Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A może poszukaj sobie wspólnika do zakupu, połowę łatwiej zagospodarować, miejsca w zamrażarce mniej potrzeba ;-)

Cooo? Ja nie dam rady? :tongue:

Wiesz, na 6 osób, to taka świnka nie jest tak strasznie wiele. Część na wyroby, część do zamrożenia na obiady i po śwince. Jeśli nie dam rady sam, to kolega pomoże, a następna zamrażarka już jedzie, więc miejsca na pewno wystarczy.

 

Bilu72 i Tur100 dziękuję za linki, właśnie tych informacji szukałem. Znając życie, to chyba raczej powinienem napisać: na początek tych informacji szukałem :D .

Serdeczne pozdrowienia i mam nadzieję do zobaczenia na następnym zlocie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460199
Udostępnij na innych stronach

Popatrz też do Akademii DZIADKA. W zasadzie jest to historia pewnego świniobicia i propozycja zagospodarowania wszystkiego. Podana jest również naturalna kolejność poszczególnych czynności.

Skoro będziesz przerabiał całą świnkę masz możliwość zrobienia salcesonu, kaszanki i pasztetowej. 

Przy przerobie półtuszy nie starcza na wszystko mięsa w rozsądnych ilościach.

Zawsze wtedy wybieram między salcesonem a krupniokami :D . Salceson ma przewagę nad krupniokami ponieważ mięsa sie peklują

Wcześniej sobie wszystko przemyśl i pracuj wg planu. Wtedy wszystko jest łatwiejsze.

 

 

Cooo? Ja nie dam rady?

Oczywieście, że dasz radę.

Każdy następny rozbiór będzie łatwiejszy.

Tylko nie rób nic na siłę a raczej sposobem.

Przygotuj sporo naczyń aby od razu segregować mięsa zgodnie z ich przeznaczeniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460255
Udostępnij na innych stronach

Właśnie staram się zaplanować wcześniej, a nie dopiero jak świnka na stole będzie leżeć.

Salceson w domu jem tylko ja, i zostało jeszcze trochę z poprzednich świniobić. Nie tak dawno robiliśmy z kolegami 2 świnki na spółkę. Jedną bo była taka potrzeba, a druga 2 tygodnie później bo okazja się trafiła :D . W razie W koledzy stoją w odwodzie z pomocą, ale chciałbym w końcu sam i po swojemu, czyli nie do końca tradycyjnie, nie co ze świni wyjdzie, ale to co chcę i to co zjedzą dzieciaki. Po kilku zlotach mam nieco wiedzy teoretycznej, którą trochę chciałbym wykorzystać. Jednak z praktyką jestem nieco na bakier. Sam robiłem kilka razy kiełbasy i szynki, boczki, polędwice, balerony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460260
Udostępnij na innych stronach

Ja po takim świniobiciu mam problem z zagospodarowaniem słoniny oraz kości.

Wszystkie kości gotujesz razem z mięsami krwawymi, skórkami i kawałakami podgardla na kaszankę lub pasztetówkę.

Słoniny nigdy nie jest za wiele.

Można zrobić zawijaną (jak jest cienka) lub w całości z papryką, w ogóle podwędzić.

Taka wędzona słoninka ma wiele zastosowań kulinarnych. Np. do żuru, -do polania, do polania klusek z mięsem (z cebulką), do leczo itd.

Ze słoniny wytapia sie pyszny, domowy smalec. Na czystym smażymy kotlety i placki ziemniaczane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460286
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak przygotowac slonine do wedzenia?

 

Najprościej - zasolić i wędzić.

Na stronie głównej jest wiele przepisów na wykonanie smakołyków ze słoniny.

