Maxell Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 W związku z bardzo licznymi zapytaniami w komentarzach, na forum, stronce i poczcie, prosze wszystkich, którzy budują lub budowali wedzarnie czy grillo-wedzarnie, o nadesłanie i nadsyłanie zdjęć z budowy, zdjęc materiałów budowlanych uzytych podczas budowy, szkiców, rysunków, planów i opisów swoich urządzeń. W okresie wiosennym bardzo dużo ludzi chce sobie wybudowac ładne "dymiarki", ale nie bardzo wie jak, o czym świadczy cała masa pytan i próśb w tym zakresie.Jeszcze raz prosze o dzielenie się swymi tajemnicami.Na stronie założę osobny temat poświęcony planom budowlanym wedzarni i grillo-wędzarni. Możecie na planach umieszczać swoje zabezpieczenia i znaki wodne, ale w taki sposób, by nie zamazywały szczegółów obrazu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Z mojej strony rada związana z ewentualną budową wędzarni.Jeśli zamierzacie budować wędzarnie to już rozglądajcie się za materiałami do budowy bo niestety powoli niczego już nie można dostać że o cenach nie wspomnę.Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu. Miro budowniczy :sad: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.a będzie jeszcze gorzej w związku z wyborem Polski na miejsce rozgrywek EURO2012 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 W związku z tym tematem mam takie przemyślenia, aby w miarę możliwości przy publikowaniu zdjęć z budowy był na nich jakiś odnośnik dotyczący wymiarów obiektu: np dorosła osoba, typowa beczka 200 l, taczka, szpadel itp, aby według tego prawidłowo wyobrażać sobie proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamut Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Maxell - świetny pomysł!Ja również planuję zbudować grilo-wędzarnię.Od wielu miesięcy dokładnie obserwuję portal, wyszukuję każdą nową wędzarnię.Robię wydruki, szkice itd. Pomimo wyjaśnień udzielanych zwykle przez autorów rodzi się milion pytań.W moim przypadku ma to być wędzarnia murowana - coś podobnego do projektu JanuszaQ.Chciałbym wykonać ją bez większych błędów.Jednak poszukiwanie odpowiedzi na szczegółowe pytania jest dość trudne.Odpowiedzi są rozrzucone po całym forum.Osobiście nie chcę zadawać "tych samych pytań", ale w niektórych kwestiach staję pod ścianą i przygotowuję sobie taki "zestaw ostateczny".Także zamieszczenie tego typu materiałów w jednym miejscu bardzo ułatwi sprawę wszystkim "budowlańcom".Uważam również, że bardzo dobrym pomysłem jest prezentowanie poszczególnych etapów budowy - jak to ostatnio uczynił jeden z kolegów.Daje to możliwość uzyskania porad w trakcie - a nie po fakcie ;-) Sądzę również, że w taki naturalny sposób możnaby stworzyć zestaw FAQ. p.s. jeżeli będziecie (będziemy :-)) w takim tempie zachęcać ludzi do przydomowych wędzarni to wkrótce będziesz prowadził portal o zasięgu światowym :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 To już jest portal o zasięgu światowym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witam wszystkich! Jestem tu pierwszy raz więc proszę o troche wyrozumiałości... Pracuję nad wędzarką taką" pół-miejska-pół-wiejska" ponieważ nie mam działki,tylko wybetonowany,ogrodzony i zadaszony podjazd do garażu. Założenia budowy są takie: Dwie beczki jedna na drugiej, palenisko z piecyka żeliwnego, obudowa stalowa plus wełna mineralna,dwa szybry, termometr itp. Problem do rozwiązania: wielkość otworów wywierconych w dnie górnej beczki, aby i ciąg był dobry i rozprowadzenie dymu jakie takie. W tej chwili wywierciłem w rastrze 25 mm x 25 mm otwory ok 2,5 mm na całym dnie i zastanawiam się do ilu mm je powiększyć aby bylo dobrze. Dno górnej beczki stanowi dekiel dolnej i obie są spięte fabryczną obejmą.Dostęp do obu przez drzwiczki boczne. Reszta na zdjęciach, które idę uczyć się wysyłać, bo już raz tych "Krzyżaków" pisałem i jakoś się skasowało.Proszę o ewentualne sugestie i pozdrawiam. A oto próba wysyłki jakiegoś zdjęcia... no i chyba się udało... Dodam,że beczki po wyrobach kosmetycznych (wazelina itp), ogrzane umyte i odtłuszczone posiadają powłokę galwaniczną od środka. W tej chwili wykonuję zamknięcia drzwiczek, komin i szybry.pozdrowienia. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 marcomm..witaj!A jak rozwiązaleś problem kijów (gdzie je umieściłeś?).Czemu 2 beczki?Jedna nie wystarczyłaby Tobie? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witaj!Po pierwsze jak pisałem nie mam ogrodu.W związku z tym ograniczone miejsce na podjeżdzie nie pozwala wkopywać beczki w beton.Jest płasko.A więc beczke do góry i wszystko inne też.Palenisko w piecyku żeliwnym itd.Izolacja, zabudowa no i schylać się nie trzeba za dużo a czcicielom boskiej ambrozji spod znaku GRONIE to rzecz niebagatelna. Wszystko jest dopiero na pierwszym etapie budowy ale jestem dobrej myśli jak tylko uporam sie z paroma drobiazgami, bo właściwie prawie wszystkie materiały są zgromadzone oprócz izolacjii. Kije wylądują na drewnianych podporach w górnej części górnej beczki.pzdr Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ja też nie mam ogrodu..a beczkę stawiałam na pustakach i nic nie wkopywałam w ziemię.Korytarz stworzyliśmy z pustaków ustawionych na betonie.Zobacz moje wędzenie ze świąt Bożego Narodzenia.Pokazana jes moja beka i "naziemny" korytarz.Zdjęcia są w Galerii zdjęć pt."swiateczne wędzenie Małgoś;" Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Teraz już nic nie zmienię.Zaczęło się od tego paleniska w piecyku żeliwnym. to taka "koza" pionowe palenisko na nogach.A gdzie zobaczę Twoją konstrukcję? Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witaj marcomm, ja też mam beczkę do wędzenia, tylko nie takiej przecudnej urody jak Twoje. Ma już swoje latka i rdza ją pałaszuje aż dudni Ale narazie wędzi bez zarzutu. Jak się rozsypie to wtedy pomyśli się o czym innym.Uporaj się szybko z jej budową i pakuj mięsko do wędzenia! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dzięki Bunia za wsparcie. Nieomieszkam pokazać co z tego wyszło.Jednak teraz muszę zdobyć wiedzę jakie mają być te otwory w dnie do dymienia.Pzdr Małgoś!Obejrzałem.Wyroby śliczności!!!!No ale moja wędzarnia ma być NA STAŁE. Pozdrawiam. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Marcomm. Ze swojego, miernego w sumie, doswiadczenia sugeruję, abyś na razie nie rozwiercał otworów i wykonał próbne palenie. Włóż termometr, rozpal palenisko i poobserwuj jak zachowują się temperatury. Mam wrażenie, że powinieneś bez problemu osiągnąć maksymalną temperaturę, potrzebną podczas wędzenia - jeśli nie, to wtedy powiększysz otwory. Każda wędzarnia jest inna i każdej trzeba się "nauczyć". PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witaj marcomm!Z tego co zrozumiałem to palenisko jest w dolnej beczce. Jeżeli tak to do wędzenia pozostają Ci zrębki wędzarnicze, bo odległość od paleniska do wyrobów jest zbyt mała.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witaj BonAir Oczywiście też tak myślałem, ale w skrytości ducha miałem nadzieję, że ktoś coś takiego próbował z wierconym dnem i może uzyskam jakiś konkret.Dzięki i pozdrawiam. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witaj andy!Palenisko nie jest w dolnej, tylko w piecyku żeliwnym, którego jeszcze nie widać. Dolna beczka to podstawa i komora "wyrównawcza". Rura dymna dojdzie do niej z boku ok 1/3 od góry.pzdr Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-11999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 W takim razie wielkość otworów wierconych przez Ciebie w dnie beczki nie ma wielkiego znaczenia. 2,5 mm to mało. Myślę że ok 10mm powinno być dobrze.Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki i zakończyć kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy i nakryć kolano czapeczką aby do niego nie kapało.Przewodu dymowego zrób ok 2 m (później można skrócić) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-12001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 andyrozumiem intencje, ale piecyk stoi na tym betonie, więc rurą pod dolna beczkę nie wjade.Chyba będzie próbne dymienie zanim rozwiercę te otworki. A może nie wszystkie i nie równo na powierzchni?pzdr Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-12002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Już prostuję: "Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki Z BOKU NA WYSOKOśCI 1/3 OD GóRY i zakończyć W BECZCE kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-12005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 andy!Tak też myślałem, ale...wylot kolana wypadnie dość blisko tego rusztu i efekt rozproszenia dymu równomiernie po całej powierzchni przepadnie. Chyba się nie obejdzie bez próbnych dymień. Trudno. Uparłem sie, że będzie wędzarnia "u mechanika" to wszystko musi grac. Dzisiaj dokupiłem szyber obrotowy do regulacji ciągu w rurze dymowej. Ok 18 zł w Castoramie. Termometr samochodowy też już czeka( temp.oleju). I tak powoli do przodu. Jutro robię komin i szyber wylotowy....chyba,że jakieś wezwanie, bo firma to serwis.pozdrawiam. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-12023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 BonAir!Czułem przez skórę,że masz rację. Dzisiaj podłączyłem piec i dałem trochę dymu.Jeszcze nie ma komina i termometru. Ale nie mogłem wytrzymać. Wygląda na to,że rozkład dymu na powierzchni dna jest niezły. A więc nie spieszę sie z rozwiercaniem. Najpierw komin z szybrem i termometr. A potem doświadczenia.pzdr Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-12057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Listopada 2007 Posiadam starą lodówke(własnie kupiłem nową) i tak się zastanawiam czy nie przerobić jej na wedzarnie po wycięciu dna i dorobienia komina(oczywiście kanał dymowy i palenisko własnej konstrukcji)Lodówka jak to lodówka,jest ocieplana ,posiada półki metalowe, drzwiczki czyli wszystko co potrzebne w wędzarni.Pytanie brzmi:Czy plastik z tórego jest wykonana wewnętrzna część lodówki wytrzyma temperatury wędzenia i czy nie będą wydzielać się z niego jakieś szkodliwe substancje.Z góry dzięki za porady. Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-20798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zwierzak - wyeliminuj ten tok myślenia! aby użyć lodówki jako wędzarni musisz ją "wybebeszyć" i odrobinę przerobić, niestety w zależności od wieku tego urządzenia może okazać się to mało praktyczne, ja przerabiałem bardzo starą Silesię która : po pierwsze miała grubą blachę, obecne to raczej "blaszka", po drugie izolacją był styropian - obecnie jest to pianka trwale połączona z blachą Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-20800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Listopada 2007 zwierzak , a jaki Ty jesteś zwierzak ? :lol: starą lodówkę jeśli jeszcze chłodzi będziesz miał jak znalazł wiosna-lato-jesień do schładzania mięska w zalewach :grin: nie będzie Ci żonka mówić - gdzie z tymi wiadrami do lodówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/#findComment-20806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.