arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalne Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalneTo jedynie można zmniejszyć ilość peklosoli dodając sól kamienną bez E536Na opakowaniu azotynu sodu jest taki przepis;Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3 gramy azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszanką możemy peklować na sucho lub rozpuścić w 10 l wody. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Nic nie można dodawać do peklosoli.Zanim coś nieprzemyślanego napiszecie to wpierw poczytajcie o peklowaniu.Materiału u nas dostatek.Poza tym peklowanie peklosolą to nie to samo co saletrą,które obecnie w polsce nie jest polecane.Jedynie do wędlin dojrzewających można używać saletry,ale to nie tamat na takie wpisy. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Nic nie można dodawać do peklosoli.Zanim coś nieprzemyślanego napiszecie to wpierw poczytajcie o peklowaniu.Materiału u nas dostatek.Poza tym peklowanie peklosolą to nie to samo co saletrą,które obecnie w polsce nie jest polecane.Jedynie do wędlin dojrzewających można używać saletry,ale to nie tamat na takie wpisy.Dużo jest wpisów mówiących o mieszaniu soli z peklosolą 1:1.Jakieś uzasadnienie. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.Poczytaj o peklowaniu na naszej stronie materiały technologiczne a zrozumiesz czemu piszę ,że peklosoli nie można rozcieńczać solą.Uzasadnienie jest proste.Rozcińczona peklosól nie spełnia warunków prawidlowego peklowania.P.S Prośba do moderatora o przeniesienie wpisów nie związanych z tematem. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.Poczytaj o peklowaniu na naszej stronie materiałytechnologiczne a zrozumiesz czemu piszę ,że peklosoli nie można rozcięczać solą.Uzasadnienie jest proste.Rozcińczona peklosól nie spełnia warunków prawidlowego peklowania.P.SProśba do moderatora o przeniesienie wpisów nie związanych z tematem.rozcięczać.... popraw sie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Ok.Już się poprawiłem. Dziękuję Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ok.Już się poprawiłem. Dziękuję he he pozdrawiami milej soboty i swiat zycze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.Nie pisałem że mam rację jedynie zapytałem się.Po za tym już w pierwszym poście przeprosiłem Halusię że nie na temat, aczkolwiek dość istotny. Czy sól peklowa jest wytwarzana z tzw. soli drogowej??? Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka. Ja mimo że jestem nowicjuszem na forum, zauważyłem pewną prawidłowość.Robiąc żonie kilkukrotnie w szynkowarze Kurczaka ala kebab, Co jedliśmy tę wędlinę,to tak dziwnie nam się odbijało, po zmniejszeniu peklosoli w stosunku do soli warzonej w stosunku 1:1 przestało nam się odbijać i było ok. Oglądając filmy technologiczne, dowiedziałem się, że w stosunku do mięsa kurzego, można zmienić stosunek peklosoli do soli w stosunku 20% peklosoli do 80% soli. Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka. . Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Sól warzoną zamień na kamienną bez antyzbrylacza E536, też o tym pomyślałem że tego nitrytu może być więcej. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka. . Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Sól warzoną zamień na kamienną bez antyzbrylacza E536, też o tym pomyślałem że tego nitrytu może być więcej. Proponuję zacząć od czytania lub od oglądania filmów na naszym kanale bo sobie i innym krzywdy narobicie :facepalm: P.S. W załączeniu specyfikacje soli. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, życzę spokojnych świąt. karta_specyfikacji peklo soli ciecha.pdfkarta_specyfikacji soli spożywczej warzonki ciecha.pdfkarta_specyfikacji_soli_jodowanej_ciecha.pdfkarta_specyfikacji_soli_spżywczej_bez_antyzbrylacza_ciecha.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Proponuję zacząć od czytania lub od oglądania filmów na naszym kanale bo sobie i innym krzywdy narobicie :facepalm: P.S. W załączeniu specyfikacje soli. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, życzę spokojnych świąt. Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowie Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Temat kart produktu był już poruszany. Oznaczają to ba mają obowiązek. Pewnie śladowo to jest cała tablica Mendelejewa lub może być. Ale jak nie ma obowiązku i normy dopuszczalnego poziomu to nie oznaczają. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowie :facepalm: A znasz jakieś lepsze metody zabezpieczenia mikrobiologicznego wędzonek? Proporcja soli do peklosoli 50/50 nic nie daje to tylko improwizacja a nie odpowiednie zabezpieczenie dlatego uważam, że takie wpisy administracja powinna usuwać, bo jak jakiś nowicjusz to przeczyta a jeszcze gorzej jak zacznie tak wyroby robić to zacznie zagrażać sobie i innym. Co gorsza jak zacznie taki nowicjusz brednie mówić, że na naszym forum taką technologię polecają :facepalm: to się wtedy narobi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają.To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? Co gorsza jak zacznie taki nowicjusz brednie mówić, że na naszym forum taką technologię polecają to się wtedy narobi. Ci co mają jakie takie pojęcie czegoś takiego nie polecają i stąd mój sprzeciw. A takie przechwałki ,że ja robię 50/50 powinny być z mety usuwane.Róbcie jak chcecie bo to Wasze zdrowie tylko tego tu nie propagujcie bo zawsze spotkacie się ze sprzeciwem. