EAnna Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 11 Września 2020 nie rozumiem. Pytałeś o szynkę "polską surową" wiec podałam przepis jak ją zrobić.Chyba, że "polska surowa" to tylko nazwa handlowa, w takim razie pytaj u wytwórcy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Ania była szybsza.Czego nie rozumiesz?.EAnna dała Ci przepis na całą szynkę wędzoną,nieparzoną.Chyba jednak chodzi o jakiś autorski przepis Edytowane 11 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 11 Września 2020 W tym przepisie jest podział na mniejsze mięśnie.Nie wyświetlał się obrazek instrukcji - już poprawiłam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 11 Września 2020 Nie wyświetlał się obrazek instrukcji - już poprawiłam. Teraz rozumiem @Arkadiusz widziałeś coś czego ja nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 11 Września 2020 Olek.P, dnia 11 Wrze 2020 - 11:41, napisał: Dym cieply a zimny to dwie rozne rzeczy. *9 Jasne.Czyli w zimnym nie ma WWA.. Gdzie to napisalem ?? Jedyna różnica w wędzeniu gorącym, ciepłym i zimnym to różnica temperatury w komorze i czasu wędzenia. Jedyna ?? ,a juz dwie. To tyle z mojej strony w tym temacie!! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Nie bądź taki ortodoksa. I kto to pisze większego od Ciebie nie ma Arkadiuszu. Edytowane 11 Września 2020 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 11 Września 2020 WOW - ciekawa i interesujaca dyskusja !!!Mysle ze ktos zupelnie nie zrozumial tego wpisu kol. Muskiego Bardzo dobre , ale jest sposób na to, wprawdzie wymagajacy specyficznej wiedzy Biochemicznej i tak sobie myslę ,że jak udało mi sie z karkówka , to może z boczkiem też. Kwestia dobrania odpowiednich enzymów , ich stężenia stad taka odpowiedz - Muski, dnia 11 Wrze 2020 - 03:46, napisał: Bardzo dobre , ale jest sposób na to, Sposób był jeden.Wędzenie w beczce bez kontroli temperatury.Uwierz mi kopiowałem ten przepis i nic się nie rozpływało co może potwierdzić kilka osób. Maestro - podciagniej albo swa wiedze albo rozumowanie wpisow innych..... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 12 Września 2020 Maestro - podciagniej albo swa wiedze albo rozumowanie wpisow innych.. Już się podciągam profesorze .A tak poważnie.Gdybym nie znał działania enzymów trudno by mi było robić wędliny dojrzewające.Nie będę się tu rozpisywał od czego zależą te magiczne enzymy bo to profesor Stefan dawno skopiował dla naszych potrzeb, ale jak widać u mnie te enzymy nie zadziałały. Może mój boczek był nie z takiej świnki jak trzeba, może ubój był nieprawidłowy,może żywienie mojej świnki było nieprawidłowe, ale efekt końcowy był niezadawalający. Mysle ze ktos zupelnie nie zrozumial tego wpisu kol. Muskiego A dla kolegi Waldka mam propozycję.Ja Ci podeślę przepis kolegi a Ty wykonasz ten wyrób to wtedy pogadamy a nie będziemy teoretyzować.Wędzić na zimno też będziemy w beczce o ile się uda osiągnąć 17-22 C,powiesimy na strychu, żeby zachować wszystkie warunki podane w przepisie.Jak końcowy wyrób będzie rozpływał się w ustach to ja wszystko odszczekam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 12 Września 2020 Widzę, że przepisów brak jeżeli chodzi o wędzenie na zimno. A czy warto wrzucić do wędzarni sery typu włoskiego lub żółte? Wyjdzie coś z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 12 Września 2020 Wyjdzie wyjdzie i to jaki rarytasik! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 12 Września 2020 Arku z przepisu jak podaje kolega ?..No nieeeee będzie łyko i tu się z tobą zgadzam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Wyjdzie wyjdzie i to jaki rarytasik!Na pewno nie z tego przepisu, który dostałem. A czy warto wrzucić do wędzarni sery typu włoskiego lub żółte? Wyjdzie coś z tego?Mimo ,że uznałeś że Ci poprzednio nie pomogłem to spróbuje się zrehabilitować.Serki można.Typu włoskiego i żółte też.Wędzę typu włoskiego nawet w nieco wyższej temp.ok.25-30 C uważając, żeby się nie rozpłynęły .Solanka 10% przez 10 h.Później ociekanie ok.2 h i dodatkowo osuszam ręcznikiem papierowym przed wędzeniem.Można