Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jelita są ok.

Trzeba pamiętać, że w jednym pęczku nie mamy jelit z jednej świni, tylko z paru i nigdy nie będą poszczególne odcinki takie same.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-575216
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam serdecznie.

Podjąłem się ostatnio zrobienia frankfuterek na podstawie przepisu Kol. Roberta Winckiewicza z książki "Domowe wędliny".

Użyłem 50% mięsa z szynki i 50% z karkówki. Smakowo wyszły bardzo dobre, choć na przyszłość chyba dam trochę więcej "tłustości".

W załączeniu zdjęcie przekroju.

Istotniejszym jednak problemem są bardzo twarde osłonki. Da się zjeść, ale jednak psuje to ostateczny efekt.

Używałem takich, jak na drugim zdjęciu (chyba białkowe?)

Nie wiem, może jakby użył baranich, to tego problemu by nie było?

Wystraszyłem się trochę tych baranich, bo podobno trzeba mieć wprawę w napełnianiu ich farszem, ale ja jest dopiero raczkujący w tym fachu :)

Poczytałem trochę nt temat na forum, i może problemem jest zbyt długie osadzanie (wisiały przez noc w nieogrzewanym przedsionku, temp ok 13 stopni)

A może zbyt wysoka temperatura podczas wędzenia? W przepisie były podane 40%, a ja generalnie robiłem myśliwską (tych frankfuterek to tylko 1 kg przy okazji), więc temperatura wynosiła 50 stopni.

Wędzenie przez 3 godziny.

Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam

post-73538-0-22802700-1516565804_thumb.jpg

post-73538-0-97441800-1516565904_thumb.jpg

Edytowane przez Swatek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585716
Udostępnij na innych stronach

Zdanie mam takie, że choćbyś nie wiem jak się starał, to te osłonki zawsze będą daleko w tyle w stosunku do jelit naturalnych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585722
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie jest Wasze zdanie?

Na przekroju widać, że kiełbaski są obsuszone nadmiernie.

Wygląda mi to na tzw. drugą skórkę.

Wtedy farsz przywiera do osłonki i razem tworzą pancerną skórkę :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585724
Udostępnij na innych stronach

Ad Sebarod

To chyba oczywiste, że te % to pomyłka.


[Dodano: 21 sty 2018 - 21:49]

EAnna.

Dzięki za odpowiedź.

Druga skórka? :)

A to nadmierne obsuszenie kładłabyś na karb zbyt długiego osadzania, czy zbyt wysokiej temperatury wędzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585730
Udostępnij na innych stronach

A to nadmierne obsuszenie kładłabyś na karb zbyt długiego osadzania, czy zbyt wysokiej temperatury wędzenia?

Może być to i to. Jeśli osadzanie było długotrwałe i przeprowadzane w warunkach umożliwiających zbyt mocne podsuszenie jelita.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585734
Udostępnij na innych stronach

OK, dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

Tak jak wspominałem, robiłem to z małej ilości, na próbę.

Następnym razem zastosuję się do Waszych rad :)

Pozdrawiam


[Dodano: 21 sty 2018 - 21:58]

Aha, a co do tych jelit baranich, to rzeczywiście jest to taka wyższa szkoła jazdy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585735
Udostępnij na innych stronach

 

 

A powiedz mi, czy słusznie obawiałem się tych baranich?

Nie.

Trochę cierpliwości, odpowiedni lejek oraz nadziewarka i zrobisz kabanosy jak każdy z nas. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-585746
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witajcie zakupiłem ostatnio na znanym portalu pęcherze wieprzowe suszone. Niestety po rozpakowaniu zauważyłem że część pęcherzy jest spleśniała. Pleśń jest w miejscu otworu. Napisałem do sprzedawcy, o zaistniałej sytuacji. Sprzedawca ze mną się skontaktował i potwierdził, po sprawdzeniu że cała partia jest taka sama. potwierdził że już skontaktował się z producentem i wycofuje produkt ze sprzedaży. Zaoferował zwrot pieniędzy razem z przesyłką i przeprosiny.

W związku z tak uczciwie postawioną sprawą, odpuściłem zwrot kasy.

 

Pęcherze są różne, niekalibrowane. Chciałbym je uratować.

Macie jakieś pomysły?

Na razie ten pęcherz co idzie na baleron umyłem w zimnej wodzie, i zmyłem pleśń. i teraz się moczy bo jutro wieczorem chcę zapakować do niego baleron, Drugi pęcherz umyłem i nadmuchałem i powiesiłem na balkonie w celu obeschnięcia.

Czy pęcherze umyć i jak wyschną może namoczyć (przetrzeć) na chwilę w jakimś alkoholu 40%?

Czy po prostu wyciąć te miejsca? A może są już definitywnie do wyrzucenia?

post-68530-0-97508700-1521825885_thumb.jpg

post-68530-0-72752400-1521825920_thumb.jpg

post-68530-0-37892800-1521825956_thumb.jpg

Edytowane przez akwz47
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593129
Udostępnij na innych stronach

Chcesz za kilka zlotych ryzykowac zdrowiem kochanych przed swietami.?

Bym wywalil.. ☺

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593139
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie miałem nigdy z tym do czynienia

Bez urazy, ale z czym? Z pleśnią nie miałeś odczynienia czy ze zdrowym rozsądkiem? :facepalm:

Wywal to wszystko i następnym razem kupuj też może w sprawdzonych miejscach.  Nie mam tu na myśli tylko sklepu Mira ( choć jest takowy sklep z bardzo miłą i kompetentną obsługą :) -dobra, koniec cukru :D  ) ale pytaj forumowiczów gdzie się zaopatrują -w danym momencie- w potrzebny Ci produkt. Nikt Cię tu nie wrzuci na minę i poleci Ci tylko to, co sam używa lub gdzie sam kupuje.

Chociaż u Twojego dostawcy to pewnie też był "wypadek przy pracy".

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-593230
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pytanie w "pytaniach" :D

Czy u kol. @miro można aktualnie zakupić 'baranki" na tubie?

Czeka mnie coroczny najazd wnuków, w tym roku dubeltowy  :facepalm:

Muszę zrobić sporo parówek i jakieś kabanosy, bo to są żelazne pozycje w menu  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-600068
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Taka zagwozdka.

 

Czy jest możliwość,że jelita wp po uwedzeniu twardnieją na kiełbasie, dlatego,że przy nakładaniu ich na lejek,smaruje tenże lejek olejem jadalnym? Sporo tego oleju daję na lejek. Jelita wcześniej były moczone w ciepłej wodzie, były elastyczne. Niemniej na kiełbasie,po uwedzeniu są twarde. Czy może to być wina tego,że od wewnątrz dostały oleju?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604322
Udostępnij na innych stronach

Hmm, dlaczego przed nadziewaniem nie wycisniesz troszke farszu na poczatku lejka i nie przegladzisz go zmoczona reka na rurce. Zrobi sie z tego slizka "emulsja" po ktorej jelito slicznie zeslizguje sie na lejek.. Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/13/#findComment-604325
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.