Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie dotyczy wędzenia w zimę. Zapowiadają minus 5 stopni o wędzonki zapeklowane, kiełbasa w trakcie. W zasadzie w mojej wędzarni samoczynnie utrzymuje się temperatura 50 stopni latem. W zime okolo 35-45 (gdy drewno się tli tak jak powinno być). Czy niższa temperatura będzie miała wpływ na smak produktów. Może na coś zwrócić uwagę? Czy na siłę podkładać do ognia żeby się rozpalało i temperatura wzrastała do 50-55 stopni?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621590
Udostępnij na innych stronach

Zrobisz troszkę więcej żaru w palenisku i spokojnie dasz radę uzyskać 50-55 st. Jeśli idzie o smak to nie ma temperatura wpływu na niego.

 

 

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621591
Udostępnij na innych stronach

Jeśli idzie o smak to nie ma temperatura wpływu na niego.

To jaka jest rola i sens utrzymywania temperatury? Zakładając, że wyroby podlegają pieczeniu lub parzenia po wędzeniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621809
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

 Jestem świeży tu na forum i wędzę od niedawna.

W zasadzie to pierwszy taki przypadek jak na fotce poniżej.

 Kiełbasa zakładam ,że do wyrzucenia - wie ktoś może jak do tego doszło i co to właściwie jest?

 

***Jeżeli to nieodpowiedni dział proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu - z góry przepraszam.

post-96251-0-94037100-1549351776_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622692
Udostępnij na innych stronach

wie ktoś może jak do tego doszło

Samoistnie. Zarodniki pleśni (grzybów)  są wszędzie wystarczy sprzyjająca atmosfera temp wilgotność i się namnarzają

 

 

co to właściwie jest?

Pleśń

 

I teraz jest kwestia . Pleśń jest pożądana (jak wiemy jaka  jest i jest uwzględniona w technologi wyrobu)  w wyrobach dojrzewających .

Prawdopodobnie chciałeś podsuszyć kiełbaskę.  Trudno ze zdjęcia wyrokować. ale jeżeli nic po za tym nie dzieje się z kiełbasą  nie jest śliska nie ma złego zapachu czy koloru była robiona na peklosoli i to tej górnej dawce . To możesz  ją przetrzeć roztworem soli lub spirytusu i przenieść do pomieszczenia o niższej wilgotności a większej temperaturze , czy ewentualnie zwiiększyć przewiew  w miejscu którym jest ,  jak chcesz mieć podsuszaną  . Ale to zależy od Twojej oceny na  "miejscu" . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622693
Udostępnij na innych stronach

początki pleśni - trzeba szybko przetrzec octem - ja to robie 5% - jak sie pojawią - -mały przewiew  - zobacz zapach i smak - być moze jest dobra

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622694
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Kiełbasa zakładam ,że do wyrzucenia - wie ktoś może jak do tego doszło i co to właściwie jest?
 

 

Ja bym nie wyrzucał.Przemyj woda z solą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622696
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką reakcję :) - jest to kiełbasa "biała surowa" z sklepu. Nie wiem ile peklosoli użyto do jej wytworzenia, ale sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz, a zawszę biorę z tego źródła towar* wędzę i suszę w tym samym miejscu.

 

Zapach jest ok, nie jest śliska - kolor właściwy tylko te kropki psują kompozycje :(

Potraktuje je solanką / wodą z octem - przerzucę w cieplejsze miejsce i zobaczymy co się bezie działo.

 

Jeżeli ktoś ma jeszcze spostrzeżenia - zachęcam :)

Edytowane przez Phazerrro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622722
Udostępnij na innych stronach

jest to kiełbasa "biała surowa" z sklepu. Nie wiem ile peklosoli użyto do jej wytworzenia,

Z definicji do typowej białej polskiej nie używa się peklosoli , a do islandzkiej to nie wiem :).

