Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda nizdra to IV wp. ale jak nie jest gruba to możesz.Warkocz to III wp. to tu problemu nie ma.Widziałem już tu takich speców co warkocz do II zaliczają.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701493
Udostępnij na innych stronach

Do II warkocza bym raczej nie zaliczył, aż takich brawurowych pomysłów nie mam.

Kiełbasę planuję robić dopiero w przyszłym tygodniu i to raczej pod koniec. Jak te warkocze i mizdrę mogę przechować? Peklowanie suche czy mokre? A może zamrozić i się nie przejmować? Kiełbasa będzie parzona, więc mrożenie teraz nie powinno stanowić problemu, prawda?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701494
Udostępnij na innych stronach

Zapekluj na 48h (peklowanie suche) i do zamrażalnika.

Ja czasem warkocze dodaję do II :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701496
Udostępnij na innych stronach

Dodawanie a klasyfikacja to dwie różne rzeczy ;) Ja pewnie też niejednokrotnie traktowałem jedną klasę jak inną, choć u mnie to przeważnie to z braku doświadczenia. Granica między II a, a II b ciągle jest dla mnie nie do końca jasna, choć teorię znam.

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701499
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może zamrozić i się nie przejmować?

Śmiało.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701512
Udostępnij na innych stronach

  ;) A  osobiście to mizdrę traktuje jako odpad ,i idzie w kosz.

Też tak robię.

A jeśli robię źle, to bardzo proszę o wytłumaczenie, co  dodanie mizdry wnosi do kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701522
Udostępnij na innych stronach

Z warkocza to najlepiej mi wątrobianka wychodzi.

To jest też fajny pomysł. Nigdy nie robiłem wątrobianki i tym razem nie planowałem, ale ten pomysł przyda się na przyszłość. W okresie zimowym lubię zrobić polędwicę "niby dojrzewającą" i warkocz wtedy tez mi zbywa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701523
Udostępnij na innych stronach

U mnie mizdra z tym warkoczem to czasem wygląda jak kawał schabu :D

Czasem się "bawiłem" i wykrawałem ją dokładnie (a dokładniej ścinałem z niej resztki mięsa/warkocza), ale z reguły nie mam czasu (a szkoda mi wyrzucać) więc mielę wszystko dwukrotnie i dodaję do farszu. Czasem, gdy wiem że polędwica będzie parzona to nie ścinam mizdry.

Fajny pomysł z tą wątrobianką, tyle że ja raz w życiu robiłem Leberkę (znaczy robiłem trzy razy ale raz się udało :D ) ale warte przemyślenia aby ją tutaj wykorzystać :thumbsup::clap: .

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701525
Udostępnij na innych stronach

 

 

co  dodanie mizdry wnosi do....

Kolagen.

co by nie powiedzieć, jest to fragment mięśnia zaś najlepiej użyć go w formie gotowanej: do kaszanki, do pasztetowej, pasztetu, kapuśniaku, krupniku, itd.

Teraz jest dobrobyt i często marnotrawstwo jedzenia. Kiedyś każde białko było cenne i dzieci biły się o "flaczki" - rozgotowane do miękkości błony i ścięgna z tłuszczem. Smakołykiem były kurze łapki z rosołu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701538
Udostępnij na innych stronach

Widziałem już tu takich speców co warkocz do II zaliczają.

Proszę o wskazanie źródła, w którym jest kategorycznie opisane, że każdy warkocz (z każdej klasy mięsności tuszy) zaliczamy do III klasy mięsa.

Definicja klas nie jest oparta na elementach tuszy - vide łopatka wieprzowa. 

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701540
Udostępnij na innych stronach

. Smakołykiem były kurze łapki z rosołu.

 

Dziękuję z rzeczowe wyjaśnienie.

Od teraz po obróbce polędwicy mizdra trafi do zamrożenia w oczekiwaniu na krupniczek.

 

 

Moja LP galaretkę z kurczaka to tylko na kurczęcych łapkach a nie na żelatynie gotuje.

 

 

Pozdrawiam z wysokości Bostonu

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701542
Udostępnij na innych stronach

Kolego Wirus.Szkoda mi czasu bo już było wałkowane.Poszukaj sobie sam Jest wiele przykładów.Choćby nasze filmy na youtuobe.No i wskazania naszego głównego technologa a jak dobrze pamietam to sam to w końcu przyznałeś,że warkocz to III wp.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701544
Udostępnij na innych stronach

jak dobrze pamietam to sam to przyznałeś,że warkocz to III wp.

 

Oczywiście jeśli odpowiada tej definicji to jak najbardziej:

Klasa III
Mięsa drobne pozyskane z półtuszy wieprzowej i elementów zasadniczych podczas obróbek technologicznych oraz wykrawania. Mięso chude, ścięgniste, dopuszczalny tłuszcz międzymięśniowy do 25%, niedopuszczalny tłuszcz zewnętrzny. Barwa mięśni jasnoróżowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Barwa mięsa peklowanego różowa do ciemnoczerwonej; powierzchniowa warstwa utleniona. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.

 

Ale czy każdy "warkocz"  :tongue:   jej odpowiada ?

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701545
Udostępnij na innych stronach

No to o co biega?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701546
Udostępnij na innych stronach

W zależności od klasy mięsności  tuszy bywają odcinki "warkocza" z większą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie mniejszą zawartością białek łącznotkankowych.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701547
Udostępnij na innych stronach

To ja o tym wiem,ale obecnie 99 % wieprzowiny na rynku pochodzi z tuczu przemysłowego i 99 % naszych koleżanek i kolegów zaopatruje się właśnie w taki surowiec a tam warkocz to III wp.Jak chcę kupić świnkę z chowu gospodarskiego to muszę jechać za Żyrardów do znajomego chłopa a i tak nam kłopot żeby kupić mięso z marmurkiem oraz grubą słoniną i w zwiazku z tym nie ma co dzielić włosa na czworo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701548
Udostępnij na innych stronach

Po prostu upierdliwy jesteś :tongue: jak to wirus, ale ja już się do tego przyzwyczaiłem bo i tak na końcu przyznasz mi rację. :frantics:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701552
Udostępnij na innych stronach

Czy jeśli mięso do ociekania umieścił bym w wędzarni na noc, to czy może dobrać się do niego jakaś nieporządna zwierzyna itp? Wloty i wylotu powietrza są fi 60mm.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701941
Udostępnij na innych stronach

Myszka zawsze wejdzie.Zakryj wloty i po ptokach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jeśli mięso do ociekania umieścił bym w wędzarni na noc, to czy może dobrać się do niego jakaś nieporządna zwierzyna itp? Wloty i wylotu powietrza są fi 60mm

1. Zapaskudzisz sobie wędzarnie wodą i wilgocią

2. Nie masz kontroli nad temperaturą (nie wiadomo jaka będzie w nocy)

3. Zwierze/ptak zawsze może się dostać (nie masz przesłon na wloty/wyloty?)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701946
Udostępnij na innych stronach

Siatka metalowa o drobnych oczkach pomoże. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701949
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do pasztetowców - zawsze zdejmowałem skórę z boczku czy podgardla do pasztetu - aż tu bęc koleżanka gotuje do pasztetu boczek ze skórą - twierdzi że lepszy smak , a 2 krotnie na makowym i lepiej sie klei ? Wasze zdanie ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.