Bazowym przepisem na słoninę wędzoną jest 

Słonina _wg_Kruszynki

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460303
Udostępnij na innych stronach

Do mnie jakos nie przemawia slonina ..ale smalcyk z jabluszkiem ..i razowy chlebek ogorek kiszony ...zeby to tylko nie bylo tak kaloryczne ,moglabym wszystkie ciastka oddac w zamian :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460310
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do mnie jakos nie przemawia slonina

Bo to powinna być słonina z jajem a nie jakieś mdłe, niezbyt świeże truchło :facepalm:

Domowy chleb na zakwasie z plastrem słoniny kruszynkowej lub po podlasku + ogórek kiszony to już niczego więcej nie trzeba.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460316
Udostępnij na innych stronach

Dzieki EAnna  za odpowiedz ,moja slonina ma tylko 2 cm grubosci , wedlug tej Kruszynki to wielka "chudzina" , ale ja zasole i zrbie przy nastepnym wedzeniu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460321
Udostępnij na innych stronach

Eanno ja nigdy takiej  sloniny na"3 palce" na oczy nie widzialam ,u nas slonina to ma max 0.5 cm  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460322
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzieki EAnna  za odpowiedz ,moja slonina ma tylko 2 cm grubosci , wedlug tej Kruszynki to wielka "chudzina" , ale ja zasole i zrbie przy nastepnym wedzeniu .
 

 eli, nie wiem czy pamietasz, u mnie w temacie jest takie cieniutkie kawalki sloniny z praski. JAko ze teraz nie mam grubej sloniny to w ten sposob dostarczam domownikom tem przysmak :D , bo wedzenie cieniutkich plasterkow nie ma sensu

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460338
Udostępnij na innych stronach

 

Jak długo parzymy np.szynkę licząc od czasu uzyskania oczekiwanej temp.wew. (68 C) czy od razu wyjmujemy i studzimy ? 

te same dylematy z boczkiem, baleronem. A jutro godzina zero  :facepalm:

Nadal nie znalazłem tez odpowiedzi dotyczącej pieczenia  Wiem że zastępuje parzenie, te same temperatury i czasy, ale czy po uzyskaniu temp.wew. wyjmujemy czy pieczemy określony czas, jeżeli tak to jak długo ?

Może ma ktoś cierpliwość i odpowie.... :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460581
Udostępnij na innych stronach

Pieczemy parzymy do uzyskania temp . Czyli jak jest temperatura to koniec,  wyciągamy . Jeżeli duży element parzysz możesz wyciągnąć wcześniej niż 68 stopni . Wcześniej to jest 2 stopnie mniej on powinien dojść do 68 . Boczki niektórzy trzymają  po osiągnięciu temperatury trochę dłużej to zależy od upodobań co do miękości .

 

Ważna też jest temperatura wody , czy pieczenia w wędzarni

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6944-tabele-czasow-wedzenia-i-parzenia-wedzonek/

 

Jak masz termometr z sondom robisz oczywiście na temperaturę wewnątrz a nie na czas

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460587
Udostępnij na innych stronach

W wielu przepisach na kielbasy jest prega wolowa , moze mi ktos powiedziec gdzie sie znajduje ,bo patrze na rysunek  z podzialem i nigdzie nie widze zeby pisalo prega,

jest karkowka , rozbratel, antrykot , lopatka,mostek , szponder,golen , rostbef poledwica , zrazowa gorna,,zrazowa dolna, skrzydlo , ligawa, lata krzyzowa,  moze ktos mi laskawie odpowiedziec, z gory dziekuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460635
Udostępnij na innych stronach

Nr 14

post-40273-0-61826300-1449337312.png

Pręga wołowa (goleń) jest to środkowa część kończyny tylnej i przedniej. Umięśniona goleń tylna nadaje się na rosoły, buliony, do duszenia, na gulasz i masę mieloną.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460637
Udostępnij na innych stronach

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie można kupić "proste" słoiki bez górnych zgrubień i "wywijasów" :rolleyes:

Cos takiego jak na foto poniżej:

 

http://teresa-deli.co.uk/image/cache/brandbank/5907501013292-600x600.png

 

Chodzi mi o łatwe i bezproblemowe wyjmowanie konserwy ze słoika :)

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460723
Udostępnij na innych stronach

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie można kupić "proste" słoiki bez górnych zgrubień i "wywijasów"

 

Tel.608026635.Jak dobrze pamiętam to 1,00 zł z pokrywką.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460781
Udostępnij na innych stronach

Zobacz w Pułdupsku w MRÓWCE.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460813
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.