sokoz Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jeśli już zrezygnowałeś z pieca chlebowego, to wprowadź dalsze zmiany: - wymurowany dolot o dużym przekroju bez użycia metalowych rur.Jeśli muszą być rury to mocno opakowane w materiał termoizolacyjny i zapewne dwie są lepsze niż jedna.Wędzarnia z jedną metalową rurą też będzie wędziła, ale więcej z nią problemów podczas niekorzystnej pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-213696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zrobienie murowanego dolotu to nie problem, a co do rur i termoizolacji to trzeba pamiętać iż kanał dymny będzie krótki max 1 m.. I myślę że na tej długości nie będzie dużych strat temp.. Dzięki za podpowiedź i wypróbuje właśnie dwie rury obok siebie będą one obmurowane ytongiem i obsypane keramzytem. Pozdrawiam pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-213726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Rura nieizolowana będzie zimniejsza od kanału ceramicznego czy też rury izolowanej. Tu może dochodzić do skroplenia składników dymu i wędzenie może przebiegać niewłaściwie.Przydatny /nie konieczny/ jest szyber przed komorą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-213729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 obsypane keramzytem.B. dobry pomysł Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-213740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benzulli Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Witam, chciałbym zacząć robić swoje własne domowe wędliny. Szukałem na allegro i widzę są wędzarnie z drewna sosnowego.Mam deski sosnowe, wysuszone, 3cm grubości, 20 cm szerokości. Czytałem i oglądałem trochę, lecz nie znalazłem informacji czy są robione wędzarnie z drewna iglastego i czy to w czymś przeszkadza. Chciałbym zrobić takie pomieszczenie, "domek" podstawa to kwadrat 90cm x 90 cm a wysokość to 100 cm, razem z daszkiem, czyli jakieś 130 cm.No i mam takie pytanie, czy mogę normalnie zrobić to pomieszczenie z desek, w podobny sposób jak się robi budę dla psa? Na kanał mogę użyć maksymalnie cztery metry. Jeszcze jedno, jakiej rury użyć? Rurę po prostu włożyć pod ziemię, zakopać i dac pod fundament? Jestem początkujący także proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-215815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujemny Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 7 Maja 2012 Jak powstawala moja wedzarnia http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/19.jpg Szczegolne podziekowania dla usera Andyandy za jakze cenne rady I poswiecony czas! W koncepcji posilkowalem się projektem userow: wiesiekm i romeks. Zalozenia: po taniosci, z materialow, ktore mi zostaly po budowie, a jesli cos dokupic, to jak najtaniej i jak najmniej. Wedzarnia z paleniskiem bezposrednim, komora (wys x szer x gleb) 125 x 70 x 50 (w cm). Palenisko z bloczkow betonowych, komora - porotherm 11cm - ma dac latwosc wygrzania i utrzymania temperatury. Dach uchylany (regulator temperatury), drzwi drewniane (termometr w drzwiach). W komorze dwa pietra co 40-45 cm na kije. Etap 1. Fundament Wykop, szalunek, gruz, zbrojenie, beton. Etap 2. Palenisko Widok ogolny: http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/1.jpg Otwor paleniska: http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/2.jpg Bloczek nad otworem paleniska lezy i wystaje poza obrys zeby dym zza drzwi (beda uchylane w celu legruacji doplywu powietrza i ustalenia temperatury) nie odymial scian paleniska Etap 3. Strop nad paleniskiem http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/3.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/4.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/5.