Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Zbóju - dzięki wielkie!!! Nie wiedziałem o istnieniu tegoż cudnego wynalazku :) W końcu powrócą kabanosiki do menu. Rozplątywanie i nizanie zwykłych jest zbyt stresogenne jak dla mnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne jest to kolagen .

 

 

Z opisu wynika że to baranki . :blush::facepalm:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524846
Udostępnij na innych stronach

My mamy już wypróbowane. Super sprawa :) . W tej chwili posiadając nadziewarkę, dobry lejek i możliwość zakupu tych jelit kabanosy to Pan Pikuś. Gorąco wszystkim polecam :)

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524849
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne jest to kolagen . :D Mniej nerwów stracisz niż z baranka . Jednak baranek to baranek :D:)

To nie kalogen Andrzejku.... podobno bardzo fajnie się z nimi pracuje , na jednej ze Spółdzielni ludzie korzystali. Fak że są trochę droższe ale jesli ktoś ma problem.... warto :)

http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/1155-jelita-baranie-naturalne-22-24-extra-30m-tubowane.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524851
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne jest to kolagen

Andrzejku o co kaman z kolagenem przy jelitach baranich :rolleyes::laugh:

 

 

kalogen

Haluś a co to jest :D czy to to samo co kolagen :rolleyes::laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524852
Udostępnij na innych stronach

Haluś a co to jest :D czy to to samo co kolagen :rolleyes::laugh: :laugh:

 

Wojtku są to jelita baranie na tubie, ułatwiają nadziewanie jelita na lejek .

 

Więcej informacji

 Jelita baranie kaliber 22-24 EXTRA długość 30 mb tubowane na rurkach plastikowych.

Po wypełnieniu średnica 18-20mm.

JELITA SĄ NACIĄGNIĘTE NA RURKACH Z TWORZYWA UŁATWIAJĄ PRACĘ DLA OSÓB ZNIECHĘCONYCH SZUKANIEM MAŁEGO OTWORU W KOŃCÓWCE JELITA. PRZED UŻYCIEM NALEŻY DOBRZE NAMOCZYĆ W LETNIEJ WODZIE TAK ABY SWOBODNIE SCHODZIŁY Z RURKI BEZPOŚREDNIO NA LEJEK.

UWAGA WAŻNE ŻEBY PRZY ŚCIĄGANIU JELIT NA LEJEK CZARNA GUMKĄ BYŁA PRZY STRONIE KOŃCÓWKI LEJKA. 

 

Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524853
Udostępnij na innych stronach

Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność

 

 

post-41296-0-79594500-1478097523_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524854
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nie kalogen Andrzejku...

 

 

 

 

 

 

Z opisu wynika że to baranki . :blush::facepalm:

 

 

 

 

Andrzejku o co kaman z kolagenem przy jelitach baranich :rolleyes::laugh:

 

 

 Wojtek , na tubach są również osłonki kolagenowe i w pierwszej chwili mi to wpadło . Wyjaśniłem jednak jak wyżej ........

 

 

 Pozdrawiam cieplutko

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-524862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku są to jelita baranie na tubie, ułatwiają nadziewanie jelita na lejek .

Haluś, ja wiem co to jest bo jelita baranie na tubie zakupiłem kilka tyg. temu o czym pisałem kilka postów wcześniej :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?p=524826

 

A z tym "co to jest" to chodziło o to, że zamiast napisać kolagen to napisałaś kalogen i ja w fromie żartu zapytałem co to jest :D

Nie załapałaś o co kaman? :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-525080
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie załapałaś o co kaman? :laugh: :laugh:

Nie załapałam Wojtku :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-525121
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

Panie Wazowski, proszę zrobić wg filmowej instrukcji  i posmakować. Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy
 

 

 

Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW 

I słowo stało się ciałem :D (...)

 

 

Po kilku cennych wskazówkach EAnny jak ostrośc sitek, rodzaj szynki (zrazówka), wyeliminowanie łopatki, stworzyłem kolejne 5kg i faktycznie sa lepsze, różnica jest szczególnie odczuwalna po wyschnięciu kabanosów, kabanosy nie są już "patykowate" i trudne do przeżucia. Dziękuję za garść cennych rad :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-529053
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Muski, dnia 02 List 2016 - 08:16, napisał: kabanosy  nie problem - ale nakładanie flaczka na lejek

 

Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność. Najprostszym jest agrafka (zamknięta), którą wsuwamy do jelita, co następnie bardzo ułatwia jego otwarcie. 

 

Ten "myk" należy bezwarunkowo opatentować, a dla EAnny Nagrodę Nobla! Teraz mogę odwołać postanowienie "ostatni raz kabanosy". Wczoraj nadziałem je nie martwiąc się czy nie słyszą mnie dzieci.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-530893
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj nadziałem je nie martwiąc się czy nie słyszą mnie dzieci.

