EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3176 Opublikowano 11 Grudnia 2023 42 minuty temu, wróbel75 napisał(a): Szukałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Wszędzie były konserwy Jest taka pozycja w "konserwach": [Rok 1955] Produkcja konserw w opakowaniach szklanych. Konserwy mięsne, drobiowe, rybne. Są tam czasy sterylizacji dla opakowań szklanych 500ml wg wzoru: 40+60+40/121 Sądzę, że dla 750ml czasy są podobne. Jednak w szybkowarze uzyskujesz 116 st.C. Więc czasy powinny byc dłuższe. O ile? Nie wiem. Moze ktoś natknął sie na inną tabelę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3177 Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 minuty temu, EAnna napisał(a): Jest taka pozycja w "konserwach": [Rok 1955] Produkcja konserw w opakowaniach szklanych. Konserwy mięsne, drobiowe, rybne EAnno w książkach nie szukałem. Na pewno to zrobię. 2 minuty temu, EAnna napisał(a): Są tam czasy sterylizacji dla opakowań szklanych 500ml wg wzoru: 40+60+40/121 Sądzę, że dla 750ml czasy są podobne A możesz mi rozwinąć ten wzór? 😳 Bo pewnie sam po jakimś czasie bym doszedł, ale słoiki się właśnie "szybkowarzą" to i tego czasu trochę brakuje. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3178 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Z góry bardzo dziękuję 🙂 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3179 Opublikowano 11 Grudnia 2023 To będzie 75min? Dobrze kombinuję? Ale tylko 121 wiem co oznacza😁 Szukam dalej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3180 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Pierwsza liczba to czas dochodzenia w minutach, druga to czas sterylizacji właściwej, a trzecia to czas studzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3181 Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Tak coś podejrzewałem że to może być to, tylko ta "kreska dzielenia" coś nie pasowała. Kurcze, to muszę się podszkolić/poczytać, bo mi szybkowar zaczyna wrzeć (unosi się zawór) po ok.10-15min. Czyli będę musiał pewnie nauczyć się tak podgrzewać aby zajęło to 40min. Dzięki Wam wszystkim jeszcze raz za pomoc Edytowane 11 Grudnia 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-886045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobo Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3182 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Jak długo trzymacie mięso w marynacie i czy codziennie je przewracanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-888073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3183 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Odpowiadam: trzymamy generalnie ok 10 dni i nie przewracamy . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-888077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3184 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Ja trzymam 13-14 dni w zalewie. Nie przewracam, ale codziennie zaglądam czy wszystko w porządku ( z zalewą, mięsem). To nie jest tak. że w czasie peklowania zostawia się bez nadzoru wkład w pojemnikach. Jak coś się dzieje, interweniuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-888187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3185 Opublikowano 1 Stycznia 2024 Cześć, czy warto wykonać szynkę dyszke, jak wypada w porównaniu z tradycyjną kulką jeśli chodzi o soczystość, błony itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3186 Opublikowano 1 Stycznia 2024 3 minuty temu, wkladzik napisał(a): czy warto wykonać szynkę dyszke, Pewnie, że warto pod warunkim, że masz jakąś imprezę ponieważ to "kawał smacznej szynki". Dzielenia i mrożenia nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3187 Opublikowano 2 Stycznia 2024 18 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Dzielenia i mrożenia nie polecam. Ja plasterkuję na krajalnicy i zamykam próżniowo i mrożę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3188 Opublikowano 2 Stycznia 2024 (edytowane) Czy wiecie jak jakie są nazwy handlowe mięśnia półścięgnistego i dwugłowego ? jak ostatnio poszedłem do mięsnego i poprosiłem o mięsień półbłoniasty to sprzedający popatrzył na mnie jak na czubka, więc musiałem użyć określenia szynki zrazowej. Ogólnie obawiam się czy w sklepie będą mi w stanie wykroić to co będę potrzebował. Edytowane 2 Stycznia 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3189 Opublikowano 2 Stycznia 2024 Godzinę temu, wkladzik napisał(a): ...obawiam się czy w sklepie będą mi w stanie wykroić to co będę potrzebował. W Polsce obowiązuje swoboda działalności gospodarczej. Dlatego w sklepie specjalistycznym zatrudnione są osoby ( brak prawnych wymagań ), które nie mają wykształcenia w zakresie znajomości towaroznawstwa mięsa i przetworów mięsnych. Nie dawno byłem świadkiem jak sprzedawca oferował klientce nieobrobiony m. trójgłowy ( łopatka) jako tzw. myszka. Nic na to nie poradzimy. Chyba, że większość klientów będzie wykazywała się znajomością towaroznawstwa mięsnego, wówczas nauczymy personel sklepów mięsnych właściwego rozróżniania elementów mięsnych. 