Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli już zrezygnowałeś z pieca chlebowego, to wprowadź dalsze zmiany: - wymurowany dolot o dużym przekroju bez użycia metalowych rur.

Jeśli muszą być rury to mocno opakowane w materiał termoizolacyjny i zapewne dwie są lepsze niż jedna.

Wędzarnia z jedną metalową rurą też będzie wędziła, ale więcej z nią problemów podczas niekorzystnej pogody.

Zrobienie murowanego dolotu to nie problem,

 

a co do rur i termoizolacji to trzeba pamiętać iż kanał dymny będzie krótki max 1 m..

 

I myślę że na tej długości nie będzie dużych strat temp..

 

Dzięki za podpowiedź i wypróbuje właśnie dwie rury obok siebie będą one obmurowane ytongiem i obsypane keramzytem.

 

 

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych ;)

Rura nieizolowana będzie zimniejsza od kanału ceramicznego czy też rury izolowanej. Tu może dochodzić do skroplenia składników dymu i wędzenie może przebiegać niewłaściwie.

Przydatny /nie konieczny/ jest szyber przed komorą.

obsypane keramzytem.

B. dobry pomysł ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

chciałbym zacząć robić swoje własne domowe wędliny. Szukałem na allegro i widzę są wędzarnie z drewna sosnowego.

Mam deski sosnowe, wysuszone, 3cm grubości, 20 cm szerokości. Czytałem i oglądałem trochę, lecz nie znalazłem informacji czy są robione wędzarnie z drewna iglastego i czy to w czymś przeszkadza. Chciałbym zrobić takie pomieszczenie, "domek" podstawa to kwadrat 90cm x 90 cm a wysokość to 100 cm, razem z daszkiem, czyli jakieś 130 cm.

No i mam takie pytanie, czy mogę normalnie zrobić to pomieszczenie z desek, w podobny sposób jak się robi budę dla psa? Na kanał mogę użyć maksymalnie cztery metry. Jeszcze jedno, jakiej rury użyć? Rurę po prostu włożyć pod ziemię, zakopać i dac pod fundament? Jestem początkujący także proszę o radę.

Jak powstawala moja wedzarnia

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/19.jpg

 

Szczegolne podziekowania dla usera Andyandy za jakze cenne rady I poswiecony czas!

W koncepcji posilkowalem się projektem userow: wiesiekm i romeks.

 

Zalozenia: po taniosci, z materialow, ktore mi zostaly po budowie, a jesli cos dokupic, to jak najtaniej i jak najmniej.

Wedzarnia z paleniskiem bezposrednim, komora (wys x szer x gleb) 125 x 70 x 50 (w cm). Palenisko z bloczkow betonowych, komora - porotherm 11cm - ma dac latwosc wygrzania i utrzymania temperatury. Dach uchylany (regulator temperatury), drzwi drewniane (termometr w drzwiach). W komorze dwa pietra co 40-45 cm na kije.

 

Etap 1.

Fundament

Wykop, szalunek, gruz, zbrojenie, beton.

 

Etap 2.

Palenisko

Widok ogolny:

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/1.jpg

 

Otwor paleniska:

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/2.jpg

 

Bloczek nad otworem paleniska lezy i wystaje poza obrys zeby dym zza drzwi (beda uchylane w celu legruacji doplywu powietrza i ustalenia temperatury) nie odymial scian paleniska

 

Etap 3.

Strop nad paleniskiem

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/3.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/4.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/5.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/6.jpg

 

Trzeba pilnowac, zeby szalowanie stropu bylo ruchome i dalo sie wyjac przez otwor paleniska, totez zaklinowalem rusztowanie z desek i ulozylem na nim luzem trzy deski. Zrobilem tez szersze szczeliny miedzy bloczkami w ostatnim rzedzie zeby zalac je betonem jednorodnie ze stropem i zwiazac zbrojeniem sciane ze stropem. Obciazen mechanicznych nie przewiduje, ale grzanie paleniska 300-500C wzbudzilo we mnie obawy co do ewentualnego pekania i odlazenia stropu od scian. Cztery prety w scianach zwiazane z siatka zatopiona w stropie (drut fi6mm, zwiazane drutem wiazalkowym)

 

Szalunek kanalu dymnego (25x25cm) jeśli z desek, to trzeba je uprzednio namoczyć, żeby nie pecznialy pod wpływem wilgoci z betonu i nie rozpychaly tężejącego stropu. Można tez zastosować plastikowe wiaderko wypelnione piaskiem np. (dla obciążenia i ustabilizowania kształtu)

 

Etap 4.

