Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702598
Udostępnij na innych stronach

Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalne

To jedynie można zmniejszyć ilość peklosoli dodając sól kamienną bez E536

Na opakowaniu azotynu sodu jest taki przepis;

Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3 gramy azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszanką możemy peklować na sucho lub rozpuścić w 10 l wody.

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702599
Udostępnij na innych stronach

Nic nie można dodawać do peklosoli.Zanim coś nieprzemyślanego napiszecie to wpierw poczytajcie o peklowaniu.Materiału u nas dostatek.Poza tym peklowanie peklosolą to nie to samo co saletrą,które obecnie w polsce nie jest polecane.Jedynie do wędlin dojrzewających można używać saletry,ale to nie tamat na takie wpisy. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702601
Udostępnij na innych stronach

Nic nie można dodawać do peklosoli.Zanim coś nieprzemyślanego napiszecie to wpierw poczytajcie o peklowaniu.Materiału u nas dostatek.Poza tym peklowanie peklosolą to nie to samo co saletrą,które obecnie w polsce nie jest polecane.Jedynie do wędlin dojrzewających można używać saletry,ale to nie tamat na takie wpisy.

Dużo jest wpisów mówiących o mieszaniu soli z peklosolą 1:1.

Jakieś uzasadnienie.

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702604
Udostępnij na innych stronach

Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.Poczytaj o peklowaniu na naszej stronie materiały

technologiczne a zrozumiesz czemu piszę ,że peklosoli nie można rozcieńczać solą.Uzasadnienie jest proste.Rozcińczona peklosól nie spełnia warunków prawidlowego peklowania.

P.S

Prośba do moderatora o przeniesienie wpisów nie związanych z tematem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702606
Udostępnij na innych stronach

Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.Poczytaj o peklowaniu na naszej stronie materiały

technologiczne a zrozumiesz czemu piszę ,że peklosoli nie można rozcięczać solą.Uzasadnienie jest proste.Rozcińczona peklosól nie spełnia warunków prawidlowego peklowania.

P.S

Prośba do moderatora o przeniesienie wpisów nie związanych z tematem.

rozcięczać.... :devil: popraw sie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702610
Udostępnij na innych stronach

Ok.Już się poprawiłem. :facepalm: Dziękuję 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702612
Udostępnij na innych stronach

Dużo jest osób, które nie maja pojęcia o czym piszą i wcale nie oznacza ,że mają rację.

Nie pisałem że mam rację jedynie zapytałem się.

Po za tym już w pierwszym poście przeprosiłem Halusię że nie na temat, aczkolwiek dość istotny.

 

Czy sól peklowa jest wytwarzana z tzw. soli drogowej???

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702622
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka.

 

Ja mimo że jestem nowicjuszem na forum, zauważyłem pewną prawidłowość.

Robiąc żonie kilkukrotnie w szynkowarze Kurczaka ala kebab, Co jedliśmy tę wędlinę,

to tak dziwnie nam się odbijało, po zmniejszeniu peklosoli w stosunku do soli warzonej w stosunku 1:1 przestało nam się odbijać i było ok. Oglądając filmy technologiczne, dowiedziałem się, że w stosunku do mięsa kurzego, można zmienić stosunek peklosoli do soli w stosunku 20% peklosoli do 80% soli.

 

Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają.

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702623
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka.

 

.

 

Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają.

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) 

Sól warzoną zamień na kamienną bez antyzbrylacza E536, też o tym pomyślałem że tego nitrytu może być więcej.

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702624
Udostępnij na innych stronach

Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.)

 

 

 

 

 

Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka.

 

.

 

Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają.

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) 

Sól warzoną zamień na kamienną bez antyzbrylacza E536, też o tym pomyślałem że tego nitrytu może być więcej.

