Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#21 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 14 paź 2018 - 18:17

Jutro też działam

 

Jeżeli chcemy zdążyć do wigilii 2018 to najwyższy czas aby nastawić nalewkę :thumbsup:


Użytkownik witt edytował ten post 14 paź 2018 - 18:18


#22 mmbp

mmbp
  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 14 paź 2018 - 18:40

Przepraszam że spytam myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika



#23 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6569 postów

Napisano 14 paź 2018 - 18:42

myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika

Witt ma prosto z drzewa. :D ;)  



#24 Bondżo

Bondżo
  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • Miejscowośćwwy

Napisano 14 paź 2018 - 19:10

W mojej rodzinie praktykowało się cytrynę nadziewaną kawą.

Pamiętam jej zapach , a miałem może z 5-6lat i do dziś co święta za mną chodzi :)

- cytrusy sparzyć i wyszorować  !! - pestycydów i wosków nie żałują

 

Moja ulubiona - z winogron - tylko nie tych sklepowych (nie nadają się). Ogrodowe ciemne ( sierpień wrzesień zbiór). Aromat i smak boski.



#25 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 14 paź 2018 - 19:46

myjemy tą pomarańcze
Tak i to porządnie  :yes: 

#26 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 14 paź 2018 - 20:35

Przedmówcy już za mnie odpowiedzieli, dokładnie szorujemy i parzymy, chyba, ze kupisz bio....to tylko szorujemy.

Pozdrowienia



#27 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5155 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 paź 2018 - 21:59

Oj , oj , ja chyba tez zrobie. Mam i pomarancza i cytryne z drzewa Obmyje z kurzu i wio, wieszam dwa wisielce. Jak do swiat dojdzie to akurat . Dziekuje za pomysl. :thumbsup:



#28 electra

electra
  • **VIP**
  • 6635 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 paź 2018 - 12:07

Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu,  rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień?
  dalam Lavazza  crema bo akurat taka mialam w ziarnach.

#29 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 15 paź 2018 - 12:18

dalam Lavazza  crema
 

 

Dziękuję Elektro za odpowiedź, wypróbuję i napiszę jak wyszło.



#30 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2045 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 15 paź 2018 - 18:52

Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu

http://www.limonkowy...rodzeniowa.html

Nie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?



#31 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 15 paź 2018 - 19:37

Beatko, w przepisie jest podane co można zrobić i jak:

Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek.

 

Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.

 

​Na pewno bardzo ciekawy i esencjonalny napój.

Pozdrowienia



#32 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2045 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 15 paź 2018 - 20:47

W komentarzach doczytałam ,że ktoś podawał z owocami tą nalewkę ,tylko nie wiem,czy przecedzał i do degustacji podawał z tymi owocami ,czy w ogóle nie  oddzielał nalewki od owoców?

Moja na razie dojrzewa z owocami .



#33 mmbp

mmbp
  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 15 paź 2018 - 21:37

mam jeszcze jedno pytanie co do " wiselca" trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach :cry:



#34 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 16 paź 2018 - 03:53

trzymamy go w cieple do słońca czy w ciemnościach
 

U mnie kolego stoi normalnie w kuchni w normalnej pokojowej temperaturze, raczej nie trzymałbym go na słońcu.


[Dodano: 16 paź 2018 - 04:53]

Moja na razie dojrzewa z owocami .
 

Beatko, widocznie rożnie ludzie ją degustowali, ja najpierw bym postąpił jak w przepisie, a następnym razem również wypróbował inne sposoby degustacji.

Pozdrowienia



#35 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2045 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 16 paź 2018 - 11:58

Chyba masz racje -swoje już odstała to chyba ją zleje .

W tym roku ogromny deficyt butelek :) Pójdzie na razie do czystego słoja.



#36 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 16 paź 2018 - 13:49

chyba ją zleje

Powodzenia i degustuj na zdrowie :thumbsup:  



#37 mmbp

mmbp
  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 17 paź 2018 - 21:29

Dzięki za informacje pierwszy raz coś takiego robię,dlatego moje pytania . Pozdrawiam.



#38 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 18 paź 2018 - 01:06

Dzięki za informacje

Nie ma sprawy Kolego, po to jest Forum, aby dopytać  :thumbsup:

Powodzenia



#39 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3482 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 18 paź 2018 - 07:07

Ja w tym roku zrobiłam w/g tego prezepisu http://www.limonkowy...rodzeniowa.htmlNie wiem tylko czy ją odcedzać i trzymać tak w słoju i podawać z owocami?

Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?


Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 07:27


#40 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11180 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 paź 2018 - 07:53

Co to znaczy "blanszujemy migdały" i w jakim celu to robimy tylko z migdałami?

Zalewa się migdały wrząca wodą aby rozpulchnić i zmiękczyć skórkę.

Po takim zabiegu i ostygnięciu, skórkę łatwo się ściąga. Ona się prawie ześlizguje z jądra migdałowego :D  


Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 07:28





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych