miro Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jelita są ok.Trzeba pamiętać, że w jednym pęczku nie mamy jelit z jednej świni, tylko z paru i nigdy nie będą poszczególne odcinki takie same. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-575216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Witam serdecznie.Podjąłem się ostatnio zrobienia frankfuterek na podstawie przepisu Kol. Roberta Winckiewicza z książki "Domowe wędliny".Użyłem 50% mięsa z szynki i 50% z karkówki. Smakowo wyszły bardzo dobre, choć na przyszłość chyba dam trochę więcej "tłustości".W załączeniu zdjęcie przekroju.Istotniejszym jednak problemem są bardzo twarde osłonki. Da się zjeść, ale jednak psuje to ostateczny efekt.Używałem takich, jak na drugim zdjęciu (chyba białkowe?)Nie wiem, może jakby użył baranich, to tego problemu by nie było?Wystraszyłem się trochę tych baranich, bo podobno trzeba mieć wprawę w napełnianiu ich farszem, ale ja jest dopiero raczkujący w tym fachu Poczytałem trochę nt temat na forum, i może problemem jest zbyt długie osadzanie (wisiały przez noc w nieogrzewanym przedsionku, temp ok 13 stopni)A może zbyt wysoka temperatura podczas wędzenia? W przepisie były podane 40%, a ja generalnie robiłem myśliwską (tych frankfuterek to tylko 1 kg przy okazji), więc temperatura wynosiła 50 stopni.Wędzenie przez 3 godziny.Jakie jest Wasze zdanie?Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Swatek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zdanie mam takie, że choćbyś nie wiem jak się starał, to te osłonki zawsze będą daleko w tyle w stosunku do jelit naturalnych. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 21 Stycznia 2018 OK, dzięki za odpowiedź.A powiedz mi, czy słusznie obawiałem się tych baranich? Z wieprzowymi idzie mi już całkiem-całkiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Jakie jest Wasze zdanie? Na przekroju widać, że kiełbaski są obsuszone nadmiernie.Wygląda mi to na tzw. drugą skórkę.Wtedy farsz przywiera do osłonki i razem tworzą pancerną skórkę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Temperaturę podajemy w stopniach Celsjusza a nie w procentach .Frankfuterki wędzi sie zimnym dymem Edytowane 21 Stycznia 2018 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ad SebarodTo chyba oczywiste, że te % to pomyłka.[Dodano: 21 sty 2018 - 21:49]EAnna.Dzięki za odpowiedź.Druga skórka? A to nadmierne obsuszenie kładłabyś na karb zbyt długiego osadzania, czy zbyt wysokiej temperatury wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) A to nadmierne obsuszenie kładłabyś na karb zbyt długiego osadzania, czy zbyt wysokiej temperatury wędzenia?Może być to i to. Jeśli osadzanie było długotrwałe i przeprowadzane w warunkach umożliwiających zbyt mocne podsuszenie jelita. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 21 Stycznia 2018 OK, dzięki wszystkim za podpowiedzi Tak jak wspominałem, robiłem to z małej ilości, na próbę.Następnym razem zastosuję się do Waszych rad Pozdrawiam[Dodano: 21 sty 2018 - 21:58]Aha, a co do tych jelit baranich, to rzeczywiście jest to taka wyższa szkoła jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Przy odpowiednim lejku nie ma żadnej wyższej szkoły ,12 mm i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 21 Stycznia 2018 No to oki Uderzę do Kol Mira po baranie i w imię Ojca i Syna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 21 Stycznia 2018 A powiedz mi, czy słusznie obawiałem się tych baranich? Nie.Trochę cierpliwości, odpowiedni lejek oraz nadziewarka i zrobisz kabanosy jak każdy z nas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Polecam także jelita baranie tubowane, zdecydowanie łatwiej zakładają się na lejki. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Witajcie zakupiłem ostatnio na znanym portalu pęcherze wieprzowe suszone. Niestety po rozpakowaniu zauważyłem że część pęcherzy jest spleśniała. Pleśń jest w miejscu otworu. Napisałem do sprzedawcy, o zaistniałej sytuacji. Sprzedawca ze mną się skontaktował i potwierdził, po sprawdzeniu że cała partia jest taka sama. potwierdził że już skontaktował się z producentem i wycofuje produkt ze sprzedaży. Zaoferował zwrot pieniędzy razem z przesyłką i przeprosiny.W związku z tak uczciwie postawioną sprawą, odpuściłem zwrot kasy. Pęcherze są różne, niekalibrowane. Chciałbym je uratować.Macie jakieś pomysły?Na razie ten pęcherz co idzie na baleron umyłem w zimnej wodzie, i zmyłem pleśń. i teraz się moczy bo jutro wieczorem chcę zapakować do niego baleron, Drugi pęcherz umyłem i nadmuchałem i powiesiłem na balkonie w celu obeschnięcia.Czy pęcherze umyć i jak wyschną może namoczyć (przetrzeć) na chwilę w jakimś alkoholu 40%?Czy po prostu wyciąć te miejsca? A może są już definitywnie do wyrzucenia? Edytowane 23 Marca 2018 przez akwz47 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Chcesz za kilka zlotych ryzykowac zdrowiem kochanych przed swietami.?Bym wywalil.. ☺ Edytowane 23 Marca 2018 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 23 Marca 2018 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 23 Marca 2018 Tylko się pytam. Nie miałem nigdy z tym do czynienia. Ok idzie do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 23 Marca 2018 Wiec milych, smacznych i spokojnych Swiat, zycze Tobie oraz rodzince.. ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 23 Marca 2018 Dziękuję i wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 24 Marca 2018 Nie miałem nigdy z tym do czynienia Bez urazy, ale z czym? Z pleśnią nie miałeś odczynienia czy ze zdrowym rozsądkiem? Wywal to wszystko i następnym razem kupuj też może w sprawdzonych miejscach. Nie mam tu na myśli tylko sklepu Mira ( choć jest takowy sklep z bardzo miłą i kompetentną obsługą -dobra, koniec cukru ) ale pytaj forumowiczów gdzie się zaopatrują -w danym momencie- w potrzebny Ci produkt. Nikt Cię tu nie wrzuci na minę i poleci Ci tylko to, co sam używa lub gdzie sam kupuje.Chociaż u Twojego dostawcy to pewnie też był "wypadek przy pracy". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Pytanie w "pytaniach" Czy u kol. @miro można aktualnie zakupić 'baranki" na tubie?Czeka mnie coroczny najazd wnuków, w tym roku dubeltowy Muszę zrobić sporo parówek i jakieś kabanosy, bo to są żelazne pozycje w menu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-600068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Taka zagwozdka. Czy jest możliwość,że jelita wp po uwedzeniu twardnieją na kiełbasie, dlatego,że przy nakładaniu ich na lejek,smaruje tenże lejek olejem jadalnym? Sporo tego oleju daję na lejek. Jelita wcześniej były moczone w ciepłej wodzie, były elastyczne. Niemniej na kiełbasie,po uwedzeniu są twarde. Czy może to być wina tego,że od wewnątrz dostały oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Puchaczu, z ciekawosci, dlaczego smarujesz olejem lejek przed nadziewaniem..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Żeby się lepiej/łatwiej nakładały. A teraz zastanawiam się czy olej może mieć wpływ na twardość jelit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Hmm, dlaczego przed nadziewaniem nie wycisniesz troszke farszu na poczatku lejka i nie przegladzisz go zmoczona reka na rurce. Zrobi sie z tego slizka "emulsja" po ktorej jelito slicznie zeslizguje sie na lejek.. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.