Komora

Sciany wg zalozen piec (125cm) warstw porothermu, wieniec zbrojony dla związania calosci i jako podpora dla dachu.

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/7.jpg

 

Ze wzgledow estetycznych z zewnątrz komore oblozylem plyta OSB, która ostatecznie ypacykowałem impregnatem.

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/8.jpg

Wewnatrz – dwa pietra, dwa kije.

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/9.jpg

 

Deflektor z blachy 3mm, na razie lezy na kamieniach (w planach cztery nogi z gwintowanego preta dla ew. regulacji, ale przepływ dymu na razie jest ok. i nie ma potrzeby ani podnosić, ani opuszczać…). Na deflektor daje blaszke-ociekacz do tłuszczu ze starej kuchni gazowej, akurat z 10mm burta, wysypana piaskiem (dla wylapania kapiacego tłuszczu)

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/10.jpg

 

Termometr

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/11.jpg

 

Etap 5

Dymienie

Przepalona wedzarenka poddana zostala pierwszemu dymieniu zanim jeszcze nabrala ostatecznej formy.

 

Dach uchylany (bez zawiasow, lezy na wiencu, do podpierania ewentualnie kawalek kolka. Wylot dymu: dwa otwory 4*40cm (nie zabiłem decha jednej scianki).

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/12.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/15.jpg

 

Dym jest:

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/13.jpg

 

Na pierwszy wsad (bardziej zeby sie nauczyc czy I jak mozna regulowac temperature I ilosc dymu) kurczak, a jakze, aromatyczny wg Dziadka (olcha, dwa polanka moreli):

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/14.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/16.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/17.jpg

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/18.jpg

Pozostalo po nich juz tylko (mile) wspomnienie)

 

W miedzyczasie machnalem tez grilla:

http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/20.jpg

 

 

Podsumowanie

Wedzrnia wg mnie, po pierwszym przepaleniu, ma dobrze dobrane parametry.

 

Wielkosc paleniska (szer 50cm x dl 40cm x wys 50cm): spokojnie wystarczy by zar nie dotykali nie rozgrzewal scian paleniska; sciany paleniska nagrzane, ale z zewnatrz mozna spokojnie dotknac je dlonia. Ilosc ciepla i dymu wystarczajaca do nagrzania komory.

 

Wielkosc komory (szer 70cm x dl 50cm x wys 125cm): na sile zmiescilyby sie trzy pietra co 35-40cm, ale nie planuje (poki co ) takich duzych wsadow. IMO wielkosc optymalna, na pewno nie mniejsza (tak jak planowalem wczesniej cztery warstwy pustakow - absolutne minimum, nizszym ulatwiloby to operowanie dachem, ale w srodku - ciasnawo). Porotherm - wygrzewa sie piorunem, trzyma temperature bardzo stabilnie. Drzwi nadspodziewanie szczelne (dalem na ramiaku z kantowki 6x4 wpasowanym w otwor drzwi), zabezpieczylem przed ewentualnym paczeniem (jednak ten nasz klimat bywa kaprysny) dwoma zasuwkami.

 

Dach otwierany opiera sie na wiencu (na razie nie planuje zadnych zwiasow - jest dosc ciezki), a ponadto nie podoba mi sie za bardzo i mam chytry plan przebudowac (kiedys) dach na finezyjniejszy - zobaczymy), wentyluje doskonale (temperatura spada blyskawicznie po uchyleniu, stabilizuje sie po przymknieciu)

 

Koszty w jakie popadlem:

Grill:

18 bloczkow: 54 PLN

ca 1 worek zaprawy murarskiej: 6,5 PLN

RAZEM 60 PLN

 

16 workow a 25 kg gotowej zaprawy: 104 PLN (fundament, strop paleniska, wieniec)

ca 2 worki zaprawy do murowania: 13 PLN

12 bloczkow fundamentowych: 36 PLN

blacha na drzwi paleniska i na deflektor 20PLN (kupiona na zlomowisku)

plyta OSB 18mm: 75 PLN

kolki do mocowania plyty OSB: 10PLN

zawiasy drzwi komory: 38 PLN

zawiasy drzwi paleniska: 15 PLN

pol kilo wkretow budowlanych 9 PLN

termometr: 20PLN

haki: 10PLN

RAZEM: 350PLN

 

Zuzylem tez z wlasnego materialu (wycena wg allegro):

20 pustakow porotherm 11,5cm (porotherm jest po 5 PLN, ale mozna tez zastosowac tansze odpowiedniki) 100PLN

18 mb drutu fi6 ca 20PLN

pol kilo gwozdzi 5 PLN

troche desek do szalowania ca 30PLN

2 m kw deski podbitki ca 60 PLN

4 mb kantowki 6x10cm na rame dachu 25PLN

1-1,5l impregnatu do pacykowania 10PLN

RAZEM: 250 PLN

 

Wychodzi, ze wedzarnia kosztowala w materiale 600 (no niech bedzie 650 max na klamoty (gruz, srubki, zasuwki, kije), ktorych nie uwzglednilem) PLN.

