beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zrobiłam ta kiełbasę z 5kg [dla mnie to ogromne ilości] W zamrażarce nie mam miejsca by igłę zmieścić.Twoja odpowiedź mnie pocieszyła.Myślę,że jednak w tych woreczkach mniej będzie się "skamieniać"... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Może i pytanie głupie, [bo zgrzewarkę i worki mam] ale pytałam z ciekawości ILE [w sensie ile dni] może sobie tak podsuszona kiełabasa poleżeć bez żadnych woreczków i kombinacji w lodówce,czy nawet w chłodnym pomieszczeniu. A jakie to ma znaczenie jak i tak nie możesz zamrozić.Zrobiłaś taką ilość, że jak sama piszesz możesz trzymać tylko w lodowce.Postawiłaś się w sytuacji bez wyjścia i to ile czasu poleży to już i tak nie ma znaczenia.Jak pojawi się biała pleśń to nie panikuj.Jak zielona to daj pieskowi.Moja suszono- dojrzewająca leży zapakowana próżniowo w chłodni już z 3 miesiące, ale to trochę inny wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Jak zielona plesn sie pojawi to wyrzuc a nie dawaj pieskowibo on tez ma zaladek i potrafi zachorowac ,weterynarz kosztuje ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Wilgotności jej zalecanej nie stworzę w tym pomieszczeniu Możesz podwyższoną wilgotność uzyskać lokalnie.Pod wiszące kiełbasy podstaw miski/kuwety z wodą. Możesz też pokombinować z osłonami bocznymi.Gwarantowany efekt.No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ? Normalnie bez woreczka w lodówce? Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja .Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25. W przekroju: Smak i aromat był boski - nie do opisania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 .Moja suszono- dojrzewająca leży zapakowana próżniowo w chłodni już z 3 miesiące, ale to trochę inny wyrób.U mnie też ta polędwica a'la parmeńska leży od grudnia w lodówce w woreczkach .W międzyczasie w marcu rozpakowałam jeden woreczek,ukroiłam kilka plasterków,a reszta poszła znów do próżni.Przed chwilą ją obejrzałam i ma się dobrze.,ale to tak jak piszesz -inny wyrób.Może faktycznie im coś podłożę pod spód [jakąś wodę ] i przeniosę do mniejszego pomieszczenia jeszcze na kilka dni? choć nie bardzo wierzę w ten mikroklimat...[z ych wiaderek z wodą]Mogłabym wynieść jeszcze do piwnicy,tam pewnie jest trochę większa ta wilgotność,ale boję się myszy!Mieszkam tuż przy lesie-dzieli mnie od niego tylko ulica ,a zimą chyba się wepchały bo ponadgryzały mi kilka jabłek .Co prawda trutka zjedzona ,ale pewności nie mam ,bo często garaż otwarty zaprasza ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-421822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 ale boję się myszy! Moja teściowa też Zostaw w wędzarni.. niech wisi... albo w piwnicy wbij kołek w sufit i powieś - myszy się nie dostaną Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-422126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 15 Maja 2015 Witam!Jeżeli zrobię kiełbasę z mięsa mrożonego (uprzednio rozmrożonego ) to po wędzeniu... :1. ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone)2. ... i po parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone ale i sparzone) Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 15 Maja 2015 Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu)Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 15 Maja 2015 2: tak robilam i wszystko bylo ok ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 15 Maja 2015 1. ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone) Surowego ponownie nie powinno się zamrażać.Po parzeniu możesz ponownie mrozić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 15 Maja 2015 Witam!Jeżeli zrobię kiełbasę z mięsa mrożonego (uprzednio rozmrożonego ) to po wędzeniu... :1. ...a przed parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone)2. ... i po parzeniem nadmiar można ponownie zamrozić? (mięso było by wtedy dwa razy mrożone ale i sparzone) Czy golonki po zamrożeniu będą się nadawały na klej do następnych wyrobów? (po rozmrożeniu)A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............ Świeże ...... to tylko jak się jest przy uboju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 15 Maja 2015 A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............ To chyba u Was w Bielsku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) To chyba u Was w Bielsku. Myślisz, że tylko do Bielska te tiry z mrożonką jeżdżą ? Edytowane 15 Maja 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 15 Maja 2015 Ja widziałam ( i czułam , a także słyszałam ) we środę ciężarówa ( taki zaje..sty ''Amerykaniec- papuga'' ) wiózł do ''naszej'' ubojni ''parę'' sztuk Czyli ...znaczy , że świeże będą Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Zadajcie sobie pytanie.Ile mamy w Polsce hodowli świń i ile ubojni, aby mięso mogło być świeże ..... ZERO !!!I tego Unia kochana chciała !!! I ma !!! Edytowane 15 Maja 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 15 Maja 2015 Ile mamy w Polsce hodowli świń i ile ubojni, aby mięso mogło być świeże ..... ZERO !!! I tego Unia kochana chciała ! Bez przesady.U nas np. w poniedziałek większość sklepów mięsnych jest zamknięta, uboju w sobotę i niedzielę nie ma, więc nie mają co sprzedawać. Z wyrobami to samo.Myślisz, że gdyby mieli do dyspozycji tony mięsa mrożonego, to czy odpuściliby 1 dzień handlowy ??? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 15 Maja 2015 A myślicie drodzy Państwo, że w sklepie to kupujecie mięso nie rozmrożone ............ Świeże ...... to tylko jak się jest przy uboju. Mówimy o sklepie czy pseudo marketach? helą z tego co wiem większość surowego mięsa przechowywana jest w temp 0C Jeżeli chodzi o świeże prosto z uboju to nie mam problemu. Na Podlasiu to mamy jeszcze sklepy firmowe/rzeźnie. Gonzo, Ciekawe jak jest u "Sz" bo w poniedziałek zawsze tłumy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 15 Maja 2015 Gonzo, Ciekawe jak jest u "Sz" bo w poniedziałek zawsze tłumy Może ma w doopie tą całą biooorokrację i pracują 7 dni w tygodniu. W myśl zasady - Jal chcesz pracować szef ma zawsze rację a jak nie to odnieś się do punktu nr 1.Pkt. nr. 1 - szef ma zawsze rację Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 17 Maja 2015 Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja . Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25. To znaczy, że reżim technologiczno-sanitarny był utrzymany. Do tego dochodzą właściwości mikrobiologiczne w danym pomieszczeniu. Czasem wydaje mi się, ludzie mają przyjemniejszy zapach w garażu niż w domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-425597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Dzisiaj po seregacji miesa na kiełbasy zostawiłam sobie małą kulkę mięsa od szynki [0,9kg] .Chciałam ją w całości dać do szynkowaru.I nie wiem ,czy lepiej zapeklować ją na mokro,czy na sucho ,czy włożyć ją do woreczka ,czy bezpośrednio do szynkowaru?.Nie mam możliwości zmierzenia temp. wewnątrz mięsa ,więc tak na czuja będe parzyła w temp. 75stopni 1,5-2 godz. ,chyba ,ze macie jakiś inny pomysł na ten kawałeczek mięska? np po peklowaniu po prostu ja parzyć w wodzie lub w wodzie z dodatkiem łupin cebuli [w/g pomysłu Abratka] Acha jeśli będe peklowac na mokro ,to myślę,ze 5 dni wystarczy z jednym nastrzykiem i 50g peklosoli? Edytowane 19 Maja 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 19 Maja 2015 czy lepiej zapeklować ją na mokro,czy na sucho ,czy włożyć ją do woreczka ,czy bezpośrednio do szynkowaru?.Nie mam możliwości zmierzenia temp. wewnątrz mięsa ,więc tak na czuja będe parzyła w temp. 75stopni 1,5-2 godz. Ja bym peklował na mokro, można w szynkowarze można bez (tylko osznurować albo w siatkę) . Rób tak jak wędzoną parzoną, tylko z pominięciem wędzenia. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 19 Maja 2015 No skłaniałam sie do peklowania na mokro ,tylko nigdy nie próbowałam w całości do szynkowaru -intryguje mnie co wyjdzie z tego ustrojstwa ,a najbardziej ,,czy będzie lepsza czy nie od tej parzonej normalnie w siatce i wodzie... 5 dni wystarczy ?,czy zmniejszyć ilośc tej soli i peklowac ja dłużej? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 19 Maja 2015 5 dni wystarczy ?,czy zmniejszyć ilośc tej soli i peklowac ja dłużej? ""W pierwszych dniach woda przechodzi wraz z białkami do solanki, a po ok 6-8 dniach mięso wciąga to co oddało najlepszego." Dla swego eksperymentu możesz peklować 5 dni, nic tonie przeszkadza.Ktoś na forum już robił cały element w szynkowarce, chyba tylko po to aby jemu nadać odpowiedni kształt. i według mnie parz bez woreczka, nawet jak włożysz do szynkowarki, bo po użyciu woreczka możesz się zdziwić słonością. Pozdrawiam P.S. Nie wiem czy Radek z Bukowiny nie robił tego w szynkowarce, ale mogę się mylić. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 19 Maja 2015 Dobra-zapekluję to normalnie ,bo mnie czas nie goni -mówisz bez woreczka -ok-myślę ,ze wyjdzie normalnie nie uszkodzona ,moze się jeszcze ktoś odezwie co robił w całości w szynkowarze-,bo tu cośik wyczytałam ,ze jak za mocno będzie docisnięta to to może wyjść -kurcze nie pamietam ,ale coś nie tak... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 19 Maja 2015 moze się jeszcze ktoś odezwie co robił w całości w szynkowarze Poczytaj, tylko nie za dużo żeby się nie popiórkowało Było to trochę czasu temu, teraz mogą mieć inne doświadczenia.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3723-prasowanie-szynki/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/44/#findComment-426070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.