arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3151 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Pytanie do pasztetowców - zawsze zdejmowałem skórę z boczku czy podgardla do pasztetu - aż tu bęc koleżanka gotuje do pasztetu boczek ze skórą - twierdzi że lepszy smak , a 2 krotnie na makowym i lepiej sie klei ? Wasze zdanie ?Ja dodaję podgardle i jak jest ze skórą to ją nie ściągam.Do wątrobianki też nie ściagm bo i tak dodaję skórki . Edytowane 29 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-701979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3152 Opublikowano 29 Marca 2021 Skórki zarówno w pasztetach jak i pasztetówkach i kaszankach są spoko.Oczywiście w proporcjach naturalnych a nie "zamiast" Zawsze daję ze względu na naturalny kolagen. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-701980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3153 Opublikowano 29 Marca 2021 nie ściągam Zawsze daję ze względu na naturalny kolagen. Dzieki za porade Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-701982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabo39 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3154 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Cześć Wszystkim! Cytuj ekologiczne opakowania dla gastronomii Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3155 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Jako że dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem mam pytanie. Po uwędzeniu zwłaszcza mięsa typu szynka, karczek czy polędwica wszystko od razu parzę. Parzenie odbywa się pod kontrolą temperatury wody jak i mięsa wewnątrz. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz mięsa przekładam wędzonki do wody o temp. ok. 40 stopni do schłodzenia. Później wędzonki wyciągam i zostawiam do obeschnięcia 12 - 16 godz. Takie wędzonki mają bardzo dobry smak jak i wygląd. Ale zawsze część wędzonek pakuję próżniowo lub zawijam w folię spożywczą i mrożę. I tu zaczyna się problem bo po rozmrożeniu każde mięso jest bardzo mokre i czasem np. polędwica robi się lekko gumowa czego nie było po zaparzeniu. Dodam jeszcze że pisząc mokre nie chodzi o wilgoć na zewnątrz po rozmrożeniu tylko np. po naciśnięciu mięsa wypływa z niego niewielka ilość wody a najgorsze jest to że mięso nie jest już takie dobre w smaku. Podpowiedzcie co robię źle chyba że jest to normalne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3156 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Poczytaj, jaka jest optymalna temperatura do wzrostu bakterii. Jedynie gwałtowne schłodzenie wędzonek w zimnej wodzie, a następnie przechowywanie w warunkach chłodniczych, daje gwarancję bezpieczeństwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3157 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Ok. Na tym forum gdzieś wyczytałem o chłodzeniu w wodzie o temp. ok. 40 stopni. A jak napisałem wcześniej wędzonki po wysuszeniu pakuję próżniowo i wkładam do zamrażarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3158 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Na tym forum gdzieś wyczytałem o chłodzeniu w wodzie o temp. ok. 40 stopni Poszukaj proszę takie wytyczne Schładzasz w możliwie najzimniejszej wodzie - trwa to krócej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3159 Opublikowano 20 Stycznia 2022 A czy zły sposób schładzania może mieć wpływ na to że po rozmrożeniu wędzonki mają dużą ilość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3160 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Bardziej chyba rozmrażania. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3161 Opublikowano 20 Stycznia 2022 po rozmrożeniu każde mięso Rozmrażasz w lodówce - czasami 2 dni . Ja parzę techniką SV i schładzam w zimnej wodzie , Potem lodówka 2 st C doba i następnie porcje do obdzielania . Po wyjęciu z lodówki i woreczków oczywiście jest odrobina galaretki, ale przy porcjowaniu na mniejsze już nie ma ,czasami pomagam ręcznikiem papierowym Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3162 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Ok. Na tym forum gdzieś wyczytałem o chłodzeniu w wodzie o temp. ok. 40 stopni. A jak napisałem wcześniej wędzonki po wysuszeniu pakuję próżniowo i wkładam do zamrażarki.Jeśli podczas produkcji zadbasz o wszystkie zasady bezpieczeństwa czyli odpowiednie peklowanie higiena, reżim chłodniczy oraz schładzanie po obróbce termicznej to takie wyroby spokojnie leżą w lodówce . Mówię o zapakowanych próżniowo. Od dawna nie mroze wędzonek Jest to praktyczniejsze i wpływa korzystnie na smak i teksturę wyrobu. Mój maks to 4 m-ce. Dłużej nie wiem bo zjadam Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3163 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Jako że dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem mam pytanie. Po uwędzeniu zwłaszcza mięsa typu szynka, karczek czy polędwica wszystko od razu parzę. Kolego , by nie mieć kłopotów , które Cię spotykają , proponuję wyrobów nie parzyć , tylko schłodzić do temperatury otoczenia ( u mnie to 12-18 stopni ) lub też niżej jeśli masz warunki ( piwnica , ziemianka ) .Następnie pakuje próżniowo lub zawijam w folię spożywczą szczelnie -wkładam do zamrażarki .Parzę przed spożyciem . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3164 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Dzięki za podpowiedzi. Będę testował po najbliższym wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-745865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3165 Opublikowano 19 Lutego 2022 Mam pytanie dotyczące peklowania i ociekania.Mam na tarasie dość sporą skrzynię zamykaną i myślałem aby wykorzystać ją do trzymania tam mięsa w czasie peklowania jak i ociekania, ponieważ temperatura obecnie oscyluje wokół 3 stopni, przez większą część doby.Lecz chciałbym się dowiedzieć, co by się stało gdyby temperatura obniżyła się poniżej zera nieznacznie?Zakładam że solanka nie zamarznię i jedynie zatrzyma się proces peklowania lecz czy grozi to czymś jeszcze?Takie samo pytanie dotyczy kiełbas osadzających się przez noc, co by się stało gdyby temp spadła np do - 1? Czy wpłynie to jakoś na produkt finalny, który później będzie wędzony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-752490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3166 Opublikowano 19 Lutego 2022 się stało gdyby temp spadła np do - 1 To jeszcze nie jest problemem - problemem może być wzrost np na słoneczku do 12-15 st Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-752492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3167 Opublikowano 19 Lutego 2022 Przez cały dzień, ani przez moment nie ma w tym miejscu słońca. Z tabeli widzę że temperatura peklowania do 8 stopni jest ok, choć nie widzę takich prognoz w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-752503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3168 Opublikowano 19 Lutego 2022 Nie znam się, ale się wypowiem. Po to są tabele do peklowania zalewowego. Rzecz wygodna, tylko,niech mnie mądrzejsi poprawią, poniżej zera peklowania nie będzie. Skoro temperatura spada poniżej zera nocą to moim skromnym zdaniem nie powinno się peklować w takich warunkach. Przy założeniu peklowania dwutygodniowego jeżeli 30% czasu proces peklowania jest zakłócony to chyba nie o taki efekt chodziło twórcom tabel peklowania. Warunki chłodnicze = bezpieczeństwo i powtarzalność procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-752507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3169 Opublikowano 20 Lutego 2022 Podpiszę się pod tym co napisał quadro555, to trochę wywarzanie otwartych drzwi to co piszesz. Niepotrzebnie sobie komplikujesz i wprowadzasz niepewność co do końcowego efektu. Spadek temp poniżej zera jest mniejszym problemem niż czas w jakim okresie się to dzieje. Poranny przygruntowy przymrozek raczej krzywdy nie zrobi, ale co będzie jak temperatura spadnie niżej i np o 2 w nocy. Będziesz czuwał przez noc?, bez sensu trochę.Ja w zimie kiełbasy osuszam w kuchni, robię mikro uchył na noc w oknie i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-752693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3170 Opublikowano 26 Października 2022 (edytowane) Mam ( może i głupie, ale istotne dla mnie pytanie ). Mianowicie w jakiej temperaturze wytapia się tłuszcz z mięsa? Przykład: Robię kiełbasę której składowymi jest mięso wyłącznie mielone. W jakiej temperaturze maksymalnie można wędzić / podpiekać aby tłuszcz nie wytopił się? Edytowane 26 Października 2022 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-793791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3171 Opublikowano 26 Października 2022 (edytowane) W jakiej temperaturze maksymalnie można wędzić / podpiekać aby tłuszcz nie wytopił się?Do 40 st , ale nie bardzo sobie wyobrażam podpiekania w tej temperaturze. Parzysz w wodzie ? to też w 70-85 st . Tłuszcz tłuszczowi nie równy , inny jest z dzika, inaczej się topi karkowy WP , inaczej podgardle, inaczej płynie mangalica....... oj sporo tego. Edytowane 26 Października 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-793801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3172 Opublikowano 26 Października 2022 Mianowicie w jakiej temperaturze wytapia się tłuszcz z mięsa? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo: Tłuszcz tłuszczowi nie równy , inny jest z dzika, inaczej się topi karkowy WP , inaczej podgardle, inaczej płynie mangalica....... oj sporo tego. Dlatego, w celu uniknięcia podcieków - nie używa sie do kiełbas tłuszczów miękkich wp., tłuszczu z dzika itp.Sporo zalezy też od żywienia zwierzęcia.Wieprzowina uzyskiwana głównie na spasaniu kukurydzy zawiera prawie w całości miękkie tłuszcze, czyli z dużą domieszką kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych.To, czym karmia nas "autorytety", że tłuszcz/smalec wp. jest głównie nasycony (twardy), należy między bajki włożyć."Twarde" to są margaryny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-793819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3173 Opublikowano 26 Października 2022 Przez cały dzień, ani przez moment nie ma w tym miejscu słońca. Z tabeli widzę że temperatura peklowania do 8 stopni jest ok, choć nie widzę takich prognoz w najbliższym czasie.Nie myślałeś o peklowaniu na sucho w workach próżniowych i wtedy do lodówki?[zajmują o wiele mniej miejsca] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-793822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3174 Opublikowano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Jak robicie w szynkowarze. To po zaparzeniu szybko schładzacie szynkowar i do lodówki i tu pytanie. Zwalniacie sprężyny o "jeden ząbek " ,czy nie popuszczacie sprężyny, A może jest inny sposób. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-840119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3175 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Kochani, czy sterylizacja bigosu w szybkowarze 60-65min. wystarczy? Słoiki 750ml wkład 650g Szukałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Wszędzie były konserwy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/127/#findComment-886026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.