Maxell Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 17 Września 2020 wyważyć te pozornie otwarte "drzwi". A zaglądałeś Kolego do naszej skarbnicy wiedzy tajemnej zawartej w dziale Polska tradycja masarska? Tutaj wszystko jest, tylko trzeba troszkę poszukać, a przede wszystkim poczytać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 17 Września 2020 Witajcie . Siwydymek ludzie dają wam bogadztwa wiedzy nie wiecie jak z tego bogadztwa korzystać to ja wam dam wygraną w lotto kup książke lub pożycz Atlas wędzonek i wyrobów domowych tam macie opisane jak zrobić Karczek wëdzony na zimno jak zrobić boczek wëdzony na zimno schab wëdzony na zimno i wiele innych. Tam są podane czasy temperatury nawet w ilości godzin dziennego wedznia jest podane tylko robić pozdrawiam Jarek Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) wyważyć te pozornie otwarte "drzwi".A zaglądałeś Kolego do naszej skarbnicy wiedzy tajemnej zawartej w dziale Polska tradycja masarska? Tutaj wszystko jest, tylko trzeba troszkę poszukać, a przede wszystkim poczytać.Właśnie zajrzałem,ale w tytułach nic o zimnym wędzeniu nie dostrzegłem. Czy to znaczy, że trzeba "przekopać" wszystko? Edytowane 17 Września 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Zimne wędzenie to zimne wędzenie. Różni się od innych temoeraturą. Jak dobrze pamiętam do 23 stopni. Zasady przygotowania są podobne jak nie te same jak w ciepłym. Tz. np. kiełbasa ma być zrobiona zgodnie ze sztuką, mięso odpowiednio dobrane, sklasyfikowane, zapeklowane, zmielone na odpowiednich sitach, wyrobione, nadziane jelito osadzone, osuszone i wędzone długo i do koloru. I nie jest żadnă tajemną wiedzą że nie każda kiełbasa wędzona na zimno jest "zjadliwa" dla przeciętnego konsumenta dajmy na to np. szynkowa, krakowska. Jak wcześniej pisano również nie każda wędzonka np. golonką czyli mięsa ze ścięgnami, tkanką łączną. I tu myślę sprawa jest prosta w tym znaczeniu że każdy może sobie wyobrazić czy chciałby jeść dany wyrób na surowo, zapeklowany i doprawiony dymem. Polendwice myślę że wielu z nas powie tak, golonkę chyba? nikt. Podobnie kiełbasę w stylu szynkowej pewnie niewielu a polskie surowej wielu. (tą kwestię podniosła w swym wpisie EAnna)Zostaje też kwestią jak pokroić gruba kiełbasę wedzoną na zimno w plasterki? aby się nie rozpadała. Problem wedzenia na zimno to przede wszystkim problem temperatur bo chyba się zgodzimy że wręcz nie możliwym jest wedzenie w temperaturze otoczenia 20 stopni, bo nawet zastosowanie generatora dymu też podwyższy temperature w komorze. Co do osuszenia potrzebna jest różnica temperatur. Im niższa temp na zewnątrz tym lepiej. Pewnie istnieją możliwosci osuszania wyrobu z wykorzystaniem osuszaczy powietrza itp. tylko czy nie są to za wielkie kombinacje? Więc w mojej ocenie większość naszych wędzeń na zimno jest takie trochę bardziej w temperaturach 35-45 stopni nie tej książkowej do 23 stopni. Jak wcześniej podniosłem ryzyko wedzenia na zimno jest znikome w tym znaczeniu, iż wyrób możemy zawsze sparzyć lub upiec więc nic tylko próbować i szukać swoich "smaków" być może np. golonką wedzona na zimno będzie spełniać Twoje oczekiwania,choć wątpię. Natomiast co do konkretnego wyrobu któremu jest dedykowane zimne wedzenie to jest to opisane w przepisie. Bo nie bardzo rozumiem pytanie czy szukasz przepisów na wyroby wędzone na zimno? które będziesz spożywać bez dalszej obrobki cieplnej dajmy na to boczek krojony i na chlebek, czy "pójdzie" on na patelnie do jajecznicy, czy chcesz wędzić różne kiełbasy, mięsa, ryby na zimno nawet jeżeli nie jest to powszechnie przyjętą praktyką? Uf ale się rozpisałem ???? Edytowane 17 Września 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) w mojej ocenie większość naszych wędzeń na zimno jest takie trochę bardziej w temperaturach 35-45 stopni nie tej książkowej do 23 stopni.Osobiście takiego wędzenia (ciepłego) nie praktykuję. To są temperatury idealne dla wielu grup bakterii, głównie zakwaszających.Stosuję generatory