To bardzo się cieszę, że skorzystałeś z podpowiedzi z dobrym skutkiem :D

Maszyny "proste" są bezkonkurencyjne w codziennym życiu :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-530896
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A tez zrobiłem bo chodziły za mną od miesiąca,zdjęcia po 4 dniach suszenia, ale roboty przy nich dużo ale przegryzka znakomita.

post-45364-0-33605400-1486210408_thumb.jpg

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-539128
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Też w końcu zrobiłem. Przyprawione, jak w przepisie, tylko mieszanka soli z saletrą.

Moje są trochę chudsze, bo na tę większą część dałem łopatkę i karkówkę. Następnym razem będzie trochę więcej tłustego. 

Aha - miałem lenia, poszedłem na łatwiznę i dałem gotowy mielony pieprz,  przy kolejnych kabanosach jednak sam świeżo zmielę ;)

Jelita - 18-20 EXTRA, i z tym było trochę ciężko, w przyszłości  wezmę trochę większe lub te na rurkach.

Wrażenia po pierwszym razie OK, trochę pracy przy tym jest, ale warto. Ładnie i szybko się wędzą.

 

Dzięki za przepis.

 

P.s. Myślałem początkowo o paprykowych, ktoś robił? Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki? Słodka i ostra - ile na kg? Czy może jakiejś chilli drobno dokroić? Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a jadłem kiedyś kupne, były dosyć ostre, ale przepyszne.

post-88107-0-93456000-1508577521_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571811
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy to kiełbasa krucha.Jak łamiesz to powinna robić charakterystyczny "pyk" Przy tym składzie surowcowym tego nie będzie i zamiast kruche będą gumowate.

Edytowane przez EAnna
lit.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571813
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki?

 Jak sama nazwa strony wskazuje, są to wędliny domowe. Nie stoi nad Tobą żaden kontroler jakości i nie ciosa Ci kołków na głowie, jeżeli nie będziesz się trzymał sztywno receptury. Rób swoje :) Eksperymenty kulinarne, to jest to co lubię  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571816
Udostępnij na innych stronach

Qba, dzięki, pierwszy raz to robiłem, zobaczymy po wyschnięciu, jakie będą. A co do papryki, to wolałbym zasięgnąć opinii kogoś, kto takie robił. Sporo pracy przy tym jest, a nie chciałbym sknocić, żeby potem były niezjadliwe ????. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571855
Udostępnij na innych stronach

Sporo pracy przy tym jest, a nie chciałbym sknocić, żeby potem były niezjadliwe

Zjadliwe będzie, bo  przecież jest wiele przepisów na  kiełbasy z zawartością papryki.

Klasyczne przyprawy do kabanosów to kminek, gałka i pieprz. Możesz na początek część farszu przyostrzyć ostrą papryką.

Zobaczysz, czy będzie Wam smakować.

Wszystkie eksperymenty zapisuj ilościowo, żebys mógł wyciągać wnioski na przyszłość.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571859
Udostępnij na innych stronach

Dzidek weź pod rozwagę, to , że TU na forum nikt nie chce Ci dokuczyć, tylko swoim doświadczeniem "nauczyć" Cię jak zrobić to idealnie. Rozumiem twoją euforię z własnego wyrobu (cieszy bardzo, wiem) ale musisz też umieć przyjąć krytykę - bo to krytyka konstruktywna jest ;) . Wypada powiedzieć - "więcej pokory" a dobrze na tym wyjdziesz, bo każdy TU chętnie Ci wówczas pomoże. Eksperymenty wskazane jak najbardziej, bo inaczej nadal w jaskiniach byśmy mieszkali. Ale czasami nie warto wywarzać otwartych drzwi tylko posłuchać starszego , bo on powie Ci gdzie klamka ;) .Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571926
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też w końcu zrobiłem. Przyprawione, jak w przepisie, tylko mieszanka soli z saletrą. Moje są trochę chudsze, bo na tę większą część dałem łopatkę i karkówkę. Następnym razem będzie trochę więcej tłustego.

 

Oj, troszkę tu bałaganu w moim temacie. :facepalm:  

Cienkie kiełbaski Kolegi dzidek2 podobają mi się . Co prawda składem różnią się od oryginału. 

Szanuję prawdę i to że podałeś skład swojego wyrobu. 

Czyli swój wyrób nazwij a'la kabanosy .... przecież smaku i tak nie zmienią.

Proponuję Ci zrobić ściśle wg przepisu i sobie porównasz.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571967
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy to specyficzny asortyment ... farsz praktycznie nie ma wiązania dlatego ważny jest dobór odpowiednich mięśni i praktycznie brak wyrabiania ...

Wtedy jest charakterystyczna delikatność i kruchość wyrobu ...

O tym Ci się staramy powiedzieć kolego ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/24/#findComment-571989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.