 

 

Proponuję zacząć od czytania lub od oglądania filmów :yes: na naszym kanale bo sobie i innym krzywdy narobicie :facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

P.S. W załączeniu specyfikacje soli. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, życzę spokojnych świąt.  :) 

karta_specyfikacji peklo soli ciecha.pdf

karta_specyfikacji soli spożywczej warzonki ciecha.pdf

karta_specyfikacji_soli_jodowanej_ciecha.pdf

karta_specyfikacji_soli_spżywczej_bez_antyzbrylacza_ciecha.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję zacząć od czytania lub od oglądania filmów :yes: na naszym kanale bo sobie i innym krzywdy narobicie :facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

P.S. W załączeniu specyfikacje soli. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, życzę spokojnych świąt.  :)

 

Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowie :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702626
Udostępnij na innych stronach

Temat kart produktu był już poruszany. Oznaczają to ba mają obowiązek. Pewnie śladowo to jest cała tablica Mendelejewa lub może być. Ale jak nie ma obowiązku i normy dopuszczalnego poziomu to nie oznaczają.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowie :facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

A znasz jakieś lepsze metody zabezpieczenia mikrobiologicznego wędzonek? Proporcja soli do peklosoli 50/50 nic nie daje to tylko improwizacja a nie odpowiednie zabezpieczenie :facepalm: dlatego uważam, że takie wpisy administracja powinna usuwać, bo jak jakiś nowicjusz to przeczyta a jeszcze gorzej jak zacznie tak wyroby robić to zacznie zagrażać sobie i innym. 

Co gorsza jak zacznie taki nowicjusz brednie mówić, że na naszym forum taką technologię polecają :facepalm: :facepalm: :facepalm: to się wtedy narobi.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702630
Udostępnij na innych stronach

Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają.

To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? :facepalm:

 

Co gorsza jak zacznie taki nowicjusz brednie mówić, że na naszym forum taką technologię polecają to się wtedy narobi.  

Ci co mają jakie takie pojęcie  czegoś takiego nie polecają i stąd mój sprzeciw. 

A takie przechwałki ,że ja robię 50/50  powinny być z mety usuwane.Róbcie jak chcecie bo to Wasze zdrowie tylko tego tu nie propagujcie bo zawsze spotkacie się ze sprzeciwem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702631
Udostępnij na innych stronach

To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? :facepalm:

 

Zgadza się :thumbsup:

Po to zamieściłem specyfikację bo jak przeczytałem poniższy wpis :

 

 

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.)

 

to myślałem, że może czytelnicy zwrócą uwagę na warianty zawartości NaNO2 zamiast pisać  "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni"

 

Sodium nitrite content Wariant

 

Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43

Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 

Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58

Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 

Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3

 

Tym sposobem tworzą się niepotrzebne plotki o producentach itp.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702633
Udostępnij na innych stronach

 

To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? :facepalm:

 

Zgadza się :thumbsup:

Po to zamieściłem specyfikację bo jak przeczytałem poniższy wpis :

 

 

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.)

 

to myślałem, że może czytelnicy zwrócą uwagę na warianty zawartości NaNO2 zamiast pisać  "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni"

 

Sodium nitrite content Wariant

 

Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43

Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 

Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58

Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 

Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3

 

Tym sposobem tworzą się niepotrzebne plotki o producentach itp.

 

Mało tego nie sypią , od 0,35 aż po 1,3%, dlatego nie które wędliny sklepowe są aż zaczerwienione ze wstydu

[Dodano: 03 kwi 2021 - 18:41]

Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43 to jest dużo mniej niż 0,5-0,6, jednak można mniej , przemysł mięsny ma w 4 literach zdrowie konsumenta, liczy się długi termin przydatności.

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702634
Udostępnij na innych stronach

Nie spotkałem jeszcze w Polsce w handlu peklosoli,która zawiera wiecej jak 0,35 - 0,45 % nitrytu.To i tak dużo mniej niż mieszanka soli i saletry.Przemysł to inna bajka. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702635
Udostępnij na innych stronach

 

 

"dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni"
 

Szukasz teorii spiskowych. :laugh:

Do domowego użytku jest tylko wariant 1, a nawet w wielu krajach jest niedopuszczony do obrotu prywatnego/

Większe "stężenia" są do innego celu ( w przemyśle), jak nie wiesz do jakiego, to minimum nie wymyślaj  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702636
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) 
:no: Przemysł ma inne metody 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702638
Udostępnij na innych stronach

Nie spotkałem jeszcze w Polsce w handlu peklosoli,która zawiera wiecej jak 0,35 - 0,45 % nitrytu.To i tak dużo mniej niż mieszanka soli i saletry.Przemysł to inna bajka.

SKŁAD PEKLOSOLI: Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna 98,4%, Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki.

Do kg peklosoli z nitrytem 0,6% dosypując 1kg soli powstaje mieszanka peklosoli z zawartością nitrytu 0,3%

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702640
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szukasz teorii spiskowych. :laugh:

 

Proszę Ciebie naucz się czytać ze zrozumieniem !!!!  :facepalm:  To nie mój cytat cofnij się do postu nr 237.

 

 

 

Większe "stężenia" są do innego celu ( w przemyśle), jak nie wiesz do jakiego, to minimum nie wymyślaj :)

 

Naprawdę masz problem ze zrozumieniem :facepalm:,  ale ok to może napisz jaki to inny cel (w przemyśle) ? Chętnie się czegoś dowiem czego nie wiem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702641
Udostępnij na innych stronach

Dmirek 62.Ty nic chyba nie rozumiesz  :facepalm: .Nie ma w ogólnodostępnej sprzedaży takiej peklosoli w Polsce.Do sprzedaży jest dopuszczona tylko o zawartości 0,35-0,45%.Ta, którą Ty możesz w Polsce kupić to 0, 35-0,45 %.Takiej peklosoli się nie rozcieńcza.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702642
Udostępnij na innych stronach

Dmirek 62.Ty nic chyba nie rozumiesz  :facepalm: .Nie ma w ogólnodostępnej sprzedaży takiej peklosoli w Polsce.Do sprzedaży jest dopuszczona tylko o zawartości 0,35-0,45%.Ta, którą Ty możesz w Polsce kupić to 0, 35-0,45 %.Takiej peklosoli się nie rozcieńcza.

Produkt oryginalny CIECH S.A. - nowe opakowania producenta gwarantujące najwyższą jakość i pochodzenie produktu.

ZASTOSOWANIE

- do sporządzania zalewy (1kg peklosoli na 10l wody)

-stosowana jest jako środek konserwujący do mięsa

-skutecznie hamuje rozwój bakterii

-utrwala różową barwę peklowanego mięsa

-nadaje bogaty smak i aromatyczny zapach peklowanym wyrobom

-peklosól nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi

- opakowanie producenta 25kg.

 

SKŁAD PEKLOSOLI: Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna 98,4%, Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki.

 

TERMIN WAŻNOŚCI: 12 Miesięcy od daty produkcji.

 

Czy sól drogowa weszła na nasze stoły tylnymi drzwiami?

 

Cyt pierwszy wpis na tym wątku.

Napisano dziś, 13:28

Przeprasza ciebie Halusia że na twoim wątku ale ten temat był właśnie poruszany kilka stron wcześniej.

 

Czy sól peklowa jest wytwarzana z tzw. soli drogowej???

 

Największymi producentami soli chemicznej (drogowej) jest Ciech i Anwil.

Ciech również jest producentem peklosoli azotynowej. Czy jako wytwórca soli chemicznej kupuje sól w Kłodawie czy używa swojej soli?

 

JBB niesłusznie oskarżone o używanie szkodliwej soli - Mięso wędliny ryby (portalspozywczy.pl)

 

[Zarząd JBB oświadczył, że używane w zakładzie dla celów produkcyjnych sól i peklosól, pochodzą od rzetelnego dostawcy, jakim jest Soda Polska Ciech. - Spełnia ona wymagania obowiązującego prawa żywnościowego - podkreśla Leszek Młynarczyk, dyrektor JBB. - Nasz zakład posiada atesty, świadectwa kontroli jakości, oraz deklaracje zgodności producentów soli i peklosoli, które możemy udostępnić - deklaruje.]

 

Czy zdrowiej i bezpieczniej byłoby samemu zrobić peklosól?

 

Peklosół

Zagrożenia

Podczas obróbki (zwłaszcza gotowania) mięsa przygotowanego z użyciem nadmiaru tego konserwantu, może on reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych[8][9][10]. Rakotwórcze nitrozoaminy mogą też powstawać w kwaśnych warunkach panujących w żołądku w wyniku łatwo zachodzących reakcji azotynu sodu z niektórymi aminami i amidami. Azotyny i azotany przyjmowane drogą pokarmową (wśród których znajduje się azotyn sodu) zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (grupa 2A)[11].

Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne[1

Użytkownik dmirek62 edytował ten post dziś, 13:45

Edytowane przez dmirek62

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/22/#findComment-702643
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.