Arek_ Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 8 Listopada 2017 Czyli jeśli będę miał komorę o wymiarze ok 2m3 to również muszę mieć zblizonych wymiarów palenisko ?Jakim kanałem wtedy doprowadzić dym ?Otwory zrobie okrągłe średnicy 8cm po bokach wędzarni z możliwością zamykania.Człowiek który ma u nas wedzic mówi że chciałby aby ten proces trwał ok 8h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 8 Listopada 2017 Czyli jeśli będę miał komorę o wymiarze ok 2m3 to również muszę mieć zblizonych wymiarów palenisko ?Powinieneś chyba zacząć tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Jakim kanałem wtedy doprowadzić dym ? Te wędzarnie co Ci podałem nie mają kanału .Palisz bezpośrednio pod komorą Edytowane 8 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 8 Listopada 2017 Przy takich wymiarach wędzarni nie jestem chyba w stanie wybudowac komory bezpośrednio pod wędzarnia ponieważ bedzie po prostu za duża. Poczytałem trochę i do końca nie rozumiem.W wątku ktory mi poleciliscie jest opisane ze komora spalania z cegieł nie jest najlepsza ze względu na to ze ma zbyt wysoką temperaturę po wygrzaniu... w takim razie moze wyspawam komore o wielkości przymajmniej 1m3 i obsypie ja ziemią a dym do wedzarki wprowadze rurą o długości 150cm tylko nie mogę znaleźć informacji na temat przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Palenisko z cegieł to b.dobre rozwiązanie, ale musi być duża komora spalania z cegieł nie jest najlepsza ze względu na to ze ma zbyt wysoką temperaturę po wygrzaniu Chyba z cegieł szamotowych Człowiek który ma u nas wedzic mówi że chciałby aby ten proces trwał ok 8hDo procesu wędzenia zalicza się czas osuszania (tu bywa różnie - zależy od temperatury i wilgotności powietrza, temperatury i ocieknięcia mięsa oraz jego wielkości , ilości mięsa w wędzarni , przepływu powietrza przez nią i temp osuszania - od 40min do 2 i więcej godzin) samo wędzenie dymem też różnie (zależy od rodzaju drewna, temperatury i przepływu ) z reguły od 2 do kilku (3-5) godzin - przy wędzeniu gorącym. Zawsze wędzimy do żądanego koloru - nie na czas. Poczytaj to - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/ Edytowane 8 Listopada 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 8 Listopada 2017 Ok w porządku tylko chciałbym aby palenisko nie było bezpośrednie tak jest chyba lepiej i kilka osób z którymi rozmiawiałem tak mi poleca. Jakich mniej więcej wymiarów powinienem wybudować palenisko?Patrząc z zdjęcia w internecie sporo osób ma palenisko i rurę dymną zakopaną w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 150cm szerokości oraz 100cmNie wiem czy przy takich wymiarach , będziesz miał prawidłowy przepływ dymu .? trochę wątpię pewnie przydał by się wiatrak jeżeli ma to być prowadzimy gastronomię i chcielibyśmy mieć wyroby na własne potrzebydzisiaj 100 kg na tydzień na jedno wędzenie , a jak się biznes rozwinie (czego życzę) ? to pewnie dużo więcej Więc wędzarnia powinna mieć możliwość wjazdu wózkiem Może automatyczna (coś w tym stylu ) ta jest jak by za mała na Twoje potrzeby i bez wózka . http://stawiany.pl/wedzarnie/komora-wedzarnicza-50-kg-automatyczna.html,m,205 Ta chyba lepszahttp://stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1Z pracownikiem do wędzenia na 8 godzin to nie jest prosta sprawa - koszty pracy rosną , pracownik musi być odpowiedzialny !!!!! i dyspozycyjny , a wyroby jak chcesz robić na sprzedaż musisz mieć powtarzalne . Nie możesz mieć tak że zwykle masz super ale po popularnych imieninach , czy jak będzie inny pan do wędzenia do kitu bo popłyniesz. Nie żebym Cię namawiał tylko i wyłącznie na automat , po prostu teza do przemyślenia Edytowane 8 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Patrząc z zdjęcia w internecie sporo osób ma palenisko i rurę dymną zakopaną w ziemi. To , że tak ma to nie znaczy, że jest to dobre rozwiązanie. A poważenie - NIE jest to dobre rozwiązaniePrzeczytaj tematy z linków , które dostałeś wyżej , ale ze zrozumieniem . Wyciągnij