ZLeP Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 3 Grudnia 2015 A może poszukaj sobie wspólnika do zakupu, połowę łatwiej zagospodarować, miejsca w zamrażarce mniej potrzeba ;-)Cooo? Ja nie dam rady? Wiesz, na 6 osób, to taka świnka nie jest tak strasznie wiele. Część na wyroby, część do zamrożenia na obiady i po śwince. Jeśli nie dam rady sam, to kolega pomoże, a następna zamrażarka już jedzie, więc miejsca na pewno wystarczy. Bilu72 i Tur100 dziękuję za linki, właśnie tych informacji szukałem. Znając życie, to chyba raczej powinienem napisać: na początek tych informacji szukałem .Serdeczne pozdrowienia i mam nadzieję do zobaczenia na następnym zlocie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Popatrz też do Akademii DZIADKA. W zasadzie jest to historia pewnego świniobicia i propozycja zagospodarowania wszystkiego. Podana jest również naturalna kolejność poszczególnych czynności.Skoro będziesz przerabiał całą świnkę masz możliwość zrobienia salcesonu, kaszanki i pasztetowej. Przy przerobie półtuszy nie starcza na wszystko mięsa w rozsądnych ilościach.Zawsze wtedy wybieram między salcesonem a krupniokami . Salceson ma przewagę nad krupniokami ponieważ mięsa sie peklująWcześniej sobie wszystko przemyśl i pracuj wg planu. Wtedy wszystko jest łatwiejsze. Cooo? Ja nie dam rady? Oczywieście, że dasz radę.Każdy następny rozbiór będzie łatwiejszy.Tylko nie rób nic na siłę a raczej sposobem.Przygotuj sporo naczyń aby od razu segregować mięsa zgodnie z ich przeznaczeniem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Właśnie staram się zaplanować wcześniej, a nie dopiero jak świnka na stole będzie leżeć.Salceson w domu jem tylko ja, i zostało jeszcze trochę z poprzednich świniobić. Nie tak dawno robiliśmy z kolegami 2 świnki na spółkę. Jedną bo była taka potrzeba, a druga 2 tygodnie później bo okazja się trafiła . W razie W koledzy stoją w odwodzie z pomocą, ale chciałbym w końcu sam i po swojemu, czyli nie do końca tradycyjnie, nie co ze świni wyjdzie, ale to co chcę i to co zjedzą dzieciaki. Po kilku zlotach mam nieco wiedzy teoretycznej, którą trochę chciałbym wykorzystać. Jednak z praktyką jestem nieco na bakier. Sam robiłem kilka razy kiełbasy i szynki, boczki, polędwice, balerony. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ja po takim świniobiciu mam problem z zagospodarowaniem słoniny oraz kości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ja po takim świniobiciu mam problem z zagospodarowaniem słoniny oraz kości.Wszystkie kości gotujesz razem z mięsami krwawymi, skórkami i kawałakami podgardla na kaszankę lub pasztetówkę.Słoniny nigdy nie jest za wiele.Można zrobić zawijaną (jak jest cienka) lub w całości z papryką, w ogóle podwędzić.Taka wędzona słoninka ma wiele zastosowań kulinarnych. Np. do żuru, -do polania, do polania klusek z mięsem (z cebulką), do leczo itd.Ze słoniny wytapia sie pyszny, domowy smalec. Na czystym smażymy kotlety i placki ziemniaczane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 3 Grudnia 2015 EAnna mozesz mi powiedziec jak przygotowac slonine do wedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 3 Grudnia 2015 jak przygotowac slonine do wedzenia? Najprościej - zasolić i wędzić.Na stronie głównej jest wiele przepisów na wykonanie smakołyków ze słoniny.Bazowym przepisem na słoninę wędzoną jest Słonina _wg_Kruszynki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Do mnie jakos nie przemawia slonina ..ale smalcyk z jabluszkiem ..i razowy chlebek ogorek kiszony ...zeby to tylko nie bylo tak kaloryczne ,moglabym wszystkie ciastka oddac w zamian Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Do mnie jakos nie przemawia slonina Bo to powinna być słonina z jajem a nie jakieś mdłe, niezbyt świeże truchło Domowy chleb na zakwasie z plastrem słoniny kruszynkowej lub po podlasku + ogórek kiszony to już niczego więcej nie trzeba. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dzieki EAnna za odpowiedz ,moja slonina ma tylko 2 cm grubosci , wedlug tej Kruszynki to wielka "chudzina" , ale ja zasole i zrbie przy nastepnym wedzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Eanno ja nigdy takiej sloniny na"3 palce" na oczy nie widzialam ,u nas slonina to ma max 0.5 cm Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dzieki EAnna za odpowiedz ,moja slonina ma tylko 2 cm grubosci , wedlug tej Kruszynki to wielka "chudzina" , ale ja zasole i zrbie przy nastepnym wedzeniu . eli, nie wiem czy pamietasz, u mnie w temacie jest takie cieniutkie kawalki sloniny z praski. JAko ze teraz nie mam grubej sloniny to w ten sposob dostarczam domownikom tem przysmak , bo wedzenie cieniutkich plasterkow nie ma sensu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jak długo parzymy np.szynkę licząc od czasu uzyskania oczekiwanej temp.wew. (68 C) czy od razu wyjmujemy i studzimy ? te same dylematy z boczkiem, baleronem. A jutro godzina zero Nadal nie znalazłem tez odpowiedzi dotyczącej pieczenia Wiem że zastępuje parzenie, te same temperatury i czasy, ale czy po uzyskaniu temp.wew. wyjmujemy czy pieczemy określony czas, jeżeli tak to jak długo ?Może ma ktoś cierpliwość i odpowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Pieczemy parzymy do uzyskania temp . Czyli jak jest temperatura to koniec, wyciągamy . Jeżeli duży element parzysz możesz wyciągnąć wcześniej niż 68 stopni . Wcześniej to jest 2 stopnie mniej on powinien dojść do 68 . Boczki niektórzy trzymają po osiągnięciu temperatury trochę dłużej to zależy od upodobań co do miękości . Ważna też jest temperatura wody , czy pieczenia w wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6944-tabele-czasow-wedzenia-i-parzenia-wedzonek/ Jak masz termometr z sondom robisz oczywiście na temperaturę wewnątrz a nie na czas Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Dziękuje o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 5 Grudnia 2015 W wielu przepisach na kielbasy jest prega wolowa , moze mi ktos powiedziec gdzie sie znajduje ,bo patrze na rysunek z podzialem i nigdzie nie widze zeby pisalo prega,jest karkowka , rozbratel, antrykot , lopatka,mostek , szponder,golen , rostbef poledwica , zrazowa gorna,,zrazowa dolna, skrzydlo , ligawa, lata krzyzowa, moze ktos mi laskawie odpowiedziec, z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Nr 14Pręga wołowa (goleń) jest to środkowa część kończyny tylnej i przedniej. Umięśniona goleń tylna nadaje się na rosoły, buliony, do duszenia, na gulasz i masę mieloną. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Dzieki Gonzo , musze isc z rysunkiem do sklepu miesnego , bo nie mam pojecia jak to sie nazywa po wlosku , bo tlumacz podaje mi jakies bzdurne slowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) A próbowałaś kiedyś kupić ossobuco? To właśnie jest goleń wołowa. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez jureczek4 Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie można kupić "proste" słoiki bez górnych zgrubień i "wywijasów" Cos takiego jak na foto poniżej: http://teresa-deli.co.uk/image/cache/brandbank/5907501013292-600x600.png Chodzi mi o łatwe i bezproblemowe wyjmowanie konserwy ze słoika Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 5 Grudnia 2015 U mnie w Mrówce są, 4,99 za 4 szt z pokrywkami i naklejką do wykorzystania ;-) Są też na aledrogo. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) http://pansloik.pl/sloik-350ml-p-14.html http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=s%C5%82oiki+350ml&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=engagement-v10-promo-sm-sqm-hou-1-2-1202 Edytowane 5 Grudnia 2015 przez waldeman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Dziekuję serdecznie z sznurki... to znaczy linki Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Artu Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie można kupić "proste" słoiki bez górnych zgrubień i "wywijasów" Tel.608026635.Jak dobrze pamiętam to 1,00 zł z pokrywką. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zobacz w Pułdupsku w MRÓWCE. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/57/#findComment-460813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.