Maad Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) no tak........ wobec takich argumentów ja nie mam szans jak wynika z powyższego, inne sa nauki szkolne a inne tezy na forum.......o ile mnie pamięć nie myli...... Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa!Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.Tu na Politechnice, łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ... może tak samo jest w Łazach? ... albo na odwrót ... już sam nie wiem Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Jeszcze słówko do Abratka -pisałam, ze zalecasz w podtekscie letnią wodę ,bo jak wyrażasz się studzenie po parzeniu w zimnej powoduje szok termiczny i pow. staje się twarda . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Moim zdaniem zrobienie dobrej kiiełbasy dzisaj to loteria zależna od jakości mięsa jak również od tego z jakich jakich elementów jest to mięso . Ja ropbiąc dla swojej rodziny robię kiełbasę gdzie całoć to jest ok. 65% wp kl I jest z szynek. Żadne sposoby chłodnicze nie wpłyną na polepszenie jakości dobrze zrobionej kiełbasy . Stare normy mówą , gdy robiliśmu kiełbasy z normalnego mięsa to chłodzimy je wodą dopiero wtedy gdy wydajność ich przekracza 100% wydajności. Dzisiaj kupujemy mięso nie wiadomo jakie , blade w koilorze tak jakby wyciągniete co dopiero z moczenia w wodzie , naszprycowane nie wiadomo czym . W ladach chlodniczych to tylko kości mają prawdziwy kolor miesa z dawnych lat , Chłodzenie wodą to nowoczesna technologia wymuszona ze względu na skład surowcowy . Chłodzić możemy wodą gdy nie mamy odpowiednich warunków chłodniczychale ale tylko do takiej tempertatury która potrafi odparować zewnętrznie wodę z kiełbasy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Żołądki wieprzoiwe można mrozić. Mrożenie nie wpływa na odpornośc ścianek żołądka na pękanie w czasie parzenia. Odnośnie studzenia wyrobów mięsnych. Uważam, że każdy sposób studzenia jest dobry. Czy to, zimna woda z kranu, która w okresie letnim ma temp. około 20 C, czy w okresie zimowym ponad 10 C, czy też letnia woda o temp. około 40 C.Jeśli do naczynia z wodą o temp. 10 C włożymy uparzone wędzonki, które na zewnątrz posiadają temp. około 75-80 C to, po minucie woda zwiększy swoja temp. o 10-20 C. Po kilku minutach nasze wyroby będą studzone w wodzie ciepłej.Z tych powodów w czasie szkolenia SDM wyroby były studzone w wodzie zimnej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja z tych wszystkich wypowiedzi wiem jedno - Po parzeniu trzeba SCHŁODZIĆ !-koniec kropka .pl Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Śmiałkowie piekli w 180 stopniach -ja w 130-140.. Aż się chce napisać "każdy orze jak może" Beatko po co taka temperatura. W takiej temperaturze obrabiamy mięsko do obiadku. Jak wszyscy robiłem wędzonki na święta szyneczkę też, waga jej około 1,5 kg a że nie chciało mi się kwitnąć przy wędzarni coby ją dopiec to dopiekłem w piekarniku w temperaturze około 90C, po uzyskaniu w środku 68 stopni zaprzestałem, chłodzenie powietrzne a wczoraj próba organoleptyczna no i spoko soczystość kolorek i smak . Moim zdaniem zrobienie dobrej kiiełbasy dzisaj to loteria zależna od jakości mięsa jak również od tego z jakich jakich elementów jest to mięso . Zgadzam się a często doszukujemy się przyczyny wszędzie.Dyskusja chłodzić nie chłodzić mam na myśli wodą, swego czasu a było to w tych czasach, że jedząc kiełbaskę rozpoznawało się jej nazwę tak tak były takie smaki aż się wierzyć nie chce, widziałem jak w zakładzie pracownik po wypchaniu z wędzarni wózka z wędlinami potraktował je prysznicem z węża oczywiście wodą zimną, aż para szla. Więc? i tu mam pytanie po co to robił? może koledzy Dziadek i Abratek mi podpowiedzą o co w tym wszystkim chodziło?. Ja z tych wszystkich wypowiedzi wiem jedno - Po parzeniu trzeba SCHŁODZIĆ !-koniec kropka .pl No trzeba tak czy siak się wychłodzą Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kurczę ,ze trzy dni temu przeglądając nowe wpisy na forum ktoś pisał ,ze nabył na allegro taką osłonkę ,czy gęstą siatkę do pakowania np. polędwicy suszonej, baleronu.Ten sprzedający gość miał sporo rzeczy do produkcji wędlin,ale za nic nie mogę znależć ani tego gościa na allegro ,ani namierzyć tego ,co pisał ,że zakupił tą siatkę .Może ktoś czytał ten wpis? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 21 Grudnia 2014 .Może ktoś czytał ten wpis? Ja czytałam, bo z obowiązku czytam wszystkie posty, co prawda chwile mi zajęło znalezienie ale o to Ci chyba chodziło https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-120?do=findComment&comment=387835 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 21 Grudnia 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=390487 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayan_ Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-122?do=findComment&comment=390487 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wielkie Dzięki-chciałam przejrzeć co gościu ma jeszcze ciekawego w ofercie no i już sobie patrzę... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-392391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Po świętach ( a w sumie po przygotowaniach do świąt ) pozostała gorycz. A dokładnie gorzki posmak cebuli. I tu rodzi się pytanie z rodzaju głupich: " Czy cebula tarta w maszynce może robić się gorzka? Jeżeli tak to dlaczego? " Dokładnie było to tak. Robiłem farsz na krokiety. Tarłem w maszynce ( Zelmer z dostawką ) pieczarki i z okazji braku czasu dołożyłem tam też cebulę ( nie chciało mi się kroić ). Wszystko zmielone i zabrałem się do pracy. Cebulę zacząłem smażyć i próbuję ją przed dodaniem grzybów - gorycz jak cholera. Normalnie gorzka. chwilę biłem się z myślami ale stwierdziłem, że nie będę ryzykował całej potrawy i wywaliłem cebulę. Następne cebule już kroiłem normalnie w kostkę i nie było w ogóle czuć gorzkiego smaku. Cebule były z jednej siatki więc chyba z jednego źródła od tego samego dostawcy. Co mogło być przyczyną tego gorzkiego smaku? Czy wyciskana cebula przez maszynkę może smakować inaczej niż krojona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Od paru lat nie kroję cebuli ręcznie . Używam przystawki do ZELMERA (z czterema tarkami). Tarka do krojenia w plastry (nr 3 86 4040) doskonale nadaje się do krojenia cebuli i nie zostawia gorzkiego posmaku. Link do strony producenta: http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/maszynki-do-mielenia/dorota-686-54Tarka jest w zakładce akcesoria. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez tur100 Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Mieliłem dokladnie na takiej samej dostawce do zlemera. No to może jedna z cebul była jakaś felerna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 28 Grudnia 2014 ani namierzyć tego ,co pisał ,że zakupił tą siatkę . Przyznaję się bez bicia to byłem ja .Link do strony gościa już Ci koledzy podali.Od siebie dodam, że ta "pończoszka" jest zaj@#$sta,baleron zapakowałem w 15sekund a nie jak do tej pory 15-20min+bolące palce od sznurowania i układania rozciętej osłonki białkowej.Mięsko pyk w pończochę, pyk do siatki i po robocie, gładko miło i przyjemnie No to może jedna z cebul była jakaś felerna A wszystkie cebule miałeś takiego samego kształtu?Ja kiedyś miałem w siatce okrągłe i spłaszczone i te płaskie były tak francowato gryzące w oczy przy krojeniu, że postanowiłem je zetrzeć/zmielić i właśnie one były gorzkie jak cholera . Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Hektor były identyczne. Twarde i nie przemarzniete i świeże nie puszczały szczypioru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Hektor były identyczne. Twarde i nie przemarzniete i świeże nie puszczały szczypioru.To jak masz jeszcze tę partie cebuli to weź i sprawdź,ścierając jedną na zwykłej tarce. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Śmiesznie to może zabrzmi, ale może akurat jedna z cebul które użyłeś została posikana przez jakieś zwierze kota lub szczura.Przemarznięta cebula jest miękka, zaczyna gnić i raczej nie jest gorzkawa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Hektor - ta płaska cebula to odmiana bodaj ŻYTAWSKA - a ona z założenia ma mieć moc W kwestii gorzknienia jest wiele dywagacji - że metal reaguje z siarką , że temperatura , itdtutaj coś tam piszą na temat - http://www.przepisownia.pl/content/cebula-1 Osobiście skłaniam się ku przypuszczeniu , że goryczkę powoduje zbyt długi i siłowy kontakt z metalembo robiąc kiedyś smarówkę śledziową pokrojoną drobniutko cebulę dodatkowo zmiażdżyłem - i stała się gorzkość. miro - aleś poszedł po bandzie z tym sikiem... Edytowane 29 Grudnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dzięki jumbo za linka. Widzę, że nie tylko ja miałem ten problem. Trzeba będzie kroić nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-393439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Przeglądajac forum natrafiłem na kilka przepisów ponoć XIX-wiecznych lub starszych i i czasem natykam się tam na coś w tym guście: "- Parzenie 20m w 72-76st C".Nurtuje mnie jedna rzecz, jak nasi prapradziadowie mierzyli tak dokłanie temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-395848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) jak nasi prapradziadowie mierzyli tak dokłanie temperaturę? Na łokieć , na język na palec ... a najbliższe prawdy jest to ze w oparciu o lata praktyki i bagaż doświadczeń własnych ...Zdecydowana większość przepisów tych starych została znowelizowana bo w oryginale z pewnością nie wiedziałbyś co wziąć i jak do tego podejść Weźmij śmietany gęstej słodkiej tak wiele, ile potrzebaż, przydaj cukru tłuczonego, rób puszką, której do ciasta używasz, tak długo, aż się piana wedźmie, którą na misę wyłożywszy, ulipkami obłóż, a pocukrowawszy, daj.Możesz też na misę krzak rozmarynowy postawić, a na niego pianę lać, który tak postawisz. Chleba rżanego rozkrój bochen na dwoje płasko, z jednej części ośrzodkę wybierz, a masłem na to miejsce podlep i przyciśnij do misy, żeby to masło trzymało chleb mocno, a w ten chleb wsadź krzak rozmarynu, a będziesz lał pianę, a obsadziwszy ulipkami i pocukrowawszy, dasz na misę. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-395850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Na pewno mieli takie termometry jak nasz kolega Andrzejek - Bagno - ale żeby to zobaczyć trzeba wybrać się na kurs SDM. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-395851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nurtuje mnie jedna rzecz, jak nasi prapradziadowie mierzyli tak dokłanie temperaturę? Być może sposobem Naszego kolegi Bagno - tzw termometr nadgarstkowy Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-395852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 9 Stycznia 2015 @roger,A Ciebie co? staropolszczyzny się zachciało Ha! Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/34/#findComment-395856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.