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? Zgadza się Po to zamieściłem specyfikację bo jak przeczytałem poniższy wpis : Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) to myślałem, że może czytelnicy zwrócą uwagę na warianty zawartości NaNO2 zamiast pisać "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni" Sodium nitrite content Wariant Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3 Tym sposobem tworzą się niepotrzebne plotki o producentach itp. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? Zgadza się Po to zamieściłem specyfikację bo jak przeczytałem poniższy wpis : Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) to myślałem, że może czytelnicy zwrócą uwagę na warianty zawartości NaNO2 zamiast pisać "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni" Sodium nitrite content Wariant Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3 Tym sposobem tworzą się niepotrzebne plotki o producentach itp. Mało tego nie sypią , od 0,35 aż po 1,3%, dlatego nie które wędliny sklepowe są aż zaczerwienione ze wstydu[Dodano: 03 kwi 2021 - 18:41]Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43 to jest dużo mniej niż 0,5-0,6, jednak można mniej , przemysł mięsny ma w 4 literach zdrowie konsumenta, liczy się długi termin przydatności. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie spotkałem jeszcze w Polsce w handlu peklosoli,która zawiera wiecej jak 0,35 - 0,45 % nitrytu.To i tak dużo mniej niż mieszanka soli i saletry.Przemysł to inna bajka. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni" Szukasz teorii spiskowych. Do domowego użytku jest tylko wariant 1, a nawet w wielu krajach jest niedopuszczony do obrotu prywatnego/Większe "stężenia" są do innego celu ( w przemyśle), jak nie wiesz do jakiego, to minimum nie wymyślaj Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Przemysł ma inne metody Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Nie spotkałem jeszcze w Polsce w handlu peklosoli,która zawiera wiecej jak 0,35 - 0,45 % nitrytu.To i tak dużo mniej niż mieszanka soli i saletry.Przemysł to inna bajka.SKŁAD PEKLOSOLI: Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna 98,4%, Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki.Do kg peklosoli z nitrytem 0,6% dosypując 1kg soli powstaje mieszanka peklosoli z zawartością nitrytu 0,3% Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Szukasz teorii spiskowych. Proszę Ciebie naucz się czytać ze zrozumieniem !!!! To nie mój cytat cofnij się do postu nr 237. Większe "stężenia" są do innego celu ( w przemyśle), jak nie wiesz do jakiego, to minimum nie wymyślaj Naprawdę masz problem ze zrozumieniem , ale ok to może napisz jaki to inny cel (w przemyśle) ? Chętnie się czegoś dowiem czego nie wiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dmirek 62.Ty nic chyba nie rozumiesz .Nie ma w ogólnodostępnej sprzedaży takiej peklosoli w Polsce.Do sprzedaży jest dopuszczona tylko o zawartości 0,35-0,45%.Ta, którą Ty możesz w Polsce kupić to 0, 35-0,45 %.Takiej peklosoli się nie rozcieńcza. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dmirek 62.Ty nic chyba nie rozumiesz .Nie ma w ogólnodostępnej sprzedaży takiej peklosoli w Polsce.Do sprzedaży jest dopuszczona tylko o zawartości 0,35-0,45%.Ta, którą Ty możesz w Polsce kupić to 0, 35-0,45 %.Takiej peklosoli się nie rozcieńcza.Produkt oryginalny CIECH S.A. - nowe opakowania producenta gwarantujące najwyższą jakość i pochodzenie produktu.ZASTOSOWANIE- do sporządzania zalewy (1kg peklosoli na 10l wody)-stosowana jest jako środek konserwujący do mięsa-skutecznie hamuje rozwój bakterii-utrwala różową barwę peklowanego mięsa-nadaje bogaty smak i aromatyczny zapach peklowanym wyrobom-peklosól nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi- opakowanie producenta 25kg. SKŁAD PEKLOSOLI: Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna 98,4%, Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki. TERMIN WAŻNOŚCI: 12 Miesięcy od daty produkcji. Czy sól drogowa weszła na nasze stoły tylnymi drzwiami? Cyt pierwszy wpis na tym wątku.Napisano dziś, 13:28Przeprasza ciebie Halusia że na twoim wątku ale ten temat był właśnie poruszany kilka stron wcześniej. Czy sól peklowa jest wytwarzana z tzw. soli drogowej??? Największymi producentami soli chemicznej (drogowej) jest Ciech i Anwil.Ciech również jest producentem peklosoli azotynowej. Czy jako wytwórca soli chemicznej kupuje sól w Kłodawie czy używa swojej soli? JBB niesłusznie oskarżone o używanie szkodliwej soli - Mięso wędliny ryby (portalspozywczy.pl) [Zarząd JBB oświadczył, że używane w zakładzie dla celów produkcyjnych sól i peklosól, pochodzą od rzetelnego dostawcy, jakim jest Soda Polska Ciech. - Spełnia ona wymagania obowiązującego prawa żywnościowego - podkreśla Leszek Młynarczyk, dyrektor JBB. - Nasz zakład posiada atesty, świadectwa kontroli jakości, oraz deklaracje zgodności producentów soli i peklosoli, które możemy udostępnić - deklaruje.] Czy zdrowiej i bezpieczniej byłoby samemu zrobić peklosól? PeklosółZagrożeniaPodczas obróbki (zwłaszcza gotowania) mięsa przygotowanego z użyciem nadmiaru tego konserwantu, może on reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych[8][9][10]. Rakotwórcze nitrozoaminy mogą też powstawać w kwaśnych warunkach panujących w żołądku w wyniku łatwo zachodzących reakcji azotynu sodu z niektórymi aminami i amidami. Azotyny i azotany przyjmowane drogą pokarmową (wśród których znajduje się azotyn sodu) zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (grupa 2A)[11].Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne[1Użytkownik dmirek62 edytował ten post dziś, 13:45CytujCytuj wielokrotnieZgłoś #227 Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.