jumbo Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 16 Listopada 2014 muniek - taka struktura mięsa nierówna - bez obaw spożywaj... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-383762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 17 Listopada 2014 Chodzi mi o czerwone plamki na tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-383814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 17 Listopada 2014 Związane to jest z niedokładnym wykrwawieniem podczas uboju, Spowodowane to może być stresem,zmęczeniem lub po prostu złym zakłuciem - z naczynek krwionośnych nie spłynęła wszystka krew. Możesz śmiało jeść, Jak by raziło oczy, to zasmaruj musztardą lub keczupem- smacznego Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-383849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 17 Listopada 2014 Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-383880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam Wszystkich!Tutaj chyba będzie odpowiednie miejsce na moje pytanie. Czytając niektóre przepisy jest mowa o zapiekaniu po wędzeniu (w wędzarni) ale nigdzie nie doczytałem jakiś spraw technicznych za wyjątkiem podniesienia temperatury.Czy zapieka się jakąś określoną ilość czasu (może do konkretnego koloru itp), czy tak jak w parzeniu do osiągnięcia 72'-73' w środku?Jeżeli to jest "na czas", to czy zapiekanie wystarcza, czy trzeba jeszcze parzyć?Może jeszcze jakieś inne sugestie?Z góry dziękuję za przybliżenie tematu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 20 Listopada 2014 Tak jak słusznie podejrzewasz - do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w środku. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 20 Listopada 2014 Dzięki Wirus Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 20 Listopada 2014 Czas i na głupie pytanie! ;-)) Czy ktoś z was wędził na balkonie ;-)))) ??? Mieszkam w bloku niestety i korzystam z wędzarni mojej siostry, która ma domek. I niema w tym temacie problemu. Chodzi mi teraz o wędzenie na zimno. Chciałbym uwędzić np. oscypek lub jakiś filecik łososia. Wymyśliłem sobie że zbuduję zwykłą szafkę a'la kuchenną np. wysokości ok 80 cm ze zwykłymi lecz szczelnymi drzwiczkami. na dole chciałbym zastosować taką grzałkę dostępną w sklepie Jula na krążki olchowe. Generalnie sąsiadów nie mam zbyt upierdliwych. Mieszkam na 4 piętrze w 8 piętrowym bloku. Nigdy nie wędziłem na zimno i wydaję mi się że to wędzenie jest zdecydowanie ''mniej dymne'' ... tak wnioskuję po długim czasie wędzenia.Mam na balkonie kontakt i kusi mnie ;-) mieć pod ręką coś takiego. Kilka serków pyk i wędzimy wieczorkiem do rana ;-) Boję się tylko częstych wizyt straży pożarnej i ew straży miejskiej ;-) Czuwaj! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 20 Listopada 2014 Czas i na głupie pytanie! ;-)) Czy ktoś z was wędził na balkonie ;-)))) ??? Mieszkam w bloku niestety i korzystam z wędzarni mojej siostry, która ma domek. I niema w tym temacie problemu. Chodzi mi teraz o wędzenie na zimno. Chciałbym uwędzić np. oscypek lub jakiś filecik łososia. Wymyśliłem sobie że zbuduję zwykłą szafkę a'la kuchenną np. wysokości ok 80 cm ze zwykłymi lecz szczelnymi drzwiczkami. na dole chciałbym zastosować taką grzałkę dostępną w sklepie Jula na krążki olchowe. Generalnie sąsiadów nie mam zbyt upierdliwych. Mieszkam na 4 piętrze w 8 piętrowym bloku. Nigdy nie wędziłem na zimno i wydaję mi się że to wędzenie jest zdecydowanie ''mniej dymne'' ... tak wnioskuję po długim czasie wędzenia.Mam na balkonie kontakt i kusi mnie ;-) mieć pod ręką coś takiego. Kilka serków pyk i wędzimy wieczorkiem do rana ;-) Boję się tylko częstych wizyt straży pożarnej i ew straży miejskiej ;-) Czuwaj!Najlepiej pewnie zaprosić sąsiadów na te wędzone wyroby i zapytać co oni na to. Ale myślę, że zimą mniejszy problem ale latem ludzie w nocy mają pootwierane okna a na wiatr nie masz wpływu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Obawiam się ,że może Ci się to nie udać... szafkę a'la kuchenną np. wysokości ok 80 cm ze zwykłymi lecz szczelnymi drzwiczkami. Ale przecież ujście dymu gdzieś musi być... wydaję mi się że to wędzenie jest zdecydowanie ''mniej dymne'' ... tak wnioskuję No ...nie koniecznie ... Żebyś zaraz nie pisał na sąsiadów mam zbyt upierdliwych.... Chyba ,że będziesz im ''oddawał połowę jako haracz'' Edytowane 20 Listopada 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 20 Listopada 2014 Jest jeszcze regulamin dla mieszkańców.Warto go przestudiować Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 20 Listopada 2014 Pomyślałem żeby odprowadzenie dymu zrobić z takiego przejścia meblarskiego na kable. Ma regulację otworu lub całkiem zamknięte. A czy ktoś ma jakąś opinie o tych wędzarniach na krążki z Julii? I czy dobrze się wędzi olszyną na zimno. Bo na ciepło ja osobiście wędzę jedynie olchowo bukowym drewnem. No i nieraz dębiną ale to sporadycznie. A z wędzeniem na zimno nie mam żadnych doświadczeń. A co do haraczu to mamy jakiś taki sąsiedzki system wymiany różnych dobroci przynajmniej z najbliższymi sąsiadami ;-) Dla zainteresowanych dodam może że ja np. pekluje w solance mięsko na balkonie o tej orze roku. Mam zwykłą lodówkę turystyczną o pojemności chyba ok 30 litrów. Pięknie pekluje się tam nawet ponad 20 kilo mięsa. 2 - 3 tygodnie na balkonie w solance 1 kg soli na 10 litrów wody i zawsze jest oki. W lato całą tą turystyczną lodówkę wstawiam do mojej lodówki w kuchni (po wyjęciu jednej półki) mam side by side Samsunga i idealnie wchodzi choć prawi na styk.A jak wracam z wędzenia z towarem w tej lodóweczce to jak spotkam któregoś z zaprzyjaźnionych sąsiadów to haracz musi być ;-) Sąsiedzka pomoc jest bezcenna. Np. mój sąsiad z góry jest przedstawicielem handlowym na Podlasiu. Tak się składa że nie gustuje w mocniejszych trunkach, a wszelkie datki w postaci destylatów jakie otrzymuje od swoich partnerów handlowych trafiają w moje ręce... a raczej gardło ;-) Zobaczę z tym wędzeniem na balkonie najwyżej zwine interes i tyle ;-) czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefan_telefan Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 20 Listopada 2014 PytanieSzynka wieprzowa pekluje się 8 dni, za dwa dni wędzenie, czy mogę dorzucić do zalewy z szynkami filety z kurczaka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 20 Listopada 2014 trollololo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefan_telefan Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 20 Listopada 2014 trollololo tzn że nie mogę dorzucić czy słaby opis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 20 Listopada 2014 możesz śmiało,drób wystarczy zasolić lub zalać roztworem woda+ sól (tak tu na forum jest przyjęte)Ja osobiście lubię drobiowe pomoczyć w zalewie peklującej , daje lepszy smaczek i zmienia trochę barwę mięsa........ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-384650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Chciałbym kupić kije wędzarnicze metalowe tylko nie wiem jaki wybrać kształt - Y czy V ?W jaki sposób masuje się mięso przy peklowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 2 Grudnia 2014 kije jakie chceta wydaje się ,że do domowego wędzenia wystarczą o kształcie o drewniane np. po 1,5 zł sztyle do mioteł itp.V używamy do wędzenia do góry nogami ^ wydaje mi się ,że bezpieczniejsze od YMasowanie w warunkach domowych - chyba tylko ręcznie , no wiadomo ,że można użyć jakiegoś robota kuchennego , czy też maszyny swojej konstrukcji , tylko po jakiego grzyba jak solanka nie powinna w warunkach domowych zawierać żadnych środków wiążących , czy też zwiększających wydajność.amen. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 2 Grudnia 2014 spec202Co to znaczy: do wędzenia do góry nogami ? Na kijach typu V zwłaszcza kiełbas, w miejscu zetknięcia wyroby są niedowędzone, na Y tego problemu raczej nie ma.Jak już kupować to kije w kształcie Y i najlepiej ze stali nierdzewnej.Kije aluminiowe przy myciu kwasami po prostu znikają w oczach. A mięso masuję się po to, aby je uplastycznić i nie używanie chemii, nie ma tu żadnego znaczenia ! Ps. spec202 zadzwoń do szkoły w której się uczyłeś tych teorii i poproś o zwrot kosztów ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eco-fan Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jako zupełny nowicjusz witam serdecznie wszystkich forumowiczów i pokornie proszę o radę doświadczonych Braci Zadymiarzy. Otóż w poprzedni weekend uruchomiłem wreszcie moją wędzarenkę własnego pomysłu wykonaną ze starej termy (bojlera), no i trochę przesadziłem z pierwszą produkcją: kiełbasa "wiejska parzona", "wiejska pieczona podsuszana", pachwina wędzona surowa i parzona, polędwica sopocka, krakowska parzona podsuszana, krakowska pieczona sucha i kabanosy. Ogólnie cały asortyment wyszedł przyzwoicie jak na pierwsze podejście do tematu kiełbas - kilka wędzonek zrobiłem wcześniej w dużym grillu.Mam pytanie: czy część podsuszonych kiełbas i kabanosów mogę zamrozić bez znaczącej utraty walorów smakowych? Będę wdzięczny za odpowiedź lub link do tematu, Jednocześnie informuję, że próbowałem "zatrudnić" przeglądarkę - niestety bez rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Polecam kije http://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-gwiazdka-aluminiowy-mm,18,2,10619Bez problemu można dociąć do wymiarów wędzarni. Używam i są rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 2 Grudnia 2014 proszę o radę doświadczonych Braci Zadymiarzy. No jeśli zadymiarzy to służę... Mam pytanie: czy część podsuszonych kiełbas i kabanosów mogę zamrozić bez znaczącej utraty walorów smakowych? Zdecydowanie odradzam, podsuszone niech lepiej leżą lub wiszą gdzieś w chłodzie i ciemności.... nic im nie będzie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 2 Grudnia 2014 podsuszone niech lepiej leżą lub wiszą gdzieś w chłodzie i ciemności.... nic im nie będzie Pis'u, śmiem twierdzić, że wilgotność ma także duże znaczenie. Przy małej wilgotności i długim przechowywaniu kiełbasy i wędzonki wyschną na kamień. Jeżeli kolega eco-fan zakończył proces produkcji (tzn. sparzył co było do sparzenia, upiekł co trzeba było upiec) to lepiej zamrozić, ewentualnie zapaczkować próżniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Przy małej wilgotności i długim przechowywaniu kiełbasy i wędzonki wyschną na kamień. A gdzież on będzie długo przechowywał? Wystarczy, że raz skubnie i ani się obejrzy kiełbasy nie będzie... Edytowane 2 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/27/#findComment-387569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.