Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy i od razu z tęgim problemem... Otóż nad paleniskiem "odkleił" się strop, po pierwszym przepaleniu. Niefortunnie wybrałem na rusztowanie stropu blachę #5 mm, ktora, jak myślę jest temu winna. Macie może pomysł, doświadczenie co z tym fantem zrobić? Usuwać strop, czy próbować to uszczelnić? Proszę o porady.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

004838607147091135c2f8cfe555bdf2.jpg

Edytowane przez MondeoManiac

Witam,

Za pierwszym razem nikt mi nie odpowiedzial na pytanie wiec mysle ze tym razem bedzie lepiej  :tongue:

Posiadam taka wedzarnie i chce ja przerobic na elektryka (juz wszystko posiadam) Pytanie czy musze jakos ja dadatkowo zabezpieczyc? Moze zaraz zaznacze ze nie bedzie uzywana dziennie po 6h.

Dziekuje za pomoc.

post-101990-0-78602000-1602866994_thumb.jpg

post-101990-0-59579400-1602867009_thumb.jpg

post-101990-0-99850300-1602867017_thumb.jpg

Witam,

Czy zastosowanie pierwszej i ostatniej warstwy cegły klinkierowej  pełnej   jest  przy budowie paleniska :

zalecane

niezalecane / inne parametry niż dziurawka /

bez znaczenia

?

Proszę o Wasze sugestie, opinie

Dziękuję.

Witam.

Jakiej grubości powinien być strop w wędzarni z paleniskiem pośrednim? W projekcie jest 10cm ,ale na zdjęciach z realizacji wydaje mi się, że są cieńsze. Proszę o podpowiedź.

emka

Witam.

Jakiej grubości powinien być strop w wędzarni z paleniskiem pośrednim? W projekcie jest 10cm ,ale na zdjęciach z realizacji wydaje mi się, że są cieńsze. Proszę o podpowiedź.

Grubość cegły plus fuga będzie ok.

Witam,

Za pierwszym razem nikt mi nie odpowiedzial na pytanie wiec mysle ze tym razem bedzie lepiej :tongue:

Posiadam taka wedzarnie i chce ja przerobic na elektryka (juz wszystko posiadam) Pytanie czy musze jakos ja dadatkowo zabezpieczyc? Moze zaraz zaznacze ze nie bedzie uzywana dziennie po 6h.

Dziekuje za pomoc.

Piszesz, że nie będziesz jej używał przez 6h dziennie. Ale wędzenie z suszeniem trwa 4+ h, a może wyjść że wędzonki będą potrzebować dużo więcej czasu na suszenie i dobije Ci 6h.

Co do zabezpieczeń to ciepło grzałki może wpływać na ścianki - mogą się zwęglać, a w radykalnej sytuacji zapalić. Zakładam, że grzałka będzie na dole, więc przydałoby się osłonić dolną część ścianek blachą (może być czarna). Nie musisz wykładać całych ścianek, ale z 25-30 cm by się przydało.

O i jeszcze jedno. Nie widzę żadnego dolotu powietrza - będziesz miał problemy z suszeniem, a potem z kiszeniem dymu podczas wędzenia.

Niedawno był temat pokazujący co potrafi zrobić jedna "dziura" w wędzarni ????

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17604-moja-w%C4%99dzarnia-prezentacja/

Kominek też nie za duży (przekrój), ale w razie potrzeby możesz uchylić daszek...

Edytowane przez grim_reefer

@grim_reefer

Dzieki serdecznie za odpowiedź.

Tak grzałka bedzie na dole a pod nią będzie zrobiona dziura.

Jezeli chodzi o obicie samych ścianek musi byc kos konkretnego lub konkretna grubość?

Pozdrawiam

@grim_reefer

Dzieki serdecznie za odpowiedź.

Tak grzałka bedzie na dole a pod nią będzie zrobiona dziura.

Jezeli chodzi o obicie samych ścianek musi byc kos konkretnego lub konkretna grubość?

Pozdrawiam

Ja w poprzedniej wędzarni (podobna wielkościowo do Twojej) nie miałem blachy i miałem zwęglone ścianki w dolnej części. W nowej jeszcze nie zamontowałem blach - planuję włożyć 1mm. Chodzi w końcu o to, żeby promieniowanie cieplne bezpośrednio nie oddziaływało na drewno.

Poszukaj, na 100% gdzieś na forum ktoś pisał o grubości jaka jest zalecana.

Mam następne pytania.

1.Po czym poznać, że deflektor jest za nisko lub za wysoko. Jakie są objawy?

2.Do czego służy opuszczana blacha pod stropem? Czy do zatykania otworu dymnego w czasie operowania w komorze a może ma jeszcze inne zadania, bo do regulowania  gęstości dymu służą jak rozumiem otwory  na górze komory.

3.Wszyscy tzw. klapę do osuszania umieszczają z tyłu, na przeciw drzwi, jednak gdy palenisko umieszczone jest pod spodem centralnie ,to myślę, że taka klapa może być na każdej ścianie?

4Jak w takiej wędzarni zwiększa się temperaturę w komorze -czy tylko zwiększając ilość opału?

emka

Witam

Jakie wymiary powinny mieć "pólki" deflektora? Chcę zrobić mniejszą nad otworem dymnym i wyżej większą. Mam do wykorzystania dwa arkusze blachy czarnej 2mm 60x50cm. Komora wędzarnicza będzie mieć wymiary 90x90x140cm.

Edytowane przez Gitner

Cześć,

Tak więc jestem w trakcie przebudowy mojej beczułki. 

Beczka z kwasiaka, pusty dół i góra. 

Dotychczas palenisko było wkopane ale był problem z cugiem, mimo że beczka sama w sobie była na lekkim wzniesieniu (historyczne zdjęcia kiedy jeszcze były prawdziwe zimy)

123496839-1776228305867103-9724524894148 123447740-396899591356992-31727948008857 123494293-657748061571431-71481865071001

Teraz zastanawiam się jak najlepiej to ugryźć i czy nie posiłkować się gotowym paleniskiem z allegro ?

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-wedzarni-palenisko-rury-kolano-8834756367?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogr%C3%B3d&ev_adgr=Grillowanie,+markizy+os%C5%82ony+maty,+meble+ogrodowe,+agrow%C5%82%C3%B3kniny,+akcesoria+pszczelarskie+oraz+szamba+i+oczyszczalnie&gclid=CjwKCAiAnIT9BRAmEiwANaoE1UF3AcvPMQiycGDxNpM37Zs0luMg9hsElw1xz80wBT5upNPz0ROu9BoChZIQAvD_BwE

Czy miał ktoś podobny problem albo podpowiedź?

• 2 tygodnie później...

Witam i pozdrawiam wszystkich kolegów na forum i korzystając z okazji mam do was pytanie związane z deflektorem ponieważ mam z tym dylemat :zbudowałem wedzarnia drewniana z paleniskiem bezpośrednim i chce zastosować zamiast deflektora tradycyjnego ruszt wyłożony kamieniami polnymi czy ktoś już to zastosował,jakie macie opinią o tym

[Dodano: 18 lis 2020 - 09:20]

Alinka dzięki za przywitanie to mile

Witaj.Chyba jest to wędzarnia paleniskiem pośrednim, bo trudno mi sobie wyobrazić ogień bezpośrednio w drewnianym " kibelku" . Jeśli chodzi o te kamienie. Będą one kumulowały ciepło co w wędzarni jest niepożądane. Skoro jednak trafiłeś tutaj to jesteś na dobrej drodze by "przepaść" na dłużej z gwarantowanymi sukcesami...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Witam Brać Wędzarników. Jestem na  końcowym etapie budowania mobilnej wędzarni drewnianej, elektrycznej z generatorem dymu. Spotkałem się z różnymi opiniami co do potrzeby/konieczności wykonania otworów dolotowych powietrza w celu zapewnienia cyrkulacji dymu. Mam więc pytania, czy z Waszego doświadczenia wynika, że istnieje potrzeba/konieczność wykonania takich otworów, a jeśli tak, to w którym miejscu powinny być one rozmieszczone. Wędzarnia ma pojemność ok. 200 litrów, moc grzałki 2 kW.

Daj otwór centralnie w podłodze . Fi 100 wystarczy. Może pomyślisz kiedyś o wentylatorze do osuszania,to otwór będzie jak znalazł 

Wszystko można tylko po co chcesz ją tynkować jak i tak po paru wędzeniach będzie w środku czarna jak węgiel a skropliny bo bez nich się nie obejdzie w tego typu wędzarni tynk będzie świetnie chłonął.?Gdybyś zapytał czy ją w środku wyłożyć deskami z dylatacją to bym przyklasnął bo inaczej w tym pomniku będzie trudno wędzić szczególnie zimą.Podejrzewam ,że jeszcze jest to wędzarnia kanałowa a nie pośrednia czy bezpośrednia. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jest to wneka w pomieszczeniu przeznaczonym dla mini masarnia. Pytam bo pomieszczenie było świeżo wytynkowana A teraz wykafelkowane. Została tylko ta wnęka 120x120 do zagospodarowania na wędzarnie. Kolega radzi wyłożyć blacha bo kolega kolegi ... miał tynk i pod wpływem ciepła odpryskiwał na wyroby/nie wiem ile w tym prawdy dlatego pytam. Edytowane przez przemek3006
  • 3 tygodnie później...

Witam,

Robię wędzarnie o konstrukcji drewnianej, z grzałką nie całe 3kw i dymboxem.

Czytałem o problemie zimnych ścian i kondensowaniu się na nich wilgoci.

Czytałem że najlepiej je ocieplić wełną itp, lecz zdecydowałem się zrobić tylko podwójne ściany tzn konstrukcja z kantowek 5cm i od wewnątrz i zewnątrz będzie obita deską elewacyjną, a pomiędzy deskami pusta przestrzeń.

Ściany zenwtrzne planowałem odpowiednio zaimpregnować, lecz zastanawiam się czy ściany wewnątrz przestrzeni między deskami także impregnowac czy zabezpieczyć je w innym sposób?

Czy ściany wokół grzałki powinny być wykończone blachą? Bo widziałem że są takie z blachą a także że niektórzy korzystają a blach nie mają.

Edytowane przez Szymon111

Czytałem że najlepiej je ocieplić wełną itp, lecz zdecydowałem się zrobić tylko podwójne ściany tzn konstrukcja z kantowek 5cm i od wewnątrz i zewnątrz będzie obita deską elewacyjną, a pomiędzy deskami pusta przestrzeń.

Może tak być ,ale jak nasz zamiar wędzić w niskich temperaturach to lepiej docieplić,zawsze to oszczędność energii.

Czy ściany wokół grzałki powinny być wykończone blachą?

Koniecznie.

Koniecznie.

Ja nie mam i jeszcze stoi mój kibelek   :D. A mam dwie grzałki po 2000 W każda. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja nie mam i jeszcze stoi mój kibelek  

"Dopóty dzban wodę nosi, dopóki  się ucho nie urwie".

U mnie lata temu spłonęła wędzarnia - drewniany ul figuralny.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles