eli55 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 24 Lutego 2014 sverige , czytam i czytam i nic tylko zachwalacie komory drewniane ,jakie to zdrowe i piekne wedzonki z nich wychodza , to nie moge scierpiec ze moja jest murowanai jestem juz przekonana ze nie jest juz taka ladna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 24 Lutego 2014 Elu, ale przecież całkowicie wystarczy jeżeli tą swoją komorę wyłożysz wewnątrz deskami, to naprawdę wystarczy, a masz piękny obiekt, i mówię Ci to całkowicie szczerze, bez tzw. "lizustwa" rozbierać nie ma żadnego sensu, i wcale bym się nie zdziwił jeżeli ten Twój zacząłby się "buntować" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 24 Lutego 2014 Eli, absolutnie się tym nie przejmuj i rób swoje. Jak pokazało życie, wspaniałe wędzonki wychodzą nawet z kartonu po telewizorze, czy wędzarni zbudowanej ze skrzynek po granatach. Potwierdzenia znajdziesz na stronie głównej. Masz piękną i funkcjonalną wędzarnię i niech tak zostanie.Te krucjaty przeciwko wędzarniom murowanym są jedynie przejawem wiosennych walk samców alfa o przywództwo w dziedzinie zatytułowanej "Ja wiem najwięcej i tylko moje zdanie się liczy. Reszta to badziewie". Czasem śmieszno, a czasem straszno. Alleluja i do przodu Eli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ok ,to narazie sie wstrzymam , bo juz rece zaczynaly mnie "swedzic" (mojemu mezowi przynajmniej ze mna sie nie nudzi) jezeli wyloze komore deskami to bedzie waska i dluga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 24 Lutego 2014 Nie wstrzymuj się. Nic Ci nie grozi. Te samce, o których pisałem, wyglądają nawet na lekko podkastrowane :D i odważne tylko na swoim podwórku, bo kiedy mają okazje wykazać się swą wiedzą i udowodnić swoje racje poza forum ( https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9465-czy-jest-ktoś-chętny/ ), to nagle zamilkli. To tak jak z reklamami. Większość ma pozakładane AdBlocki, tak dla polskiej zasady - ja nie mam, to i ty miał nie będziesz. Dobrze, że są programy, którymi można to sprawdzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ok ,to narazie sie wstrzymam , bo juz rece zaczynaly mnie "swedzic" ( ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 24 Lutego 2014 Dzieki Maxell ,narazie odloze do nastepnego wedzenia , to troche ochlone i zaczne rozumowac na zimno,a po drugie za 2 tygodnie bede miala drugiego wnusia , to bede miala mniej czasu na myslenie o wedzarni,w kazdym razie to co sie odwlecze to nie uciecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKo Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam, wlasnie sie zarejestrowalam i szukam odpowiedzi na takie pytanie. Mam szynke 14 kg w skorze i z koscia, chcialm zapeklowac ja na swieta wielkanocne. Słyszalam, ze peklowanie takiej duzej szynki ze skórą i bez nastrzykiwania powinno trwac ok 7-8 tygodni. Do peklowania uzylam peklosoli: 85dkg peklosoli na 10 l wody plus przyprawy. Czy ta proporcja jest wlasciwa, jesli nie to co powinnam zrobic, szynka pekluje sie juz od tygodnia a do swiat jeszcze daleko.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Proporcje w porządku.Do świąt jeszcze daleko , nic nie wspominasz o nastrzyku szynki, ale to i tak już niema znaczenia po tygodniu peklowania , jak się zaczęło psuć to po ptakach, chyba ,że naszprycowałaś szynkę solanką i trzymasz ją w temp pomiedzy 0 +4. Jak mięso było prawidłowo wychłodzone i Ty nie zaniechałaś warunków temp. to może coś z tego będzie jednak nie nastrzykiwane nie dobrze (teraz doczytałem) Nie wiem nic o reżimie temperatury , może i jest to do naprawienia , ale ryzyko rozpoczętego procesu gnilnego jest bardzo prawdopodobne. Edytowane 27 Lutego 2014 przez spec202 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-336940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 2 Marca 2014 mieso wyglada w porzadku, stoi w nieogrzewanym garazu, co nalezaloby zrobic, zeby taką szynke przygotować na swieta? Rozumiem, ze nastrzykiwanie to rzecz niezbedan (?). Ile czasu przed świętami należaloby zacząć peklowanie? Jestem trochę zawieziona, że prawdopodobnie nic nie wyjdzie z mojego wspanialego zamiaru podania na świeta duużej szynki takiej prawdziwej jak z wiejskiego stolu..