Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu? 

Nie osuszamy i nie wędzimy na czas. Osuszamy aż kiełbasa będzie sucha :). Wędzimy aż będzie miała pożądany kolor.

Jeśli kiełbasa będzie zimna 5-7 stopni to włożenie jej w temperaturę 40 stopni "do osuszania" spowoduje wystąpienie na niej rosy zamiast osuszania.

Później dłużej trzeba utrzymywać temperaturę żeby ta rosa odparowała. Dlatego przed wędzeniem przez godzinę-dwie trzymam kiełbasę w temperaturze 

wyższej niż chłodnicza -najlepiej pokojowa 22-23 stopnie, latem może być i 30 - niech się ogrzeje i złapie temperaturę. 

Później dopiero wkładam do wygrzanej w międzyczasie wędzarni i osuszam bez dymu. Czasem trwa to 30 minut, czasem 2h jest za mało.

Jak powierzchnia jest sucha - kwestia praktyki - po kilku próbach będziesz w stanie wychwycić właściwy moment - dokładam 1-2 kawałki drewna

i zaczynam wędzić z dymem. Też nie na czas a do odpowiedniego koloru. Jak ktoś ma fantazję czy potrzebę na końcu może podpiekać - wtedy znowu jak najmniej dymu i wyższa temperatura. Ja tego nie stosuję - wolę parzyć wyroby.

Co do wody - można dodać do 10% wagi surowca - zależy od receptury i tego, co chcesz uzyskać. 

--

Romii

Edytowane przez Romii

Suszyłem przez godzinę, po tej godzinie z zewnątrz była sucha, nie było czuć wilgoci przy dotyku. To prawda mięso było wyciągnięte z lodówki, nabite i od razu poszło do wędzarki, ale rosy nie zauważyłem.

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy, mam zamiar zbudować wędzarnie z drewna. Chciałbym aby była zrobiona z olchy, dębu. Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

To tartak w Bieruniu już nie działa?

Sprawdź jeszcze w sklepie na Budowlanych w Tychach. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A to w Bieruniu gdzieś jest tartak? ????

A to w Bieruniu gdzieś jest tartak?

W Oświęcimiu na fabrycznej masz skład drewna niedaleko sklepu z częściami do lokomotyw i serwisu z oponami. Gość ma na pewno deskę lipowa pióro wpust. Ja mam właśnie wnętrze zrobione z lipy a Zewnątrz świerk. Działa idealnie od sierpnia zeszłego roku. Ani jedne wedliny nie wyszły w sposób budzący wątpliwości. A jestem jeszcze laik. Jak chcesz daj znać na pw pośle Ci numer telefonu.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

A to w Bieruniu gdzieś jest tartak

W okolicy skrzyżowania drogi 44 z 934, po lewej stronie.

Nie znam aktualnej oferty usług i sprzedaży ale swego czasu zakupiłam u nich tarcicę dębową na deski boazeryjne. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Napisano 50 minut temu Dawid Iskierka, dnia 03 Kwie 2020 - 17:31, napisał: A to w Bieruniu gdzieś jest tartak W okolicy skrzyżowania drogi 44 z 934, po lewej stronie. Nie znam aktualnej oferty usług i sprzedaży ale swego czasu zakupiłam u nich tarcicę dębową na deski boazeryjne.

EAnna jesteś niesamowitą kobietą.

Od bakterii, poprzez rozbiórki, wyroby, zioła, nabiał ... wiele,wiele innej, cennej wiedzy... po tartaki z dokładnością GPS-a

Chylę czoła z podziwu :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Witam wszystkich.

Jestem na etapie budowy wędzarni i pojawiło się pierwsze pytanie, na które chciałbym uzyskać od was odpowiedź jako, że jesteście bardziej doświadczeni w tym temacie.

Sprawa dotyczy lutowania elementów z blachy nierdzewnej. Chodzi dokładnie o połączenie blachy znajdującej się na spodzie wędzarni do której podłączona jest rura od paleniska z deflektorem.

Facet polutował mi te elementy z blachy nierdzewnej mosiądzem.

