spec202 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 21 Listopada 2013 Możesz gotowy farsz kiełbasiany nadziewać 12- 24h przed wędzeniem , a nawet jest to wskazane , tylko musisz pamiętać o warunkach chłodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 21 Listopada 2013 Dziękuje,nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi.No to jeszcze zapytam czy mogę rozwiesić na kiju kielbase na balkonie i przykryć jakimś obrusem?Planuje wędzonko za tydzień na wekedzie a pewnie bedzie jeszcze chłodniej to na balkonie nie powinno jej być za ciepło.No i domyślam się że tak zchłodzoną muszę spokojnie ogrzewać w wędzarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 21 Listopada 2013 Możesz rozwieszać w dowolnym miejscu, ale wtedy nie masz kontroli nad temperaturą.Czy dobrze rozumiem, że kiełbasa ma wisieć tydzień ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 21 Listopada 2013 na balkonie nie powinno jej być za ciepło spokojnie , bardziej bym się martwił , by nie było za zimno . Rano będziesz miał pięknie przesuszoną kiełbaskę , wiec i osuszanie winno trwać krócej .Dodano: 21 listopad 2013 - 22:36Możesz rozwieszać w dowolnym miejscu, ale wtedy nie masz kontroli nad temperaturą.Czy dobrze rozumiem, że kiełbasa ma wisieć tydzień ? też się zastanawiałem , ale myślę , że kolega robi wcześniejszy wywiad by za tydzień być gotowy Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 21 Listopada 2013 bardziej bym się martwił , by nie było za zimno . Rano będziesz miał pięknie przesuszoną kiełbaskę , wiec i osuszanie winno trwać krócej Czy to aby o to chodzi? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Listopada 2013 Czy to aby o to chodzi? tzn? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 22 Listopada 2013 Pamiętaj jednak, że jeśli nawet przez noc na balkonie ładnie Ci się kiełbasa osuszy w chłodzie, po włożeniu do wygrzanej wędzarni zacznie Ci się pocić. Ja przed wędzeniem wyjmuję kiełbasę z lodówki na godzinę-dwie w temperaturę pokojową lub nawet wieszam przy grzejniku. Wówczas powoli łapie ona temperaturę i o poceniu nie ma mowy. W wędzarni tylko dokańczam proces obsuszania i wyrównywania temperatur. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) He,he spokojnie tydzień nie będzie wisieć..Yerba wyczuł o co chodzi.Dziekuje za porade a korzystając z okazji chciałbym podziękować Wszystkim z forum za informacje jakie do tej pory udało mi się wyczytać,czy to będąc zarejestrowanym czy wcześniej nawet troszke udawało się skubnąć wiedzy.Podziele się też doświadczeniem że termometr może pogorszyć wędzenie.Dwa tyg.temu po raz pierwszy zastosowalem termometr i wędzenie wyszło gorsze i nie wiedziałem dla czego,teraz wiem.Starzy wyjadacze od razu bedą wiedzieć czemu, ja natomiast musiałem wyczytać.Po prostu nie otwierałem tak często wedzarki jak kiedyś żeby włożyć ręke tylko raz gdzieś w polowie.Wedzarka to skrzynia zbita z desek ktore zdążyły się porozsychać a wieko wypaczyć więc aby łatwiej utrzymać temperature przykrywałem to czasami derką przez którą łatwo przechodzil dym.A i żar zamiast wygarniać to zalewałem z butelki z dziurką jak przy grilowaniu nie zdając sobie sprawy że wprowadzam wilgoć.Ale te błedy jakoś uchodziły i nie były aż tak zauważalne do czasu zastosowania termometru .Inni co to sklepowe tylko mają uważali ze jest super nawet coś tam poleciało z tego wędzenia do Królowej i mówili że super. Ja wiedziałem ze to moje najgorsze wędzenie. Edytowane 22 Listopada 2013 przez boniek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 22 Listopada 2013 Nie wiem w czym jest problem ale ja jak napełniałem kiełbasę wieczorem potem na noc do lodówki rano rozwieszałem na 2 godz. aby się osadzała w temperaturze pokojowej i do wędzarni to zawsze miałem problem z pancernym jelitem . Jak nadziewałem rano potem 2 godziny osadzania i do wędzarni to jelito na kiełbasie było poezją . Nie wiem czy to przypadek bo w międzyczasie pozmieniałem miejsce zaopatrywania się w jelita ( kiełbaśnice ) oraz inaczej postępuje z przygotowaniem ich do nadziewania ( inna procedura - dłużej moczę i więcej razy je przelewam ) . Nie mniej tak mnie to zraziło , że teraz boję się nadziewać wieczorem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) jak napełniałem kiełbasę wieczorem potem na noc do lodówki rano rozwieszałem na 2 godz. aby się osadzała w temperaturze pokojowej i do wędzarni to zawsze miałem problem z pancernym jelitem . Jak nadziewałem rano potem 2 godziny osadzania i do wędzarni to jelito na kiełbasie było poezją . Nie wiem czy to przypadek Nie, to nie przypadek.Lodówka obsusza powierzchniowo jelito i wierzchnią warstwę farszu. Niektóre lodówki robią to szczególnie skutecznie.Myślę, że dodatkowo zachodzi dyfuzja frakcji białek rozpuszczalnych w wodzie z farszu do jelita. Po obróbce termicznej te białka się utwardzają tworząc strukturę łączącą farsz z jelitem. To są wprawdzie tylko moje przemyślenia ale w jakiś sposób tłumaczą zjawisko "upancerniania się jelit" po długim osadzaniu.Jeżeli Technolodzy nie zgadzają się z moimi amatorskimi przemyśleniami i wnioskami to proszę o sprostowania. Edytowane 22 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) @EAnna, coś czuję , że masz rację - dziękuje za postawienie swojej diagnozy . Tak jak pisałem wyżej mam uraz i robię teraz tak