Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A czy macie jakieś materiały z których będę mógł jednoznacznie określić czy tj mięso klasy II a czy b ?

Ze zdjęciami:

 https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607130
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607131
Udostępnij na innych stronach

To czytalem :) ale czy ma znaczenie czy klasa II tj łopatka czy kark czy podgardle ?

 

Przepraszam za takie pytanie ale jest to dla mnie nowość.

Edytowane przez WQ_86
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607132
Udostępnij na innych stronach

Klasy mięsa dotyczą całości tuszy, bez względu na rodzaj elementu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607134
Udostępnij na innych stronach

Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ?

 

Niekoniecznie.Można solić , ale dla zabezpieczenia bakteriologicznego można stosować  peklosól. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607136
Udostępnij na innych stronach

Cały kurczak to solanka 8- 10% ,czas ok.12-14 h z nastrzykiem w pierś i uda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607142
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Cześć.Może ktoś początkującemu wyjaśnić co to jest ķutrowanie (mięsa na kiełbasę) i jak to wykonać w domu nie mając specjalistycznych maszyn. Proszę o link jeżeli temat jest gdzieś opisany. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608572
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mies/

 

Polecam wyszukiwarkę (klikamy trybik i lepiej przeszukuje) ;):) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608573
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem działkę rekreacyjną, i od razu zapragnąłem miec własną wędzarnie. Stał tam grill, którego postanowiłem przerobić. Palenisko mam z byłej metalowej wędzarni, którą złomiarze postanowili spieniężyć na złomie. Wylot dymu umieściłem na środku wędzarni przy podłodze. Cieszyłem się jak głupi bateryjką z mojego dokonania, w pierwszy możliwy dzień narobiłem kiełbach i poleciałem wędzić. Po dwóch godzinach wędzenia, postanowiłem zobaczyć na moje wędlinki. Niestety tu mój pierwszy zawód. Kiełbasy które były zawieszone nad wylotem dymu, nabrały koloru. Te które wisiały z boku blade jak d..a pawiana. Wędze w temp. 50 st. Podpowiedzcie proszę, co mam tu poprawić? W czym jest problem? Komin przytkałem dechą, bo myślałem ze za szybko dym ucieka.

 

P.S. Jeśli pytanie jest zbyt głupie, lub jeśli podałem za mało informacji, nie krzyczcie. To jest mój pierwszy post i pierwsze wędzenie

 

Tak wygląda moja wędzatnia:

 

a17a771c0185.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608776
Udostępnij na innych stronach

 

 

Komin przytkałem dechą, bo myślałem ze za szybko dym ucieka.

 

Witaj

Tego nigdy nie rób .Przepływ dymu ma być swobodny.Wędzarnia to nie lokomotowa i nie musi tak kopcić.

Nad wylotem dymu daj deflektor.Po drugie wędzarnie nie może być przeładowana tzn nie można pakować do wędzarni ile wlezie bo nie ma tego swobodnego przepływu.Termometr nie taki i nie w tym miejscu.Ma być w środku wędzarni na poziomie wędzonek.Pokaż tą kiełbasę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608779
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie krzyczcie.
:D - mogłeś przekładać. ale ma palenisko pod spodem - to kibelek jak się patrzy - ten przybytek z boku mocno zbędny - pokaż w środku :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608780
Udostępnij na innych stronach

Jutro wstawie zdjęcia bo już wyjechałem z działki. Jeśli chodzi o palenisko na dole to byłem święcie przekonany że nie może być pod wędzarnią stąd ten przybytek z boku????. Prawda to?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608782
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawda to?

 

Nie 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608783
Udostępnij na innych stronach

Co prawda? Że palenisko nie może być pod wędzarnią??? To bzdura. Palenisko pod wędzarnią to b.dobre rozwiązanie.  To co zrobiłeś to właśnie złe rozwiązanie. Poza tym , czy to wędzarnie z rurą (nie polecam) czy też pod komorą , to wylot dymu ma być w podłodze a nie z boku. Nad takim wylotem(dziurą w podłodze) stawiasz wówczas deflektor  , który pięknie rozprasza i dym i temperaturę. Druga sprawa to palenisko - w tą skrzyneczkę to możesz chować młotki i inne narzędzia. Jak chcesz dobrze wędzić , to palenisko trzeba zrobić duużo większe.

Poniżej masz przykład deflektora (fotka zapożyczona z tematu cris66)

post-82300-0-60061900-1476820855_thumb.j

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608784
Udostępnij na innych stronach

W tej skrzyneczce to raczej chyba był płomień cały czas , bo na pewno nie dym . O termometrze już Ci wyżej napisał Arkadiusz.  Poza tym kiełbasy muszą wisieć luźno.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608789
Udostępnij na innych stronach

Jak wstawisz deflektor to rozproszy dym? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608790
Udostępnij na innych stronach

No nic. Trzeba przebudowac wędzarnie, nakręcić kiełby i próbować dalej. Czy jeszcze jakieś rady macie? Dzięki za to co już napisaliście. Pochwalę się później jak wyjdzie (albo i nie)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608792
Udostępnij na innych stronach

To nie jest powód stykania się batonów tylko złego rozkładu temperatury i dymu w wędzarni,albo jej przeładowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608793
Udostępnij na innych stronach

SiBy a może tu trzeba zacząć od początku i naprowadzić kolegę na niezbędne tematy do zapoznania , bo tak to nic z tego nie będzie.  Ja  (jak zwykle ;):)) zaproponuję ten temat :   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Podrzućcie jeszcze coś dla nowego kolegi na dobranoc ;):) i niech się chłopak "pomęczy"  :laugh:

 Później będzie łatwiej gadać.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608796
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.