dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 9 Maja 2021 Muski przeczytaj jeszcze raz początek. Jestem uczulony na nitro. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 9 Maja 2021 Kolego, bardzo proszę o grzeczniejsze zwracanie się do moderatora. Informację, jaką otrzymałeś w kwestii zapoznania się z dwoma działami, jest dla Ciebie obowiązkowa. Jesli dalej będziesz cytował różnego rodzaju informacje, nie rozumiejąc ich treści, zacznę usuwać Twoje wpisy do czasu, aż zrozumiesz, na czym polega domowa produkcja masarska.To jest ostatnie moje ostrzeżenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 9 Maja 2021 dmirek62Nie udzieliłeś prostej odpowiedzi na moje pytania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Dodanie glukozy i askorbinianu sodu podczas peklowania nie jest odstępstwem w peklowaniu. Od administratora spodziewałem się innej odpowiedzi, tym bardziej że masz staż i wiedzę. Tu nie walczymy z czarownicami.Posługuję się materiałami które sam je zamieściłeś, jeśli moja interpretacja jest błędna to w dobrym tonie jest poprawić , wskazać błąd a mąka jest dobra do smarowania 4 liter gdy swędzi.[Dodano: 09 maj 2021 - 20:43]dmirek62Nie udzieliłeś prostej odpowiedzi na moje pytania.0,6g/kg, myślę że to wina wagi lub mój błąd Edytowane 9 Maja 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 9 Maja 2021 Jestem uczulony na nitro. Czyli konkretnie na co? Co rozumiesz pod słowem "nitro"?Przytoczone przez Ciebie fragmenty ARTYKUŁU omawiają złożony proces licznych i wielotorowych przemian azotynu sodu podczas procesu peklowania.Askorbinian określony jest jako dodatek funkcjonalny mający pewien wpływ na te procesy ale nie eliminuje ani zastępuje niczego, na co mógłbyś być uczulony.Obawiam się, że nie zrozumiałeś tego wykładu Zbigniewa Dudy i dosyć rozpaczliwie szukasz rozwiązania, które umożliwi Ci jedzenie peklowanego mięsa bez użycia czynników peklujących.Dodatkowo w artykule zostały wylistowane różne tkanki różnych zwierząt i ich niejednorodne zapotrzebowanie na azotyn.Eksperymenty laboratoryjne i ich rezultaty nie przekładają się jednoznacznie na uniwersalną recepturę bezpiecznego peklowania dla dowolnego mięsa.Jeżeli "peklowane" Ci szkodzi to z niego zrezygnuj. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Dodanie glukozy i askorbinianu sodu podczas peklowania nie jest odstępstwem w peklowaniu. Oczywiście, że nie a nawet nleży te składniki użyć, tylko każdy składnik dodaje się w jakimś celu a jak na razie to nie masz pojęcia który do czego i w jakim celu!!! Pamiętaj, że zamiast polepszyć możesz pop....rzyć i to tak, że odbije się to Tobie i Twojej rodzinie czkawką już Tobie napisał Maxell, że z mięsem nie ma zabawy . Jeden youtuber już głosi swoje bajki tu na forum wystarczy tych ceregieli i pisania bzdur typu wędzę 2 miesiące mokre i dobrze wychodzi. Jak nie wiesz czego i jak używać to zacznij zadawać pytania zanim coś zrobisz. Powiem Tobie, że i tak administracja jest bardzo cierpliwa. Tu masz odpowiedź na swoje pytanie : Wyniki badań umożliwiły usystematyzowanie funkcjonalnych skutków procesu peklowania z udziałem azotynu i substancji towarzyszących, sprowadzając ten proces technologiczny do aktualnie powszechnie akceptowanych następujących funkcji:WYBRANE ZAGADNIENIA STOSOWANIA AZOTYNU W PRZETWÓRSTWIE MIĘSABarwotwórczej - (30 - 50 mg/kg N a N 0 2)Antybotulinowej ( bakteriostatycznej) - [80 - 150 mg/kg N a N 0 2]. Smako i zapachotwórczej (smakowitościowej) - [20 - 40 mg/kg N a N 0 2], oraz •Przeciwutleniającej - (mg/kg ??? N a N 0 2) - jak widzisz dawka nie została ustalona. Natomiast :Witamina C (L-askorbinian sodu) znajduje zastosowanie w produkcji żywności nie tylko wędlin, gdzie pełni rolę przeciwutleniacza, stabilizatora i regulatora kwasowości. Czy w peklowaniu na mokro zachodzi utlenianie? Czy potrzeba zakwaszać produkt? Nie odpowiadaj tylko zrozum to co napisałem. Edytowane 9 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 9 Maja 2021 Jestem uczulony na nitro. Czyli konkretnie na co? Co rozumiesz pod słowem "nitro"?Przytoczone przez Ciebie fragmenty ARTYKUŁU omawiają złożony proces licznych i wielotorowych przemian azotynu sodu podczas procesu peklowania.Askorbinian określony jest jako dodatek funkcjonalny mający pewien wpływ na te procesy ale nie eliminuje ani zastępuje niczego, na co mógłbyś być uczulony.Obawiam się, że nie zrozumiałeś tego wykładu Zbigniewa Dudy i dosyć rozpaczliwie szukasz rozwiązania, które umożliwi Ci jedzenie peklowanego mięsa bez użycia czynników peklujących.Dodatkowo w artykule zostały wylistowane różne tkanki różnych zwierząt i ich niejednorodne zapotrzebowanie na azotyn.Eksperymenty laboratoryjne i ich rezultaty nie przekładają się jednoznacznie na uniwersalną recepturę bezpiecznego peklowania dla dowolnego mięsa.Jeżeli "peklowane" Ci szkodzi to z niego zrezygnuj. Moje pytanie dotyczyło askorbinianu sodu a dokładniej ścięcie się białek a na co jestem uczulony to temat drugorzędny. Bagno już mi pokazał gdzie jest problem. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 9 Maja 2021 w dobrym tonie W dobrym tonie Kolego na razie otrzymałeś jedno ostrzeżenie. Jeśli dalej będziesz pisał o rzeczach, których nie rozumiesz, dojdą następne. Otrzymałeś informację, co powinieneś przeczytać i z czym się zapoznać, abyś opanował podstawy peklowania/solenia. Dopiero potem możesz zacząć eksperymentować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 9 Maja 2021 Z tym czytaniem polecanym koledze to bym był jednak ostrożny.On może i czyta tylko albo nie rozumie co czyta ,albo rżnie głupa.Ja bym poszedł jednak inną drogą i zakazał koledze cokolwiek czytać to wtedy nie będzie miał pretekstu do zadawania pytań. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 9 Maja 2021 w dobrym tonieW dobrym tonie Kolego na razie otrzymałeś jedno ostrzeżenie. Jeśli dalej będziesz pisał o rzeczach, których nie rozumiesz, dojdą następne. Otrzymałeś informację, co powinieneś przeczytać i z czym się zapoznać, abyś opanował podstawy peklowania/solenia. Dopiero potem możesz zacząć eksperymentować. dmirek62Napisano dziś, 12:50Przy peklowaniu na mokro dodałem witC. W pekloosoli pływa bardzo dużo wyodrębnionego jakby białka. Kolor, zapach mięsa jest ok.Czy to normalne zjawisko przy użyciu askorbinian sodu, ścięcie białka? Nie odpowiedziałeś na zadane proste pytanie. Peklowanie w 149g peklosoli i 1,7 l wody 10 dni . Co w tym jest niezrozumiałego. Proste pytanie na które pisałeś o mące. W jaki sposób można zdobywać wiedzę bez prób i błędów i zadawania pytań? Do czego jest forum? Pokazałeś klasę, brawo Ty.Karma powraca. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 9 Maja 2021 Karma powraca. Właśnie wróciła. Ostrzegałem, ale mnie (i nie tylko mnie) nie słuchasz. Zatem wysyłam Cię na miesięczny "urlop". Odpoczniesz i będziesz miał czas na zapoznanie się z informacjami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 10 Maja 2021 Ja bym poszedł jednak inną drogą i zakazał koledze cokolwiek czytać to wtedy nie będzie miał pretekstu do zadawania pytań. Arku oplułem monitor :laugh: :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 10 Maja 2021 MIKI, kiedy pobędziesz z nami co najmniej kilka lat, wtedy będziesz mógł zacząć oceniać nasze działania na polu szkoleń. Na razie jesteś żółtodziobem i postaraj się przyswajać wiedzę, którą tutaj gromadziliśmy prawie dwadzieścia lat. Mamy wieloletnie doświadczenia z różnego rodzaju przypadkami i damy sobie radę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 10 Maja 2021 Maxell - od stawiania do pionu nowicjuszy są moderatorzy, i wystarcza do tego jeden na jedną kwestię. Jakoś jednym zdaniem potrafiłeś mnie przekonać, że produkty przed wędzeniem należy bezwzględnie osuszać. Wystarczyło przypomnieć, że mokre wchłaniają więcej WWA. Bo w wędzarni z DG wędzonek ani usmolić, ani ukwasić się po prostu nie da - oczywiście jak sama wędzarnia jest zbudowana prawidłowo. Napadanie stadem na jednego niepokornego nie jest niczym chwalebnym. Ja sobie poradzę, ale niejeden nowicjusz w takiej sytuacji odpowie pięknym za nadobne. A dziesiątki innych nie zada żadnego pytania, w obawie przed takim linczem - w wykonaniu stałego zestawu kliku lokalnych inkwizytorów... Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Miki tu nikt nikogo do pionu nie stawia.Od tego jest forum żeby pytać,ale trzeba wiedzieć o co sie pyta i czytać odpowiedzi ze zrozumieniem.Wstawianie wyrwanych z kontekstu kilku zdan ma jedynie na celu udowodnienie własnej racji.To nie jest pierwszy raz o co kolega pyta a ze zrozumieniem odpowiedzi ma problem myląc np.peklowanie mokre z suchym czy inne procesy. Edytowane 10 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Napadanie stadem na jednego niepokornego nie jest niczym chwalebnym. Ja sobie poradzę, ale niejeden nowicjusz w takiej sytuacji odpowie pięknym za nadobne. A dziesiątki innych nie zada żadnego pytania, w obawie przed takim linczem - w wykonaniu stałego zestawu kliku lokalnych inkwizytorów...Jaką masz pewność, że akurat ten użytkownik działał tutaj w roli nieświadomego i bezbronnego nowicjusza? Może był starym wygą, wywalonym kiedyś z forum? Poczytaj sobie jego posty i wyłap sprzeczności. Uwierz mi, naprawdę mamy w tym doświadczenie.Duża grupa ludzi włożyła w to forum wiele serca. I naprawdę jest tutaj wszystko: są artykuły, bardzo rzadkie książki, cała masa życiowego doświadczenia i wyjątkowa kolekcja filmów. Próba obejścia obowiązku zapoznania się z tymi zasobami przez nowicjuszy, na dłuższą metę nie zdaje egzaminu. Zawsze, o każdej porze, duża grupa doświadczonych forowiczów służy pomocą. Tak jest od początku. Jednak nie wszyscy potrafią korzystać z proponowanych rozwiązań, usiłując niekiedy przeforsować swoje, zaczerpnięte z yt lub w necie wiadomości, choć nie bardzo wiedzą, czego one tak naprawdę dotyczą.. Nic zatem dziwnego, że nastawienie pomagających do uparciuchów jest takie, a nie inne. Mamy te wszystkie wariany przetestowane wzdłuż i wszerz. Edytowane 10 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 10 Maja 2021 @Maxell Absolutnie nie neguję twojego działania w tym wątku. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-707174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 28 Września 2022 Odkopie temat mam zrobić do ryb solankę 9%, kupiłem solomierz Biowin który ma dziwnie wyskalowaną podziałkę jak mam zmierzyć te 9%. Jaki solomierz polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 28 Września 2022 Odważ 90g soli i dodaj wody do pełnego litra. Oczywiście sól warzona nie kamienna. Lepszej dokładności nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 28 Września 2022 Odkopie temat mam zrobić do ryb solankę 9% Tu masz tabelę; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) kupiłem solomierz Biowin który ma dziwnie wyskalowaną podziałkę Prawdopodobnie Twój solomierz ma skalę pomiaru stężenia wagowo-objętościowego wodnych roztworów soli (kg/m3) co w niczym nie przeszkadza. Jak chcesz prościej i łatwiej to proponuję zakupić takie szkiełko : https://swojskiwyrob.pl/termometry-pomiary/451-solomierz-do-pomiaru-solanki-w-skali-baumego.html?search_query=solomierz&results=2.Osobiście taki stosowałem podczas robienia solanek do ryb. Edytowane 28 Września 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 29 Września 2022 Dziękuje bardzo jeszcze jedno małe pytanie wędzenie ryb na zimno ile czasy należy wędzić i czy robimy przerwy. Będę wędził ryby pierwszy raz wasze doświadczenie jest bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 29 Września 2022 Dziękuje bardzo jeszcze jedno małe pytanie wędzenie ryb na zimno ile czasy należy wędzić i czy robimy przerwy. Będę wędził ryby pierwszy raz wasze doświadczenie jest bardzo pomocne.Jaką rybę chcesz wędzić na zimno? Małe pytanie a temat rzeka Nieśmiało proponuję zacząć od wędzenia na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-789540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 27 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 27 Października 2022 Dziękuje bardzo jeszcze jedno małe pytanie wędzenie ryb na zimno ile czasy należy wędzić i czy robimy przerwy. Będę wędził ryby pierwszy raz wasze doświadczenie jest bardzo pomocne.Jaką rybę chcesz wędzić na zimno? Małe pytanie a temat rzeka Nieśmiało proponuję zacząć od wędzenia na ciepło Skorzystam z rady i będzie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-794046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 16 Listopada 2022 Odważ 90g soli i dodaj wody do pełnego litra. Oczywiście sól warzona nie kamienna. Lepszej dokładności nie potrzeba.Wynika z tego że na każdy litr wody daje 90g soli a wody do solanki używam 1 litr na kilogram ryb? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/26/#findComment-797572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.