Proszę o informację. Czy takie połączenie jest bezpieczne /tzn użycie mosiądzu/. Czy przy temperaturach jakie panują w wędzarni nie będą powstawały jakieś niebezpieczne związku jak ma to miejsce w przypadku blach cynkowanych.

Jeżeli był już taki temat to proszę skierować mój post w odpowiedni dział.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Lut nie jest tak szkodliwy jak pozostałości topnika, osuń go izopropanolem, a potem izoprpanol acetonem, a aceton woda z płynem do mycia naczyń

ale połączenia lutowane do wędzarni to lekko slabo, szczególnie w miejscu które opisujesz

Do 140 stC OK\

Potem połączenia zaczna sie rozlutowywac.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Lut nie jest tak szkodliwy jak pozostałości topnika, osuń go izopropanolem

Ok, dziękuję za odpowiedź.

No to jestem już spokojny, że żadne szkodliwe opary nie będą powstawały w wyniku podgrzania lutu w wędzarni.

Czy zamiast izopropanolu mogę użyć np denaturat? Czy konkretnie musi być użyty tamten rozpuszczalnik?

połączenia lutowane do wędzarni to lekko slabo, szczególnie w miejscu które opisujesz

Lepiej gdyby było spawane połączenie?

Do 140 stC OK\

Myślę, że aż tak wysokich temperatur nie będę stosował w mojej wędzarni.

Lepiej gdyby było spawane połączenie?

W miejscu opisywanym przez Ciebie (wlot z paleniska do wędzarni) osobiście bym spawał, odpowiedz w punkcie 2

Myślę, że aż tak wysokich temperatur nie będę stosował w mojej wędzarni.

Przy wędzeniu maże nie, ale przy suszeniu / wygrzewaniu spokojnie wejdą płomienie do tego miejsca, no chyba ze masz kanał powyżej 1 metra.

To że sam ogień z drewna kończy sie jeszcze w palenisku, nie znaczy że dalej ognia nie będzie.

pamiętaj że drewno sie NIE PALI, palą sie gazy wydobywające sie z drewna podczas podgrzewania, a to oznacza ze jeżeli nie spalą sie w palenisku to dopalą sie własnie w tym miejscu, bo dostaną powietrza, przy ostrym paleniu wytworzysz wystarczającą ilsc gazów palnych a i temperature będziesz miał na granicy zapłonu, dostarczając świeże  powietrze (tlen) zamykasz trójkąt ognia.

Ale zrobisz jak uważasz, 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Mam nadzieję, że trochę posłuży to łączenie, a jak się z czasem zepsuje to zrobię inaczej deflektor.

W tej chwili najważniejszą kwestią dla mnie jest to, aby nie dokładać sobie przy wędzeniu jakiś ekstra związków chemicznych.

Stąd było moje pytanie o łączenie elementów na spoinę mosiężną.

Proszę jeszcze o odpowiedź na poniższe:

Czy zamiast izopropanolu mogę użyć np denaturat? Czy konkretnie musi być użyty tamten rozpuszczalnik?

To jest inny rodzaj alkoholu, gdyby to było obojętne, to wpisał bym ....... lub denaturat  :)

Albert Einstein

自製煙熏肉

• 2 tygodnie później...

Witam :)

Po wielu przemyśleniach dojrzałem do decyzji budowy własnej wędzarni.....

Jesteś totalnym amatorem dopiero wchodzącym w ten świat. Zapisałem się do tego forum i muszę przyznać,że im więcej czytam tym mniej wiem.....:)))))

Mam na początek kilka podstawowych pytań.

1. Czy palenisko bezpośrednie? Czy może z kanałem?

2. Lepszy centralny komin w komorze? Czy może otwory u góry ścian?

3. Czy lepsza komora z drewna? Czy może z cegły?

Pomóżcie proszę to może coś z tego wyjdzie...