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622723
Udostępnij na innych stronach

przerzucę w cieplejsze miejsce

 

Tego nie rób.Powinna wisieć w temp.12 C i wilgotności 80% i powinna być na peklosoli a nie na soli.Kiełbasa na soli jest do szybkiego spożycia.Ta pleśń jest prawdopodobnie nieszkodliwa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622725
Udostępnij na innych stronach

Zawartość peklosoli możesz sprawdzić w przekroju. Jak jest szara, albo z szarym oczkiem, to nie ma peklosoli tylko sól. W takim przypadku trochę ryzykowne jest dłuższe przechowywanie (jad kiełbasiany). Tyle wyczytałem na forum :-) jeśli coś źle napisałem, bardzo proszę prawdziwych fachowców o poprawienie i nie bicie :-) Edytowane przez Angelos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622765
Udostępnij na innych stronach

trzeba sprawdzić,czy na przekroju nie ma pleśni,wtedy wędlina jest niezdatna.Jeżeli kiełbasa jest niepeklowana można ją poddać procesowi termicznemu.Pieczenie w temp. powyżej  100 stopni , albo gotowaniu..

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622833
Udostępnij na innych stronach

Skoro to sklepowa kielbasa to poprostu isc badz zdzwonic i wszystko bedzie wiadome czy na soli czy na peklosoli.Jezeli nie byla opakowana,  bo opakowaniu tez jest przeciez napisane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622835
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po przekrojeniu kiełbasa ok. kolor,smak i zapach właściwy.

Dziś wędziłem przygotowaną przez siebie kiełbasę - odczekam z 2dni i zobaczę.

 

Podziękował za podzielenie się wiedzą i spostrzeżeniami - udanego weekendu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623742
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

Można ciepłe. Ja tak robię zawsze  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623847
Udostępnij na innych stronach

Tak na chybcika , jeśli można ... :)

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623851
Udostępnij na innych stronach

 

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

Można ciepłe. Ja tak robię zawsze  :)  

 

Dzięki EAnna  :) 

 

 

 

Tak na chybcika , jeśli można ... :)

Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?

A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę.

 

 

Nooo... żadna  :) i dla Ciebie jest to oczywista oczywistość  :thumbsup:  , ale weź poprawkę na niektórych "młodych" a pewnie i znajdzie się kilku "starych" ,  że czytając różne tematy , robi się niezły mętlik w głowie ... :cry:

Było gdzieś pisane o zapakowanych wędzonkach , chyba niewysuszone przed dymieniem , i coś tam było o kwaśnym mięsie...

Więc wolę zapytać... :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc wolę zapytać...

 

A pytaj. :) To Ci się chwali, że najpierw pytasz a później robisz  :thumbsup: . 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam jak Sibaski technicznie skorzystać z rabatu w https://swojskiwyrob.pl/ . Technicznie tz co gdzie wklepać bo podchodzę do tematu i coś nie wychodzi :)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-624859
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czas mało bo mięsiwo przygotowane. Robię tzw. mielonkę w słoikach. Łopatka + podgardle. Zastanawiam się co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu?

Proszę w szybką odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-626278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię tzw. mielonkę w słoikach
To chyba wiesz jak to zrobić jak już robisz.

 

co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu?
do jakiego woreczka ? jakie woreczki do szybkowara ? i po co woreczki do szybkowara ? tam jest więcej niż 100 st . Co odlewać/ co rozumiesz pod pojęciem : skroplony po gotowaniu ?  - za dużo niewiadomych= za mało danych 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-626280
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W oryginalnym przepisie na białą wychodzi 22g/kg soli. Ja chcę dać 18g/kg ale peklosoli. Ma to rację bytu?

Kiełbasa biała, to wyrób z nie-pekowanego mięsa, czyli na samej soli.

Co do ilości - 18g/kg mięsa może być.

Jak chcesz mieć kiełbaskę "różową" możesz dać 50/50 sól z peklosolą.

Mięso powinno się w tym wypadku peklować 48h.

Stosując sole morskie lub kamienne uzyskasz podobny efekt (lekko różowe mięso) ponieważ zawierają one azotany oraz sole metali.

Zawsze robię "białą" na "różowo" ale wyłącznie na soli kamiennej kłodawskiej do przetworów.

Zwróć uwagę na antyzbrylacz: poszukaj soli bez niego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-628908
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.