadal w jaskiniach byśmy mieszkali. Ale czasami nie warto wywarzać otwartych drzwi tylko posłuchać starszego , bo on powie Ci gdzie klamka .Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 22 Października 2017 Też w końcu zrobiłem. Przyprawione, jak w przepisie, tylko mieszanka soli z saletrą. Moje są trochę chudsze, bo na tę większą część dałem łopatkę i karkówkę. Następnym razem będzie trochę więcej tłustego. Oj, troszkę tu bałaganu w moim temacie. Cienkie kiełbaski Kolegi dzidek2 podobają mi się . Co prawda składem różnią się od oryginału. Szanuję prawdę i to że podałeś skład swojego wyrobu. Czyli swój wyrób nazwij a'la kabanosy .... przecież smaku i tak nie zmienią.Proponuję Ci zrobić ściśle wg przepisu i sobie porównasz. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 22 Października 2017 Kabanosy to specyficzny asortyment ... farsz praktycznie nie ma wiązania dlatego ważny jest dobór odpowiednich mięśni i praktycznie brak wyrabiania ...Wtedy jest charakterystyczna delikatność i kruchość wyrobu ...O tym Ci się staramy powiedzieć kolego Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 22 Października 2017 O już posprzątane . Miałem coś napisać koledze dzidkowi , ale raczej nie ma sensu. Ech.... Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-572017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.