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-337914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) MKo a czy byłaś już pod tym adresem http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki ;albo czy korzystałaś z wyszukiwarki ?? tam jest takie okienko w które można wpisać np "szynka z kością" następnie zjechać na sam dół strony i "za fajkować" Wyświetl wyniki>>>>> jako posty <<<<< - tam jest to wszystko opisane i to nawet bardzo dokładnie Edytowane 2 Marca 2014 przez Artur Dor Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-337929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 2 Marca 2014 MKo jeśli masz wątpliwości a Nasz Główny Technolog - Bagno tutaj nie zajrzy - to napisz do niego PW i pomoże Ci rozwiązać problem. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-337941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 2 Marca 2014 Nasz Główny Technolog - Bagno tutaj nie zajrzy - to napisz do niego PW i pomoże Ci rozwiązać problem. Kurp to jest tak mały problem że można samemu rozwiązać tylko trzeba chcieć . Jeżeli się nic nie wie , to nie wypływa się na szerokie wody bez minimalnego przygotowania teoretycznego . Wszystko jest na forum i stronie WD Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-337942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 2 Marca 2014 miko - warszawianko - wszystko jest napisane na forum - wystarczy poszukać - no ale może to trud niezmierny dla Waści Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-337962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 2 Marca 2014 Koachani bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są wspaniałe. To mój pirerwszy blog w życiu. Praucje po 12 godzin, nie mam za dużo czasu na wyszukiwanie wiadomości. Starałam się jak mogłam. Błagam nie gaście mojego zapału do wędzenia, jesli tym razem się nie uda, nastepnym będzie lepiej. Pozdrawiam i dziekuje za linki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 2 Marca 2014 sorki miko za mój ostracyzm .... no jak mnie ktoś w dopę nie kopnie ,to taki jestem - chłopaki ci już coś podpowiedzieli , jak coś to pisz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Słyszalam, ze peklowanie takiej duzej szynki ze skórą i bez nastrzykiwania powinno trwac ok 7-8 tygodni.Nikt tak długo nie pekluje. Przynajmniej na mokro.Powinnaś skrócić czas peklowania do maks 3 tygodni tym bardziej, że temperatura w "nie ogrzewanym garażu" może znacznie przekraczać 8 st.C.Na Twoim miejscu przygotowałabym trochę świeżej solanki na przegotowanej i schłodzonej wodzie i zrobiła ten nastrzyk. Starannie wstrzyknąć- szczególnie koło kości.Sprawdzaj stan solanki przy odwracaniu szynki. Jeżeli pojawią sie jakiekolwiek objawy psucia należy solanke wymienić.Dobre upeklowanie, uwędzenie a nastepnie uparzenie tak dużego elementu nie należy do łatwych zadań. Trzeba było poćwiczyć na mniejszych elementach. P.S. Dopiero teraz spojrzałam na datę Twojego posta.Obawiam się, że mięsko może już zaczyna żyć drugim życiem Edytowane 3 Marca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 3 Marca 2014 Może jeszcze nie jest za późno na wyjęcie tej dużej szynki z solanki, zdjęcie skóry, usunięcie kości i podzielnie na 3-4 mniejsze szyneczki?Wtedy sobie spokojnie sprawdzisz węchowo stan mięsa, umyjesz, nastrzykniesz świeżą solanką i za 10 dni uwędzisz, pilnując rygorystycznie temperatury <6 stopni. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Marca 2014 Mad dość sporo wyschnietej gruszki i tak się zastanawiam czy na takim drewnie można bez problemów wedzić ?Nigdy nie stosowałem nie jestem pewien czy to sie nadaje Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Marca 2014 Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek. Nie zawsze musi to być brązowy po wędzeniu dębem czy olchą.Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.