arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3126 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Co prawda nizdra to IV wp. ale jak nie jest gruba to możesz.Warkocz to III wp. to tu problemu nie ma.Widziałem już tu takich speców co warkocz do II zaliczają. Edytowane 26 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3127 Opublikowano 26 Marca 2021 Do II warkocza bym raczej nie zaliczył, aż takich brawurowych pomysłów nie mam.Kiełbasę planuję robić dopiero w przyszłym tygodniu i to raczej pod koniec. Jak te warkocze i mizdrę mogę przechować? Peklowanie suche czy mokre? A może zamrozić i się nie przejmować? Kiełbasa będzie parzona, więc mrożenie teraz nie powinno stanowić problemu, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3128 Opublikowano 26 Marca 2021 Zapekluj na 48h (peklowanie suche) i do zamrażalnika.Ja czasem warkocze dodaję do II Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3129 Opublikowano 26 Marca 2021 Dodawanie a klasyfikacja to dwie różne rzeczy Ja pewnie też niejednokrotnie traktowałem jedną klasę jak inną, choć u mnie to przeważnie to z braku doświadczenia. Granica między II a, a II b ciągle jest dla mnie nie do końca jasna, choć teorię znam. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3130 Opublikowano 26 Marca 2021 A może zamrozić i się nie przejmować? Śmiało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3131 Opublikowano 26 Marca 2021 Z warkocza to najlepiej mi wątrobianka wychodzi. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3132 Opublikowano 26 Marca 2021 A osobiście to mizdrę traktuje jako odpad ,i idzie w kosz.Też tak robię.A jeśli robię źle, to bardzo proszę o wytłumaczenie, co dodanie mizdry wnosi do kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3133 Opublikowano 26 Marca 2021 Z warkocza to najlepiej mi wątrobianka wychodzi.To jest też fajny pomysł. Nigdy nie robiłem wątrobianki i tym razem nie planowałem, ale ten pomysł przyda się na przyszłość. W okresie zimowym lubię zrobić polędwicę "niby dojrzewającą" i warkocz wtedy tez mi zbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3134 Opublikowano 26 Marca 2021 U mnie mizdra z tym warkoczem to czasem wygląda jak kawał schabu Czasem się "bawiłem" i wykrawałem ją dokładnie (a dokładniej ścinałem z niej resztki mięsa/warkocza), ale z reguły nie mam czasu (a szkoda mi wyrzucać) więc mielę wszystko dwukrotnie i dodaję do farszu. Czasem, gdy wiem że polędwica będzie parzona to nie ścinam mizdry.Fajny pomysł z tą wątrobianką, tyle że ja raz w życiu robiłem Leberkę (znaczy robiłem trzy razy ale raz się udało ) ale warte przemyślenia aby ją tutaj wykorzystać . Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3135 Opublikowano 26 Marca 2021 Mizdry do zamrażarki, a potem do kaszanki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3136 Opublikowano 26 Marca 2021 co dodanie mizdry wnosi do.... Kolagen.co by nie powiedzieć, jest to fragment mięśnia zaś najlepiej użyć go w formie gotowanej: do kaszanki, do pasztetowej, pasztetu, kapuśniaku, krupniku, itd.Teraz jest dobrobyt i często marnotrawstwo jedzenia. Kiedyś każde białko było cenne i dzieci biły się o "flaczki" - rozgotowane do miękkości błony i ścięgna z tłuszczem. Smakołykiem były kurze łapki z rosołu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3137 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Widziałem już tu takich speców co warkocz do II zaliczają.Proszę o wskazanie źródła, w którym jest kategorycznie opisane, że każdy warkocz (z każdej klasy mięsności tuszy) zaliczamy do III klasy mięsa.Definicja klas nie jest oparta na elementach tuszy - vide łopatka wieprzowa. Edytowane 26 Marca 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3138 Opublikowano 26 Marca 2021 . Smakołykiem były kurze łapki z rosołu. Dziękuję z rzeczowe wyjaśnienie.Od teraz po obróbce polędwicy mizdra trafi do zamrożenia w oczekiwaniu na krupniczek. Moja LP galaretkę