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3190 Opublikowano 2 Stycznia 2024 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Czy wiecie jak jakie są nazwy handlowe mięśnia półścięgnistego i dwugłowego ? j Określenia stosowane dla mięsa wołowego są bardziej zrozumiałe dla sprzedawców: półścięgnisty - fałszywa polędwiczka dwugłowy - zrazowa dolna półbłoniasty - zrazowa górna czterogłowy - kulka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-890919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3191 Opublikowano 11 Stycznia 2024 (edytowane) Kupiłem schab b/K Chciałbym zrobić z niego polędwicę, wstępnie go oczyściłem, lecz nie wiem czy trzeba usunąć ten mięsień ciemniejszy na zdjęciu. To chyba nie jest warkocz ? Mieso chciałbym zapeklowac jak najszybciej więc idę na łatwiznę z pytaniem. W między czasie sam będę szukał odpowiedzi. Znalazłem zdjęcia obrobionego schabu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#comment-102369 Natomiast Toschiba pisał " Dla mnie żeby schab b/k można było nazwać polędwicą, musiał by być idealnie oczyszczony, taki „filet” składający się tylko z jednego mięśnia, bez błon, tłuszczu i innych przyrostów i mięśni. Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol: " Edytowane 11 Stycznia 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-893374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3192 Opublikowano 11 Stycznia 2024 (edytowane) Tu masz odpowiedź. To co pokazujesz to jest źle obrobiony schab. Edytowane 11 Stycznia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-893414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3193 Opublikowano 26 Marca 2024 Planuje na święta zrobić kiełbasę swojska, udało mi się uzyskać klasy III 1.5kg głównie okrawki z szynki, łopatki, schabu i golonki które kiedyś miałem zamrożone. Oraz 1kg klasy II z szynki I schabu. Ktoś mi może podpowiedzieć ile dołożyć klasy I i II by kielbasa miała dobre proporcje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3194 Opublikowano 26 Marca 2024 Osobiście daję około 20-25% trójki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3195 Opublikowano 26 Marca 2024 (edytowane) 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Osobiście daję około 20-25% trójki. Jeszcze zależy co uważamy za III wp.Jeśli jest to czyste mięso z golonki wp. lub mięso ścięgniste wołowe to wystarczy 10%. Edytowane 26 Marca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3196 Opublikowano 26 Marca 2024 To łatwo sobie policzysz np zupełnie niezła kiełbasa lubi trochę tłustego to I WP dasz np 25% Twojej III 20% i na II zostanie 55%. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3197 Opublikowano 26 Marca 2024 2 minuty temu, arkadiusz napisał(a): Jeszcze zależy co uważamy za III wp To bardzo dobra uwaga Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3198 Opublikowano 26 Marca 2024 (edytowane) W dniu 11.01.2024 o 13:43, wkladzik napisał(a): Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol: Czyli od początku byłeś w błędzie.Nie ma czegoś takiego jak schab bez kości.W nomenklaturze nasarskiej schab jest zawsze z kości.Odkoszczony to polędwica.W nomenklaturze sklepowej coś takiego istnieje.Ponieważ jesteś uczestnikiem strony, która przestrzega norm masarskich to i należy posługiwać się masarskim nazewnictwiem. Edytowane 26 Marca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3199 Opublikowano 26 Marca 2024 Godzinę temu, wkladzik napisał(a): klasy III 1.5kg głównie okrawki z szynki, łopatki, schabu i golonki Na którym zdjęciu jest ta III??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3200 Opublikowano 26 Marca 2024 (edytowane) U mnie golonki w klasie trzeciej jest 0,20kg więc mało. Zrobię tak jak piszesz Muski Kl1 25% 1.7kg Kl2 55% 3.9kg Kl3 20% 1.4kg Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. Teoretycznie klasa 3 jest na pierwszym zdjęciu. Skoro pytasz to już wiem, że coś jest nie tak Wiem że klasyfikacja wychodzi mi beznadziejnie, staram się ale nie mam do tego umiejętności. Klase pierwszą z szynki wykroje, dwójkę z boczku rownież bo to nie problem. Natomiast mam duży problem aby wykroić klase 2 i 3 z szynki, łopatki, jestem w tym lewy Edytowane 26 Marca 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/128/#findComment-913067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.