Jutro też działam
Jeżeli chcemy zdążyć do wigilii 2018 to najwyższy czas aby nastawić nalewkę
Użytkownik witt edytował ten post 14 paź 2018 - 18:18
Napisano 14 paź 2018 - 18:17
Jutro też działam
Jeżeli chcemy zdążyć do wigilii 2018 to najwyższy czas aby nastawić nalewkę
Użytkownik witt edytował ten post 14 paź 2018 - 18:18
Napisano 14 paź 2018 - 18:40
Przepraszam że spytam myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika
Napisano 14 paź 2018 - 18:42
myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika
Witt ma prosto z drzewa.
Napisano 14 paź 2018 - 19:10
W mojej rodzinie praktykowało się cytrynę nadziewaną kawą.
Pamiętam jej zapach , a miałem może z 5-6lat i do dziś co święta za mną chodzi
- cytrusy sparzyć i wyszorować !! - pestycydów i wosków nie żałują
Moja ulubiona - z winogron - tylko nie tych sklepowych (nie nadają się). Ogrodowe ciemne ( sierpień wrzesień zbiór). Aromat i smak boski.
Napisano 14 paź 2018 - 19:46
myjemy tą pomarańczeTak i to porządnie
Napisano 14 paź 2018 - 20:35
Przedmówcy już za mnie odpowiedzieli, dokładnie szorujemy i parzymy, chyba, ze kupisz bio....to tylko szorujemy.
Pozdrowienia
Napisano 14 paź 2018 - 21:59
Oj , oj , ja chyba tez zrobie. Mam i pomarancza i cytryne z drzewa Obmyje z kurzu i wio, wieszam dwa wisielce. Jak do swiat dojdzie to akurat . Dziekuje za pomysl.
Napisano 15 paź 2018 - 12:07
Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu, rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień?dalam Lavazza crema bo akurat taka mialam w ziarnach.
Napisano 15 paź 2018 - 12:18
dalam Lavazza crema
Dziękuję Elektro za odpowiedź, wypróbuję i napiszę jak wyszło.
Napisano 15 paź 2018 - 18:52
Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu
http://www.limonkowy...rodzeniowa.html
Nie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?
Napisano 15 paź 2018 - 19:37
Beatko, w przepisie jest podane co można zrobić i jak:
Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek.
Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.
Na pewno bardzo ciekawy i esencjonalny napój.
Pozdrowienia
Napisano 15 paź 2018 - 20:47
W komentarzach doczytałam ,że ktoś podawał z owocami tą nalewkę ,tylko nie wiem,czy przecedzał i do degustacji podawał z tymi owocami ,czy w ogóle nie oddzielał nalewki od owoców?
Moja na razie dojrzewa z owocami .
Napisano 15 paź 2018 - 21:37
mam jeszcze jedno pytanie co do " wiselca" trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach
Napisano 16 paź 2018 - 03:53
trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach
U mnie kolego stoi normalnie w kuchni w normalnej pokojowej temperaturze, raczej nie trzymałbym go na słońcu.
Moja na razie dojrzewa z owocami .
Beatko, widocznie rożnie ludzie ją degustowali, ja najpierw bym postąpił jak w przepisie, a następnym razem również wypróbował inne sposoby degustacji.
Pozdrowienia
Napisano 16 paź 2018 - 11:58
Chyba masz racje -swoje już odstała to chyba ją zleje .
W tym roku ogromny deficyt butelek Pójdzie na razie do czystego słoja.
Napisano 16 paź 2018 - 13:49
chyba ją zleje
Powodzenia i degustuj na zdrowie
Napisano 17 paź 2018 - 21:29
Dzięki za informacje pierwszy raz coś takiego robię,dlatego moje pytania . Pozdrawiam.
Napisano 18 paź 2018 - 01:06
Dzięki za informacje
Nie ma sprawy Kolego, po to jest Forum, aby dopytać
Powodzenia
Napisano 18 paź 2018 - 07:07
Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu http://www.limonkowy...rodzeniowa.htmlNie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?
Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?
Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 07:27
Napisano 18 paź 2018 - 07:53
Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?
Zalewa się migdały wrząca wodą aby rozpulchnić i zmiękczyć skórkę.
Po takim zabiegu i ostygnięciu, skórkę łatwo się ściąga. Ona się prawie ześlizguje z jądra migdałowego
Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 07:28
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych