Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje,nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi.No to jeszcze zapytam czy mogę rozwiesić na kiju kielbase na balkonie i przykryć jakimś obrusem?Planuje wędzonko za tydzień na wekedzie a pewnie bedzie jeszcze chłodniej to na balkonie nie powinno jej być za ciepło.No i domyślam się że tak zchłodzoną muszę spokojnie ogrzewać w wędzarce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315066
Udostępnij na innych stronach

Możesz rozwieszać w dowolnym miejscu, ale wtedy nie masz kontroli nad temperaturą.

Czy dobrze rozumiem, że kiełbasa ma wisieć tydzień ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315072
Udostępnij na innych stronach

 

 

na balkonie nie powinno jej być za ciepło

spokojnie , bardziej bym się martwił , by nie było za zimno :facepalm: . Rano będziesz miał pięknie przesuszoną kiełbaskę , wiec i osuszanie winno trwać krócej .



Dodano: 21 listopad 2013 - 22:36

Możesz rozwieszać w dowolnym miejscu, ale wtedy nie masz kontroli nad temperaturą.

Czy dobrze rozumiem, że kiełbasa ma wisieć tydzień ?

 

też się zastanawiałem , ale myślę , że kolega robi wcześniejszy wywiad by za tydzień być gotowy

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315076
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardziej bym się martwił , by nie było za zimno . Rano będziesz miał pięknie przesuszoną kiełbaskę , wiec i osuszanie winno trwać krócej

Czy to aby o to chodzi? :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315085
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj jednak, że jeśli nawet przez noc na balkonie ładnie Ci się kiełbasa osuszy w chłodzie, po włożeniu do wygrzanej wędzarni zacznie Ci się pocić. Ja przed wędzeniem wyjmuję kiełbasę z lodówki na godzinę-dwie w temperaturę pokojową lub nawet wieszam przy grzejniku. Wówczas powoli łapie ona temperaturę i o poceniu nie ma mowy. W wędzarni tylko dokańczam proces obsuszania i wyrównywania temperatur.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315137
Udostępnij na innych stronach

He,he spokojnie tydzień nie będzie wisieć..Yerba wyczuł o co chodzi.Dziekuje za porade a korzystając z okazji chciałbym podziękować Wszystkim z forum za informacje jakie do tej pory udało mi się wyczytać,czy to będąc zarejestrowanym czy wcześniej nawet troszke udawało się skubnąć wiedzy.Podziele się też doświadczeniem że termometr może pogorszyć wędzenie.Dwa tyg.temu po raz pierwszy zastosowalem termometr  i wędzenie wyszło gorsze i nie wiedziałem dla czego,teraz wiem.Starzy wyjadacze od razu bedą wiedzieć czemu, ja natomiast musiałem wyczytać.Po prostu nie otwierałem tak często wedzarki jak kiedyś żeby włożyć ręke tylko raz gdzieś w polowie.Wedzarka to skrzynia zbita z desek ktore  zdążyły się porozsychać a wieko wypaczyć więc aby łatwiej utrzymać temperature przykrywałem to czasami derką przez którą łatwo przechodzil dym.A i żar zamiast wygarniać to zalewałem z butelki z dziurką jak przy grilowaniu nie zdając sobie sprawy że wprowadzam wilgoć.Ale te błedy jakoś uchodziły i nie były aż tak zauważalne do czasu zastosowania termometru :D .Inni co to sklepowe tylko  mają uważali ze jest super nawet coś tam poleciało z tego wędzenia do Królowej i mówili że super. Ja wiedziałem ze to moje najgorsze wędzenie.

Edytowane przez boniek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315144
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem w czym jest problem ale ja jak napełniałem kiełbasę wieczorem potem na noc  do lodówki rano rozwieszałem na 2 godz. aby się osadzała w temperaturze pokojowej i do wędzarni to zawsze miałem problem z pancernym jelitem . Jak nadziewałem rano potem 2 godziny osadzania i do wędzarni to jelito na kiełbasie było poezją . Nie wiem czy to przypadek bo w międzyczasie pozmieniałem miejsce zaopatrywania się w jelita   ( kiełbaśnice ) oraz inaczej postępuje z przygotowaniem ich do nadziewania ( inna procedura - dłużej moczę i więcej razy je przelewam ) . Nie mniej tak mnie to zraziło , że teraz boję się nadziewać wieczorem . Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315164
Udostępnij na innych stronach

jak napełniałem kiełbasę wieczorem potem na noc  do lodówki rano rozwieszałem na 2 godz. aby się osadzała w temperaturze pokojowej i do wędzarni to zawsze miałem problem z pancernym jelitem . Jak nadziewałem rano potem 2 godziny osadzania i do wędzarni to jelito na kiełbasie było poezją . Nie wiem czy to przypadek

 

Nie, to nie przypadek.

Lodówka obsusza powierzchniowo jelito i wierzchnią warstwę farszu. Niektóre lodówki robią to szczególnie skutecznie.

Myślę, że dodatkowo zachodzi dyfuzja frakcji białek rozpuszczalnych w wodzie z farszu do jelita. Po obróbce termicznej te białka się utwardzają tworząc strukturę łączącą farsz z jelitem. To są wprawdzie tylko moje przemyślenia ale w jakiś sposób tłumaczą zjawisko "upancerniania się jelit" po długim osadzaniu.

