Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam ta kiełbasę z 5kg [dla mnie to ogromne ilości] W zamrażarce nie mam miejsca by igłę zmieścić.Twoja odpowiedź mnie pocieszyła.

Myślę,że jednak w tych woreczkach mniej będzie się "skamieniać"...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421798
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może i pytanie głupie, [bo zgrzewarkę i worki mam] ale pytałam z ciekawości  ILE  [w sensie ile dni]   może sobie tak podsuszona  kiełabasa poleżeć  bez żadnych woreczków i kombinacji w lodówce,czy nawet w chłodnym pomieszczeniu.

 

A jakie to ma znaczenie jak i tak nie możesz zamrozić.Zrobiłaś taką ilość, że jak sama piszesz możesz trzymać tylko w lodowce.Postawiłaś się w sytuacji bez wyjścia i to ile czasu poleży to już i tak nie ma znaczenia.Jak pojawi się biała pleśń to nie panikuj.Jak zielona to daj pieskowi.Moja suszono- dojrzewająca leży zapakowana próżniowo w chłodni już z 3 miesiące, ale to trochę inny wyrób.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421803
Udostępnij na innych stronach

Jak zielona plesn sie pojawi to wyrzuc a nie dawaj pieskowibo on  tez ma zaladek i potrafi zachorowac ,weterynarz kosztuje !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wilgotności jej zalecanej nie stworzę w tym pomieszczeniu

Możesz podwyższoną wilgotność uzyskać lokalnie.

Pod wiszące kiełbasy podstaw miski/kuwety z wodą. Możesz też pokombinować z osłonami bocznymi.

Gwarantowany efekt.


No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ? Normalnie bez woreczka w lodówce?

 

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja :D.

Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. 

Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25.

 

post-40040-0-37261800-1429973615_thumb.jpg

 

W przekroju:

 

post-40040-0-32345200-1429973651_thumb.jpg

 

Smak i aromat był boski - nie do opisania

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421815
Udostępnij na innych stronach

 

.Moja suszono- dojrzewająca leży zapakowana próżniowo w chłodni już z 3 miesiące, ale to trochę inny wyrób.

U mnie też ta polędwica a'la parmeńska leży od grudnia w lodówce w woreczkach .W międzyczasie w marcu rozpakowałam jeden woreczek,ukroiłam kilka plasterków,a reszta poszła znów do próżni.Przed chwilą ją obejrzałam i ma się dobrze.,ale to tak jak piszesz -inny wyrób.Może faktycznie im coś podłożę pod spód [jakąś wodę ] i przeniosę do mniejszego pomieszczenia jeszcze na kilka dni? choć nie bardzo wierzę w ten mikroklimat...[z ych wiaderek z wodą]

Mogłabym wynieść jeszcze do piwnicy,tam pewnie jest trochę większa ta wilgotność,ale boję się myszy!Mieszkam tuż przy lesie-dzieli mnie od niego tylko ulica ,a zimą chyba się wepchały bo ponadgryzały mi kilka jabłek .Co prawda trutka zjedzona ,ale pewności nie mam ,bo często garaż otwarty zaprasza ...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421822
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale boję się myszy!
:D  Moja teściowa też :D  Zostaw w wędzarni.. niech wisi... albo w piwnicy wbij kołek w sufit i powieś - myszy się nie dostaną :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-422126
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam!

Jeżeli zrobię kiełbasę z mięsa mrożonego (uprzednio rozmrożonego :D ) to po wędzeniu... :

1.  ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone)

2.  ... i po parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone ale i sparzone)

 

Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425301
Udostępnij na innych stronach

Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu)

Tak.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425318
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.  ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone)

 

Surowego ponownie nie powinno się zamrażać.Po parzeniu możesz ponownie mrozić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425342
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jeżeli zrobię kiełbasę z mięsa mrożonego (uprzednio rozmrożonego :D ) to po wędzeniu... :

1.  ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone)

2.  ... i po parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone ale i sparzone)

 

Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu)

A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............  :D  :D  :D

Świeże ...... to tylko jak się jest przy uboju.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425349
Udostępnij na innych stronach

A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............  :D  :D  :D

To chyba u Was w Bielsku.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425351
Udostępnij na innych stronach

To chyba u Was w Bielsku. 

 

:D  :D  :D

Myślisz, że tylko do Bielska te tiry z mrożonką jeżdżą ? 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425353
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałam ( i czułam , a także słyszałam :D  ) we środę ciężarówa ( taki zaje..sty ''Amerykaniec- papuga'' :devil::facepalm:  ) wiózł do ''naszej'' ubojni ''parę'' sztuk :D;)  Czyli ...znaczy , że świeże będą :thumbsup::cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425361
Udostępnij na innych stronach

Zadajcie sobie pytanie.

Ile mamy w Polsce hodowli świń i ile ubojni, aby mięso mogło być świeże .....

 

ZERO !!!

I tego Unia kochana chciała !!! 

 

I ma !!!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile mamy w Polsce hodowli świń i ile ubojni, aby mięso mogło być świeże .....   ZERO !!! I tego Unia kochana chciała !

