Verbatim1 Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2451 Opublikowano 8 Marca 2018 Witam. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, ani tutaj, ani w innych miejscach. Najczęściej czytam porady, żeby pierwszego dnia wędzić np. 8 godzin, następnego ileś tam itd.Czy muszą być te przerwy? Czy mogę wędzić non stop - np. dwie, trzy doby, jeśli będzie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2452 Opublikowano 9 Marca 2018 Możesz wędzić non stop i możesz robić małe przerwy przy wędzeniu zimnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2453 Opublikowano 9 Marca 2018 Czy mogę wędzić non stop - np. dwie, trzy doby, jeśli będzie trzeba? Jak to osiągniesz od strony kontroli wedzarni? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2454 Opublikowano 9 Marca 2018 Jak to osiągniesz od strony kontroli wedzarni? Bardzo prosto.Wędzarnia elektryczna z dymogeneratorem.Już to testowałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2455 Opublikowano 9 Marca 2018 Nigdzie w literaturze nie znalazlem konkretnych wyjasnien jak nalezy postepowac w tym przypadku. Dodatkowo wiekszosc tej literatury jest poswiecona przemyslowej produkcji wiec tam zachodza inne reguly i inne parametry sa osiagane niz w naszej "hobbystycznej" produkcji. Sam osobiscie wedze (jesli dluzej -ponad 10 godzin) to robie to z przerwami. Gdzies kiedys obilo mi sie o uszy i oczy ze wedzenie zimne bez przerwy przez kilkadziesiat godzin wplywa niezbyt korzystnie na produkt.W mojej opinii lepszy smak uzyskuje sie wedzac z przerwami - mniejsze i mniej aromatyczne wysycenie produktu.Kolor tez jest nieco lepszy w mojej opinii - nieco jasniejszy i bardziej blyszczacy, wedzenie zas kilkadziesiat godzin non-stop powoduje nieco ciemniejsza barwe i bardziej matowy wyglad. Smak tez jest nieco lepszy - nie nastepuje glebokie i mocne nasycenie szczegolnie phenolami wierzchnich warstw miesa - przy ciaglym wedzeniu mamy tzw. bitter taste (gorzkawy). Znaczenie wedlug mnie ma tez ze w przerwach pomiedzy wedzeniami wedliny maja dostep tlenu, zas podczas wedzenia ten dostep jest utrudniony lub niemal beztlenowe warunki co wiaze sie tez z rozwojem patogenow (mimo ze dym jest czynnikiem antybacteryjnym - ale nie do konca). Dodac chcialbym takze ze szczegolnie wazne w tym rodzaju wedzenia jest odpowiednie spalanie drewna czy zrebek czy trocin - hamowanie dostepu powietrza do komory spalania/dymogeneratora w celu ograniczenia temperatury moze spowodowac wytwarzanie m.in duzej ilosci tlenku wegla a co za tym idzie - produkt/mieso bedzie mialo zupelnie gorzki smak, bedzie bardzo mocno pachnialo wedzeniem, wystapic moze zmiana koloru wierzchniej warstwy miesa - rozowy lub gleboki rozowo-zoltawy pierscien obwodkowy.Jest to tylko i wylacznie moja opinia po wielu probach zimnego wedzenia zarowno z uzyciem dymogeneratora wlasnej "roboty" jak i wedzenia drewnem i zrebkami bezposrednio w wedzarni. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2456 Opublikowano 9 Marca 2018 Wędzenie na zimno dotyczy surowych wyrobów. Grzebiąc w genezie procesu, była świadomość, że sól i dym konserwują. Nie za bardzo był czas na jebdolenie się "tylko z mięsem". Przerwy wynikają, moim zdaniem, z tego, że inaczej się nie dało. Temperatura na podwórku, niska, mięso zabezpieczone przed złodziejami skrzynką. Nawet wędzenie "w kominach" na strychach wiązało się ze zmienną temperaturą i czasem...Reguły nie ma....Wydaje mi się, że baton uśrednia smak w swojej objętości, istotną jest temperatura i czas, ilość białka się nie zmienia...Wędziłem choinką za razem trzecim, jeden kawałek mięsa, re-we-la-cja.... Podchodzę do tematu dość swobodnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2457 Opublikowano 9 Marca 2018 Wędzę z przerwami przy bardzo długim wędzeniu bo przecież nie będę siedział przy wędzarni 25 godzin krótkie wędzenie to od kilku do kilkunastu godzin, i tu przerw nie stosuję, i powiem uczciwe że w smaku różnic nie dostrzegam. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2458 Opublikowano 9 Marca 2018 Kiedyś Robert Makłowicz w swoim programie kulinarnym pokazywał produkcję szynek.Niestety nie mogę tego odcinak znaleźć w internecie. Zapamiętałem tyle, że wędziły się w dużym pomieszczeniu, w delikatnym dymie, bardzo, bardzo długo.Są to jedne z najlepszych szynek na świecie, tak więc można z tego wnioskować, że ciągłe wędzenie jest korzystne dla wyrobu. Ps.Jeśli ktoś też widział ten odcinek i wie o czym piszę, proszę o podanie szczegółów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2459 Opublikowano 9 Marca 2018 Tak czytam o tym zimnym wędzeniu po kilka, kilkanaście godzin i nasuwa mi się pytanie - jakie to wyroby wędzi się tak długo ? Może jakieś przykłady podacie.... wyrobów tak wędzonych. Tak pytam.... z czystej ciekawości. [Dodano: 09 mar 2018 - 22:49] Nigdzie w literaturze nie znalazlem konkretnych wyjasnien jak nalezy postepowac w tym przypadku. Dodatkowo wiekszosc tej literatury jest poswiecona przemyslowej produkcji wiec tam zachodza inne reguly i inne parametry sa osiagane niz w naszej "hobbystycznej" produkcji Jest sporo w literaturze, jednak żadna literatura nie zastąpi praktyki. W mojej opinii lepszy smak uzyskuje sie wedzac z przerwami - mniejsze i mniej aromatyczne wysycenie produktu. Kolor tez jest nieco lepszy w mojej opinii - nieco jasniejszy i bardziej blyszczacy, wedzenie zas kilkadziesiat godzin non-stop powoduje nieco ciemniejsza barwe i bardziej matowy wyglad. Smak tez jest nieco lepszy - nie nastepuje glebokie i mocne nasycenie szczegolnie phenolami wierzchnich warstw miesa - przy ciaglym wedzeniu mamy tzw. bitter taste (gorzkawy). Znaczenie wedlug mnie ma tez ze w przerwach pomiedzy wedzeniami wedliny maja dostep tlenu, zas podczas wedzenia ten dostep jest utrudniony lub niemal beztlenowe warunki co wiaze sie tez z rozwojem patogenow (mimo ze dym jest czynnikiem antybacteryjnym - ale nie do konca). Dodac chcialbym takze ze szczegolnie wazne w tym rodzaju wedzenia jest odpowiednie spalanie drewna czy zrebek czy trocin - hamowanie dostepu powietrza do komory spalania/dymogeneratora w celu ograniczenia temperatury moze spowodowac wytwarzanie m.in duzej ilosci tlenku wegla a co za tym idzie - produkt/mieso bedzie mialo zupelnie gorzki smak, bedzie bardzo mocno pachnialo wedzeniem, wystapic moze zmiana koloru wierzchniej warstwy miesa - rozowy lub gleboki rozowo-zoltawy pierscien obwodkowy. Zupełnie i całkowicie nie zgadzam się z Twoimi przemyśleniami, w skrócie - wędzenie bez tlenu to czadzenie sadzami - wyrób zdyskwalifikowany, pierścienie obwódkowe - zupełnie inna przyczyna, kolor - też inne czynniki, itp. itd. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2460 Opublikowano 10 Marca 2018 Czy mogę wędzić non stop - np. dwie, trzy doby, jeśli będzie trzeba?Jak to osiągniesz od strony kontroli wedzarni? Wędzarnia z tradycyjnym paleniskiem. Dwie zmiany, inaczej raczej nie dam rady. Maksymalnie wytrzymałem non stop przy wędzarni jakieś 30 godzin, ale to katorga, już się tak więcej nie chcę męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2461 Opublikowano 10 Marca 2018 Nocne i mocne rozmowy. Żeby wędzić non stop musi być odpowiednia wędzarnia. Duża i wędzi delikatnym dymem. Duże odpowiednio solone kawałki mięsa. Należy się cofnąć około 100 lat poczytać stare przepisy. Wędzę tak rybki - łososia i śliwki, a czasami udziec. Moja wędzarnia chociaż duża i drewniana nie nadaje się za bardzo na takie wędzenie. Dlatego dodatkowo rozszczelniam komorę. Uzyskuje się wtedy odpowiedni kolor i smak bez goryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2462 Opublikowano 10 Marca 2018 Rozumiem, że przepływ ma być dosyć spory, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2463 Opublikowano 10 Marca 2018 Wedzone na zimno 15 dni. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2464 Opublikowano 10 Marca 2018 Dym rzadki, przepływ delikatny i swobodny. Paleniska ma się tylko tlić. Drewno suche lub trociny. Dobry smak jest z dodatkiem śliwki. Ja wędzę bukiem i jesionem z dodatkami drzewa owocowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2465 Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Maksymalnie wytrzymałem non stop przy wędzarni jakieś 30 godzin, ale to katorga, już się tak więcej nie chcę męczyć. Moi zdaniem tu jest problem.Nie jest to problem technologiczny tak jak pisał Stefan z czym się zupełnie nie zgadzam, ale techniczny.Przy mojej wędzarni i moim sterowaniu wędzarnią nawet ponad 30 h wędzenia nie jest problemem.Od czasu do czasu muszę tylko uzupełnić wiórki w dymogeneratorze i mogę wędzić nawet tydzień bez przerwy oczywiście jak nie będzie awarii prądu Edytowane 10 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2466 Opublikowano 10 Marca 2018 Od czasu do czasu muszę tylko uzupełnić wiórki w dymogeneratorze i mogę wędzić nawet tydzień bez przerwy oczywiście jak nie będzie awarii prądu Jak rozwiązałeś problem popiołu w DG, że możesz tak długo wędzić bez jego obsługi? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2467 Opublikowano 10 Marca 2018 Dym rzadki, przepływ delikatny i swobodny. Paleniska ma się tylko tlić. Drewno suche lub trociny. Dobry smak jest z dodatkiem śliwki. Ja wędzę bukiem i jesionem z dodatkami drzewa owocowego.Tak będzie. Drewno, to przede wszystkim olcha i śliwa (oraz inne owocówki), do tego zrębki olchowe, mam grubsze i te drobniutkie prawie jak trociny A jeszcze jedno laickie pytanie, jeśli można. Jak wygląda osuszanie w przypadku wędzenia na zimno? Bo w ciepłym i gorącym suszę przy ok. 50C. Tu to samo, czy jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2468 Opublikowano 10 Marca 2018 Osuszanie w warunkach pokojowych lub altana. Dalej już tylko dym. Co do drewna olchowego osobiscie nie lubię tym wędzić. Zawsze ma jakiś posmak, który mi nie odpowiada. Mały błąd i smak asfaltu jak mówią koledzy. Może olcha jest tym uniwersalnym drzewem, Ale nie zawsze. Tak uważam. Preferuje buka, jesion, klon i owocowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2469 Opublikowano 13 Marca 2018 Witamwszystkich zadymiaczy czytam forum o dawna dzięki wam zaraziłem się pasją wyrobu wędlin .Dzięki waszym przepisom i radom wyroby są coraz lepsze chciałem podziękować wszystkim chociaż sam nic nie wniosłem do forum bo jestem stolarzem a nie zadymiarzem.potrzebuje waszej pomocy chce zrobić salceson ozorkowy biały albo włoski nie wiem chodzi mi o to żeby ta galareta między mięsem była przeźroczysta ,a w każdym przepisie jest dodatek skórek wieprzowych mielonych co powoduje zmętnienie galarety macie jakieś pomysły jak to zrobić i czy sama galareta zwiąże salceson Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2470 Opublikowano 13 Marca 2018 chce zrobić salceson ozorkowy biały albo włoski nie wiem chodzi mi o to żeby ta galareta między mięsem była przeźroczysta , a w każdym przepisie jest dodatek skórek wieprzowych mielonych co powoduje zmętnienie galarety macie jakieś pomysły jak to zrobić i czy sama galareta zwiąże salceson No jest żelatyna, ale to nie salceson będzie , ale galantyna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2471 Opublikowano 13 Marca 2018 Rany Boskie... Na salceson się gotuję składniki w ''małej'' ilości wody i na wolnym ogniu... przecież... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartaŁuc Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2472 Opublikowano 14 Marca 2018 Czy ktos podalby przepis na bialą. Chce zrobic na Świeta. Tak okolo 3-4 kg. Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2473 Opublikowano 14 Marca 2018 strona 242https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-591986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2474 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) wiem że salceson gotuje się na małym ogniu pomysł na taki salceson z przeźroczystą galaretką zrodził mi się bo jadłem taki kupny i pisało na etykiecie salceson włoski myślałem że da się taki zrobić w naturalny sposób tylko galaretka z nóżek i golonek robiłem próbę i rozpada się może to była galantyna nie salceson a na taką galantynę znacie przepis? Edytowane 14 Marca 2018 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-592038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2475 Opublikowano 14 Marca 2018 a na taką galantynę znacie przepis? masz na górze wyszukiwarkę kliknij w trybik i wejdż w tryb wyszukiwania guuuuglowskiego - na forum są tysiące przepisów - oby tylko życia starczyło na spróbowanie choć 20% [Dodano: 14 mar 2018 - 19:37]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5647-galantyna-jak-zrobic/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/99/#findComment-592045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.