Maxell Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 27 Marca 2024 Nie musisz nic więcej dodawać. Po prostu dosypujesz wymaganą ilość przyprawy do zmielonego mięsa, peklujesz, nadziewasz, osadzasz, osuszasz, wędzisz i parzysz lub pieczesz i masz gotową kiełbasę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-913345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻakiCzan Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 28 Marca 2024 @quadro555 napiszę jak uwędzę w sobotę Tam jest od groma przypraw, bo jak dzisiaj rano lodówkę otworzyłem to mi nos intensywnością tych przypraw wykręciło. @Maxell dodawał nic więcej nie będę ale ciekawi mnie ten przepis na opakowaniu, żeby mielić mięso do peklowania (tutaj zazwyczaj były inne zalecenia, żeby właśnie nie mielić tylko kroić w kostkę i tego się zawsze trzymam) i że peklowanie trwa tylko 24 godziny. Chyba lepiej to przetrzymać niż po 24 godzinach nabijać kiełbasy. Najgorsze w takich saszetkach z gotowcami jest to, że nie ma wpisanej wagi poszczególnych składników mieszanki i możemy sobie wróżyć z fusów ile saletry jest w opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-913436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 28 Marca 2024 Na forum jest kiełbasa chłopska Szczepana. Mielisz mięso i peklujesz 24 godziny. Ok. Tylko w składzie twojej mieszanki jest azotan a nie azotyn. Przynajmniej tak jest napisane na stronie internetowej Browinu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-913438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 28 Marca 2024 51 minut temu, ŻakiCzan napisał(a): mielić mięso do peklowania (tutaj zazwyczaj były inne zalecenia, żeby właśnie nie mielić tylko kroić w kostkę i tego się zawsze trzymam) i że peklowanie trwa tylko 24 godziny. Chyba lepiej to przetrzymać niż po 24 godzinach nabijać kiełbasy. Po pierwsze .Zalecamy żeby peklować mięso w większych kawałkach ponieważ ma mniejszą powierzchnię narażoną na zakażenie i trwa takie peklowanie od 48-72 h. Natomiast czym mięso jest bardziej rozdrobnione to peklowanie przebiega szybciej i dlatego mięso mocno rozdrobnione można peklować krócej. Jeśli w składzie jest azotan potasu czyli saletra to proces peklowania rozpocznie się po dwóch dniach więc nie bardzo rozumiem czemu zalecają peklowanie tylko 24 h. Możesz popeklować dłużej nic się nie stanie. 1 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-913451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 28 Marca 2024 5 godzin temu, ŻakiCzan napisał(a): napiszę jak uwędzę w sobotę Tam jest od groma przypraw, bo jak dzisiaj rano lodówkę otworzyłem to mi nos intensywnością tych przypraw wykręciło. Po prostu od dzisiaj pekluj wyłącznie peklosolą lub wodnym roztworem peklosoli. Gotowe mieszanki zostaw masarniom przemysłowym. Najważniejsze - nie ufaj zaleceniom podawanym przez "fachowców" z YT. 4 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-913500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubek90210 Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 8 Maja 2024 Witam.Wg tabeli dziadka potrzebuję 400ml solanki na 1kg wsadu.Mam 1,55kg karkówki jeżeli zaleję ją 600ml solanki to jest zakryta w około 80%. do całkowitego zakrycia potrzebuję ok 1100 ml solanki. Planuję peklować przez 7 dni. Jakie stężenie powinienem zrobić by uniknąć przesolenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 8 Maja 2024 Jakubek90210 dobierz mniejsze naczynie do peklowania. Dziadek podaje dwie wersję bardziej i mniej słoną. Dla części nawet ta mniej słona jest za słona. Ja bym Ci proponowała (jeśli do tej pory nie robiłeś własnych wyrobów) zrób wersję mniej słoną, na próbę. Sprawdzisz swój smak na poziom zasolenia. Przy zmniejszaniu ilości peklosoli trzeba bardzo uważać. Peklosól daje słoność, ale co jest ważniejsze daje zabezpieczenie przed bakteriami. Polecam, Rogerowa ściągawka podstawowa. Ściągawka Roger-owa dla początkujących_WM3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubek90210 Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 8 Maja 2024 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Jakubek90210 dobierz mniejsze naczynie do peklowania. Dziadek podaje dwie wersję bardziej i mniej słoną. Dla części nawet ta mniej słona jest za słona. Ja bym Ci proponowała (jeśli do tej pory nie robiłeś własnych wyrobów) zrób wersję mniej słoną, na próbę. Sprawdzisz swój smak na poziom zasolenia. Przy zmniejszaniu ilości peklosoli trzeba bardzo uważać. Peklosól daje słoność, ale co jest ważniejsze daje zabezpieczenie przed bakteriami. Polecam, Rogerowa ściągawka podstawowa. Ściągawka Roger-owa dla początkujących_WM3.pdf Nie mam mniejszego naczynia .Już zrobiłem 1100ml 10% solanki plus 90ml nastrzyk. Wstawiłem do lodówki normalnie jest tam 5-6 stopni. Rozumiem że będę mieć za słone- może więc powinienem peklować krócej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 8 Maja 2024 18 minut temu, Jakubek90210 napisał(a): Rozumiem że będę mieć za słone Mogłeś włożyć z boku butelkę wypełnioną wodą i poziom solanki by wzrósł . Dałeś 2x tyle soli ! . Zrób szybko nową solankę . Nawet odmoczenie w czystej wodzie po peklowaniu tylko niewiele odsoli. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubek90210 Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 8 Maja 2024 29 minut temu, Muski napisał(a): Zrób szybko nową solankę Tak zrobię . dopiero rano teraz już jestem w pracy .A czy można by było rozcieńczyć solankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 8 Maja 2024 33 minuty temu, Jakubek90210 napisał(a): A czy można by było rozcieńczyć solankę ? Nie będziesz znał stężenia , a to jeszcze gorzej . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 8 Maja 2024 3 godziny temu, Jakubek90210 napisał(a): Witam.Wg tabeli dziadka potrzebuję 400ml solanki na 1kg wsadu.Mam 1,55kg karkówki jeżeli zaleję ją 600ml solanki to jest zakryta w około 80%. do całkowitego zakrycia potrzebuję ok 1100 ml solanki. Możesz skorzystać z peklowania metodą Szczepana. Tam potrzeba 1 l /kg mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-923504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 12 Maja 2024 Witam wszystkich Od jakiegoś czasu nasuwa mi się pytanie, czy przy peklowaniu na mokro ma jakieś znaczenie czy pojemnik jest szczelnie zamknięty czy nie (np. wiadro spożywcze 25 litrowe z wciśniętą szczelnie pokrywką). Dotychczas peklowałem bez przykrycia. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-924271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 23 Listopada 2024 Część wszystkim, to mój pierwszy post i pierwsze peklowania. Mam problem 😕 Zacząłem od razu od peklowania schabu wieprzowego i łopatki wieprzowej. Schab wieprzowy zrobiony sposobem z YouTube "praktyka u praktyka" - po dwóch dniach zalewa ma minimalną mętność, neutralny mięsny zapach i kolor mięsa w sumie jak świeży. Łopatka wieprzowa natomiast (robioną sposobem Szczepana - jednodniowa) jest trochę dziwna. Ogólnie robię ją w mniejszych kawałkach bo musiałem dość solidnie okroić. Zalewa ma idealną przezroczystość, ale lekko dziwny zapach (octowy/kwaśnawy/sam nie wiem) - mięso natomiast pachnie dobrze, ale trochę zmieniło odcień i niektóre kawałki są jakby fioletowa we. Dodam, że po około 8h zrobiło mi się tak pierwszy raz i później zrobiłem od nowa całą zalewę, ale dalej jest to samo Przejmować się tym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 23 Listopada 2024 (edytowane) Co mamy Ci odpowiedzieć jak tego nie widzimy. Metoda Szczepana jest metodą sprawdzoną i na pewno dobrą. Odkrój mały kawałek od tej łopatki i go podsmaż na patelni. Jak zapach będzie dobry to znaczy ,że wszystko jest ok.No i jakieś fotki by się przydały a tak to wróżenie ze szklanej kuli. Edytowane 23 Listopada 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 23 Listopada 2024 47 minut temu, Lucus napisał(a): Ogólnie robię ją w mniejszych kawałkach bo musiałem dość solidnie okroić. Dlaczego? Z jakiej przyczyny ją okrawałeś i to solidnie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 23 Listopada 2024 (edytowane) 20 minut temu, arkadiusz napisał(a): Co mamy Ci odpowiedzieć jak tego nie widzimy. Metoda Szczepana jest metodą sprawdzoną i na pewno dobrą. Odkrój mały kawałek od tej łopatki i go podsmaż na patelni. Jak zapach