Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jeśli będę miał komorę o wymiarze ok 2m3 to również muszę mieć zblizonych wymiarów palenisko ?

Jakim kanałem wtedy doprowadzić dym ?

Otwory zrobie okrągłe średnicy 8cm po bokach wędzarni z możliwością zamykania.

Człowiek który ma u nas wedzic mówi że chciałby aby ten proces trwał ok 8h.

Czyli jeśli będę miał komorę o wymiarze ok 2m3 to również muszę mieć zblizonych wymiarów palenisko ?

Powinieneś chyba zacząć tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Jakim kanałem wtedy doprowadzić dym ?

Te wędzarnie co Ci podałem nie mają kanału .Palisz bezpośrednio  pod komorą

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Przy takich wymiarach wędzarni nie jestem chyba w stanie wybudowac komory bezpośrednio pod wędzarnia ponieważ bedzie po prostu za duża. Poczytałem trochę i do końca nie rozumiem.

W wątku ktory mi poleciliscie jest opisane ze komora spalania z cegieł nie jest najlepsza ze względu na to ze ma zbyt wysoką temperaturę po wygrzaniu... w takim razie moze wyspawam komore o wielkości przymajmniej 1m3 i obsypie ja ziemią a dym do wedzarki wprowadze rurą o długości 150cm tylko nie mogę znaleźć informacji na temat przekroju.

Palenisko z cegieł to b.dobre rozwiązanie, ale musi być duża

komora spalania z cegieł nie jest najlepsza ze względu na to ze ma zbyt wysoką temperaturę po wygrzaniu

Chyba z cegieł szamotowych

Człowiek który ma u nas wedzic mówi że chciałby aby ten proces trwał ok 8h

Do procesu wędzenia zalicza się czas osuszania (tu bywa różnie - zależy od temperatury i wilgotności powietrza, temperatury i ocieknięcia mięsa oraz jego wielkości , ilości mięsa w wędzarni , przepływu powietrza przez nią i temp osuszania -  od 40min do 2 i więcej godzin) samo wędzenie dymem też różnie (zależy od  rodzaju drewna, temperatury i przepływu ) z reguły od 2 do kilku (3-5) godzin - przy wędzeniu gorącym.  Zawsze wędzimy do żądanego koloru - nie na czas.

Poczytaj to - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ok w porządku tylko chciałbym aby palenisko nie było bezpośrednie tak jest chyba lepiej i kilka osób z którymi rozmiawiałem tak mi poleca. 

Jakich mniej więcej wymiarów powinienem wybudować palenisko?

Patrząc z zdjęcia w internecie sporo osób ma palenisko i rurę dymną zakopaną w ziemi.

150cm szerokości oraz 100cm

Nie wiem czy  przy takich wymiarach , będziesz miał prawidłowy przepływ dymu .? trochę wątpię pewnie przydał by się wiatrak 

jeżeli ma to być  

prowadzimy gastronomię i chcielibyśmy mieć wyroby na własne potrzeby

dzisiaj  100 kg  na tydzień na jedno wędzenie , a jak się biznes rozwinie (czego życzę)  ?  to pewnie dużo więcej 

Więc wędzarnia powinna mieć możliwość wjazdu wózkiem 

Może automatyczna  (coś w tym stylu )  ta jest jak by za mała na Twoje potrzeby i bez wózka . 

http://stawiany.pl/wedzarnie/komora-wedzarnicza-50-kg-automatyczna.html,m,205

Ta chyba lepsza

http://stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1

Z pracownikiem do wędzenia na  8 godzin  to nie jest prosta sprawa - koszty pracy rosną , pracownik musi być odpowiedzialny !!!!! i dyspozycyjny , a wyroby jak chcesz robić na sprzedaż musisz mieć powtarzalne . Nie możesz  mieć tak że zwykle masz  super ale po popularnych imieninach :) , czy jak będzie inny  pan  do wędzenia  do kitu bo popłyniesz. Nie żebym Cię namawiał tylko i wyłącznie na automat , po prostu teza  do przemyślenia :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Patrząc z zdjęcia w internecie sporo osób ma palenisko i rurę dymną zakopaną w ziemi.