Śliwa nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.Grusza daje mięsom niepodobny do żadnej innej barwę czerwonego wina. Ptactwo uwędzone w gruszy zachwycać będzie głębokim kolorem i równie tajemniczym zapachem. Jeśli obok będą leżeć kurczaki wędzone w innych gatunkach drewna, te które wisiały w dymie z gruszy przyciągną uwagę każdego smakosza.Morela, brzoskwinia wyjątkowo aromatyzują wędzonki, działają na nie lekkim owocowym, prawie słodkim zapachem i pogłębiają smak, jak wszystkie gatunki pestkowe. Warto wypróbować je przy wędzeniu serów.Czereśnia, podobnie jak wiśnia oddaje do wędzonek trochę smakowej goryczki, ale zapach ma zdecydowanie bardziej owocowy. Takim zestawem aromatów warto podnieść walory ryb, zwłaszcza słodkowodnych.Orzech zaskakuje barwą wywędzonych w nim rybom i drobiu. Ciemnożółte, jakby z lekka niedowędzone, zdają się być chudsze niż są. Drobne ryby, małe ptaki, wędzone orzechem, wyglądają jak na jeden kęs, zaskakują apetycznością i specyficznym aromatem.Porzeczka, agrest wydzielają przy spalaniu dym o dość przyjemnym zapachu. Problem polega na tym, że z krzewów uzyskuje się niezbyt grube patyki, które szybko się spalają, co może nieco utrudnić utrzymanie odpowiedniej temperatury w wędzarni, ale świetnie nadają się do aromatyzowania innych gatunków drewna. Należy jedynie pamiętać, że nie wszyscy lubią aromat czarnej porzeczki.Winorośl, daje dużo dymu, a każdy gatunek winorośli dość istotnie różni się aromatem. Wszystkim jednak rodzajom zawsze towarzyszy bogaty i głęboki smak owocowy. Taki zestaw poleca się szczególnie do wędzenia ryb i drobiu. Zwłaszcza jeśli jest planowany do dość szybkiego spożycia, bo każdy lekki aromat z czasem niknie pod dominującym zapachem mięsa czy ryby.Bez (lilak) pospolity, jeśli tylko mamy, dajemy tam gdzie wędzi się wołowinę, koźlęcinę i baraninę. Z bzu uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego. Właśnie dlatego sprawdza się przy mięsach o mocnych własnych aromatach. Skoro mięso powinno zachować jak najwięcej swoich walorów, to aromat bzu podniesie ich wartość, dodając tylko kolejną ciekawą nutkę.Warto więc porządkując sady i ogrody, zadbać o wykorzystanie ścinek, pniaków, gałęzi. Większe, a co za tym idzie grubsze ułożyć pocięte w stosy, a drobne gałęzie skręcić drutem w wiązki i też ułożyć w stos, potem łatwiej będzie je przenieść czy załadować do transportu. Jak każde drewno do wędzenia, musi wyschnąć, choć nie wymaga przecież przesadnych warunków. Jedno jest pewne, żal jest je puścić z dymem, nie mając z tego pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Marca 2014 Jabłoń, śliwa, wiśnia, grusza, morela, brzoskwinia, itp., a co z czereśnią? Nadaje się do wędzenia? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Marca 2014 Czereśnia podobnie jak i wiśnia dodaje kolor i delikatny owocowy smak, nadaje się do wędzenia ryb słodkowodnych. Można dodawać do mięs i kiełbas. ps. Sverige odezwij się na pw do mnie-chyba masz zapchaną skrzynkę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-338890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 7 Marca 2014 witam piszę tutaj ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku , czy ktoś by chciał zakupić świnkę z swojego chowu , jadę w wtorek po odbiór do ubojni jest jeszcze jedna na zbyciu cena to około 5 pln plus 70 pln ubój i badanie , świnki pochodzą z okolic Szadku ja mieszkam w Konstantynowie Łódzki, pisać na pw , w niedzielę muszę dać odpowiedź czy będzie jeszcze ktoś chętny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-339207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 9 Marca 2014 Sąsiedzi narzekają ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-339745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 13 Marca 2014 No to teraz ja z nietypowym pytaniem. Smalec topię chyba od zawsze a po raz pierwszy po wytopieniu, smalec cały czas ma stosunkowo rzadką konsystencję.Czy może mi ktoś wytłumaczyć jaka może być tego przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/13/#findComment-340494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.