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/6.jpg Trzeba pilnowac, zeby szalowanie stropu bylo ruchome i dalo sie wyjac przez otwor paleniska, totez zaklinowalem rusztowanie z desek i ulozylem na nim luzem trzy deski. Zrobilem tez szersze szczeliny miedzy bloczkami w ostatnim rzedzie zeby zalac je betonem jednorodnie ze stropem i zwiazac zbrojeniem sciane ze stropem. Obciazen mechanicznych nie przewiduje, ale grzanie paleniska 300-500C wzbudzilo we mnie obawy co do ewentualnego pekania i odlazenia stropu od scian. Cztery prety w scianach zwiazane z siatka zatopiona w stropie (drut fi6mm, zwiazane drutem wiazalkowym) Szalunek kanalu dymnego (25x25cm) jeśli z desek, to trzeba je uprzednio namoczyć, żeby nie pecznialy pod wpływem wilgoci z betonu i nie rozpychaly tężejącego stropu. Można tez zastosować plastikowe wiaderko wypelnione piaskiem np. (dla obciążenia i ustabilizowania kształtu) Etap 4. Komora Sciany wg zalozen piec (125cm) warstw porothermu, wieniec zbrojony dla związania calosci i jako podpora dla dachu. http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/7.jpg Ze wzgledow estetycznych z zewnątrz komore oblozylem plyta OSB, która ostatecznie ypacykowałem impregnatem. http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/8.jpg Wewnatrz – dwa pietra, dwa kije. http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/9.jpg Deflektor z blachy 3mm, na razie lezy na kamieniach (w planach cztery nogi z gwintowanego preta dla ew. regulacji, ale przepływ dymu na razie jest ok. i nie ma potrzeby ani podnosić, ani opuszczać…). Na deflektor daje blaszke-ociekacz do tłuszczu ze starej kuchni gazowej, akurat z 10mm burta, wysypana piaskiem (dla wylapania kapiacego tłuszczu) http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/10.jpg Termometr http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/11.jpg Etap 5 Dymienie Przepalona wedzarenka poddana zostala pierwszemu dymieniu zanim jeszcze nabrala ostatecznej formy. Dach uchylany (bez zawiasow, lezy na wiencu, do podpierania ewentualnie kawalek kolka. Wylot dymu: dwa otwory 4*40cm (nie zabiłem decha jednej scianki). http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/12.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/15.jpg Dym jest: http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/13.jpg Na pierwszy wsad (bardziej zeby sie nauczyc czy I jak mozna regulowac temperature I ilosc dymu) kurczak, a jakze, aromatyczny wg Dziadka (olcha, dwa polanka moreli): http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/14.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/16.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/17.jpg http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/18.jpg Pozostalo po nich juz tylko (mile) wspomnienie) W miedzyczasie machnalem tez grilla: http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/20.jpg Podsumowanie Wedzrnia wg mnie, po pierwszym przepaleniu, ma dobrze dobrane parametry. Wielkosc paleniska (szer 50cm x dl 40cm x wys 50cm): spokojnie wystarczy by zar nie dotykali nie rozgrzewal scian paleniska; sciany paleniska nagrzane, ale z zewnatrz mozna spokojnie dotknac je dlonia. Ilosc ciepla i dymu wystarczajaca do nagrzania komory. Wielkosc komory (szer 70cm x dl 50cm x wys 125cm): na sile zmiescilyby sie trzy pietra co 35-40cm, ale nie planuje (poki co ) takich duzych wsadow. IMO wielkosc optymalna, na pewno nie mniejsza (tak jak planowalem wczesniej cztery warstwy pustakow - absolutne minimum, nizszym ulatwiloby to operowanie dachem, ale w srodku - ciasnawo). Porotherm - wygrzewa sie piorunem, trzyma temperature bardzo stabilnie. Drzwi nadspodziewanie szczelne (dalem na ramiaku z kantowki 6x4 wpasowanym w otwor drzwi), zabezpieczylem przed ewentualnym paczeniem (jednak ten nasz klimat bywa kaprysny) dwoma zasuwkami. Dach otwierany opiera sie na wiencu (na razie nie planuje zadnych zwiasow - jest dosc ciezki), a ponadto nie podoba mi sie za bardzo i mam chytry plan przebudowac (kiedys) dach na finezyjniejszy - zobaczymy), wentyluje doskonale (temperatura spada blyskawicznie po uchyleniu, stabilizuje sie po przymknieciu) Koszty w jakie popadlem: Grill: 18 bloczkow: 54 PLN ca 1 worek zaprawy murarskiej: 6,5 PLN RAZEM 60 PLN 16 workow a 25 kg gotowej zaprawy: 104 PLN (fundament, strop paleniska, wieniec) ca 2 worki zaprawy do murowania: 13 PLN 12 bloczkow fundamentowych: 36 PLN blacha na drzwi paleniska i na deflektor 20PLN (kupiona na zlomowisku) plyta OSB 18mm: 75 PLN kolki do mocowania plyty OSB: 10PLN zawiasy drzwi komory: 38 PLN zawiasy drzwi paleniska: 15 PLN pol kilo wkretow budowlanych 9 PLN termometr: 20PLN haki: 10PLN RAZEM: 350PLN Zuzylem tez z wlasnego materialu (wycena wg allegro): 20 pustakow porotherm 11,5cm (porotherm jest po 5 PLN, ale mozna tez zastosowac tansze odpowiedniki) 100PLN 18 mb drutu fi6 ca 20PLN pol kilo gwozdzi 5 PLN troche desek do szalowania ca 30PLN 2 m kw deski podbitki ca 60 PLN 4 mb kantowki 6x10cm na rame dachu 25PLN 1-1,5l impregnatu do pacykowania 10PLN RAZEM: 250 PLN Wychodzi, ze wedzarnia kosztowala w materiale 600 (no niech bedzie 650 max na klamoty (gruz, srubki, zasuwki, kije), ktorych nie uwzglednilem) PLN. PS. Grill - do poprawki, tj. podmuruje jeszcze na wysokosc jedneg bloczka w gore, zeby oslonic przed wiatrem. zastanawiam sie tez, skoro juz podniose sciany, nad przykryciem czesci (tyl) - cieple powietrze powinno inaczej wtedy przeplywac. Uwagi końcowe Z budowa wedzarni nosiłem sie ze dwa lata, naogladalem się i naczytałem artykulow i watkow. Ostatecznie postawiłem wedzarnie w formie, na która na początku na pewno bym się nie zdecydowal. Doszedlem jednak do wniosku, ze uniwersalny grillo-piekarnik z opcja wedzenia typu (bez urazy) malbork do wszystkiego, okaze się pomnikiem do niczego. Wedzilem pierwszy raz w zyciu, pierwsze dymienie zdaniem degustatorów było ok. Z wedzeniem jest jak z winem, IMO to sztuka cierpliwości. Powoli, bez pospiechu, a praca da dobry efekt. Pozdrawiam Wedzarnicza Brac! Cytuj _____________________Szerokiej podróży! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-216744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotek Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 8 Maja 2012 Witam. Obserwuje forum od pewnego czasu, mając się z zamiarem budowy własnej wędzarni. Dodam iż wędzę w beczce od dwóch lat korzystając z przepisów dziadka Od miesiąca buduję wędzarnie lecz natknąłem się na kilka dylematów czytając wasze opinie. Stąd też mam kilka pytań. Mam rurę stalową fi 200 długą na 1.8m, palenisko planowane z przepalonych cegieł prosto z cegielni prawie jak ceramiczne. Prosił bym o podpowiedzi w kwestii wykonania paleniska, czy mogę zastosować takie cegły w jego budowie? Oraz jaka może być maksymalna wielkość komory paleniska przy takiej rurze. Byłbym wdzięczny również za wszelkie sugestie w kwestii budowy:) Z góry dziękuję za odpowiedzi :wink: http://img21.imageshack.us/img21/346/img6316d.jpg http://img198.imageshack.us/img198/6211/img6311j.jpg http://img252.imageshack.us/img252/8223/img6313u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-216939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benzulli Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 11 Maja 2012 Witam,zbudowałem wędzarnie, wszystko było w porządku, palenisko z cegły szamotowej, lecz nie wiedziałem, że do takowej cegły istnieje jakaś specjalna zaprawa, więc zalałem czystym betonem, tzn ułożyłem i odczekałem 2 dni - spoina zaczęła pękać w miejscu połączenia podczas grzania. Udałem się do sklepu i kupiłem zaprawę szamotową, dałem 600gramów cementu na 2000 gramów zaprawy szamotowej. Połączyłem tak jak wcześniej. Ile treraz trzeba czekać aż to wyschnie? Czy to się jakoś przepala? PRoszę o pomoc. Cegła ma grubość około trzech centymetrów (nie pamiętam dokładnie, taka cienka). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-217296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 17 Maja 2012 Mam małe pytanie przede wszystkim skierowane do kolego Andyandy, ale za wszelkie podpowiedzi dzięki z góry. Wylałem fundament i miałem się zabierać za budowę czegoś na kształt wędzarni Bogdana B, lub Wojtka Minora. Niestety ciągle (czyt. w wolnym czasie) siedzę ciągle na forum i studiuję plany. No i teraz od tego czytania jestem w kropce. Czy mam utrzymać założenie i robić sarkofag w/g ww, czy zerwać z tym i postawić coś na kształt Beiot'a z paleniskiem bezpośrednim. A może warto by połączyć oba pomysły i zrobić pomnik z paleniskiem bezpośrednim jak i takim o metr obok? Ma to sens? Czy lepiej, pomimo protestów żony zrobić "wychodek" ? Dodam, że kompletnie wykluczam budowę grill'a, ale z kolei przewidziałem na fundamencie miejsce do zbudowania pieca z blachą i fajerkami na kocioł węgierski (całkiem osobny, opalany węglem, lub drewnem iglastym). Płyta ma wymiar 3000x1000 więc można poszaleć, tym bardziej że jeszcze nie zrobiłem żadnej altany, którą będę potem dostosowywał do wędzarni. Drugie pytanie to czy drzwiczki które mam (patrz foto) nadadzą się do wędzarni? Czy może kompletnie nie i warto je dać do piecyka, a do wędzarni zrobić inne? Bardzo proszę o odpowiedź, bo fundament szybko schnie PS: jak dałem post nie tam gdzie trzeba, proszę Moda o przeniesienie. Niestety nie mam 20 postów i nie mogę zakładać jeszcze własnych tematów. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 17 Maja 2012 Byłoby super, gdybyś do betonu dodał substancji hydrofobowej utrudniającej zasysanie wody. Użyłem tej substancji i mino deszczów beton jest suchy.Suchy beton oznacza mniej pary wodnej w komorze. Kiedyś tak jak Ty z odrazą patrzyłem na wędzarnię-sraczyk. Po pierwszym wędzeniu jestem zachwycony.Duże palenisko + duża komora = dobre wyroby. To Andyandy był inspiratorem właściwego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 17 Maja 2012 Mnie tam nawet się sraczyk podoba, ale żona protestuje strasznie mówi - po co kibelek, co się w nim załatwić nie będzie mogło? Ehh kobiety ...Ja sam nie mam odrazy, raczej jestem skłonny postawić na funkcjonalność i mniejsze koszty, które niewątpliwie pojawią się przy konstrukcji drewnianej, zamiast klinkierowej. Do betonu dodałem Beto - szczel, zresztą w tym miejscu co wylałem beton mam suchy grunt, a sama ława jest na około 0,5m litego betonu. W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 17 Maja 2012 Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że : 1.Zajmuje mniej miejsca2.Łatwiejsze wygrzanie komory i otrzymanie wyższych temperatur przy mniejszym zużyciu opału.3.Niektórzy twierdzą ,że jest ładniejszy kolor wędzonek choć ja z tym bym polemizował Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 17 Maja 2012 W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R. Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 17 Maja 2012 Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że : ... Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie. No temu się zastanawiam nad dwoma paleniskami i chciałem się dowiedzieć czy to ma sens. Próbuje sobie zadać pytanie, ile razy będę wędził na zimno ... no i czy na przykład w palenisku bezpośrednim nie da rady na zimno np. pyłem drewnianym. To w sumie się tylko tli. Kwestię czasu potrzebnego do wędzenia na zimno pomijam, bo go nie mam Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba Taki zamiar miałem - na pewno się zastosuję. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 17 Maja 2012 Zamiast drugiego paleniska możesz zastosować DG. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 18 Maja 2012 Faktycznie, o DG jakimś cudem zapomniałem, ale jest to niewątpliwie rozwiązanie.Po całonocnym czytaniu, jak co i do czego, jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka". Konstrukcja będzie prawdopodobnie drewniana, na klinkierowej podbudowie - paleniska. Tym samym będzie (powinno być) taniej, a na pewno prościej i szybciej zrobić.Obok zrobię też na klinkierce blat roboczy (możliwe że mała lodóweczka się zmieści pod blatem do chłodzenia piwka ) i prawdopodobnie wystarczy miejsca na fundamencie na piec (coś w rodzaju kozy) z blachą i fajerkami. Tam będzie można palić w zasadzie nawet i węglem, bo będzie to palenisko niezależne, a do gotowania gulaszu, węgierskiej zupki, a choćby i parzenia wędzonek będzie idealne.Taki przynajmniej plan jest :grin: Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-218454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snakes82 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 29 Maja 2012 Witam. Dziś sprawdzałem nowy wędzarnik (na sucho bez wędzonek)rozpaliłem drewno i gdy kolejny raz dodałem drewna do betonowego paleniska to po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 29 Maja 2012 jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka". Co by się jednak nikt nie ''pomylył''... :grin: :wink: :lol: po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być??? .... :shock: :shock: :shock: ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 29 Maja 2012 A kto zaprojektował to "cudo"?.Jakoś mi się widzi ,że to nie będzie działać, ale może się mylę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snakes82 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 29 Maja 2012 Działać ?działa konstrukcja jest prosta ( na dole palenisko ruła metalowa pod kątem 40 stopni do wędzarnika a obok grill) . Słyszałem o samozapłonie jakiś gazów podczas palenia drewnem ale nie wiem czy to to, czy