To , że tak ma to nie znaczy, że jest to dobre rozwiązanie. A poważenie - NIE jest to dobre rozwiązanie

Przeczytaj tematy z linków , które dostałeś wyżej , ale ze zrozumieniem ;) .  Wyciągnij wnioski i nie patrz na sąsiada, , czy znajomego , który ma węglarkę jako palenisko , kawałek rury fi 100 , komorę z byle czego  i twierdzi , że na tym polega wędzenie.  Prawidłowe wędzenie to złożony proces i trzeba go zrozumieć. Musisz odróżnić wędzenie od "smolenia" wędzonek.

Edytowane przez binio1111

tak jest chyba lepiej

Tak jest zdecydowanie gorzej i dla obsługi i dla wyrobów, nie mówiąc o zdrowiu.

Wiem co mówię, bo wędzę w obu typach wędzarni.

Przeczytaj materiał z linku podanego przez @binio1111, bo opracowanie jest bardzo wartościowe i pomaga zrozumieć istotę zdrowego wędzenia.

Jesteś w tej korzystnej sytuacji, że jeszcze niczego fizycznie nie zrobiłeś, na razie tylko w myślach.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

150cm szerokości oraz 100cm

Nie wiem czy  przy takich wymiarach , będziesz miał prawidłowy przepływ dymu .? trochę wątpię pewnie przydał by się wiatrak 

jeżeli ma to być  

prowadzimy gastronomię i chcielibyśmy mieć wyroby na własne potrzeby

dzisiaj  100 kg  na tydzień na jedno wędzenie , a jak się biznes rozwinie (czego życzę)  ?  to pewnie dużo więcej 

Więc wędzarnia powinna mieć możliwość wjazdu wózkiem 

Może automatyczna  (coś w tym stylu )  ta jest jak by za mała na Twoje potrzeby i bez wózka . 

http://stawiany.pl/wedzarnie/komora-wedzarnicza-50-kg-automatyczna.html,m,205

Ta chyba lepsza

http://stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1

Z pracownikiem do wędzenia na  8 godzin  to nie jest prosta sprawa - koszty pracy rosną , pracownik musi być odpowiedzialny !!!!! i dyspozycyjny , a wyroby jak chcesz robić na sprzedaż musisz mieć powtarzalne . Nie możesz  mieć tak że zwykle masz  super ale po popularnych imieninach :) , czy jak będzie inny  pan  do wędzenia  do kitu bo popłyniesz. Nie żebym Cię namawiał tylko i wyłącznie na automat , po prostu teza  do przemyślenia :thumbsup:

Oczywiście najlepiej byłoby kupić taki automat i łatwiej zadbać o powtarzalność. 

Niestety koszt zakupu jest dość znaczny więc wolimy wystartować z tradycyjną wędzarką a jak produkty będą odpowiednio się sprzedawać to zainwestujemy w taki automat. 

Tradycyjna wędzarka dodatkowo wzbudzi pozytywne opinie w oczach klientów.

Na początek poproszę naszych wędliniarskich działań będzie to robił którychś z naszych kucharzy, z czasem kogoś znajdziemy na stałe. 

Tradycyjna wędzarka dodatkowo wzbudzi pozytywne opinie w oczach klientów.

O to właśnie, wędzone w automacie nie budzi potrzeby zjedzenia czegoś wyjątkowego.

Posłuchaj kolegi Binio - nie idź w kierunku wędzarni z kanałem. Kibelek lub bezpośrednia a bedziesz zadowolony i być może sprzedasz te 100 kg na tydzień.

powodzenia

Bedę chyba stawiał podwójny kibelek -są rzuty gdzieś na forum tylko nie mogę znaleźć wymiarów paleniska i zastanawiam się czy robić dwa oddzielne paleniska czy jedno z dwoma rurami do kibelka.

Od pierwszej mojej odpowiedzi wszyscy piszą Ci żebyś rury nie dawał a Ty swoje.Po co pytasz jak wiesz z góry co będziesz budował. Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Przepraszam was najmocniej, źle się wyraziłem. 

Z rury rezygnuje tak jak polecacie ale muszę zrobić jakąś średnicę kanału z cegły szamotowej.

Pytanie jeszcze co do deflektora.

Widzę, że w większości jest robiona po prostu z płaskiej blachy, czy nie będzie lepiej jak zrobię to w kształcie 4 spadowego daszku? tłuszcz z wędlin by z niego łatwiej spływał.

kanału z cegły szamotowej.