 

PS. Grill - do poprawki, tj. podmuruje jeszcze na wysokosc jedneg bloczka w gore, zeby oslonic przed wiatrem. zastanawiam sie tez, skoro juz podniose sciany, nad przykryciem czesci (tyl) - cieple powietrze powinno inaczej wtedy przeplywac.

 

Uwagi końcowe

Z budowa wedzarni nosiłem sie ze dwa lata, naogladalem się i naczytałem artykulow i watkow. Ostatecznie postawiłem wedzarnie w formie, na która na początku na pewno bym się nie zdecydowal. Doszedlem jednak do wniosku, ze uniwersalny grillo-piekarnik z opcja wedzenia typu (bez urazy) malbork do wszystkiego, okaze się pomnikiem do niczego.

Wedzilem pierwszy raz w zyciu, pierwsze dymienie zdaniem degustatorów było ok.

Z wedzeniem jest jak z winem, IMO to sztuka cierpliwości. Powoli, bez pospiechu, a praca da dobry efekt.

 

Pozdrawiam Wedzarnicza Brac!

_____________________

Szerokiej podróży!

Witam.

Obserwuje forum od pewnego czasu, mając się z zamiarem budowy własnej wędzarni.

Dodam iż wędzę w beczce od dwóch lat korzystając z przepisów dziadka :)

Od miesiąca buduję wędzarnie lecz natknąłem się na kilka dylematów czytając wasze opinie. Stąd też mam kilka pytań.

Mam rurę stalową fi 200 długą na 1.8m, palenisko planowane z przepalonych cegieł prosto z cegielni prawie jak ceramiczne.

Prosił bym o podpowiedzi w kwestii wykonania paleniska, czy mogę zastosować takie cegły w jego budowie? Oraz jaka może być maksymalna wielkość komory paleniska przy takiej rurze. Byłbym wdzięczny również za wszelkie sugestie w kwestii budowy:)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :wink:

http://img21.imageshack.us/img21/346/img6316d.jpg

http://img198.imageshack.us/img198/6211/img6311j.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/8223/img6313u.jpg

Witam,

zbudowałem wędzarnie, wszystko było w porządku, palenisko z cegły szamotowej, lecz nie wiedziałem, że do takowej cegły istnieje jakaś specjalna zaprawa, więc zalałem czystym betonem, tzn ułożyłem i odczekałem 2 dni - spoina zaczęła pękać w miejscu połączenia podczas grzania. Udałem się do sklepu i kupiłem zaprawę szamotową, dałem 600gramów cementu na 2000 gramów zaprawy szamotowej. Połączyłem tak jak wcześniej. Ile treraz trzeba czekać aż to wyschnie? Czy to się jakoś przepala? PRoszę o pomoc. Cegła ma grubość około trzech centymetrów (nie pamiętam dokładnie, taka cienka).

Mam małe pytanie przede wszystkim skierowane do kolego Andyandy, ale za wszelkie podpowiedzi dzięki z góry.

Wylałem fundament i miałem się zabierać za budowę czegoś na kształt wędzarni Bogdana B, lub Wojtka Minora. Niestety ciągle (czyt. w wolnym czasie) siedzę ciągle na forum i studiuję plany. No i teraz od tego czytania jestem w kropce.

Czy mam utrzymać założenie i robić sarkofag w/g ww, czy zerwać z tym i postawić coś na kształt Beiot'a z paleniskiem bezpośrednim. A może warto by połączyć oba pomysły i zrobić pomnik z paleniskiem bezpośrednim jak i takim o metr obok? Ma to sens? Czy lepiej, pomimo protestów żony zrobić "wychodek" :)?

Dodam, że kompletnie wykluczam budowę grill'a, ale z kolei przewidziałem na fundamencie miejsce do zbudowania pieca z blachą i fajerkami na kocioł węgierski (całkiem osobny, opalany węglem, lub drewnem iglastym).