przed wędzeniem obsypać przyprawami jakie kto lubi. Edytowane 12 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 12 Września 2020 Arkadiuszu wpis Karola odnosił się do wędzenia serów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Arkadiuszu wpis Karola odnosił się do wędzenia serów. Brak cytatu mnie zmylił.Poprawię się następnym razem. ,ale żeby wędzony ser nazywać rarytasem.Widać mamy inne priorytety. Edytowane 12 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 12 Września 2020 I kto to pisze większego od Ciebie nie ma Arkadiuszu. Chyba nie odróżniasz fachowości od ortodoksyjności .Pewnych rzeczy w domowej produkcji się nie przeskoczy jak choćby stałe i niezmienne utrzymanie zadanej temperatury w komorze, gdzie zawsze będą pewne wahania ale sztanglowkę z dziurami,którą tu prezentowałaś czy złe rozłożenie surowca na przekroju w salcesonie da się poprawić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 12 Września 2020 He, he... ostanie wpisy (począwszy od postu 290) to jak zabawa w głuchy telefon.Każdy ma na myśli coś innego Widzę, że przepisów brak jeżeli chodzi o wędzenie na zimno. A o co Ci chodzi: o sposób/parametry wędzenia, czy przygotowanie mięsa?O efekcie było już pisane. O parametrach - też Oj, jakimś malkontentem mi pachnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 12 Września 2020 He, he... ostanie wpisy (począwszy od postu 290) to jak zabawa w głuchy telefon.Każdy ma na myśli coś innego Widzę, że przepisów brak jeżeli chodzi o wędzenie na zimno. A o co Ci chodzi: o sposób/parametry wędzenia, czy przygotowanie mięsa?O efekcie było już pisane. O parametrach - też Oj, jakimś malkontentem mi pachnie Chodzi o sposób przygotowania, parametry wedzenia i efekty łącznie ze zdjęciami i odczuciami forumowiczów co do tego produktu. Jest tysiące takich przepisów/opisów wędzonych na ciepło produktów. Wedzonych na zimno - mało, albo źle szukam. Więc pytam bo z praktyki wiem że pewne produkty wędzone na zimno nie będą zjadliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) parametry wedzeniaParametry podałem Ci w pierwszym poście toś napisał ,że Ci nie pomogłem. odczuciami forumowiczów co do tego produktu.Odczucia to indywidualna sprawa każdego z forumowiczów.Co jednemu smakuje dla drugiego może być niezjadliwe. Więc pytam bo z praktyki wiem że pewne produkty wędzone na zimno nie będą zjadliwe.A jakie nie będą wg. Ciebie .Wg mnie mięso o dużej ilości tkanki łącznej do spożycia na surowo nie bardzo się nadaje i tyle.Wszystko jeszcze zależy co chcesz z tym mięsem robić po wędzeniu.Jeśli spożyć bezpośrednio po to wędź polędwicę.Jeśli jak to już pisali dasz popracować enzymom ( tylko nie na karniszu) to szynka i karkówka też się nada.O boczku już pisałem to nie będę się powtarzał. Edytowane 12 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Chodzi o sposób przygotowania, parametry wedzenia i efekty łącznie ze zdjęciami i odczuciami forumowiczów co do tego produktu.Myślę, że taki przepis i fotorelacja niebawem powstanie.@krzychuzab, Jesteś na forum od 4 lat, masz za sobą wiele wędzeń, również tych, na zimno.Najwyższy czas poeksperymentować i doświadczenia z poszczególnych kroków eksperymentu upublicznić pro publico bono .Możemy to robić z ew. konsultacjami, co nada Twojej relacji kolorytu.Na start wiemy, że:wędzona będzie karkówka i boczekwędzenie na zimnoNie podałeś jeszcze oczekiwań co do tych wyrobów; czego się spodziewasz, do czego chcesz te wędzonki wykorzystać.Jeżeli się zdecydujesz, to założę specjalny temat dla tego eksperymentu.P.SZ moich doświadczeń wynika, że do bezpośredniej konsumpcji po zimnym wędzeniu nadają się:polędwice i polędwiczkisłonina długo solonarybymięsa poddane długotrwałemu dojrzewaniumięsa poddane działaniu enzymów wg tajnych receptur Edytowane 12 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 12 Września 2020 Z moich doświadczeń wynika, że do bezpośredniej konsumpcji po zimnym wędzeniu nadają się: Dodam jeszcze boczek, szynkę - górna zrazowa, ogonówka, Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 12 Września 2020 Z moich