Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy wszyscy rozne gusta i smaki , ja np robie zalewe do wszelakich szwedzkich przetworow wedlug ich reguł i dla mnie jest OK ( nawet jak to jest caloroczny cukier jaki używa Eanna :D ) nie wszystko co robie musi byc zdrowe , czesc na pewno nie jest ale nie jem tego ciagle.

 

Badzmy bardziej tolerancyjni , jestesmy doroslymi ludzmi i kazdy moze miec swoje zdanie , nie zawsze jak jest nie pod nas smak, musi byc zle lub odwrotnie . 

No i cieszmy sie ze mamy forum z ktorego mozemy czerpac wszyscy wiedze  :)

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607290
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Do kawy sypię cztery łyżeczki cukru
  No Bracie Wróbelku - to jak ja chcę czuć smak kawy i nic nie dosładzam :D - to zaczyna być jakaś równowaga = średnia 2 łyżeczki :thumbsup:

 

 

Badzmy bardziej tolerancyjni , jestesmy doroslymi ludzmi i kazdy moze miec swoje zdanie , nie zawsze jak jest nie pod nas smak, musi byc zle lub odwrotnie . No i cieszmy sie ze mamy forum z ktorego mozemy czerpac wszyscy wiedze
:yes: Elektra - mądre stwierdzenie - nawet mogło by być mottem przewodnim :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607291
Udostępnij na innych stronach

@Muski, Bo ja lubie kiszone ogorki  i surströmming  :tongue: a kaszanke na goraco z dzemem  borowkowym :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607292
Udostępnij na innych stronach

robią się tu "elity"

 

elity -liderzy  kulinarni ludzie SiBy o dużym dorobku kulinarnym , praktyce , wyrobionym smaku . Zawsze tak będzie i wszędzie  że będą liderzy elity ludzie o ponadprzeciętnym dorobku dokonaniach w danym  środowisku . Mam dystans do siebie i do nich mi duuuuuuuuuużo  brakuje .

Nie jest to grono zamknięte . Co róż do nich dołączają nowe SiBy

 

jak próbujesz to robić właśnie Ty.

Zauważ że wątek został wydzielony z innego  opisującego imprezę . A sama impreza ,  ktoś pokazał swój sposób robienia, poczęstował zaproszonych  poświęcił biesiadnikom czas (nie wiem pewnie pokryto tylko koszty wsadu nie znam rozliczenia i nie interesuje mnie ale na 90 % jestem pewien że robocizna , sprzęt dzielenie się wiedzą była za free ).

I co i stwierdzenie zmasakrował wołowinę .

Ale to chyba takie nasze narodowe brak szacunku dla cudzej pracy.

Nie odmawiam nikomu założenia wątku np "grillowanie wołowiny marynaty  itp " i tam napisanie uważam że stosowanie marynaty z cukru  itp jest nieporozumieniem

No cóż, różna jest wrażliwość i rozróżnianie niuansów obyczajowych :facepalm:

tak

@Muski, Bo ja lubie kiszone ogorki i surströmming :tongue: a kaszanke na goraco z dzemem borowkowym :)

i nigdy nie powiem że jest to be

Koniec tematu dla mnie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607294
Udostępnij na innych stronach

No Bracie Wróbelku - to jak ja chcę czuć smak kawy i nic nie dosładzam :D

Śmiech -śmiechem ale staram się ograniczać.  ;)

 

elity -liderzy  kulinarne ludzie o dużym dorobku kulinarnym , praktyce , wyrobionym smaku . Zawsze tak będzie i wszędzie  że będą liderzy elity ludzie o ponadprzeciętnym dorobku . Mam dystans do siebie i do nich mi duuuuuuuuuużo brakuje .

Podpisuję się pod tym obiema rękoma. Ale to chyba nie zbrodnia zapytać ich o swoich obawach, zwłaszcza jak przez rok-dwa inni, także liderzy kulinarni piszą coś innego.

Zauważ że wątek został wydzielony z innego  opisującego imprezę . A sama impreza ,  ktoś pokazał swój sposób robienia, poczęstował zaproszonych  poświęcił biesiadnikom czas (nie wiem pewnie pokryto tylko koszty wsadu nie znam rozliczenia i nie interesuje mnie ale na 90 % jestem pewien że robocizna była free ).

I co i stwierdzenie zmasakrował wołowinę .

Ale to chyba takie nasze narodowe brak szacunku dla cudzej pracy. .

Nie odmawiam nikomu założenia wątku np "grillowanie wołowiny marynaty  itp " i tam napisanie uważam że stosowanie marynaty z cukru  itp jest nieporozumieniem

No z tym "zmasakrowaniem" to może Paweł napisał zbyt dosadnie od siebie :D

 

Ja byłem bardziej zdziwiony tym cukrem. I kurcze podkreślę jeszcze raz - nie chodziło mi o gust, smak, wyrób docelowy!

Tylko po prostu zgłupiałem czytając niejednokrotnie że cukier jest be a tutaj zachwyt (między innymi Tych którzy pisali aby nie dodawać cukru np.do peklowania). Ale jak już pisałem Maxell I Muski nie wdając się w teksty typu "nie było Cię tam to się nie odzywaj" opisali dlaczego właśnie tak koledzy zrobili tą wołowinę. Za co jestem im wdzięczny i jeszcze raz dziękuję.

 

 

 

Mamy wszyscy rozne gusta i smaki

 

 

nie wszystko co robie musi byc zdrowe , czesc napewno nie jest ale nie jem tego ciagle.

Właśnie o to chodzi, że mi nie chodziło o smak tylko o sam proces.

 

 

Badzmy bardziej tolerancyjni , jestesmy doroslymi ludzmi i kazdy moze miec swoje zdanie

 

 

No i cieszmy sie ze mamy forum z ktorego mozemy czerpac wszyscy wiedze

Nic dodać nic ująć, za jednym wyjątkiem...

 

 

kaszanke na goraco z dzemem borowkowym

Koniecznie muszę to połączenie spróbować :)

Edytowane przez Bee Gees
cytaty

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607298
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, to jeszcze jak chcesz sprobowac moj dziwny smak ..chociaz tutaj normalny ..grochowka z odrobina musztardy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607301
Udostępnij na innych stronach

 

 

.grochowka z odrobina musztardy :)

Może być ciekawie.

Swego czasu jadłem pierogi z kaszanką - też były fajne.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607302
Udostępnij na innych stronach

 

 

jadłem pierogi z kaszanką
To nawet jest typowe w niektórych krainach nie tylko na wschód od bugu, a gołąbki z kaszanką? jadłem niedawno w Gruzji takie w liściach winogronowych - nawet smaczne  - oczywiście z dodatkiem kolendry i innych przypraw  :D  Oj ile jest mało typowych połączeń  :facepalm:  ale wyrastają z tego czasem hity czasem kity :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607306
Udostępnij na innych stronach

zwłaszcza jak przez rok-dwa inni, także liderzy kulinarni piszą coś innego.

 

Nie  nikt nie pisał ,iż do marynat nie dodajemy cukru na forum jest wiele przepisów marynat  które go zawierają.

Gwoli uszczegółowienia

-peklowanie suche mokre nie dajemy cukru. Opisał to Bagno StefanS Redzed  i inni

-wyroby dojrzewające całomięśniowe (np al'a parmeńskie ) nie stosujemy cukru. Opisał to głownie  StefanS , Redzed 

-wyroby dojrzewające rozdrobnione  robione w oparciu o kultury dodajemy cukier w odpowiedniej formie np glukoza  na odpowiednim etapie. (ja daje  po rozdrobnieniu zapeklowanego mięsa) , zgodnie z zaleceniem producenta , kartą  produktu ściśle określoną ilość, dobrze jest również ująć w tym rozliczeniu cukier zawarty w przyprawach głownie papryka . Opisali to głównie StefanS, EAnna, Redzed.