Jeżeli Technolodzy nie zgadzają się z moimi amatorskimi przemyśleniami i wnioskami to proszę o sprostowania.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315168
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, coś czuję , że masz rację - dziękuje za postawienie swojej diagnozy  :) . Tak jak pisałem wyżej mam uraz i robię teraz tak aby kiełbasa osadzała się max. 2 godzinki przed włożeniem do wędzarni . Wolę wcześniej wstać niż walczyć potem z twardym jelitem :cry: a kiełbasa zjadana bez jelita to nie to :) . Pozdrawiam


Dodano: 22 listopad 2013 - 11:40


 

 

Jeżeli Technolodzy nie zgadzają się z moimi amatorskimi przemyśleniami i wnioskami to proszę o sprostowania.

 

Też jestem ciekawy :)

Edytowane przez Adek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315171
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lodówka obsusza powierzchniowo jelito i wierzchnią warstwę farszu

 

Dlatego w lodówce trzeba  zabezpieczyć, osłonić przed wysychaniem, inaczej kicha, czyli twarda osłonka. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315173
Udostępnij na innych stronach

Adek, ja takich problemów nigdy nie miałem. Może dlatego, że mam dwie lodówki i starą bez jakiś tam NO FROSTów itp używam właśnie do wyrobów?  Jednak następnym razem spróbuję rano nadziewać, krótko osadzać i od razu wędzić. Zobaczę czy może być jeszcze lepiej ;)  Teraz tylko pytanie...czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać?

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315175
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać?

Ja zawsze tak robię. Za wyjątkiem kabanosów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315177
Udostępnij na innych stronach

Czyli trzeba spróbować nową metodę :D  EAnno, dlaczego za wyjątkiem kabanosów?  Traf chciał, że akurat na myśli miałem kabanosy żeby spróbować tą nową metodą zrobić. Jak ostatnio je robiłem to jelito aż za nadto schodziło z gotowego, podsuszonego wyrobu. Może to jednak skutek nieidealnych warunków do podsuszania...

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315181
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego za wyjątkiem kabanosów?

To nie z powodu jelita tylko kruchości kabanosów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego w lodówce trzeba zabezpieczyć, osłonić przed wysychaniem

 

Ja zawsze wrzucałem zrobioną kiełbasę  na przygotowaną wcześniej półkę ( szkło nie kratka ) w lodówce ( lodówka bez NO FROST ) bo w ten sposób więcej wejdzie niż do pojemnika . Może coś w tym jest co Ty piszesz bo z Twoim doświadczeniem to nawet nie staram się dyskutować jednak tak sobie myślę dlaczego całość wsadu miało twarde jelito  , przecież te co były w środku tego mętliku na półce były w jakiś sposób mniej narażone na wysuszenie . Zawinięcie w folię Twoim zadaniem było by właściwa metodą zabezpieczenia kiełbasy przed przesuszeniem .

 

 

.czy mogę zmielić wszystko, dodać przyprawy, porządnie wymieszać i na noc do lodówki dać i dopiero rano nadziewać?

 

Od jakiegoś czasu tylko  tak robię , rano tylko jeszcze raz krótko przemieszam sprawdzę kleistość i w jelita :)

 

Ja zawsze tak robię. Za wyjątkiem kabanosów.

 

 

 

Nigdy nie robiłem kabanosów bo nie mam odpowiedniego sprzętu ale ostro nad tym myślę :) . Rozumiem . że kabanosy muszą być długo osadzane i takie 12 godzinne w odpowiedniej temperaturze im nie szkodzi - póki co tak z ciekawości pytam :blush:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-315189
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Wczoraj ( niedziela) przygotowałem 6 kg mięsa na moją pierwszą wędzoną kiełbasę ( białą już robiłęm )

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kielbasa-z-okolic-rzeszowa/?hl=%2Bkie%C5%82basa+%2Bokolic+%2Brzeszowa

oraz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/. Mięso zasoliłem i zapeklowałem i dziś rano miałem osadzać i wędzić. Niestety los chciał, że zadzwonili z pracą i mogę wędzić dopiero w środę po południu. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy. Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzyma do środy w lodówce ( mierzyłem temp. i wynosi 4 o C) a jesli nie to co mogę zrobić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321018
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam serdecznie. Wczoraj ( niedziela) przygotowałem 6 kg mięsa na moją pierwszą wędzoną kiełbasę ( białą już robiłęm ) http://wedlinydomowe...kolic +rzeszowa oraz http://wedlinydomowe...owska-wgkostka/. Mięso zasoliłem i zapeklowałem i dziś rano miałem osadzać i wędzić. Niestety los chciał, że zadzwonili z pracą i mogę wędzić dopiero w środę po południu. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy. Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzyma do środy w lodówce ( mierzyłem temp. i wynosi 4 o C) a jesli nie to co mogę zrobić.

 

Wytrzyma .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321024
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso zapeklowane i zasolone wytrzyma

Wytrzyma,tylko nakryj folią Alu żeby nie obsychało.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321071
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wytrzyma,tylko nakryj folią Alu żeby nie obsychało.

 

 

 Folia Alu nie najlepszy pomysł . Może być reakcja z solą . Tak sobie myślę .  

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321079
Udostępnij na innych stronach

Może być reakcja z solą

Andrzeju robię tak od zawsze i nie stwierdziłem nic niepokojącego.

czy można do komory też włożyć karpia

Tak tylko powieś go obok wędzonek a nie nad albo pod nimi.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321083
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może być reakcja z solą . Tak sobie myślę .  

 

Andrzeju robię tak od zawsze i nie stwierdziłem nic niepokojącego.

 Panowie, mozna mieso przykryc papierem do pieczenia, efekt wysuszenia bedzie zatrzymany a bedie sie po bezpiecznej stronie ,jesli wezmiemy pod uwage rekcje folii z sol. JA w kuchni bardzo ograniczylam zuzycie foli aluminiowej pranie o 99 % , wlasnie na korzysc papieru.  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/9/#findComment-321088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.