Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Alinko ,znalazlam na internecie link . Chyba tam mozna kupic https://e-maka.pl/produkty-z-zyta-maka-zytnia/27-maka-zytnia-pytlowa-t-720-1-kg.htmlMożna Aniu kupić i w wielu innych miejscachale taka mąka pytlowa o której wspominał Mariusz,to już raczej pomarzyć sobie o niej można.Mąki żytniej 720, czyli z definicji pytlowej używam na codzieńi jakby tu powiedzieć, wydaje mi się, że to wcale nie jest mąka pytlowa.Będąc kilka lat temu u przyjaciół na Podkarpaciu, miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaaMiała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać.W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana Takie przynajmniej odniosłam wrażenie.Trzeba by się było przyjrzeć technologii bo na pewno dzisiejszy pytel w zakładzie produkcyjnymto jest zupełnie inny niż te niegdysiejsze w małych młynach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Ja kupuję mąkę we młynie . W sumie w tym chlebie z mojego ostatniego zdjęcia 1/5 to mąka żytnia razowa 2000, 2/5 to mąką żytnia ( akurat teraz mieli tylko typ500 ) a kolejne 2/5 to mąka pszenna typ750. Może przy następnej "produkcji " zrobię fotorelację bo ta która jest gdzieś na forum jest sprzed 10 lat i trochę robię już inaczej z tego wynika ,że mój zaczyn ma ponad 10 lat Edytowane 4 Stycznia 2020 przez witt Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ola to Twoj zaczyn juz babcia jest Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jeżeli gdzieś, obok siebie macie czynny stary młyn taki z prawdziwego zdarzenia to warto podjechać i spytać się czy oferują mąkę pytlową, a może i inne gatunki?Fakt, w takim młynie minimalna ilość to najczęściej 25kg, ale piekąc często chleb moment i mąka zniknie ...ale taka mąka pytlowa o której wspominał Mariusz,to już raczej pomarzyć sobie o niej można.Mąki żytniej 720, czyli z definicji pytlowej używam na codzieńi jakby tu powiedzieć, wydaje mi się, że to wcale nie jest mąka pytlowa.Będąc kilka lat temu u przyjaciół na Podkarpaciu, miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaaMiała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać.W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana Alinko, dobre odniosłaś wrażenie ponieważ mąka pytlowa nie bez powodu jest jedną z najdroższych mąk ponieważ jest wielokrotnie mielona, w lokalnym młynie dziadek nie za często decydował się na mąkę pytlową czy to na mąkę jaglaną. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Fakt, w takim młynie minimalna ilość to najczęściej 25kg, ale piekąc często chleb moment i mąka zniknie Młyn nawet jeśli jest, jak to piszesz z prawdziwego zdarzenia, to mieli to do czego ma dostęp . U mnie są to mąki pszenne i razowe w dodatku nigdy nie wiem jaki typ akurat będzie - te bardziej popularne są zwykle dostępne i pakowane po kilogramie czasem udaje się kupić inne typy luzem w ilości np 5 kg. w lokalnym młynie dziadek nie za często decydował się na mąkę pytlową czy to na mąkę jaglaną. We wszystkich opisach mąką pytlowa to mąka żytnia typ 720 po prostu ( tak jak Alinka pisze) a mąka jaglana jest z kolei prosa i co najwyżej może stanowić dodatek . Z tego co mi się udało ustalić to przynajmniej w rejonie gdzie mieszkam gospodynie wypiekały chleb właśnie raz w tygodniu , zostawiając jako starter zeskrobki w dzieży ( "nie bawiły"się w żadne dokarmiania ani trójfazowe zakwaszanie ) , używając mąki pszennej i żytniej raczej niższych typów a nie z wysokiego przemiału. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 3 Stycznia 2020 konia z rzędem temu komu uda się kupiś mąkę pytlową Mąka pytlowa to dawna nazwa obecnej mąki typ 720 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Stycznia 2020 używając mąki pszennej i żytniej raczej niższych typów a nie z wysokiego przemiału. Co masz Olgo na myśli pisząc ''z wysokiego przemiału''?Bardziej zmieloną i odsianą czy mniej zmieloną, pełnoziarnistą? Im niższy typ tym mąka bardziej biała, delikatna np tortowa typ 450 czyli prawie całkowicie oczyszczona, pozyskana tylko z bielma,nie zawierająca w swoim składzie otrąb.Chleby które piekla moja babcia, czy ciocia, która piecze do tej pory były/są raczej ciemne i ciężkie.Wg mojego rozumowania były/są pieczone z mąk o wyższych typachbo przecież im wyższy typ tym mąka i chleb ciemniejszy. A może tak było/jest że zalezy to od danego rejonu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Alinko, typy mąki rozumiem tak jak Ty i tak jak się prawidłowo powinno Ja miałam jeszcze szczęście próbować chleba , który piekła Babcia mojego męża w prawdziwym piecu chlebowym ( ze 40 lat temu ). Niestety wtedy dokładny przepis mnie nie interesował - znacznie później dopytywałam Teściową jako "zorientowaną" .Natomiast chleb był zdecydowanie jaśniejszy niż ten co ja obecnie wypiekam i generalnie był z mąki pszennej ( myślę ,że to był typ650 /720) z niewielkim dodatkiem żytniej i oczywiście bez ziaren. Piekła cztery blachy mniej więcej o wymiarach 40X25cm . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Ja kupuję mąkę w młynie . W sumie w tym chlebie z mojego ostatniego zdjęcia 1/5 to mąka żytnia razowa 2000, 2/5 to mąką żytnia ( akurat teraz mieli tylko typ500 ) a kolejne 2/5 to mąka pszenna typ750. Może przy następnej "produkcji " zrobię fotorelację bo ta która jest gdzieś na forum jest sprzed 10 lat i trochę robię już inaczej z tego wynika ,że mój zaczyn ma ponad 10 lat Niedaleko mojej miejscowości również jest młyn i to już trochę starawy. Można u nich kupić mąkę żytnią typ 720 i 2000 oraz pszenną typ 500 i 1850. To tak jak nam podałaś Olgo, pieczesz chlebek z migdałami z mąki żytnio- pszennej w stosunku 3:2. Będziemy zobowiązani jeżeli chodzi o Twoją fotorelację, no i uznanie dla Ciebie i Twojego 10-cio letniego zaczynu. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 4 Stycznia 2020 To tak jak nam podałaś Olgo, pieczesz chlebek z migdałami z mąki żytnio- pszennej w stosunku 3:2. Poza migdałami, które wyraźnie widać dodaję słonecznik, siemię i nasiona chia ( bo kupiłam kilgram do deserów i okazało się ,że to spora ilość ) . Tak - proporcje żytniej do pszennej są jak 3:2 . Będziemy zobowiązani jeżeli chodzi o Twoją fotorelację Dziś zrobiłam zdjęcia i króciutkie filmiki - może uda mi się zamieścić . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dziś zrobiłam zdjęcia i króciutkie filmiki - może uda mi się zamieścić . Trzymamy kciuki... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Trzymamy kciuki... Niestety dowiedziałam się , że nasze forum nie obsługuje plików wideo wrzucanych bezpośrednio na nasz serwer. Muszę dorobić w takim razie zdjęć albo jakoś przerobić całość ( a biegła w tym nie jestem)- na filmikach chciałam pokazać konsystencję "obudzonego" zaczynu jak i potem ciasta właściwego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) nasze forum nie obsługuje plików wideoBardzo szkoda, ale jak nie można to nie można . Wierzę, że napewno coś wymyślisz Olgo. Pozdrowienia Edytowane 5 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Bardzo szkoda, ale jak nie można to nie można . Wierzę, że napewno coś wymyślisz Olgo. Pozdrowienia Coś tam wymęczyłam - fotorelacja tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236 Edytowane 5 Stycznia 2020 przez witt Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 5 Stycznia 2020 jak odwiedzę swoją 92 letnią mamę to przepiszę przepis i podam. Przede wszystkim pozdrów i uściskaj mamę od nas. A my cierpliwie czekamy na ten i być może jeszcze inne przepisy Twojej mamy młodości Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Stycznia 2020 @halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 20:25, napisał: Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak Bardzo ładny chlebek Halusiu.... , podoba mi się. To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie? Dziękuję Witku .Przepis jest bardzo prosty, wszystkie skladniki mieszasz drewnianą łyżką. CHLEB PSZENNO ŻYTNI - mąka pszenna typ 550 - 80%- mąka żytnia lub razowa - 20 %- 2 łyżki oleju- 3 łyżeczki soli- 1 szkl otręb żytnich- 1/2 szkl siemię lniane- 1/2 szkl pestek słonecznika lub dyni- 100 g migdałówWykonanie:Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.Uwaga!!Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki. @halusiaPodaj, proszę Halinko wagę mąki.Chodzi mi o to czy to jest np 0,8kg mąki pszennej i 0,2 żytniejczy mniej lub więcej.Ile ważą u ciebie 3 łyżeczki soli?Jakie wymiary mają Twoje foremki?Sądzę ze zdjęcia wyżej, że porcja jest na dwie foremki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Chlebek pieczony w/g przepisu Olgi,https://wedlinydomow...-25#entry653236 przygotowany do wypieku. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Stycznia 2020 przygotowany do wypieku. Witt, ale pięknie wyrosły. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) ale pięknie wyrosły.Dzięki Sebastian, jednak im trochę jeszcze brakowało. Miałem za mało czasu, aby odczekać jeszcze 0,5 godziny. Pozdrowienia[Dodano: 18 sty 2020 - 08:05]I tak wygląda chlebek po upieczeniu. Jest bardzo smaczny. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 18 Stycznia 2020 No git Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Chlebek pieczony w/g przepisu Olgi, Chlebek nieco opdał i zrobiła się łódeczka , czyżby przegarował ?Nie mniej jednak bardzo mi się podoba . Brawo Witku Edytowane 18 Stycznia 2020 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 18 Stycznia 2020 czyżby przegarował ? Nie Halu, za mało wyrósł, bo nie mogłem dłużej czekać, musiałem wyjechać, a brakowało mu jeszcze ok. 0,5 godziny. Następnym razem będzie ok. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Stycznia 2020 miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaa Miała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać. W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana Czyli drobno mielona. Kilka lat temu spotkałem taką mąkę: typ 720 marki Tesco wyprodukowaną przez GoodMills Polska. Przypuszczałem, że to są wytrzepki z filtrów odpylających Wtedy chciałem porównać mąki żytnie różnych producentów - były cztery typ 720 i jedna typ 580. W ciągu tygodnia wyprowadziłem od zera pięć różnych zakwasów i upiekłem chleby 100% żytnie à la chleb chleb lubelski http://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html. Eksperyment nie do końca się udał, bo córa zabrała wszystkie chleby , więc brak oceny sensorycznej. Natomiast konsystencja ciasta, czas wyrastania i zewnętrzny wygląd praktycznie nie wykazywały różnic. Jedyne co mi się rzuciło w oczy, to że zakwas na mące Tesco dojrzał w czasie o dwie godziny krótszym niż na pozostałych mąkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) typ 720 mąkiMi się wydaje, że ten typ mąki 720, jaką ja używam to chyba jest pytlowa, ale nie jestem na 100% pewien. Następnym razem jak będę w młynie to zapytam młynarza o tą nazwę. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Maka pytlowa - nazwa pochodzi od staregio typu urzadenia do przesiewania(zwany pytel) maki, kaszek i otrab otrzymywanych w trakcie pracy tzw. walcy mlynskich. Inaczej mowiac jest to maka przesiewana/odsiewana. Taka maka jest barwy niemal bialej/nawet mozna okreslic z poswiata seledynka. Wieksza ilosc zachowuje sie niemal jak plyn. Bardzo pylista i bardzo mialka. Maka pytlowa byla uzyskiwana w mlynach podczas przemialu na walcah mlynskich podczas gdy maka razowa byla uzyskiwana najczesciej w zarnach kamiennych. Pytel to najczesciej kilku metrowy czworobok lezacy pod niewielkim katem i obracajacy sie wokol wlasnej osi ok 8-10 obr/min. podzielony na sekcje, gdzie kazda sekcja byla obciagnieta inna gestoscia tzw. gazy mlynskiej. Przemial byl najczesciej dzielony na pytlu na 4 frakcje z czego tzry wracaly do dalszego przemialu. Zyto najczesciej w starszych mlynach przechodzilo 3 lub 4 razy przez przemial na walcach. W bylych czasach nie byl znany podzial mak na obecne klasy ( oznacza to ile popiolow pozostaje ze spalenia okreslonej ilosci maki - czym wyzsza liczba tym gorsza maka). Najczesciej w mlynach wiejskich rolnik przywozacy 100 kg zyta czy pszenicy otrzymywal 50 kg maki, 45 kg otrab ( 5 kg zostawalo mlynarzowi na tzw. rozkurz). I na takich mlynach - jako ciekawostke) - obowiazywala zasada zamiatania do wewnatrz mlyn a nie na zewnatrz -zgodnie z powiedzeniem - co chlop na butach do mlyna przyniosl to w worku musial to zabrac spowrotem Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.