EAnna Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2701 Opublikowano 19 Września 2018 A czy macie jakieś materiały z których będę mógł jednoznacznie określić czy tj mięso klasy II a czy b ? Ze zdjęciami: https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2702 Opublikowano 19 Września 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14115-grafika-klasy-mięsa-wieprzowego/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2703 Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) To czytalem ale czy ma znaczenie czy klasa II tj łopatka czy kark czy podgardle ? Przepraszam za takie pytanie ale jest to dla mnie nowość. Edytowane 19 Września 2018 przez WQ_86 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2704 Opublikowano 19 Września 2018 Klasy mięsa dotyczą całości tuszy, bez względu na rodzaj elementu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2705 Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ? Niekoniecznie.Można solić , ale dla zabezpieczenia bakteriologicznego można stosować peklosól. Edytowane 19 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2706 Opublikowano 19 Września 2018 Dzięki za informację odnośnie klasy. A kurczak jak długo w solance ? Nastrzykiwanie ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2707 Opublikowano 19 Września 2018 Cały kurczak to solanka 8- 10% ,czas ok.12-14 h z nastrzykiem w pierś i uda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2708 Opublikowano 19 Września 2018 Myślałem i samych piersiach ale jak ok 12 godz to na sobotę zdążę z próbą Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2709 Opublikowano 19 Września 2018 Mięso ścięgniste tj. golonka i udziec ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-607154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2710 Opublikowano 6 Października 2018 Cześć.Może ktoś początkującemu wyjaśnić co to jest ķutrowanie (mięsa na kiełbasę) i jak to wykonać w domu nie mając specjalistycznych maszyn. Proszę o link jeżeli temat jest gdzieś opisany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2711 Opublikowano 6 Października 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mies/ Polecam wyszukiwarkę (klikamy trybik i lepiej przeszukuje) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuki102 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2712 Opublikowano 8 Października 2018 Witam. Jakiś czas temu kupiłem działkę rekreacyjną, i od razu zapragnąłem miec własną wędzarnie. Stał tam grill, którego postanowiłem przerobić. Palenisko mam z byłej metalowej wędzarni, którą złomiarze postanowili spieniężyć na złomie. Wylot dymu umieściłem na środku wędzarni przy podłodze. Cieszyłem się jak głupi bateryjką z mojego dokonania, w pierwszy możliwy dzień narobiłem kiełbach i poleciałem wędzić. Po dwóch godzinach wędzenia, postanowiłem zobaczyć na moje wędlinki. Niestety tu mój pierwszy zawód. Kiełbasy które były zawieszone nad wylotem dymu, nabrały koloru. Te które wisiały z boku blade jak d..a pawiana. Wędze w temp. 50 st. Podpowiedzcie proszę, co mam tu poprawić? W czym jest problem? Komin przytkałem dechą, bo myślałem ze za szybko dym ucieka. P.S. Jeśli pytanie jest zbyt głupie, lub jeśli podałem za mało informacji, nie krzyczcie. To jest mój pierwszy post i pierwsze wędzenie Tak wygląda moja wędzatnia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2713 Opublikowano 8 Października 2018 Komin przytkałem dechą, bo myślałem ze za szybko dym ucieka. WitajTego nigdy nie rób .Przepływ dymu ma być swobodny.Wędzarnia to nie lokomotowa i nie musi tak kopcić.Nad wylotem dymu daj deflektor.Po drugie wędzarnie nie może być przeładowana tzn nie można pakować do wędzarni ile wlezie bo nie ma tego swobodnego przepływu.Termometr nie taki i nie w tym miejscu.Ma być w środku wędzarni na poziomie wędzonek.Pokaż tą kiełbasę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2714 Opublikowano 8 Października 2018 nie krzyczcie. - mogłeś przekładać. ale ma palenisko pod spodem - to kibelek jak się patrzy - ten przybytek z boku mocno zbędny - pokaż w środku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuki102 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2715 Opublikowano 8 Października 2018 Jutro wstawie zdjęcia bo już wyjechałem z działki. Jeśli chodzi o palenisko na dole to byłem święcie przekonany że nie może być pod wędzarnią stąd ten przybytek z boku????. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2716 Opublikowano 8 Października 2018 Prawda to? Nie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2717 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Co prawda? Że palenisko nie może być pod wędzarnią??? To bzdura. Palenisko pod wędzarnią to b.dobre rozwiązanie. To co zrobiłeś to właśnie złe rozwiązanie. Poza tym , czy to wędzarnie z rurą (nie polecam) czy też pod komorą , to wylot dymu ma być w podłodze a nie z boku. Nad takim wylotem(dziurą w podłodze) stawiasz wówczas deflektor , który pięknie rozprasza i dym i temperaturę. Druga sprawa to palenisko - w tą skrzyneczkę to możesz chować młotki i inne narzędzia. Jak chcesz dobrze wędzić , to palenisko trzeba zrobić duużo większe.Poniżej masz przykład deflektora (fotka zapożyczona z tematu cris66) Edytowane 8 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuki102 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2718 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) W takim razie muszę przrbudować wędzarnie. A kiełbasy wyglądają tak: Edytowane 8 Października 2018 przez Kuki102 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2719 Opublikowano 8 Października 2018 W tej skrzyneczce to raczej chyba był płomień cały czas , bo na pewno nie dym . O termometrze już Ci wyżej napisał Arkadiusz. Poza tym kiełbasy muszą wisieć luźno. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2720 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Jak wstawisz deflektor to rozproszy dym? Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2721 Opublikowano 8 Października 2018 muszą wisieć luźno. jak się stykają to masz albinosy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuki102 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2722 Opublikowano 8 Października 2018 No nic. Trzeba przebudowac wędzarnie, nakręcić kiełby i próbować dalej. Czy jeszcze jakieś rady macie? Dzięki za to co już napisaliście. Pochwalę się później jak wyjdzie (albo i nie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2723 Opublikowano 8 Października 2018 To nie jest powód stykania się batonów tylko złego rozkładu temperatury i dymu w wędzarni,albo jej przeładowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2724 Opublikowano 8 Października 2018 arkadiuszu a dlaczego jeszcze jedna blacha i to w odległości 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2725 Opublikowano 8 Października 2018 SiBy a może tu trzeba zacząć od początku i naprowadzić kolegę na niezbędne tematy do zapoznania , bo tak to nic z tego nie będzie. Ja (jak zwykle ) zaproponuję ten temat : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/Podrzućcie jeszcze coś dla nowego kolegi na dobranoc i niech się chłopak "pomęczy" Później będzie łatwiej gadać. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/109/#findComment-608796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.