witt Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 24 Lutego 2020 Wczoraj upieczony, dzisiaj jedzony, chlebek na zakwasie żytnim z dodatkiem ziaren: dyni, sezamu, słonecznika i siemienia lnianego oraz czarnuszki. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Lutego 2020 Z jakiego przepisu korzystałeś? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Beatko, z przepisu Olgi, bo jest na szklanki i nie trzeba odważać, no i trwa krócej czasowo jak mój.https://wedlinydomow...-25#entry653236Musisz oczywiście, posiadać zakwas. Pozdrowienia Edytowane 24 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Rozumiem, że zamiast tego ciasta [które Olga nazywa zaczynem] dałeś 2 łyżki zakwasu?Ja ostatnio piekę ten z przepisu Alinki [z karmelizowaną cebulką - jest bezobsługowy ,a smaczny. Edytowane 26 Lutego 2020 przez witt Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 26 Lutego 2020 Tak, Beatko, właśnie jak napisałaś, robię.Dla mnie zakwas czy zaczyn w tym wypadku to jest to samo.Prawidłowo znaczenia są takie: zakwas jest na mące, a zaczyn na drożdżach.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 26 Lutego 2020 Prawidłowo znaczenia są takie: zakwas jest na mące, a zaczyn na drożdżach. Wprawdzie temat skręca w bardzo specjalistyczne ścieżki językowe, niemniej Wielki Włownik Jezyka Polskiego PWN nie potwierdza powyższego.Słowo "zakwas" zdaje się mieć szersze znaczenie: rozmnożona kultura fermentacji kwasu mlekowego.Ma więc zastosowanie również np. w mleczarstwie.Słowo "zaczyn" odnosi się do piekarnictwa i oznacza "zaczątek" fermentacji w postaci kawałka ciasta zawierającego bakterie fermentacji kwasu mlekowego lub/i drożdży.Czyli podsumowując: zaczyn nie zawsze jest zakwasem, jeżeli jest zaczynem czysto drożdżowym. Zakwas - ale wyłącznie na podłożu z mąki - zawsze jest zaczynem.Inne zakwasy, na podłożu mleka, warzyw, nie powinny być nazywane zaczynami w znaczeniu piekarniczym.C.B.D.O. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 26 Lutego 2020 Prawidłowo znaczenia są takie: zakwas jest na mące, a zaczyn na drożdżach. Witku, tym stwierdzeniem sam sobie przeczysz.Wyżej napisałeś, że pieczesz chleb wg przepisu Olgi.Przecież jest on prowadzony na zaczynie ale jednocześnie bez drożdzy.Na zaczynie czyli na kawałku zaczętego ciasta chlebowegoktóry jest jednocześnie zakwasem z kulturami bakteryjnymi.Z zaczynu wyprowadzisz zakwas i odwrotnie z zakwasu wyprowadzisz zaczyn.Prowadzenie chleba na zaczynie skraca czas oczekiwania na pachnący chlebuś. W Twoim przypadku bierzesz słoik zaczynu (ciasta zakwaszonego),dodajesz mąki i wody i masz już ciasto właściwe.W moim przypadku...biore odrobinę (20-30g) zakwasu,dodaję mąki i wody, i na zaczyn (ciasto zakwaszone) czekam conajmniej 12 godz .Dopiero po upływie tego czasu mogę robić ciasto właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 26 Lutego 2020 To ja ci powiem lapatologicznie jak to dociera do mnie Zaczyn-niewielka ilość surowego ciasta pozostawiona z poprzedniego wypieku.Zaczynem bedzie tez( zakwas +woda plus maka ),zostawione wczesniej do przygotowania ciasta wlasciwegoNatomiast zakwas chlebowy jest to rodzaj ciasta chlebowego, zrodlo kultor bakteryjnych i drozdzowych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Powiem tak, wszyscy mają rację....zakwas czasem jest zaczynem, a czasem zaczyn , zakwasem... Ja napisałem, że ogólnie zakwas dla mnie jest z mąki, (zakwaszam ją przez kilka dni i powstaje zakwas chlebowy) a zaczyn rozumiem, ,,,,n.p.; że to są rozpuszczone drożdże.