Najpierw odpowiedz sobie jakiego typu wędliny będą przeważać w Twym asortymencie ?  Czy będą to wyroby wędzone zimnym dymem, jak łosoś, wyroby dojrzewające, wędliny surowe, czy może bardziej będą to tradycyjne wędzonki jak kiełbasy, szynki, drób, ryby, etc. i wtedy dopiero staraj się znaleźć odpowiedź. Nie kieruj się aktualną modą czy też wyglądem obiektu, jak też nader częstym stwierdzeniem że "dziadek i tata tak wędzili", lub głownie próbą dopasowania obiektu do całości architektury ogrodowej, bo wielu buduje tzw. "Pomniczki" właśnie tylko dla ich ładnego wyglądu, podnoszącego prestiż ogrodu czy posesji. Tego unikaj, o resztę pytaj :D:thumbsup:.

1. Czy palenisko bezpośrednie? Czy może z kanałem? 2. Lepszy centralny komin w komorze? Czy może otwory u góry ścian? 3. Czy lepsza komora z drewna? Czy może z cegły?

1. Lepiej palenisko bezpośrednie - szczególnie dla osób zaczynających.

2. Lepsze otwory z boku.

3. Drewniana lub ocieplona drewnem cegła.

Dziękuję Wam serdecznie za szybką odpowiedź:)

Jeśli chodzi o asortyment to będą to W większej części tradycyjne wędliny i szynki. Co do architektury ogrodowej to jakoś wygląd estetyczny oczywiscie jest wymagany ale jest to dla mnie sprawa drugorzędna....., najważniejsza jest jakość wyrobów!!!!!

A czy nie będzie błędem, że wędzarnia stanie plecami do płotu pełnego, wysokiego na jakie 2m?

Pytam o ewentualną sprawę przewodu powietrza..., cyrkulacji....., cugu.....itd.

Dziękuję Wam serdecznie za szybką odpowiedź :)

1. Jeśli chodzi o asortyment to będą to w większej części tradycyjne wędliny i szynki, najważniejsza jest jakość wyrobów !!!

2.  Czy nie będzie błędem, że wędzarnia stanie plecami do płotu pełnego, wysokiego na jakie 2m?

1. No i właściwie odpowiedzi udzieliłeś już sobie sam  :D:thumbsup::clap: .

2. Nie, nie będzie, wędzarnia ma przecież wędzić, a nie służyć jako piec ogrodowy :D .

Witajcie,

Raz jeszcze wracam do Was z zapytaniem. Doradźcie, proszę czy taka wędzarnia będzie miała w ogóle jakiś sens.

Zacznę od początku.

Kupiłem wędzarnię gotową drewniana na metalowych nóżkach i z metalowym paleniskiem i rura dolotową.

Jednak po lekturze forum doszedłem do wniosku, że jednak postaram się przerobić ją na wędzarnię z paleniskiem pośrednim.

Chcę wykorzystać drewnianą skrzynię i wymurować pod nią palenisko z cegły pełnej czerwonej. Wymiar skrzyni to 50x50x100 cm. Co za tym idzie palenisko będzie miało wymiar 50x50 cm. Czy taka wędzarnia będzie miała sens, czy palenisko nie będzie za małe?

Na wszystkich projektach wymiary są większe od tego co ja mam, ale nie chce już zmieniać i wydawać kolejnej kasy na nową skrzynię.

A może od razu zrobić palenisko zewnętrzne z dolotem dymu.?

Edytowane przez novyy

Bardzo dobry pomysł. Palenisko przecież może mieć nieco inny wymiar. Skrzynia jaką posiadasz bardzo zbliżona wymiarami do mojej. Buduj palenisko a na pewno nie będziesz żałował. Moja skrzynia jest np. zdejmowana :D

afeb6a0d1483080amed.jpg

f4ffea5fabb21f9bmed.jpg

Edytowane przez sverige2

Kupiłem wędzarnię gotową drewniana na metalowych nóżkach i z metalowym paleniskiem i rura dolotową. Jednak po lekturze forum doszedłem do wniosku, że jednak postaram się przerobić ją na wędzarnię z paleniskiem pośrednim.

Ile razy wedziles w tej wedzarni ??

.......no  i jak, to jaki byl efekt tego wedzenia ??

....jak nie, to dlaczego kupiles to ustrojstwo ??...,a teraz przed pierwszym wedzeniem chcesz przerabiac bo .... ktos tak chce...  ,a nie TY dlaczego ??

Ps. co czytales przed zakupem tej wedzarni ??

pozdrowienia Olek.P