aby kiełbasa osadzała się max. 2 godzinki przed włożeniem do wędzarni . Wolę wcześniej wstać niż walczyć potem z twardym jelitem a kiełbasa zjadana bez jelita to nie to . PozdrawiamDodano: 22 listopad 2013 - 11:40 Jeżeli Technolodzy nie zgadzają się z moimi amatorskimi przemyśleniami i wnioskami to proszę o sprostowania. Też jestem ciekawy Edytowane 22 Listopada 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 22 Listopada 2013 Lodówka obsusza powierzchniowo jelito i wierzchnią warstwę farszu Dlatego w lodówce trzeba zabezpieczyć, osłonić przed wysychaniem, inaczej kicha, czyli twarda osłonka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 22 Listopada 2013 Adek, ja takich problemów nigdy nie miałem. Może dlatego, że mam dwie lodówki i starą bez jakiś tam NO FROSTów itp używam właśnie do wyrobów? Jednak następnym razem spróbuję rano nadziewać, krótko osadzać i od razu wędzić. Zobaczę czy może być jeszcze lepiej Teraz tylko pytanie...czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 22 Listopada 2013 czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać? Ja zawsze tak robię. Za wyjątkiem kabanosów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 22 Listopada 2013 Czyli trzeba spróbować nową metodę EAnno, dlaczego za wyjątkiem kabanosów? Traf chciał, że akurat na myśli miałem kabanosy żeby spróbować tą nową metodą zrobić. Jak ostatnio je robiłem to jelito aż za nadto schodziło z gotowego, podsuszonego wyrobu. Może to jednak skutek nieidealnych warunków do podsuszania... Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 22 Listopada 2013 dlaczego za wyjątkiem kabanosów? To nie z powodu jelita tylko kruchości kabanosów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 22 Listopada 2013 Dlatego w lodówce trzeba zabezpieczyć, osłonić przed wysychaniem Ja zawsze wrzucałem zrobioną kiełbasę na przygotowaną wcześniej półkę ( szkło nie kratka ) w lodówce ( lodówka bez NO FROST ) bo w ten sposób więcej wejdzie niż do pojemnika . Może coś w tym jest co Ty piszesz bo z Twoim doświadczeniem to nawet nie staram się dyskutować jednak tak sobie myślę dlaczego całość wsadu miało twarde jelito , przecież te co były w środku tego mętliku na półce były w jakiś sposób mniej narażone na wysuszenie . Zawinięcie w folię Twoim zadaniem było by właściwa metodą zabezpieczenia kiełbasy przed przesuszeniem . .czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać? Od jakiegoś czasu tylko tak robię , rano tylko jeszcze raz krótko przemieszam sprawdzę kleistość i w jelita Ja zawsze tak robię. Za wyjątkiem kabanosów. Nigdy nie robiłem kabanosów bo nie mam odpowiedniego sprzętu ale ostro nad tym myślę . Rozumiem . że kabanosy muszą być długo osadzane i takie 12 godzinne w odpowiedniej temperaturze im nie szkodzi - póki co tak z ciekawości pytam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam serdecznie.Wczoraj ( niedziela) przygotowałem 6 kg mięsa na moją pierwszą wędzoną kiełbasę ( białą już robiłęm )https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kielbasa-z-okolic-rzeszowa/?hl=%2Bkie%C5%82basa+%2Bokolic+%2Brzeszowaorazhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/. Mięso zasoliłem i zapeklowałem i dziś rano miałem osadzać i wędzić. Niestety los chciał, że zadzwonili z pracą i mogę wędzić dopiero w środę po południu. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy. Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzyma do środy w lodówce ( mierzyłem temp. i wynosi 4 o C) a jesli nie to co mogę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam serdecznie. Wczoraj ( niedziela) przygotowałem 6 kg mięsa na moją pierwszą wędzoną kiełbasę ( białą już robiłęm ) http://wedlinydomowe...kolic +rzeszowa oraz http://wedlinydomowe...owska-wgkostka/. Mięso zasoliłem i zapeklowałem i dziś rano miałem osadzać i wędzić. Niestety los chciał, że zadzwonili z pracą i mogę wędzić dopiero w środę po południu. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy. Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzyma do środy w lodówce ( mierzyłem temp. i wynosi 4 o C) a jesli nie to co mogę zrobić. Wytrzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzymaWytrzyma,tylko nakryj folią Alu żeby nie obsychało. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 16 Grudnia 2013 WitamBędę wędził szynki i boczki w sobotę -czy można do komory też włożyć karpia aby go uwędzić,czyteż nie jest to wzkazane?.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wytrzyma,tylko nakryj folią Alu żeby nie obsychało. Folia Alu nie najlepszy pomysł . Może być reakcja z solą . Tak sobie myślę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Może być reakcja z soląAndrzeju robię tak od zawsze i nie stwierdziłem nic niepokojącego.czy można do komory też włożyć karpiaTak tylko powieś go obok wędzonek a nie nad albo pod nimi. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Może być reakcja z solą . Tak sobie myślę . Andrzeju robię tak od zawsze i nie stwierdziłem nic niepokojącego. Panowie, mozna mieso przykryc papierem do pieczenia, efekt wysuszenia bedzie zatrzymany a bedie sie po bezpiecznej stronie ,jesli wezmiemy pod uwage rekcje folii z sol. JA w kuchni bardzo ograniczylam zuzycie foli aluminiowej pranie o 99 % , wlasnie na korzysc papieru. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.