doświadczeń wynika, że do bezpośredniej konsumpcji po zimnym wędzeniu nadają się: polędwice i polędwiczki słonina długo solona ryby mięsa poddane długotrwałemu dojrzewaniu mięsa poddane działaniu enzymów wg tajnych receptur Z moich doswiadczen dodam jeszcze; - salceson -leberwurst (leberka)-prawie kazdy rodzaj kielbas (surowych)-kielbasy powturnie wedzone po uprzednim parzeniu Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 12 Września 2020 Chodzi o sposób przygotowania, parametry wedzenia i efekty łącznie ze zdjęciami i odczuciami forumowiczów co do tego produktu.Myślę, że taki przepis i fotorelacja niebawem powstanie.@krzychuzab, Jesteś na forum od 4 lat, masz za sobą wiele wędzeń, również tych, na zimno.Najwyższy czas poeksperymentować i doświadczenia z poszczególnych kroków eksperymentu upublicznić pro publico bono .Możemy to robić z ew. konsultacjami, co nada Twojej relacji kolorytu.Na start wiemy, że:wędzona będzie karkówka i boczekwędzenie na zimnoNie podałeś jeszcze oczekiwań co do tych wyrobów; czego się spodziewasz, do czego chcesz te wędzonki wykorzystać.Jeżeli się zdecydujesz, to założę specjalny temat dla tego eksperymentu.P.SZ moich doświadczeń wynika, że do bezpośredniej konsumpcji po zimnym wędzeniu nadają się:polędwice i polędwiczkisłonina długo solonarybymięsa poddane długotrwałemu dojrzewaniumięsa poddane działaniu enzymów wg tajnych receptur Anno, każdy Twój post wnosi coś cennego do mojej wiedzy. Nie mogę się jednak zgodzić z kolegą który ma kilkanaście tysięcy postów na tej stronie, i pisze, że "Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma." Obserwując forum uważam, że uzasadnione jest aby utworzyć osobny dział/temat dotyczący wędzenia na zimno. Jest dużo filmików na youtube dotyczących wędzenia na zimno ale widzę jako laik że w dużej części to bzdury więc zacząłem drążyć forum z którego czerpię wiedzę od kilku lat. Ciężko jednak tu znaleźć skondensowane informacje na ten temat, stąd wywołała się taka dyskusja. Nawet w poprzednich kilkunastu postach zawarto informacje które możnaby zawrzeć w osobnym temacie dotyczącym zimnego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Nie mogę się jednak zgodzić z kolegą który ma kilkanaście tysięcy postów na tej stronie, i pisze, że "Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma."A Ty w ogóle wiesz na czym polega proces wędzenia ?.Z czym konkretnie się nie możesz zgodzić ?.Zacznij wreszcie czytać materiały na forum i nie czekaj ,że dostaniesz przepis na tacy. Powtórzę jeszcze raz.Wędzenie zimnym dymem różni się od wędzenia dymem gorącym dwoma aspektami.Temperaturą w komorze i czasem wędzenia.Innych różnic nie ma.Natomiast technika wędzenia ma jeszcze jedną różnicę.Jeśli do wędzenia gorącego peklujesz na mokro to musisz mięso osuszyć. W zimnym tego procesu nie ma bo po pierwsze dymem o temp.17-22 C nic nie osuszysz a po drugie peklowanie w tym przypadku w zasadzie powinno być na sucho.Polecam lekturę a później pisz ,że się nie zgadzasz. https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Edytowane 13 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 13 Września 2020 Wędzenie zimnym dymem różni się od wędzenia dymem gorącym dwoma aspektami.Temperaturą w komorze i czasem wędzenia.Innych różnic nie ma. Ciekawe, ....a na przyklad wilgotnosc ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 13 Września 2020 ....a na przyklad wilgotnosc ?? Dobry punkt zaczepienia do dyskusji.Chętnie poznam Twoje zdanie i przemyślenia @Olek.P,W przypadku wędzenia gorącego zawsze mówi się o tzw. osuszaniu, co sugeruje stosowanie "suchego " dymu.A jaka powinna być optymalna wilgotność dymu gorącego?Jest ta informacja w literaturze i raz pisał o tym DZIADEK.Ze sterowaniem wilgotnością w warunkach domowych nie jest lekko.Korzystamy wszak z powietrza atmosferycznego, którego wilgotność bezwzględna zależy od pory roku i pogody a nie temp. zewnętrznej.Np. w mroźne dni powietrze jest bardzo suche. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/13/#findComment-676903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.