Henio Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 wojs40 Pisze o ilość solanki dobierz do ilości ryb. I tu można to tak zastosować , ale jak się sprawdza przepis na 10% solankę przez 12 godz. to po co kombinować i to pierwszy raz . Ja tam z braku soli niejodowanej stosowałem jodowaną i różnicy w smaku i wyglądzie nie stwierdziłem ale ja mieszkam 100 m. od wielkiej wody i jód mam w powietrzu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Proszę o wyjaśnienie pytanie może głupie ale mnie nurtujeKolejny raz mam w kiełbasie po sparzeniu wodę .występuje ona pomiędzy jelitem a kiełbasą.Kiełbasę staram się nabijać w jelita dość mocno, powietrza nie widać nie wykłuwam,po uwędzeniu na oko kiełbaska jak się patrzy . Parzę w 78 stopniach 20 minut.Czy czas mieszania (wyrabiania) mięsa może mieć na to wpływ ???Czy jelita mogą na to wpływać (kupiłem w Makro ale przecież wieprzowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Parzę w 78 stopniach 20 minut. Czy czas mieszania (wyrabiania) mięsa może mieć na to wpływ ??? I to jest to.... to znaczy odpowiedź... najprawdopodobniej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 wojs40 Pisze o ilość solanki dobierz do ilości ryb. I tu można to tak zastosować , ale jak się sprawdza przepis na 10% solankę przez 12 godz. to po co kombinować i to pierwszy raz . Ja tam z braku soli niejodowanej stosowałem jodowaną i różnicy w smaku i wyglądzie nie stwierdziłem ale ja mieszkam 100 m. od wielkiej wody i jód mam w powietrzu . Nie ma tu nic do kombinowania, Henio źle mnie zrozumiałeś. Napisałem, że na 10l wody używam 1 kg soli niejodowanej i dobierając ilość solanki miałem na myśli aby do 5 ryb nie zrobić 10 l solanki lecz odpowiednio mniej.Te dane które podałem są z filmu który zakupiłem kiedyś na tym forum, w którym Pan Leszek Kosarzecki świetnie mówi o wędzeniu ryb. Pan Leszek ma ogromną wiedzę i każdemu polecam ten film. Jak kiedyś napisał Maxel, Leszek Kosarzecki jest autorytetem na forum. Jest tam też kilka zdań na temat różnicy między solą jodowaną i zwykłą kamienną /bardziej żrącą/. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Napisałem, że na 10l wody używam 1 kg soli niejodowanej i dobierając ilość solanki miałem na myśli aby do 5 ryb nie zrobić 10 l solanki lecz odpowiednio mniej. Czyli wszystko się zgadza co do mocy solanki. 1kg soli niejodowanej na 10l wody przez 2 doby, W pierwszym poście napisałeś ,że ryby solisz w 10 % towej solance przez 2 doby (48h) a dla ryb wystarczy w zupełności 12 h i tu jest rozbieżność.Peklowanie mokre czy też moczenie w solance z soli jest funkcją czasu ,temperatury, i ilości solanki.Czym dłużej moczysz tym masz bardziej słony wyrób.Filmu nie oglądałem , ale pisząc te słowa powołuję się na własne doświadczenie. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Arkadiusz napisałW pierwszym poście napisałeś ,że ryby solisz w 10 % towej solance przez 2 doby (48h) a dla ryb wystarczy w zupełności 12 h i tu jest rozbieżność.Peklowanie mokre czy też moczenie w solance z soli jest funkcją czasu ,temperatury, i ilości solanki.Czym dłużej moczysz tym masz bardziej słony wyrób.Filmu nie oglądałem , ale pisząc te słowa powołuję się na własne doświadczenie. Arku, tak napisałem i tak zawsze robię, słoność jest ok. Spróbuj proszę kiedyś potrzymać dwie doby w solance z soli niejodowanej i zobaczysz że ryby wcale nie są zbyt słone. Jeżeli będzie inaczej stawiam butelkę dobrej whisky. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Pomijam już ilość soli wchloniętą przez rybę,ale po co moczyć dwie doby jak odpowiednią słoność można osiągnąć po 12 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Pomijam już ilość soli wchloniętą przez rybę,ale po co moczyć dwie doby jak odpowiednią słoność można osiągnąć po 12 h.Nie jestem fachowcem, robię wg. sprawdzonego przepisu i jeżeli ktoś będzie chciał skorzystać z moich rad to bardzo proszę. Dlaczego dłuższe moczenie jest lepsze? Być może dlatego, że sól wyciąga wodę. A może nie. Nie wiem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba244 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam, Bardzo proszę o pomocPrzy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce podczas przewracania mięsa zauważyłem że zalewa ma taki dziwny kolor. Jakby się białko ścinało.czy to jest naturalny proces?Obecnie dałem do lodówki mięso ale zastanawiam się czy nie jest one zepsute. dziękuje za pomoc link do zdjęcia. https://zapodaj.net/bffd655c48672.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce Podaj informacje:Jak długo peklowałeś poza lodówkąJaka temperatura peklowaniaSkład i stężenie solankiIlość solanki na kg mięsa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam, Bardzo proszę o pomocPrzy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce podczas przewracania mięsa zauważyłem że zalewa ma taki dziwny kolor. Jakby się białko ścinało.czy to jest naturalny proces?Obecnie dałem do lodówki mięso ale zastanawiam się czy nie jest one zepsute. dziękuje za pomoc link do zdjęcia. https://zapodaj.net/bffd655c48672.jpg.htmlJaki przepis zaleca peklować w spiżarce? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba244 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 EAnna, ok 40 godzin peklowania i zauważyłem objawy - po jednym dniu było wszystko ok.temperatura ok 10 st.pektosól 40g na 1 kg mięsao,4 l wody na 1 kg mięsa. Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarcePodaj informacje:Jak długo peklowałeś poza lodówkąJaka temperatura peklowaniaSkład i stężenie solankiIlość solanki na kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Przy takich parametrach to proszenie o awarię. A kto prosi to czasami dostaje.Bo ja prosiłem o wygrana w totka i nic.Masz za wysoką temperaturę peklowanie przy stosunkowo niskim poziomie ste, enia peklosoli. Jak by mięso było pewne i przewiezione w chłodniczych warunkach tz był zachowany ciąg to może nic by się nie stało pisze może bo to gdybanie. Ale dopuść że w trakcie transportu do sklepu, w sklepie i w czasie transportu złapało temperature + może gdzieś coś nie było po drodze do końca higieniczne i będziesz miał awarię.Swego czasu peklowałem mięso z promocji i vacum i wygląd zalewy był podobny ale jak dla nie było "wzbogacone". Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba244 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Czyli mam rozumieć że mięso do wyrzucenia?. Korzystając z okazji proszę o podanie linka do sprawdzonego przepisu na zalewę. Musze skorygować moje wartości składników w tym poektosoli skoro jest za mało. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) proszę o podanie linka do sprawdzonego przepisu na zalewę. Masz cały dział o peklowaniu:https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/185-peklowanie/Tematy są podwieszone, więc nie musisz się trudzić szukaniem.Zalewę robi się w różnych stężeniach, w zależności od planowanych dni peklowania.Najczęściej są używane: tabela peklowania mokrego DZIADKA oraz tabela Szczepana. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeżeli jest oslizłe, zapach brzydki (nie swoisty), "gluty" w zalewie, barwa mięsa zła itp to raczej tak. Ale to ocenisz na miejscu. Jeżeli nie to przygotuj nowa zalewie (nie gotujemy peklosoli, a wody też nie musimy). Schłodz zalewę do 8 stopni, wyciągnij mięso ze"starej" oplucz szybko pod bieżącą wodą i do nowej. I do lodówki Trzymaj temperature w lodowce 3-5 stopni. Przed wedzeniem pomocz w zimnej wodzie tak z 30 minut. Czy nastrzykiwałeś mięso. W "swojej" zalewie masz przyprawy do nowej nie dodadawaj już. Jeżeli dajemy przyprawy to je zagotowujemy (z wyjątkiem czosnku) w małej ilość wody i taki wywar dodajemy do zalewy. Ilość zalewy z wywarem czy bez ma być taka sama na kilo mięsa. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba244 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Jeżeli jest oslizłe, zapach brzydki (nie swoisty), "gluty" w zalewie, barwa mięsa zła itp to raczej tak. Ale to ocenisz na miejscu. Jeżeli nie to przygotuj nowa zalewie (nie gotujemy peklosoli, a wody też nie musimy). Schłodz zalewę do 8 stopni, wyciągnij mięso ze"starej" oplucz szybko pod bieżącą wodą i do nowej. I do lodówki Trzymaj temperature w lodowce 3-5 stopni. Przed wedzeniem pomocz w zimnej wodzie tak z 30 minut. Czy nastrzykiwałeś mięso. W "swojej" zalewie masz przyprawy do nowej nie dodadawaj już. Jeżeli dajemy przyprawy to je zagotowujemy (z wyjątkiem czosnku) w małej ilość wody i taki wywar dodajemy do zalewy. Ilość zalewy z wywarem czy bez ma być taka sama na kilo mięsa. Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 15 Września 2019 Co zrobić gdy farsz na kiełbasę jest za ''gęsty''? Robiłem wczoraj 30kg ''kiełbasy dziadka na początek'' i wygiąłem tłok w nadziewarce.Farsz był ewidentnie za ''twardy''. Nie wiem jak to opisać dokładnie.Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 15 Września 2019 Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu. O ile sklad był taki sam jak poprzednio to trafiłeś na mięso ,które bardzo dobrze kleiło.Trzeba było tak mocno nie mieszać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 15 Września 2019 Co zrobić gdy farsz na kiełbasę jest za ''gęsty''? Woda czyni cuda . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 15 Września 2019 Jesli jest zbyt chudy, warto także pomyśleć o dodaniu tłuszczu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 15 Września 2019 Co zrobić gdy farsz na kiełbasę jest za ''gęsty''? Robiłem wczoraj 30kg ''kiełbasy dziadka na początek'' i wygiąłem tłok w nadziewarce.Farsz był ewidentnie za ''twardy''. Nie wiem jak to opisać dokładnie.Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.Ile dodałeś wody? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Ile dodałeś wody?Chyba dodał tyle samo co poprzednio Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.[Dodano: 15 wrz 2019 - 16:52] Jesli jest zbyt chudy, warto także pomyśleć o dodaniu tłuszczu. Jak już robił wielokrotnie to znaczy. że chyba zna proporcje. Edytowane 15 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 15 Września 2019 Mądrego to przyjemnie posłuchać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 15 Września 2019 ???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.