Płyta ma wymiar 3000x1000 więc można poszaleć, tym bardziej że jeszcze nie zrobiłem żadnej altany, którą będę potem dostosowywał do wędzarni.

 

Drugie pytanie to czy drzwiczki które mam (patrz foto) nadadzą się do wędzarni? Czy może kompletnie nie i warto je dać do piecyka, a do wędzarni zrobić inne?

 

Bardzo proszę o odpowiedź, bo fundament szybko schnie :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

 

PS: jak dałem post nie tam gdzie trzeba, proszę Moda o przeniesienie. Niestety nie mam 20 postów i nie mogę zakładać jeszcze własnych tematów.

Wędzarnicza gastro-faza.

Byłoby super, gdybyś do betonu dodał substancji hydrofobowej utrudniającej zasysanie wody.

Użyłem tej substancji i mino deszczów beton jest suchy.

Suchy beton oznacza mniej pary wodnej w komorze.

 

Kiedyś tak jak Ty z odrazą patrzyłem na wędzarnię-sraczyk.

 

Po pierwszym wędzeniu jestem zachwycony.

Duże palenisko + duża komora = dobre wyroby.

 

To Andyandy był inspiratorem właściwego wyboru.

Mnie tam nawet się sraczyk podoba, ale żona protestuje strasznie :) mówi - po co kibelek, co się w nim załatwić nie będzie mogło? Ehh kobiety ...

Ja sam nie mam odrazy, raczej jestem skłonny postawić na funkcjonalność i mniejsze koszty, które niewątpliwie pojawią się przy konstrukcji drewnianej, zamiast klinkierowej.

 

Do betonu dodałem Beto - szczel, zresztą w tym miejscu co wylałem beton mam suchy grunt, a sama ława jest na około 0,5m litego betonu. W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R.

Wędzarnicza gastro-faza.

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że :

 

1.Zajmuje mniej miejsca

2.Łatwiejsze wygrzanie komory i otrzymanie wyższych temperatur przy mniejszym zużyciu opału.

3.Niektórzy twierdzą ,że jest ładniejszy kolor wędzonek choć ja z tym bym polemizował

 

Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R.

Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że :

...

Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie.

No temu się zastanawiam nad dwoma paleniskami i chciałem się dowiedzieć czy to ma sens. Próbuje sobie zadać pytanie, ile razy będę wędził na zimno ... no i czy na przykład w palenisku bezpośrednim nie da rady na zimno np. pyłem drewnianym. To w sumie się tylko tli. Kwestię czasu potrzebnego do wędzenia na zimno pomijam, bo go nie mam :)

 

Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba

Taki zamiar miałem - na pewno się zastosuję.

Wędzarnicza gastro-faza.
Zamiast drugiego paleniska możesz zastosować DG. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Faktycznie, o DG jakimś cudem zapomniałem, ale jest to niewątpliwie rozwiązanie.

Po całonocnym czytaniu, jak co i do czego, jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka". Konstrukcja będzie prawdopodobnie drewniana, na klinkierowej podbudowie - paleniska. Tym samym będzie (powinno być) taniej, a na pewno prościej i szybciej zrobić.

Obok zrobię też na klinkierce blat roboczy (możliwe że mała lodóweczka się zmieści pod blatem do chłodzenia piwka :) ) i prawdopodobnie wystarczy miejsca na fundamencie na piec (coś w rodzaju kozy) z blachą i fajerkami. Tam będzie można palić w zasadzie nawet i węglem, bo będzie to palenisko niezależne, a do gotowania gulaszu, węgierskiej zupki, a choćby i parzenia wędzonek będzie idealne.

Taki przynajmniej plan jest :grin:

Wędzarnicza gastro-faza.
  • 2 tygodnie później...

Witam. Dziś sprawdzałem nowy wędzarnik (na sucho bez wędzonek)rozpaliłem drewno i gdy kolejny raz dodałem drewna do betonowego paleniska to po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke

betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być????

jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka".

Co by się jednak nikt nie ''pomylył''... :grin: :wink: :lol:

po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke

betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być???

