Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Szukałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Wszędzie były konserwy :facepalm:

Jest taka pozycja w "konserwach":

[Rok 1955] Produkcja konserw w opakowaniach szklanych. Konserwy mięsne, drobiowe, rybne.

Są tam czasy sterylizacji dla opakowań szklanych 500ml wg wzoru:

40+60+40/121

Sądzę, że dla 750ml czasy są podobne.

Jednak w szybkowarze uzyskujesz 116 st.C. Więc czasy powinny byc dłuższe.

O ile? Nie wiem. Moze ktoś natknął sie na inną tabelę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886034
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, EAnna napisał(a):

Jest taka pozycja w "konserwach":

[Rok 1955] Produkcja konserw w opakowaniach szklanych. Konserwy mięsne, drobiowe, rybne

 

EAnno w książkach nie szukałem. Na pewno to zrobię.

 

2 minuty temu, EAnna napisał(a):

Są tam czasy sterylizacji dla opakowań szklanych 500ml wg wzoru:

40+60+40/121

Sądzę, że dla 750ml czasy są podobne

A możesz mi rozwinąć ten wzór?  😳

Bo pewnie sam po jakimś czasie bym doszedł, ale słoiki się właśnie "szybkowarzą" to i tego czasu trochę brakuje.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886035
Udostępnij na innych stronach

Z góry bardzo dziękuję 🙂

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886036
Udostępnij na innych stronach

To będzie 75min? Dobrze kombinuję?

Ale tylko 121 wiem co oznacza😁

Szukam dalej

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886040
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza liczba to czas dochodzenia w minutach, druga to czas sterylizacji właściwej, a trzecia to czas studzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886043
Udostępnij na innych stronach

Tak coś podejrzewałem że to może być to, tylko ta "kreska dzielenia" coś nie pasowała.

Kurcze, to muszę się podszkolić/poczytać, bo mi szybkowar zaczyna wrzeć (unosi się zawór) po ok.10-15min.

Czyli będę musiał pewnie nauczyć się tak podgrzewać aby zajęło to 40min.

Dzięki Wam wszystkim jeszcze raz za pomoc

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886045
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Odpowiadam:

trzymamy generalnie ok 10 dni i nie przewracamy .

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-888077
Udostępnij na innych stronach

Ja trzymam 13-14 dni w zalewie. Nie przewracam, ale codziennie zaglądam czy wszystko w porządku ( z zalewą, mięsem). To nie jest tak. że w czasie peklowania zostawia się bez nadzoru wkład w pojemnikach.

Jak coś się dzieje, interweniuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-888187
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
3 minuty temu, wkladzik napisał(a):

czy warto wykonać szynkę dyszke,

Pewnie, że warto pod warunkim, że masz jakąś imprezę ponieważ to "kawał smacznej szynki". Dzielenia i mrożenia nie polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890640
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Dzielenia i mrożenia nie polecam.

Ja plasterkuję na krajalnicy i zamykam próżniowo i mrożę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890806
Udostępnij na innych stronach

Czy wiecie jak jakie są nazwy handlowe mięśnia półścięgnistego i dwugłowego ? jak ostatnio poszedłem do mięsnego i poprosiłem o mięsień półbłoniasty to sprzedający popatrzył na mnie jak na czubka, więc musiałem użyć określenia szynki zrazowej. Ogólnie obawiam się czy w sklepie będą mi w stanie wykroić to co będę potrzebował. 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890883
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wkladzik napisał(a):

...obawiam się czy w sklepie będą mi w stanie wykroić to co będę potrzebował. 

    W Polsce obowiązuje swoboda działalności gospodarczej. Dlatego w sklepie specjalistycznym  zatrudnione są osoby ( brak prawnych wymagań ), które nie mają wykształcenia w zakresie znajomości towaroznawstwa mięsa i przetworów mięsnych.

Nie dawno byłem świadkiem jak sprzedawca oferował klientce nieobrobiony m. trójgłowy ( łopatka) jako tzw. myszka.