z kurczaka to tylko na kurczęcych łapkach a nie na żelatynie gotuje. Pozdrawiam z wysokości Bostonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3139 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Kolego Wirus.Szkoda mi czasu bo już było wałkowane.Poszukaj sobie sam Jest wiele przykładów.Choćby nasze filmy na youtuobe.No i wskazania naszego głównego technologa a jak dobrze pamietam to sam to w końcu przyznałeś,że warkocz to III wp. Edytowane 26 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3140 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) jak dobrze pamietam to sam to przyznałeś,że warkocz to III wp. Oczywiście jeśli odpowiada tej definicji to jak najbardziej:Klasa IIIMięsa drobne pozyskane z półtuszy wieprzowej i elementów zasadniczych podczas obróbek technologicznych oraz wykrawania. Mięso chude, ścięgniste, dopuszczalny tłuszcz międzymięśniowy do 25%, niedopuszczalny tłuszcz zewnętrzny. Barwa mięśni jasnoróżowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Barwa mięsa peklowanego różowa do ciemnoczerwonej; powierzchniowa warstwa utleniona. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy. Ale czy każdy "warkocz" jej odpowiada ? Edytowane 26 Marca 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3141 Opublikowano 26 Marca 2021 No to o co biega? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3142 Opublikowano 26 Marca 2021 W zależności od klasy mięsności tuszy bywają odcinki "warkocza" z większą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie mniejszą zawartością białek łącznotkankowych. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3143 Opublikowano 26 Marca 2021 To ja o tym wiem,ale obecnie 99 % wieprzowiny na rynku pochodzi z tuczu przemysłowego i 99 % naszych koleżanek i kolegów zaopatruje się właśnie w taki surowiec a tam warkocz to III wp.Jak chcę kupić świnkę z chowu gospodarskiego to muszę jechać za Żyrardów do znajomego chłopa a i tak nam kłopot żeby kupić mięso z marmurkiem oraz grubą słoniną i w zwiazku z tym nie ma co dzielić włosa na czworo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3144 Opublikowano 26 Marca 2021 i w zwiazku z tym nie ma co dzielić włosa na czworo. Kurcze, a ja tak już mam - analityczne zboczenie jakieś . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3145 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Po prostu upierdliwy jesteś jak to wirus, ale ja już się do tego przyzwyczaiłem bo i tak na końcu przyznasz mi rację. Edytowane 26 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3146 Opublikowano 29 Marca 2021 Czy jeśli mięso do ociekania umieścił bym w wędzarni na noc, to czy może dobrać się do niego jakaś nieporządna zwierzyna itp? Wloty i wylotu powietrza są fi 60mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3147 Opublikowano 29 Marca 2021 Myszka zawsze wejdzie.Zakryj wloty i po ptokach Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3148 Opublikowano 29 Marca 2021 Czy jeśli mięso do ociekania umieścił bym w wędzarni na noc, to czy może dobrać się do niego jakaś nieporządna zwierzyna itp? Wloty i wylotu powietrza są fi 60mm 1. Zapaskudzisz sobie wędzarnie wodą i wilgocią2. Nie masz kontroli nad temperaturą (nie wiadomo jaka będzie w nocy)3. Zwierze/ptak zawsze może się dostać (nie masz przesłon na wloty/wyloty?) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3149 Opublikowano 29 Marca 2021 Siatka metalowa o drobnych oczkach pomoże. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3150 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Pytanie do pasztetowców - zawsze zdejmowałem skórę z boczku czy podgardla do pasztetu - aż tu bęc koleżanka gotuje do pasztetu boczek ze skórą - twierdzi że lepszy smak , a 2 krotnie na makowym i lepiej sie klei ? Wasze zdanie ? Edytowane 29 Marca 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/126/#findComment-701974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.