(I przez to zaczynam coś...)https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwashttps://pl.wikipedia.org/wiki/ZaczynI teraz nie musimy łapać się za słówka, bo nigdy tej rozmowy nie skończymy.Ja rozumiem co jest zakwasem, a co zaczynem. To ja ci powiem lapatologicznie jak to dociera do mnieElektro, masz całkowitą rację, ja też to tak rozumiem. czekam conajmniej 12 godz .Alinko, ja również czekam 12 godz. od rozrobienia mojego zakwasu lub jak kto woli zaczynu z mąką i wodą, (oj przepraszam, w tym wypadku będzie zaczyn, bo to już fermentacja) a jak mam serwatkę to z serwatką.Olga również czeka ok. 12 godzin zanim robi ciasto właściwe. temat skręca w bardzo specjalistyczne ścieżki językoweAniu, masz rację i dlatego nie będę dalej rozwijał tego tematu. Edytowane 26 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 26 Lutego 2020 I teraz nie musimy łapać się za słówka, bo nigdy tej rozmowy nie skończymy. Jak z jajkiem i kurą - co było pierwsze ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jeżeli chodzi o pieczenie chleba to tu jest fajna strona internetowa gdzie dokładnie jest wytłumaczone co i jak.... https://www.theperfectloaf.com/fifty-fifty-whole-wheat-sourdough-bread/ Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-658429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Dzisiejszy wypiek chlebka, tym razem już mam go opanowane.Będzie na spróbę w Zakopanem. Edytowane 3 Marca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-659043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 3 Marca 2020 Właśnie przed chwilą nastawiłem trzy foremki pszenno żytni, coś a,la chleb Litewski, z miodem cukrem i palonym pięknie pachnącym żytnim słodem, ale bez dodatku kminku. Na razie rośnie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-659044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Będzie na spróbę w Zakopanem. My będziemy w Zakopanem jutro koło 11-tej . Do miłego Edytowane 3 Marca 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-659051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Marca 2020 koło 11-tej My dopiero o 11-tej wyjeżdżamy. Do zobaczenia. trzy foremki pszenno żytni, Na pewno Jarku będzie bardzo smaczny. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-659061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Dzisiaj pierwszy raz, wziąłem się za pieczenie chleba pszennego razowego z ziarnami z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb". Oto przepis:Chleb pszenny razowy z ziarnami Pate fermentee,( zaczyn): 320g mąki chlebowej pszennej 210g wody, (ja użyłem serwatki)10g soli4g świeżych drożdży Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i zostawiamy na 12 -16 godzinw temperaturze około 21°C. Moczenie ziarna:50g łamane ziarno pszenicy50g gruba kasza kukurydziana50g proso50g owies230g wrzątek Zalewamy ziarno wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy miskę folią spożywczą. Jeśli na zewnątrz jest gorąco można dodać całą sól z przepisu, aby zapobiec działaniu enzymów. Przygotowujemy ziarno co najmniej na 4 godziny przed końcem mieszania ciasta gotowego, aby ziarno zmiękło i nasiąkło. Ziarna można zmieniać w/g uznania (ja dałem, siemię lniane, słonecznik, pszenicę orkiszową, dynię). Gotowe ciasto:450g mąki pszennej razowej140g mąki pszennej chlebowej270g wody20g soli12g świeżych drożdży50g miodu430g namoczone ziarno530g zaczyn Wkładamy do dzieży wszystkie składniki, w tym namoczone ziarno, oprócz zaczynu. Mieszamy całość na pierwszej prędkości w mieszarce spiralnej tylko do połączenia się składników. Podczas mieszania się ciasta dodajemy partiami zaczyn. W razie potrzeby korygujemy hydrację, dolewając nieco wody.Namoczone ziarno ma tendencję do wchłaniania wody. Ciasto