Nic na to nie poradzimy. 

Chyba, że większość klientów będzie wykazywała się znajomością towaroznawstwa mięsnego, wówczas nauczymy personel sklepów mięsnych właściwego rozróżniania elementów mięsnych.

 

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890911
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Czy wiecie jak jakie są nazwy handlowe mięśnia półścięgnistego i dwugłowego ? j

Określenia stosowane dla mięsa wołowego są bardziej zrozumiałe dla sprzedawców:

  • półścięgnisty - fałszywa polędwiczka
  • dwugłowy - zrazowa dolna
  • półbłoniasty - zrazowa górna
  • czterogłowy - kulka

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890919
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kupiłem schab b/K

Chciałbym zrobić z niego polędwicę, wstępnie go oczyściłem, lecz nie wiem czy trzeba usunąć ten mięsień ciemniejszy na zdjęciu. 

To chyba nie jest warkocz ? 

Mieso chciałbym zapeklowac jak najszybciej więc idę na łatwiznę z pytaniem. W między czasie sam będę szukał odpowiedzi.

 

Znalazłem zdjęcia obrobionego schabu

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#comment-102369

 

Natomiast Toschiba pisał

"

Dla mnie żeby schab b/k można było nazwać polędwicą, musiał by być idealnie oczyszczony, taki „filet” składający się tylko z jednego mięśnia, bez błon, tłuszczu i innych przyrostów i mięśni.

Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol:

"

20240111_133757.jpg

20240111_133810.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-893374
Udostępnij na innych stronach

Tu masz odpowiedź. To co pokazujesz to jest źle obrobiony schab.

 

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-893414
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Planuje na święta zrobić kiełbasę swojska, udało mi się uzyskać klasy III 1.5kg  głównie okrawki z szynki, łopatki, schabu i golonki które kiedyś miałem zamrożone. 

Oraz 1kg klasy II z szynki I schabu. 

 

Ktoś mi może podpowiedzieć ile dołożyć klasy I i II  by kielbasa miała dobre proporcje? 

20240326_150308.jpg

20240326_150334.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913041
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Osobiście daję około 20-25% trójki. 

Jeszcze zależy co uważamy za III wp.Jeśli jest to czyste mięso z golonki wp. lub mięso ścięgniste wołowe to wystarczy 10%.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913057
Udostępnij na innych stronach

To łatwo sobie policzysz np zupełnie niezła kiełbasa lubi trochę tłustego to I WP dasz np 25% Twojej III 20% i na II zostanie 55%. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913058
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.01.2024 o 13:43, wkladzik napisał(a):

Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol:

Czyli od początku byłeś w błędzie.Nie ma czegoś takiego jak schab bez kości.W nomenklaturze nasarskiej schab jest zawsze z kości.Odkoszczony to polędwica.W nomenklaturze sklepowej coś takiego istnieje.Ponieważ jesteś uczestnikiem strony, która przestrzega norm masarskich to i należy posługiwać się masarskim nazewnictwiem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913061
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wkladzik napisał(a):

klasy III 1.5kg  głównie okrawki z szynki, łopatki, schabu i golonki

Na którym zdjęciu jest ta III???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913065
Udostępnij na innych stronach

U mnie golonki w klasie trzeciej jest 0,20kg więc mało. 

Zrobię tak jak piszesz Muski

Kl1  25% 1.7kg

Kl2  55% 3.9kg

Kl3 20% 1.4kg 

 

Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. 

 

 

Teoretycznie klasa 3 jest na pierwszym zdjęciu.  Skoro pytasz to już wiem, że coś jest nie tak

Wiem że klasyfikacja wychodzi mi beznadziejnie, staram się ale nie mam do tego umiejętności. 

Klase pierwszą z szynki wykroje, dwójkę z boczku rownież bo to nie problem.  Natomiast mam duży problem aby wykroić klase 2 i 3 z szynki, łopatki, jestem w tym lewy

 

 

 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913067
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.