 

Bez przesady.U nas np. w poniedziałek większość sklepów mięsnych jest zamknięta, uboju w sobotę i niedzielę nie ma, więc nie mają co sprzedawać. Z wyrobami to samo.Myślisz, że gdyby mieli do dyspozycji tony mięsa mrożonego, to czy odpuściliby 1 dzień handlowy ???

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425397
Udostępnij na innych stronach

 

A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............  :D  :D  :D

Świeże ...... to tylko jak się jest przy uboju.  :tongue:

Mówimy o sklepie czy pseudo marketach? helą :tongue:  z tego co wiem większość surowego mięsa  przechowywana jest w temp 0C

 

Jeżeli chodzi o świeże prosto z uboju to nie mam problemu. Na Podlasiu to mamy jeszcze sklepy firmowe/rzeźnie.

 

Gonzo, Ciekawe jak jest u "Sz" bo w poniedziałek zawsze tłumy :cool:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo, Ciekawe jak jest u "Sz" bo w poniedziałek zawsze tłumy  

Może ma w doopie tą całą biooorokrację i pracują 7 dni w tygodniu. W myśl zasady - Jal chcesz pracować szef ma zawsze rację a jak nie to odnieś się do punktu nr 1.

Pkt. nr. 1 -  szef ma zawsze rację 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja . Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą.  Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25.

 

To znaczy, że reżim technologiczno-sanitarny był utrzymany. Do tego dochodzą właściwości mikrobiologiczne w danym pomieszczeniu. Czasem wydaje mi się, ludzie mają przyjemniejszy zapach w garażu niż w domu;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425597
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po seregacji miesa na kiełbasy zostawiłam sobie małą kulkę mięsa od szynki [0,9kg] .Chciałam ją w całości dać do szynkowaru.I nie wiem ,czy lepiej zapeklować ją na mokro,czy na sucho ,czy włożyć ją do woreczka ,czy bezpośrednio do szynkowaru?.Nie mam możliwości zmierzenia temp. wewnątrz mięsa ,więc tak na czuja będe parzyła w temp. 75stopni 1,5-2 godz. ,chyba ,ze macie jakiś inny pomysł na ten kawałeczek mięska? np po peklowaniu po prostu ja parzyć w wodzie  lub w wodzie z dodatkiem łupin cebuli [w/g pomysłu Abratka] Acha jeśli będe peklowac na mokro ,to myślę,ze 5 dni wystarczy z jednym nastrzykiem i 50g peklosoli?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426040
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy lepiej zapeklować ją na mokro,czy na sucho ,czy włożyć ją do woreczka ,czy bezpośrednio do szynkowaru?.Nie mam możliwości zmierzenia temp. wewnątrz mięsa ,więc tak na czuja będe parzyła w temp. 75stopni 1,5-2 godz.

Ja bym peklował na mokro, można w szynkowarze można bez (tylko osznurować albo w siatkę) . Rób tak jak wędzoną parzoną, tylko z pominięciem wędzenia.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426053
Udostępnij na innych stronach

No skłaniałam sie do peklowania na mokro ,tylko nigdy nie próbowałam w całości do szynkowaru -intryguje mnie co wyjdzie z tego ustrojstwa ,a najbardziej ,,czy będzie lepsza czy nie od tej parzonej normalnie w siatce i wodzie... 5  dni wystarczy ?,czy zmniejszyć ilośc tej soli i peklowac ja dłużej?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426060
Udostępnij na innych stronach

 

 

5  dni wystarczy ?,czy zmniejszyć ilośc tej soli i peklowac ja dłużej?

 

""W pierwszych dniach woda przechodzi wraz z białkami do solanki, a po ok 6-8 dniach mięso wciąga to co oddało najlepszego."

 

Dla swego eksperymentu możesz peklować 5 dni, nic tonie przeszkadza.Ktoś na forum już robił cały element w szynkowarce, chyba tylko po to aby jemu nadać odpowiedni kształt. i według mnie parz bez woreczka, nawet jak włożysz do szynkowarki, bo po użyciu woreczka możesz się zdziwić słonością.

 

Pozdrawiam  ;)

P.S. Nie wiem czy Radek z Bukowiny nie robił tego w szynkowarce, ale mogę się mylić.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426065
Udostępnij na innych stronach

Dobra-zapekluję to normalnie ,bo mnie czas nie goni  -mówisz bez woreczka -ok-myślę ,ze wyjdzie normalnie  nie uszkodzona ,moze się jeszcze ktoś odezwie co robił w całości w szynkowarze-,bo tu cośik wyczytałam ,ze jak za mocno będzie docisnięta to to może wyjść -kurcze nie pamietam ,ale coś nie tak...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426067
Udostępnij na innych stronach

 

 

moze się jeszcze ktoś odezwie co robił w całości w szynkowarze

 

Poczytaj, tylko nie za dużo żeby się nie popiórkowało  ;) Było to trochę czasu temu, teraz mogą mieć inne doświadczenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3723-prasowanie-szynki/

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426070
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.