-wyroby "suszone" rozdrobnione np palcówka  nie chyba że przepis wymaga , ale się nie spotkałem z takim przepisem.

-marynaty do   mięs na grila  do pieczenia itp jak fantazja umiejętności pozwalają . Cukier jest powszechnie stosowany  Dodajemy  cukier w postaci cukru, miodu, soków owocowych, coca coli , 7-up a i przypraw np papryk , cebuli które też go zawierają.

W mojej ocenie im mięso lepsze jakościowo tym wymaga mniej marynat i b delikatnych lub w ogóle

 

Marynowanie mięs to nie ich peklowanie.

 

PS

Odnoszę się do stosowania cukru w przetwórstwie mięsa

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607319
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanke na goraco z dzemem borowkowym

Skoro można jeść mięso z dżemem borówkowym lub żurawinowym, to dlaczego nie kaszankę. :)

 

Swego czasu jadłem pierogi z kaszanką - też były fajne.

A czemu nie. Są pierogi z pasztetową czy podgardlaną, to mogą być i z kaszanką. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607320
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy jedzą placki kartoflane z cukrem.Ja  jem solone i z czosnkiem.Z cukrem nie  jadłem  ,bo kartofle się soli a nie słodzi,chociaż  kisiel robi się ze skrobi.

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607343
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy jedzą placki kartoflane z cukrem.Ja  jem solone i z czosnkiem.Z cukrem nie  jadłem  ,bo kartofle się soli a nie słodzi,chociaż  kisiel robi się ze skrobi.

Ja jem z cukrem praktycznie od dzieciństwa i tak samo np.pomidory z cukrem :)

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607361
Udostępnij na innych stronach

Placki ziemniaczane, śmietana i cukier, poezja smaku....dla mnie????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607362
Udostępnij na innych stronach

Ja tez jem tradycyjnie z cukrem bo takie znam z dziecinstwa , ale jem tez z boczkiem i dzemem borowkowym ..to tez na slodko  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607370
Udostępnij na innych stronach

A ja zajadam zarówno z cukrem, jak też i solone grubą solą, czasami jadam z konfiturą i z kleksem "prawdziwnej, naturalnie kwaśnej śmietany od Baby" również, każda opcja placuszków ziemniaczanych jest superaśna  :D . Ważne jednak bardzo w moim przypadku jest aby placuszki były chrupiące, a takie powstają głównie z ziemniaków ucieranych na tarce do jarzyn, większe lub mniejsze oczka, jak kto lubi  :D, ale to podstawa. Ziemniaki ucierane na miałką papkę nigdy nie są tak chrupiące jak te z "jarzynówki", ale można różnie, co komu pasuje, bo w każdej postaci to rarytas :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607391
Udostępnij na innych stronach

 

 

aby placuszki były chrupiące, a takie powstają głównie z ziemniaków ucieranych na tarce do jarzyn, większe lub mniejsze oczka, jak kto lubi , ale to podstawa. Ziemniaki ucierane na miałką papkę nigdy nie są tak chrupiące jak te z "jarzynówki", ale można różnie, co komu pasuje, bo w każdej postaci to rarytas .
Tyko jarzynówka :thumbsup:  90% i 10 % papka :D  :thumbsup: - cienkie superchrupkie :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607396
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem film, wołowina przyrządzana w bardzo ciekawy sposób i aż mam ochotę tak zrobić.

Dziwić może szarpanie mięsa, czego jeszcze nie widziałem, ale skoro są w tym zawody to coś w tym jest.

W Polsce wołowina jest droga, tak więc i mało spożywana a szkoda, bo przepyszna.

 

Paweł... Moim zdaniem źle oceniłeś i bez przemyślenia sposób jej obróbki i podania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607420
Udostępnij na innych stronach

 

 

W Polsce wołowina jest droga, tak więc i mało spożywana a szkoda, bo przepyszna.

Zaś wędliny wołowe dojrzewające  biją na głowę wędliny wieprzowe.

Odwrotnie, niż przy wędlinach tradycyjnych.

Po prostu procesy enzymatyczne w czasie dojrzewania są skuteczniejsze w wołowinie niż w wieprzowinie.

Ma to zastosowanie również do mięs kulinarnych, gdzie dojrzewanie 3-4 tygodniowe daje spektakularny efekt.

Już samo pisanie o tym powoduje, że staję się głodna i myślę o pewnych, specjalnych wędlinach :facepalm: . 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607424
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marynowanie mięs to nie ich peklowanie.

I to był chyba mój największy błąd że "wrzuciłem wszystko do jednego koszyka"  :blush::facepalm:

Ale już znam różnicę :)

 

Niektórzy jedzą placki kartoflane z cukrem

Od dziecka tak jadam. Tak samo jak kopytka podsmażane z tłuszczem, cebulką i posypane cynamonem i cukrem czy prażok (ziemniaki z mąką).

LP znowu wszystko soli.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607542
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując tę dyskusję wcale się nie zdziwię, jeśli ta "zmasakrowana" wołowina zajmie jedno z czołowych miejsc w konkursie mistrzostw świata, na który jest przygotowywana. Moim zdaniem wspaniała sprawa i ma na to wielkie szanse, czego serdecznie życzę naszym grillmen'om. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607550
Udostępnij na innych stronach

wcale się nie zdziwię, jeśli ta "zmasakrowana" wołowina zajmie jedno z czołowych miejsc w konkursie mistrzostw świata

 

Raczej nie

i nie chodzi o smak, ale o formę podania 

W smaku jadłem już to wielokrotnie w Stanach lub gdzie indziej gdzie było to podawane. raz smakowało gorzej lub lepiej.

W USA maja nawet takie grabki na ręce do jej rozrywania 

Tu chodzi o formę podania.

Wynika to z tego ze w Stanach większość ludzi nie potrafi jeść nożem i widelcem jednocześnie.

Na początku chwytają nóż i widelec w miarę prawidłowo - od razu wyjaśniam o co chodzi, nóż chwytają jak by chcieli zamordować   talerz, czyli ostrzem w dól 

Krojom wszystko na kawałeczki mieszając - to własnie jest ta masakra 

Potem odkładają nóż i przekładają widelec do drugiej reki i dopiero jedzą.

Taka maja kulturę, dla Europejczyka wygląda to jak wygląda, każdy  niech sam oceni

Dlatego danie rozszarpane na kawałki, dostarcza im mniej stresu posługiwania się dwoma rożnymi narzędziami jednocześnie.

Dla mnie osobiście, nawet jak było to dobre, to ocena spadała za formę podania. mimo wszystko próbowałem żeby się przekonać i coś podpatrzeć

 

PS

Wyobraź sobie ze dostajesz na talerz poszarpanego kotleta schabowego i częściowo pogniecione ziemniaki.

Pierwsze wrażenie????

Resztki ze stołów?

Tak ja to odczuwam, ale każdy ma prawo do własnej oceny

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607553
Udostępnij na innych stronach

 

wcale się nie zdziwię, jeśli ta "zmasakrowana" wołowina zajmie jedno z czołowych miejsc w konkursie mistrzostw świata

 

W USA maja nawet takie grabki na ręce do jej rozrywania

 

Taki przyrząd właśnie też posiadali wyglądało to jak wielka łapa niedźwiedzia rozszarupująca mięso

Edytowane przez Bee Gees

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-607558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Wygląda jak bagh nakh ;). Jak to kuchnia ma wiele wspólnego z walką ;)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagh_nakh

Edytowane przez ryszpak

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-608353
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem o co chodzi. Ale do wołowiny trzeba mieć zęby i dosłownie i jeszcze raz dosłownie a jak się niema to mielona hamburgery. Takie życie
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/2/#findComment-608362
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.