po prostu było coś w betonie. fotka wedzarnika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 29 Maja 2012 chyba spłonki z gruby , bo na holtzgaz nie masz warunków Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekmk2 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 31 Maja 2012 Witam Jak wspomniałem w powitaniu pierwsze wyroby domowe już za mną,przyszedł czas na budowę wędzarni.Projekt (po długim czasie spędzonym na studiowaniu forum WB) zakłada małą wędzarnie elektryczną z komorą drewnianą i dymogeneratorem.Wędzarnia w budowie i tu proszę o opinie forumowiczówhttp://http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdc411a30951093c.html podstawa z blachy nierdzewnej z dwoma niezależnymi grzałkami (700W i 900W) http://http://www.fotosik.pl/u/maniekmk2/zdjecie/5/album/1201405 zabudowa podstawy podstawa w zabudowie komora sklejka 12mm w środku boazeria dębowa 8mm,wymiary 50cm na 50cm wysokość 60cm termostat Tak to wygląda w częściach,docelowo DG Rogera już zamówiony u kolegi Rogera .Myślę również o zastosowaniu tej komory nad paleniskiem bezpośrednim ale to będzie moja następna konstrukcja.Proszę o opinie i uwagi doświadczonych zadymiaczy,na tym etapie dużo można zmodyfikować,a kto pyta nie błądzi. Cytuj coco jambo i do przodu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-220570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
posnanss Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Witam, Jako poczatkujący "wędzarz" przeglądałem różnego rodzaju wędzarnie Waszego autorstwa i doszedłem do wniosku (analizując dostępność miejsca na działce), że postawię wędzarnię z szafki bhp. W chwili obecnej czekam na taką dwudrzwiową ze skupu złomu. Przeanalizowałem również "za i przeciw" paleniska bezpośrednie i doprowadzane z boku. Pomyśalełm sobie czy uda się połączyć w szafcie bliskość paleniska z jego dobrą regulacją temperatury w komorze wędzenia. Narysowałem taki projekcik i w związku z tym zawracam się z prośbą praktyków o wskazanie sesnosownosci rozwiazania i co ew. zmienić. przypuszczam, że problemy pojawią z izolacją paleniska od komory - dwie przegrody z blachy nad paleniskiem? pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-221151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam... Jest to mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość, chciałbym wybudować na swoim nowo nabytym ogródeczku grilo-wędzarkę, ze względu że mam dostęp do materiału budowlanego ( granit ) postanowiłem aby była ona postawiona w znacznej części z tego materiału mieszając go z cegłą klinkierową ewentualnie drewnem. Poniżej przedstawiam foto, pierwsza przedstawia już postawiony fundament a druga komputerowy projekt mojej wizji. Fundament wykonany z bloczków granitowych o wysokości 30cm podsypka ( grys granitowy ) 20-30cm zagęszczony + zaprawa cementowa - wydaje mi się że powinno utrzymać konstrukcję. ( Na wysokości blatu planuję wylewkę cementową + po całości zbrojenie ) I moje pytania odnośnie budowy... wg. powyższych wymiarów 1) jak określić wielkość paleniska (wys/szer) i komory wędzarniczej do wymiarów fundamentu 250 cm długość i 80 cm szerokość 2) jaka powinna być optymalna długość komina z komory wędzarniczej 3) z czego najtaniej i najlepiej wykonać kanał dymny Proszę fachowców ( budowlańców, jak i wędzarzy ) o rady i uwagi odnośnie mojego pomysłu ps. w projekcie użyłem elementy widniejące na niektórych zdjęciach z forum, mam nadzieję że nie urażam tym ich właścicieli, foto wykonałem tylko i wyłącznie na swoje potrzeby... a sama wędzarnia jest wstawiona w otoczenie mojego ogrodu, na zdjęciu tylko moją własnością są drzewka fundament i drzwiczki paleniska... POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-222337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Lolek_11, Czy masz zbrojony ten fundament, który już postawiłeś. 1).wysokość paleniska ustal na podstawie wysokości blatu , co do szerokości to 40-50 cm wewnątrz. Natomiast szer. komory to ok 90cm wewnątrz a wysokość w zależności ile poziomów wędzonek zamierzasz wieszać. 2). najlepiej bez komina z uchylnym dachem bądź klapą jaką ja posiadam. 3).proponuję wkłady kominowe Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/12/#findComment-222423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.