.... :shock: :shock: :shock: ...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
A kto zaprojektował to "cudo"?.Jakoś mi się widzi ,że to nie będzie działać, ale może się mylę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Działać ?działa konstrukcja jest prosta ( na dole palenisko ruła metalowa pod kątem 40 stopni do wędzarnika a obok grill) . Słyszałem o samozapłonie jakiś gazów podczas palenia drewnem ale nie wiem czy to to, czy po prostu było coś w betonie. fotka wedzarnika

 

chyba spłonki z gruby , bo na holtzgaz nie masz warunków

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Witam

Jak wspomniałem w powitaniu pierwsze wyroby domowe już za mną,przyszedł czas na budowę wędzarni.Projekt (po długim czasie spędzonym na studiowaniu forum WB) zakłada małą wędzarnie elektryczną z komorą drewnianą i dymogeneratorem.

Wędzarnia w budowie i tu proszę o opinie forumowiczów

http://http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdc411a30951093c.html

podstawa z blachy nierdzewnej z dwoma niezależnymi grzałkami (700W i 900W)

 

http://http://www.fotosik.pl/u/maniekmk2/zdjecie/5/album/1201405

zabudowa podstawy

podstawa w zabudowie

komora sklejka 12mm w środku boazeria dębowa 8mm,wymiary 50cm na 50cm wysokość 60cm

 

termostat

 

Tak to wygląda w częściach,docelowo DG Rogera już zamówiony u kolegi Rogera .Myślę również o zastosowaniu tej komory nad paleniskiem bezpośrednim ale to będzie moja następna konstrukcja.Proszę o opinie i uwagi doświadczonych zadymiaczy,na tym etapie dużo można zmodyfikować,a kto pyta nie błądzi.

coco jambo i do przodu

Witam,

 

Jako poczatkujący "wędzarz" przeglądałem różnego rodzaju wędzarnie Waszego autorstwa i doszedłem do wniosku (analizując dostępność miejsca na działce), że postawię wędzarnię z szafki bhp. W chwili obecnej czekam na taką dwudrzwiową ze skupu złomu.

Przeanalizowałem również "za i przeciw" paleniska bezpośrednie i doprowadzane z boku. Pomyśalełm sobie czy uda się połączyć w szafcie bliskość paleniska z jego dobrą regulacją temperatury w komorze wędzenia.

Narysowałem taki projekcik i w związku z tym zawracam się z prośbą praktyków o wskazanie sesnosownosci rozwiazania i co ew. zmienić.

przypuszczam, że problemy pojawią z izolacją paleniska od komory - dwie przegrody z blachy nad paleniskiem?

 

pozdrawiam,

 

Michał

  • 2 tygodnie później...

Witam... Jest to mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość, chciałbym wybudować na swoim nowo nabytym ogródeczku grilo-wędzarkę, ze względu że mam dostęp do materiału budowlanego ( granit ) postanowiłem aby była ona postawiona w znacznej części z tego materiału mieszając go z cegłą klinkierową ewentualnie drewnem.

 

Poniżej przedstawiam foto, pierwsza przedstawia już postawiony fundament a druga komputerowy projekt mojej wizji.

 

Fundament wykonany z bloczków granitowych o wysokości 30cm podsypka ( grys granitowy ) 20-30cm zagęszczony + zaprawa cementowa - wydaje mi się że powinno utrzymać konstrukcję. ( Na wysokości blatu planuję wylewkę cementową + po całości zbrojenie )

 

 

 

I moje pytania odnośnie budowy... wg. powyższych wymiarów

 

1) jak określić wielkość paleniska (wys/szer) i komory wędzarniczej do wymiarów fundamentu 250 cm długość i 80 cm szerokość

2) jaka powinna być optymalna długość komina z komory wędzarniczej

3) z czego najtaniej i najlepiej wykonać kanał dymny

 

Proszę fachowców ( budowlańców, jak i wędzarzy ) o rady i uwagi odnośnie mojego pomysłu

 

ps. w projekcie użyłem elementy widniejące na niektórych zdjęciach z forum, mam nadzieję że nie urażam tym ich właścicieli, foto wykonałem tylko i wyłącznie na swoje potrzeby... a sama wędzarnia jest wstawiona w otoczenie mojego ogrodu, na zdjęciu tylko moją własnością są drzewka fundament i drzwiczki paleniska... :)

 

POZDRAWIAM

Lolek_11,

Czy masz zbrojony ten fundament, który już postawiłeś.

1).wysokość paleniska ustal na podstawie wysokości blatu , co do szerokości to 40-50 cm wewnątrz. Natomiast szer. komory to ok 90cm wewnątrz a wysokość w zależności ile poziomów wędzonek zamierzasz wieszać.

2). najlepiej bez komina z uchylnym dachem bądź klapą jaką ja posiadam.

3).proponuję wkłady kominowe

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.