będzie dobry to znaczy ,że wszystko jest ok.No i jakieś fotki by się przydały a tak to wróżenie ze szklanej kuli. 9 minut temu, EAnna napisał(a): Dlaczego? Z jakiej przyczyny ją okrawałeś i to solidnie? Nie wątpię w metodę Szczepana tylko w siebie i mięso. Na zdjęciu ciężko oddać odcień (na zdjęciu wychodzi po prostu buro brązowawe) Mięso mocno okrawałem bo wiem że moja żona nie zje jak będzie za dużo żyłem i tłuszczu (tych białych przerostów). A ten kawałek miał tego wyjątkowo dużo (na 1,3kg mięsa wyszło 500 gram białych przerostów) Przy smażeniu ten kawałek ładnie się rumieni. W środku nie błędnie tylko pozostaje ciemno różowy. W zapachu lekko duszny ale raczej ok. W smaku bardzo słony Edytowane 23 Listopada 2024 przez Lucus Dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Wrzucam jeszcze zdjęcie po szynkowarze. Ogólnie smaczna choć za słona. Zapach intensywny, ale chyba nie określiłbym go jako nieprzyjemny (przed włożeniem do szybkowaru lekko posypałem czosnkiem i pieprzem). Mogę jakoś rzetelnie sprawdzić czy nadaje się do spożycia? Przepraszam jeżeli głupie pytania, ale to pierwsza próba i to w dodatku trochę taki eksperyment na szybko więc nie jestem pewien czego powinienem oczekiwać Edytowane 24 Listopada 2024 przez Lucus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 24 Listopada 2024 7 godzin temu, Lucus napisał(a): Mogę jakoś rzetelnie sprawdzić czy nadaje się do spożycia? Wygląda normalnie, jedz jak nie będziesz miał sraczki to znaczy że dobre Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 24 Listopada 2024 Można śmiało się zajadać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 24 Listopada 2024 Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Niestety znów naszły mnie wątpliwości. Wczoraj zalałem ligawę wołową. Z braku miejsca trzymam ja w metalowym garnku dociśnięta talerzykiem i przykrytą pokrywką do garnka. Oczywiście woda przegotowaną i wszystko wyparzone. Co prawda mięso wkładane rękami ale porządnie kilka razy umyte (zarówno ręce jak i mięso). Dzisiaj rano była jeszcze bez zapachu. Teraz ogólnie w lodówce od tej zalewy unosi się podobny/taki sam zapach jak od łopatki wieprzowej. Nie dodaję żadnych przypraw więc trochę dla mnie dziwne jest to że pachnie wieprzowina i wołowina w zalewie tak samo. Może to być kwestia mięsa? Ligawa nie była zalana od razu po zakupie tylko 1-2 dni później i kilka razy była wyciągniętą z niej na krótko. Łopatka wieprzowa była zalana od razu ale była w sumie po przecenie więc pewnie swoje odleżała w sklepie skoro promocja na nią była Schab który jest najdłużej w zalewie wciąż ładnie bez zmian koloru i bez zapachu. Edytowane 24 Listopada 2024 przez Lucus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 24 Listopada 2024 Wołowina ma inny zapach niż wieprzowe mieso. Co wcześniejszej łopatki sam sobie odpowiedziałeś. 33 minuty temu, Lucus napisał(a): Łopatka wieprzowa była zalana od razu ale była w sumie po przecenie więc pewnie swoje odleżała w sklepie skoro promocja na nią była 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 24 Listopada 2024 1 minutę temu, quadro555 napisał(a): Wołowina ma inny zapach niż wieprzowe mieso. Co wcześniejszej łopatki sam sobie odpowiedziałeś. 👍 Czyli że jest zepsutą zalewa/mięso? Skoro teraz ligawa pachnie tak samo jak wcześniej łopatka? (Piszę o zapachu zalewy nie mięsa w sumie) Żona twierdzi że zapach przypomina jej delikatny bulion wieprzowy z solą (dla mnie podobnie tylko tak jakby z zielem angielskim i liściem laurowym a go nie dodawałem) - i ogólnie może spoko tylko w garze jest wołowina + Schab po 2 dniach nie ma takiego zapachu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 24 Listopada 2024 Godzinę temu, Lucus napisał(a): Niestety znów naszły mnie wątpliwości. 22 minuty temu, Lucus napisał(a): Schab po 2 dniach nie ma takiego zapachu Żeby coś powiedzieć o peklosolance to podaj jej dokładny skład, czy jest klarowna w jakiej temp. jest przechowywana. Zapachu nie wyczujemy przez komputer więc nie ma o czym dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/30/#findComment-970640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.