wnioski i nie patrz na sąsiada, , czy znajomego , który ma węglarkę jako palenisko , kawałek rury fi 100 , komorę z byle czego i twierdzi , że na tym polega wędzenie. Prawidłowe wędzenie to złożony proces i trzeba go zrozumieć. Musisz odróżnić wędzenie od "smolenia" wędzonek. Edytowane 8 Listopada 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 8 Listopada 2017 tak jest chyba lepiej Tak jest zdecydowanie gorzej i dla obsługi i dla wyrobów, nie mówiąc o zdrowiu.Wiem co mówię, bo wędzę w obu typach wędzarni.Przeczytaj materiał z linku podanego przez @binio1111, bo opracowanie jest bardzo wartościowe i pomaga zrozumieć istotę zdrowego wędzenia.Jesteś w tej korzystnej sytuacji, że jeszcze niczego fizycznie nie zrobiłeś, na razie tylko w myślach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 8 Listopada 2017 150cm szerokości oraz 100cmNie wiem czy przy takich wymiarach , będziesz miał prawidłowy przepływ dymu .? trochę wątpię pewnie przydał by się wiatrak jeżeli ma to być prowadzimy gastronomię i chcielibyśmy mieć wyroby na własne potrzebydzisiaj 100 kg na tydzień na jedno wędzenie , a jak się biznes rozwinie (czego życzę) ? to pewnie dużo więcej Więc wędzarnia powinna mieć możliwość wjazdu wózkiem Może automatyczna (coś w tym stylu ) ta jest jak by za mała na Twoje potrzeby i bez wózka . http://stawiany.pl/wedzarnie/komora-wedzarnicza-50-kg-automatyczna.html,m,205 Ta chyba lepszahttp://stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1Z pracownikiem do wędzenia na 8 godzin to nie jest prosta sprawa - koszty pracy rosną , pracownik musi być odpowiedzialny !!!!! i dyspozycyjny , a wyroby jak chcesz robić na sprzedaż musisz mieć powtarzalne . Nie możesz mieć tak że zwykle masz super ale po popularnych imieninach , czy jak będzie inny pan do wędzenia do kitu bo popłyniesz. Nie żebym Cię namawiał tylko i wyłącznie na automat , po prostu teza do przemyślenia Oczywiście najlepiej byłoby kupić taki automat i łatwiej zadbać o powtarzalność. Niestety koszt zakupu jest dość znaczny więc wolimy wystartować z tradycyjną wędzarką a jak produkty będą odpowiednio się sprzedawać to zainwestujemy w taki automat. Tradycyjna wędzarka dodatkowo wzbudzi pozytywne opinie w oczach klientów.Na początek poproszę naszych wędliniarskich działań będzie to robił którychś z naszych kucharzy, z czasem kogoś znajdziemy na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 9 Listopada 2017 Tradycyjna wędzarka dodatkowo wzbudzi pozytywne opinie w oczach klientów.O to właśnie, wędzone w automacie nie budzi potrzeby zjedzenia czegoś wyjątkowego.Posłuchaj kolegi Binio - nie idź w kierunku wędzarni z kanałem. Kibelek lub bezpośrednia a bedziesz zadowolony i być może sprzedasz te 100 kg na tydzień.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 9 Listopada 2017 Bedę chyba stawiał podwójny kibelek -są rzuty gdzieś na forum tylko nie mogę znaleźć wymiarów paleniska i zastanawiam się czy robić dwa oddzielne paleniska czy jedno z dwoma rurami do kibelka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Od pierwszej mojej odpowiedzi wszyscy piszą Ci żebyś rury nie dawał a Ty swoje.Po co pytasz jak wiesz z góry co będziesz budował. Edytowane 9 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 9 Listopada 2017 Przepraszam was najmocniej, źle się wyraziłem. Z rury rezygnuje tak jak polecacie ale muszę zrobić jakąś średnicę kanału z cegły szamotowej.Pytanie jeszcze co do deflektora.Widzę, że w większości jest robiona po prostu z płaskiej blachy, czy nie będzie lepiej jak zrobię to w kształcie 4 spadowego daszku? tłuszcz z wędlin by z niego łatwiej spływał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) kanału z cegły szamotowej.Nie szamot .Szamotu nie dajemy do wędzarni.Podpatrz wędzarnie kol. Bagna (bezpośrednia ) będzie gdzieś na zdjęciach z kursów i kol. Kazika (Obudowa z drewna wjeżdża wózkiem palenisko na gruncie ). Może Cię natchną Edytowane 9 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) tłuszcz z wędlin by z niego łatwiej spływał.I palił się muszę zrobić jakąś średnicę kanału z cegły szamotowejO jakim Ty kanale piszesz?Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś o czym mowa.Koledzy piszą, abyś zrobił palenisko pod wędzarnią i zrezygnował z kanału jakiegokolwiek (z rury, z cegieł czy szamotu)[Dodano: 09 lis 2017 - 10:34]Nie gniewaj się, ale odnoszę wrażenie, że odbywa się rozmowa ślepego z głuchym. Edytowane 9 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 9 Listopada 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9320-w%C4%99dzarnia-w-drewutni-z-bezpo%C5%9Brednim-otwarym-paleniskiem/[Dodano: 09 lis 2017 - 10:49] Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Dalej się nie rozumiemy.Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim czy pośrednim to taka co nie ma rury,kanału i tym podobnych rzeczy.Palenisko jest bezpośrednio pod komorą.A co do deflektora to już nie wymyślaj koła.Jeśli nie chcesz żeby kapiący tłuszcz z wędzenia dopalał się na deflektorze to zrób go podwójny, płaski blacha nad blachą w odstępie ok.10 cm.Poza tym jak będziesz wędził zgodnie ze sztuką to nic nie będzie kapać.Co najwyżej przy podpiekaniu może trochę kapać. Edytowane 9 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 9 Listopada 2017 Dziękuje za zdjęcia, sporo mi wyjaśniły. Czy są gdzieś może dostępne wymiary tej wędzarni? W przypadku zbyt wysokiej temperatury regulować palenisko mogę jedynie za pomocą zasuwania otworów w szczycie wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 9 Listopada 2017 Czy są gdzieś może dostępne wymiary tej wędzarni? Proszę bardzo. Ja nie znam ale myślę, że właściciel Ci odpowie. https://wedlinydomowe.pl/forum/user/39785-bagno/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Może na zakończenie . Może dobrze jakbyś się wybrał na kurs (pewnie jakiś podstawowy )https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/55-kursy-aktualne/Ja nie bylem ale uczestnicy bardzo sobie chwalą . Raz że będziesz miał bezpośredni dostęp do kol. Bagno i Dziadka , dostaniesz duża porcję praktyki i wiedzy .Bo z pytań wynika że jesteś na początku drogi , a chcesz się za tematem zająć komercyjnie .Jak robisz tylko dla siebie to pole do błędu jest duże (i można uczyć się na swoich błędach) jak komercyjnie to minimalne .Reasumując gdybym miał robić komercyjnie pojechałbym bez dwóch zdań . Nie chcę wydawać Twoich pieniędzy ale moim zdaniem warto zainwestować w wiedzę i praktykę , studiowanie forum jak najbardziej ale kurs też . W mojej ocenie jeżeli chcesz prowadzić biznes , będziesz miał pracowników to powinieneś mieć wiedzę która pozwoli Ci na kontrolę biznesu. Oczywiście decyzja należy do Ciebie Edytowane 9 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zbyt dużą temp.w wędzarni regulujesz ilością spalanego drewna.Jak za wysoka możesz wygarnąć trochę żaru z paleniska,ale jak już opanujesz wędzarnię to będziesz wiedział ile podkładać drewna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Tak jak Maciek napisał.Nic dodać. Kolega nie ma wcale pojęcia co mu się tłumaczy, bo nie rozumie na czym polega poprawne wędzenie. Wystarczy czytać forum ze zrozumieniem . Kolego każdy Ci tu pomoże , ale wykaż inicjatywę i choć trochę oswój z tematem - Trudno komuś wytłumaczyć jak działa żarówka, jak nie wie co to prąd. Tym bardziej , że chcesz od razu na głęboką wodę. Sztuka wędzenia nie polega na okopceniu mięsa dymem. Edytowane 9 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 9 Listopada 2017 Czytam codziennie wieczorem tylko informacji jest na prawdę dużo ale jakoś to powoli ogarnę.Co do zdjęć wyżej i linków- obie wędzarnie są z wózkiem, świetny pomysł tylko jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obok- taka opcja pozwoli chyba więcej wyrobów załadować, czy mogę tak wykonać wędzarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 9 Listopada 2017 Obie mają pod, nie obok. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/51/#findComment-574788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.