Nie szamot .Szamotu nie dajemy do wędzarni.

Podpatrz wędzarnie  kol. Bagna (bezpośrednia ) będzie gdzieś na zdjęciach z kursów i kol. Kazika  (Obudowa z drewna wjeżdża wózkiem palenisko na gruncie ). Może Cię natchną :)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
tłuszcz z wędlin by z niego łatwiej spływał.

I palił się  :no:

muszę zrobić jakąś średnicę kanału z cegły szamotowej

O jakim Ty kanale piszesz?

Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś o czym mowa.

Koledzy piszą, abyś zrobił palenisko pod wędzarnią i zrezygnował z kanału jakiegokolwiek (z rury, z cegieł czy szamotu)

[Dodano: 09 lis 2017 - 10:34]

Nie gniewaj się, ale odnoszę wrażenie, że odbywa się rozmowa ślepego z głuchym.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dalej się nie rozumiemy.Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim czy pośrednim to taka co nie ma rury,kanału i tym podobnych rzeczy.Palenisko jest bezpośrednio pod komorą.A co do deflektora to już nie wymyślaj koła.Jeśli nie chcesz żeby kapiący tłuszcz z wędzenia dopalał się na deflektorze to zrób go podwójny, płaski blacha nad blachą w odstępie ok.10 cm.Poza tym jak będziesz wędził zgodnie ze sztuką to nic nie będzie kapać.Co najwyżej przy podpiekaniu może trochę kapać. Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dziękuje za zdjęcia, sporo mi wyjaśniły. 
Czy są gdzieś może dostępne wymiary tej wędzarni?

W przypadku zbyt wysokiej temperatury regulować palenisko mogę jedynie za pomocą zasuwania otworów w szczycie wędzarni? 

Czy są gdzieś może dostępne wymiary tej wędzarni?

Proszę bardzo. Ja nie znam ale myślę, że właściciel Ci odpowie.  https://wedlinydomowe.pl/forum/user/39785-bagno/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Może na zakończenie :) . Może dobrze jakbyś  się wybrał  na kurs (pewnie jakiś podstawowy )

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/55-kursy-aktualne/

Ja nie bylem ale uczestnicy bardzo sobie chwalą . Raz że będziesz miał bezpośredni dostęp do kol. Bagno i Dziadka  , dostaniesz  duża porcję  praktyki i wiedzy .

Bo z pytań wynika że jesteś na początku drogi , a chcesz się za tematem zająć komercyjnie .

Jak robisz tylko dla siebie to pole do błędu  jest duże  (i można uczyć się na swoich błędach) jak  komercyjnie to minimalne .

Reasumując  gdybym  miał robić komercyjnie pojechałbym bez dwóch zdań . Nie chcę wydawać Twoich pieniędzy ale moim zdaniem warto zainwestować w wiedzę i praktykę , studiowanie forum jak najbardziej ale kurs też . W mojej ocenie jeżeli chcesz prowadzić biznes , będziesz miał pracowników to  powinieneś mieć wiedzę która pozwoli Ci na kontrolę biznesu. Oczywiście decyzja należy do Ciebie

Zbyt dużą temp.w wędzarni regulujesz ilością spalanego drewna.Jak za wysoka możesz wygarnąć trochę żaru z paleniska,ale jak już opanujesz wędzarnię to będziesz wiedział ile podkładać drewna.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Tak jak Maciek napisał.Nic dodać. Kolega nie ma wcale pojęcia co mu się tłumaczy, bo nie rozumie na czym polega poprawne wędzenie. Wystarczy czytać forum ze zrozumieniem ;) . Kolego każdy Ci tu pomoże , ale wykaż inicjatywę i choć trochę oswój z tematem - Trudno komuś wytłumaczyć jak działa żarówka, jak nie wie co to prąd. Tym bardziej , że chcesz od razu na głęboką wodę. Sztuka wędzenia nie polega na okopceniu mięsa dymem.

Edytowane przez EAnna

Czytam codziennie wieczorem tylko informacji jest na prawdę dużo ale jakoś to powoli ogarnę.

Co do zdjęć wyżej i linków- obie wędzarnie są z wózkiem, świetny pomysł tylko jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obok- taka opcja pozwoli chyba więcej wyrobów załadować, czy mogę tak wykonać wędzarnie? 

Obie mają pod, nie obok.

Miłego dnia.