Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wojs40

 

Pisze o

 

ilość solanki dobierz do ilości ryb.

 

I tu można to tak zastosować , ale jak się sprawdza przepis na 10% solankę przez 12 godz. to po co kombinować i to pierwszy raz .

 

Ja tam z braku soli niejodowanej stosowałem jodowaną i różnicy w smaku i wyglądzie nie stwierdziłem ale ja mieszkam 100 m. od wielkiej wody i jód mam w powietrzu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637426
Udostępnij na innych stronach

Proszę o wyjaśnienie pytanie może głupie ale mnie nurtuje

Kolejny raz mam w  kiełbasie po sparzeniu  wodę .
występuje ona pomiędzy jelitem a  kiełbasą.

Kiełbasę staram się nabijać w jelita dość mocno, powietrza nie widać nie wykłuwam,
po uwędzeniu na oko kiełbaska jak się patrzy . Parzę w 78 stopniach 20 minut.

Czy czas mieszania (wyrabiania) mięsa może mieć na to  wpływ ???
Czy jelita mogą na to wpływać (kupiłem w Makro ale przecież wieprzowe )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637452
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzę w 78 stopniach 20 minut.

 

 

Czy czas mieszania (wyrabiania) mięsa może mieć na to wpływ ???

 

I to jest to....   to znaczy odpowiedź...   najprawdopodobniej.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637458
Udostępnij na innych stronach

 

wojs40

 

Pisze o

 

ilość solanki dobierz do ilości ryb.

 

I tu można to tak zastosować , ale jak się sprawdza przepis na 10% solankę przez 12 godz. to po co kombinować i to pierwszy raz .

 

Ja tam z braku soli niejodowanej stosowałem jodowaną i różnicy w smaku i wyglądzie nie stwierdziłem ale ja mieszkam 100 m. od wielkiej wody i jód mam w powietrzu .

 

Nie ma tu nic do kombinowania, Henio źle mnie zrozumiałeś. Napisałem, że na 10l wody używam 1 kg soli niejodowanej i dobierając ilość solanki miałem na myśli aby do 5 ryb nie zrobić 10 l solanki :) lecz odpowiednio mniej.

Te dane które podałem są z filmu który zakupiłem kiedyś na tym forum, w którym Pan Leszek Kosarzecki świetnie mówi o wędzeniu ryb.  Pan Leszek ma ogromną wiedzę i każdemu polecam ten film. Jak kiedyś napisał Maxel, Leszek Kosarzecki jest autorytetem na forum.  Jest tam też kilka zdań na temat różnicy między solą jodowaną i zwykłą kamienną /bardziej żrącą/.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637543
Udostępnij na innych stronach

Napisałem, że na 10l wody używam 1 kg soli niejodowanej i dobierając ilość solanki miałem na myśli aby do 5 ryb nie zrobić 10 l solanki lecz odpowiednio mniej.

 

Czyli wszystko się zgadza co do mocy solanki.

 

1kg soli niejodowanej na 10l wody przez 2 doby,

 

W pierwszym poście napisałeś ,że ryby solisz w 10 % towej solance przez 2 doby (48h) a dla ryb wystarczy w zupełności 12 h  i tu jest rozbieżność.Peklowanie mokre czy też moczenie w solance z soli jest funkcją czasu ,temperatury, i ilości solanki.Czym dłużej moczysz tym masz bardziej słony wyrób.Filmu nie oglądałem , ale pisząc te słowa powołuję się na własne doświadczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637544
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz napisał

W pierwszym poście napisałeś ,że ryby solisz w 10 % towej solance przez 2 doby (48h) a dla ryb wystarczy w zupełności 12 h  i tu jest rozbieżność.Peklowanie mokre czy też moczenie w solance z soli jest funkcją czasu ,temperatury, i ilości solanki.Czym dłużej moczysz tym masz bardziej słony wyrób.Filmu nie oglądałem , ale pisząc te słowa powołuję się na własne doświadczenie.


 

 

Arku, tak napisałem i tak zawsze robię, słoność jest ok. Spróbuj proszę kiedyś potrzymać dwie doby w solance z soli niejodowanej i zobaczysz że ryby wcale nie są zbyt słone. Jeżeli będzie inaczej stawiam butelkę dobrej whisky.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637645
Udostępnij na innych stronach

Pomijam już ilość soli wchloniętą przez rybę,ale po co moczyć dwie doby jak odpowiednią słoność można osiągnąć po 12 h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637649
Udostępnij na innych stronach

Pomijam już ilość soli wchloniętą przez rybę,ale po co moczyć dwie doby jak odpowiednią słoność można osiągnąć po 12 h.

Nie jestem fachowcem, robię wg. sprawdzonego przepisu i jeżeli ktoś będzie chciał skorzystać z moich rad to bardzo proszę. Dlaczego dłuższe moczenie jest lepsze? Być może dlatego, że sól wyciąga wodę. A może nie. Nie wiem. :cool:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-637657
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Bardzo proszę o pomoc

Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce podczas przewracania mięsa zauważyłem że zalewa ma taki dziwny kolor. Jakby się białko ścinało.

czy to jest naturalny proces?

Obecnie dałem do lodówki mięso ale zastanawiam się czy nie jest one zepsute.

 

dziękuje za pomoc

 

link do zdjęcia. https://zapodaj.net/bffd655c48672.jpg.html

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce

Podaj informacje:

  • Jak długo peklowałeś poza lodówką
  • Jaka temperatura peklowania
  • Skład i stężenie solanki
  • Ilość solanki na kg mięsa

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638284
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Bardzo proszę o pomoc

Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce podczas przewracania mięsa zauważyłem że zalewa ma taki dziwny kolor. Jakby się białko ścinało.

czy to jest naturalny proces?

Obecnie dałem do lodówki mięso ale zastanawiam się czy nie jest one zepsute.

 

dziękuje za pomoc

 

link do zdjęcia. https://zapodaj.net/bffd655c48672.jpg.html

Jaki przepis zaleca peklować w spiżarce?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638289
Udostępnij na innych stronach

EAnna, 

ok 40 godzin peklowania i zauważyłem objawy - po jednym dniu było wszystko ok.

temperatura ok 10 st.

pektosól 40g na 1 kg mięsa

o,4 l wody na 1 kg mięsa.

 

 

Przy peklowaniu gdzie miałem garnek w spiżarce

Podaj informacje:

  • Jak długo peklowałeś poza lodówką
  • Jaka temperatura peklowania
  • Skład i stężenie solanki
  • Ilość solanki na kg mięsa

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638291
Udostępnij na innych stronach

Przy takich parametrach to proszenie o awarię. A kto prosi to czasami dostaje.Bo ja prosiłem o wygrana w totka i nic.

Masz za wysoką temperaturę peklowanie przy stosunkowo niskim poziomie ste, enia peklosoli. Jak by mięso było pewne i przewiezione w chłodniczych warunkach tz był zachowany ciąg to może nic by się nie stało pisze może bo to gdybanie. Ale dopuść że w trakcie transportu do sklepu, w sklepie i w czasie transportu złapało temperature + może gdzieś coś nie było po drodze do końca higieniczne i będziesz miał awarię.

Swego czasu peklowałem mięso z promocji i vacum i wygląd zalewy był podobny ale jak dla nie było "wzbogacone".

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638322
Udostępnij na innych stronach

Czyli mam rozumieć że mięso do wyrzucenia?.

 

Korzystając z okazji proszę o podanie linka do sprawdzonego przepisu na zalewę. Musze skorygować moje wartości składników w tym poektosoli skoro jest za mało.

 

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638384
Udostępnij na innych stronach

 

Masz cały dział o peklowaniu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/185-peklowanie/

Tematy są podwieszone, więc nie musisz się trudzić szukaniem.

Zalewę robi się w różnych stężeniach, w zależności od planowanych dni peklowania.

Najczęściej są używane: tabela peklowania mokrego DZIADKA oraz tabela Szczepana.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638386
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli jest oslizłe, zapach brzydki (nie swoisty), "gluty" w zalewie, barwa mięsa zła itp to raczej tak. Ale to ocenisz na miejscu. Jeżeli nie to przygotuj nowa zalewie (nie gotujemy peklosoli, a wody też nie musimy). Schłodz zalewę do 8 stopni, wyciągnij mięso ze"starej" oplucz szybko pod bieżącą wodą i do nowej. I do lodówki Trzymaj temperature w lodowce 3-5 stopni. Przed wedzeniem pomocz w zimnej wodzie tak z 30 minut. Czy nastrzykiwałeś mięso. W "swojej" zalewie masz przyprawy do nowej nie dodadawaj już. Jeżeli dajemy przyprawy to je zagotowujemy (z wyjątkiem czosnku) w małej ilość wody i taki wywar dodajemy do zalewy. Ilość zalewy z wywarem czy bez ma być taka sama na kilo mięsa. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638387
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli jest oslizłe, zapach brzydki (nie swoisty), "gluty" w zalewie, barwa mięsa zła itp to raczej tak. Ale to ocenisz na miejscu. Jeżeli nie to przygotuj nowa zalewie (nie gotujemy peklosoli, a wody też nie musimy). Schłodz zalewę do 8 stopni, wyciągnij mięso ze"starej" oplucz szybko pod bieżącą wodą i do nowej. I do lodówki Trzymaj temperature w lodowce 3-5 stopni. Przed wedzeniem pomocz w zimnej wodzie tak z 30 minut. Czy nastrzykiwałeś mięso. W "swojej" zalewie masz przyprawy do nowej nie dodadawaj już. Jeżeli dajemy przyprawy to je zagotowujemy (z wyjątkiem czosnku) w małej ilość wody i taki wywar dodajemy do zalewy. Ilość zalewy z wywarem czy bez ma być taka sama na kilo mięsa.

 

Dziękuje za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-638617
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Co zrobić gdy farsz na kiełbasę jest za ''gęsty''? Robiłem wczoraj 30kg ''kiełbasy dziadka na początek'' i wygiąłem tłok w nadziewarce.

Farsz był ewidentnie za ''twardy''. Nie wiem jak to opisać dokładnie.

Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640564
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.
 

 

O ile sklad był taki sam jak poprzednio to trafiłeś na mięso ,które bardzo dobrze kleiło.Trzeba było tak mocno nie mieszać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640566
Udostępnij na innych stronach

Jesli jest zbyt chudy, warto także pomyśleć o dodaniu tłuszczu. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640600
Udostępnij na innych stronach

Co zrobić gdy farsz na kiełbasę jest za ''gęsty''? Robiłem wczoraj 30kg ''kiełbasy dziadka na początek'' i wygiąłem tłok w nadziewarce.

Farsz był ewidentnie za ''twardy''. Nie wiem jak to opisać dokładnie.

Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.

Ile dodałeś wody?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640608
Udostępnij na innych stronach

Ile dodałeś wody?

Chyba dodał tyle samo co poprzednio

 

Kilku krotnie robiłem już tą kiełbasę i nigdy nie było problemu.

[Dodano: 15 wrz 2019 - 16:52]

 

Jesli jest zbyt chudy, warto także pomyśleć o dodaniu tłuszczu. 

Jak już robił wielokrotnie to znaczy. że chyba zna proporcje.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640609
Udostępnij na innych stronach

Mądrego to przyjemnie posłuchać. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640611
Udostępnij na innych stronach

????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/117/#findComment-640612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.