powinno być elastyczne, a gluten w średnim stopniu. Wymagana temperatura ciasta to 24°C. Fermentacja wstępna: 2 godzinySkładanie ciasta:Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.Dzielenie i formowanie:Dzielimy ciasto na porcje o wadze 0,68kg (lub robimy bułki z małych porcji ciasta).Zaokrąglamy je delikatnie i zostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniami do góry. Po upływie 10-20 minut formujemy owalne lub okrągłe bochenki, wkładamy do posypanych mąką koszyków i przykrywamy folią spożywczą. Możemy ciasto też piec w foremkach. Fermentacja końcowa: 60-90 minut w temperaturze 24°C. Pieczenie:Przekładamy wyrośnięte bochenki na ładownik lub łopatę. Nacinamy ciasto, zaparowujemy piec, wkładamy chleb i ponownie zaparowujemy. Pieczemy około40 minut w temperaturze 230°C. Kiedy bochenki zaczną się rumienić, uchylamy otwory wentylacyjne, aby pieczenie przebiegło w coraz suchszym piecu.Jeśli bochenki za szybko zaczną się rumienić (z powodu użycia miodu), obniżamy temperaturę o 10-20°C. Chlebek piekłem na termoobiegu, bo innej opcji nie mam.Temperatura jak przy chlebku w Zakopanem:30 min. w 40°C.20 min. w 160°C.40 min. w 180°C.Następnie wyjąłem z foremki i jeszcze dopiekałem 20 min. w 180°C. Edytowane 21 Maja 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-667204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Po zjedzeniu chlebka pszenno- razowego upiekłem na zakwasie żytnim,chlebek żytnio- pszenny 70% z trzema fazami wzbogacania zakwasu.Przepis własny:Zaczyn na 3 fazy:Zakwas żytni 300 gSerwatka 2 x 150 gMąka żytnia typ 720 3 x 150 g1 faza 4 godziny, 2 faza 16 godzin, 3 faza 4 godziny wyrastania. Ciasto właściwe:Zaczyn 3 fazowy 1050 gMąka pszenna typ 500 300 gSól 15 gCiasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3 - 5 godzin. Pieczenie: góra/dół, miseczka z wodą podczas pieczenia.240°C przez 15 min. 200°C przez 40 min.Wyciągamy z foremki i dopiekamy spód ok. 15 min. w temperaturze 180°C.Chlebek można posypać czarnuszką, białym sezamem lub ziarnami w/g uznania.A oto efekt: z masełkiem czosnkowo/pietruszkowym smakuje wspaniale. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Upieczony wczoraj żytnio-pszenny na serwatce. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Piękne dziuraski Witku, i skórka też zrumieniona jak trzeba, czy chlebuś na samym zakwasie, czy ze wspomaganiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Piękne dziuraski Chlebuś, Jarku na samym zakwasie wspomagany trzema fazami.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Chlebuś, Jarku na samym zakwasie Gratulacje Witku, to jest TO !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 8 Czerwca 2020 to jest TO Dziękuję, wreszcie się udało Aniu, a przez różnego rodzaju testy zdobyłem trochę doświadczenia i na początek wiem o co chodzi. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Gratulacje Witku, to jest TO !!! Trzymam z EAnną ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Trzymam z EAnną Dziękuję Wam serdecznie. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Jeśli lubisz chleby bardziej żytnie to polecam Ci ten http://www.przepisy.net/chleb-pieczywo/ Ja tego zakwasu daję trochę więcej [sama nie wiem po co...] ale robi się prawie bezobsługowo i naprawdę jest smaczny [dla tych co lubią nieco cięższe chleby]Zastanawiam się też po co w niektórych przepisach podawane są dosyć duże ilości zakwasu ,kiedy na 2 łyżkach też wychodzi smaczny chleb? Edytowane 14 Czerwca 2020 przez witt Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/8/#findComment-668618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.