dymu i uzyskuję temp. do 25 stC.W okresie letnim - w razie potrzeby - wędzę, a raczej podwędzam nocą. [Dodano: 18 wrz 2020 - 06:59]w tytułach nic o zimnym wędzeniu nie dostrzegłem. Receptury i tematy na forum zgrupowane są wg technologii wykonania (kiełbasy, wędzonki, podrobowe, itd.) a nie wędzenia.W każdym razie na naszym forum (również stronie głównej) nie ma zestawienia receptur wyrobów wyłącznie zimnowedzonych.Trzeba się trochę wysilić a nie stękać i zgłaszać "zapotrzebowanie.Proponuję w takim razie - wychodząc na przeciw temu zapotrzebowaniu, aby koledzy inicjatorzy, tz. @krzychuzab i @siwydymek zobowiązali się do przeszukania forum i strony głównej pod kątem wyrobów "wyłącznie zimnowędzonych" i wklejali linki w jedno miejsce.Mogę taki temat założyć, jeżeli będzie treść to i temat zostanie wyeksponowany. "Wędzenie na zimno" to proces technologiczny a nie przepisy. Przykładowo: BOCZEK_LITEWSKIBOCZEK_ZIOŁOWY Uwaga: Oświadczam, że więcej gotowej papki nie dostarczę Edytowane 18 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 18 Września 2020 Czy to znaczy, że trzeba "przekopać" wszystko? Trzeba po prostu poszukać. Po to wklejamy tutaj najciekawsze materiały. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 18 Września 2020 wędzeń na zimno jest takie trochę bardziej w temperaturach 35-45 stopni nie tej książkowej do 23 stopni. Wędzę tylko wtedy na zimno kiedy temperatura zewnętrzna na to pozwala.Jak trzeba to i w nocy. Uwaga: Oświadczam, że więcej gotowej papki nie dostarczę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 18 Września 2020 Proponuję w takim razie - wychodząc na przeciw temu zapotrzebowaniu, aby koledzy inicjatorzy, tz. @krzychuzab i @siwydymek zobowiązali się do przeszukania forum i strony głównej pod kątem wyrobów "wyłącznie zimnowędzonych" i wklejali linki w jedno miejsce.Mogę taki temat założyć, jeżeli będzie treść to i temat zostanie wyeksponowany. Anno. No to jak to mówi młodzież "jedziemy z koksem"Sam wędzę na zimno w następny weekend więc wrzucę co nieco. To nie będą autorskie przepisy ale wrzucenie je w jedno miejsce jest sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 18 Września 2020 Zastanawiam sie nad paprykarzem do słoików ale nie z rybą a mięsem mielonym ? ktoś to już robił ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 18 Września 2020 ale wrzucenie je w jedno miejsce jest sensowne. Wg mnie nie jest sensowne Nie tak to sobie wyobrażam.Jeżeli będziesz wędził kiełbasę, wg przepisu, którego nie ma na forum, to ten przepis umieszczasz w "Kiełbasach".Przepis na wędzonkę zimnowędzoną - w "Wędzonkach", na rybę - w "Rybach"Linki do tych przepisów, z krótkim opisem można będzie umieścić w dziale "Wyroby zimnowędzone" w odpowiednim temacie.Nie będziemy umieszczać przepisów z różnych dziedzin w jednym miejscu bo będzie to często dublowanie przepisu oraz wprowadzi chaos informacyjny. Można też będzie umieścić linki do informacji technologicznych o samym procesie oraz temat dyskusyjny.Forum ma pewien szkielet organizacyjny, który sprawdza się od kilkunastu lat i nie będziemy go naruszać bo zawiał wiatr zimnego wędzenia Zapewniam Cię, że amatorów wyrobów wyłącznie zimnowedzonych jest niewielu, ilość przepisów też nie powala.Sam proces, aby był skuteczny, wymaga wielodniowego wędzenia a współcześnie ludzie pracują i nie zatrudnia się "dziewek kuchennych" (do których pomocy wielokrotnie odwołują się przepisy Ćwierciakiewiczowej) aby doglądały wędzarni Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 18 Września 2020 Zimne wędzenie to zimne wędzenie. Różni się od innych temoeraturą. Jak dobrze pamiętam do 23 stopni. Zasady przygotowania są podobne jak nie te same jak w ciepłym. Tz. np. kiełbasa ma być zrobiona zgodnie ze sztuką, mięso odpowiednio dobrane, sklasyfikowane, zapeklowane, zmielone na odpowiednich sitach, wyrobione, nadziane jelito osadzone, osuszone i wędzone długo i do koloru. I nie jest żadnă tajemną wiedzą że nie każda kiełbasa wędzona na zimno jest "zjadliwa" dla przeciętnego konsumenta dajmy na to np. szynkowa, krakowska. Jak wcześniej pisano również nie każda wędzonka np. golonką czyli mięsa ze ścięgnami, tkanką łączną. I tu myślę sprawa jest prosta w tym znaczeniu że każdy może sobie wyobrazić czy chciałby jeść dany wyrób na surowo, zapeklowany i doprawiony dymem. Polendwice myślę że wielu z nas powie tak, golonkę chyba? nikt. Podobnie kiełbasę w stylu szynkowej pewnie niewielu a polskie surowej wielu. (tą kwestię podniosła w swym wpisie EAnna)Zostaje też kwestią jak pokroić gruba kiełbasę wedzoną na zimno w plasterki? aby się nie rozpadała. Problem wedzenia na zimno to przede wszystkim problem temperatur bo chyba się zgodzimy że wręcz nie możliwym jest wedzenie w temperaturze otoczenia 20 stopni, bo nawet zastosowanie generatora dymu też podwyższy temperature w komorze. Co do osuszenia potrzebna jest różnica temperatur. Im niższa temp na zewnątrz tym lepiej. Pewnie istnieją możliwosci osuszania wyrobu z wykorzystaniem osuszaczy powietrza itp. tylko czy nie są to za wielkie kombinacje? Więc w mojej ocenie większość naszych wędzeń na zimno jest takie trochę bardziej w temperaturach 35-45 stopni nie tej książkowej do 23 stopni. Jak wcześniej podniosłem ryzyko wedzenia na zimno jest znikome w tym znaczeniu, iż wyrób możemy zawsze sparzyć lub upiec więc nic tylko próbować i szukać swoich "smaków" być może np. golonką wedzona na zimno będzie spełniać Twoje oczekiwania,choć wątpię. Natomiast co do konkretnego wyrobu któremu jest dedykowane zimne wedzenie to jest to opisane w przepisie. Bo nie bardzo rozumiem pytanie czy szukasz przepisów na wyroby wędzone na zimno? które będziesz spożywać bez dalszej obrobki cieplnej dajmy na to boczek krojony i na chlebek, czy "pójdzie" on na patelnie do jajecznicy, czy chcesz wędzić różne kiełbasy, mięsa, ryby na zimno nawet jeżeli nie jest to powszechnie przyjętą praktyką? Uf ale się rozpisałem Maciekzbzegu,nie mam nic przeciwko tobie ale jak sie na czyms nie znasz to prosze nie wypisuj takich bzdur w" temacie" wedzenia na zimno Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 18 Września 2020 ale wrzucenie je w jedno miejsce jest sensowne. Wg mnie nie jest sensowne Nie tak to sobie wyobrażam.Jeżeli będziesz wędził kiełbasę, wg przepisu, którego nie ma na forum, to ten przepis umieszczasz w "Kiełbasach".Przepis na wędzonkę zimnowędzoną - w "Wędzonkach", na rybę - w "Rybach"Linki do tych przepisów, z krótkim opisem można będzie umieścić w dziale "Wyroby zimnowędzone" w odpowiednim temacie.Nie będziemy umieszczać przepisów z różnych dziedzin w jednym miejscu bo będzie to często dublowanie przepisu oraz wprowadzi chaos informacyjny. Można też będzie umieścić linki do informacji technologicznych o samym procesie oraz temat dyskusyjny.Forum ma pewien szkielet organizacyjny, który sprawdza się od kilkunastu lat i nie będziemy go naruszać bo zawiał wiatr zimnego wędzenia Zapewniam Cię, że amatorów wyrobów wyłącznie zimnowedzonych jest niewielu, ilość przepisów też nie powala.Sam proces, aby był skuteczny, wymaga wielodniowego wędzenia a współcześnie ludzie pracują i nie zatrudnia się "dziewek kuchennych" (do których pomocy wielokrotnie odwołują się przepisy Ćwierciakiewiczowej) aby doglądały wędzarni Anno. Czy Ty nie zaproponowałaś tego? Może Arkadiusz w końcu pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 18 Września 2020 Zapewniam Cię, że amatorów wyrobów wyłącznie zimnowedzonych jest niewielu, ilość przepisów też nie powala.Dzięki - ta informacja utwierdziła mnie w przekonaniu, że "wdepnąłem" w temat, który nawet wielu zawodowców niezbyt interesuje, więc ja tym bardziej będę musiał traktować go jako Ziemię Nieznaną, po której należy poruszać się wielce ostrożnie. Podane przez Ciebie powyżej dwa linki z przepisami na boczki zimnowędzone (#355) także nie napawają optymizmem, bo po ich przeczytaniu pojawiło mi się kilka pytań (wątpliwości), na które odpowiedzi też tam nie znalazłem. Pozostaje mi więc eksperymentowanie. Jako emeryt mam "trochę" czasu, więc mam nadzieję, że sam kiedyś "naskrobię" swoje pierwsze, osobiście sprawdzone przepisy. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Olku no cóż mam Ci odpowiedzie. Wiesz wiek uczy pokory i dystansu do sprawy i pozwolisz że nie skomentuje Twego postu. Podzieliłem się swymi spostrzeżeniami może i błędnymi(nie wskazałeś gdzie popełniłem błędy bo było by to cenę gdyż mógłby zrewidować swoje wiadomości) ale tak uważam. Pozdrawiam życzę miłego dnia. Edytowane 18 Września 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 19 Września 2020 Zastanawiam sie nad paprykarzem do słoików ale nie z rybą a mięsem mielonym ? ktoś to już robił ? Kiedyś Marek z Bielska "planował", ale czy zrealizował ........ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/?p=522058 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Może Arkadiusz w końcu pomoże? Zapraszam na PW.Napisz o jaki wyrób konkretnie Ci chodzi i co chcesz uzyskać. Edytowane 19 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 19 Września 2020 Podzieliłem się swymi spostrzeżeniami może i błędnymi nie wskazałeś gdzie popełniłem błędy Nie jest moim zamiarem wytykania Ci bledow,jednak z twojego "wywiadu " wynika ze w temacie zimne wedzenie nie za bardzo jestes wtajemniczony. To co napisales jest prawie wszystko ........ nie powiem co by Cie nie urazic. Ps. O 21,20 zyczy sie chyba dobrej nocy ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Czy Ty nie zaproponowałaś tego?Owszem, "wszystko", w sensie linki do przepisów mogą być w jednym miejscu.Tak to sobie wyobrażam: Wyroby zimnowędzone - dział forumtechnologia zimnego wędzenia - tematkiełbasy - tematwędzonki - tematpolędwiceboczkikarkówkirybyinnedyskusjaW każdym punkcie mogłyby być zgromadzone nazwy wyrobów z linkami do ostatecznych przepisów.Byłoby to coś o charakterze spisu treści, deklaruję się moderować wpisy i je scalać na bieżąco.Więcej już nie mogę zaproponować, aby zaspokoić potrzebę "zimnowędzarników" dotarcia do przepisów.Inne rozwiązanie to samodzielne szukanie, również z wykorzystaniem wyszukiwarki forowej. Edytowane 19 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 19 Września 2020 Ps. O 21,20 zyczy sie chyba dobrej nocy ?? Zależy gdzie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 19 Września 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/?do=findComment&comment=55871712 postDziękuję, wydaje się to dość rozsądne. Myślę, że taki czosnek bez problemu do kiełbas się też nada. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-677773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 21 Września 2020 Witam. Szukam przepisu na parówki Łukowskie odtłuszczone. Ma ktoś może recepturę oraz sposób przygotowania i wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-678057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 21 Września 2020 Witam. Szukam przepisu na parówki Łukowskie odtłuszczone. Ma ktoś może recepturę oraz sposób przygotowania i wykonania?Firma z Łukowa ma. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-678059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 21 Września 2020 Odtłuszczone parówki.Ale jaja.???????? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-678060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Odtłuszczone parówki.Ale jaja. W formie anegdoty, u mnie w wojsku kucharz trochę przysnął rano i miast zagrzać parówki przegotował je . Podał to wojsku takie popękane i bez smaku. Zapewne były bardzo odtłuszczone. Widziałem kocioł z wodą po owym "parzeniu". Tłuszczu było co niemiara. Edytowane 21 Września 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-678072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 21 Września 2020 parówki ........ odtłuszczone. To jakiś żart chyba???A tak poważniej: pytasz o parówki, a czy wiesz, co to za wyrób?Jeżeli nie wiesz, to zapytaj... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/15/#findComment-678078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi