krzychuzab Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2851 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam. Pytanie dotyczy wędzenia w zimę. Zapowiadają minus 5 stopni o wędzonki zapeklowane, kiełbasa w trakcie. W zasadzie w mojej wędzarni samoczynnie utrzymuje się temperatura 50 stopni latem. W zime okolo 35-45 (gdy drewno się tli tak jak powinno być). Czy niższa temperatura będzie miała wpływ na smak produktów. Może na coś zwrócić uwagę? Czy na siłę podkładać do ognia żeby się rozpalało i temperatura wzrastała do 50-55 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2852 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zrobisz troszkę więcej żaru w palenisku i spokojnie dasz radę uzyskać 50-55 st. Jeśli idzie o smak to nie ma temperatura wpływu na niego. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2853 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jeśli idzie o smak to nie ma temperatura wpływu na niego.To jaka jest rola i sens utrzymywania temperatury? Zakładając, że wyroby podlegają pieczeniu lub parzenia po wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-621809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phazerrro Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2854 Opublikowano 5 Lutego 2019 Witam, Jestem świeży tu na forum i wędzę od niedawna.W zasadzie to pierwszy taki przypadek jak na fotce poniżej. Kiełbasa zakładam ,że do wyrzucenia - wie ktoś może jak do tego doszło i co to właściwie jest? ***Jeżeli to nieodpowiedni dział proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu - z góry przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2855 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) wie ktoś może jak do tego doszłoSamoistnie. Zarodniki pleśni (grzybów) są wszędzie wystarczy sprzyjająca atmosfera temp wilgotność i się namnarzają co to właściwie jest?Pleśń I teraz jest kwestia . Pleśń jest pożądana (jak wiemy jaka jest i jest uwzględniona w technologi wyrobu) w wyrobach dojrzewających .Prawdopodobnie chciałeś podsuszyć kiełbaskę. Trudno ze zdjęcia wyrokować. ale jeżeli nic po za tym nie dzieje się z kiełbasą nie jest śliska nie ma złego zapachu czy koloru była robiona na peklosoli i to tej górnej dawce . To możesz ją przetrzeć roztworem soli lub spirytusu i przenieść do pomieszczenia o niższej wilgotności a większej temperaturze , czy ewentualnie zwiiększyć przewiew w miejscu którym jest , jak chcesz mieć podsuszaną . Ale to zależy od Twojej oceny na "miejscu" . Edytowane 5 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2856 Opublikowano 5 Lutego 2019 początki pleśni - trzeba szybko przetrzec octem - ja to robie 5% - jak sie pojawią - -mały przewiew - zobacz zapach i smak - być moze jest dobra Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2857 Opublikowano 5 Lutego 2019 Kiełbasa zakładam ,że do wyrzucenia - wie ktoś może jak do tego doszło i co to właściwie jest? Ja bym nie wyrzucał.Przemyj woda z solą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phazerrro Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2858 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki za szybką reakcję - jest to kiełbasa "biała surowa" z sklepu. Nie wiem ile peklosoli użyto do jej wytworzenia, ale sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz, a zawszę biorę z tego źródła towar* wędzę i suszę w tym samym miejscu. Zapach jest ok, nie jest śliska - kolor właściwy tylko te kropki psują kompozycje Potraktuje je solanką / wodą z octem - przerzucę w cieplejsze miejsce i zobaczymy co się bezie działo. Jeżeli ktoś ma jeszcze spostrzeżenia - zachęcam Edytowane 5 Lutego 2019 przez Phazerrro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2859 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) jest to kiełbasa "biała surowa" z sklepu. Nie wiem ile peklosoli użyto do jej wytworzenia,Z definicji do typowej białej polskiej nie używa się peklosoli , a do islandzkiej to nie wiem . Edytowane 5 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2860 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) przerzucę w cieplejsze miejsce Tego nie rób.Powinna wisieć w temp.12 C i wilgotności 80% i powinna być na peklosoli a nie na soli.Kiełbasa na soli jest do szybkiego spożycia.Ta pleśń jest prawdopodobnie nieszkodliwa. Edytowane 5 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2861 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Zawartość peklosoli możesz sprawdzić w przekroju. Jak jest szara, albo z szarym oczkiem, to nie ma peklosoli tylko sól. W takim przypadku trochę ryzykowne jest dłuższe przechowywanie (jad kiełbasiany). Tyle wyczytałem na forum :-) jeśli coś źle napisałem, bardzo proszę prawdziwych fachowców o poprawienie i nie bicie :-) Edytowane 5 Lutego 2019 przez Angelos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2862 Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) trzeba sprawdzić,czy na przekroju nie ma pleśni,wtedy wędlina jest niezdatna.Jeżeli kiełbasa jest niepeklowana można ją poddać procesowi termicznemu.Pieczenie w temp. powyżej 100 stopni , albo gotowaniu.. Edytowane 6 Lutego 2019 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2863 Opublikowano 6 Lutego 2019 Skoro to sklepowa kielbasa to poprostu isc badz zdzwonic i wszystko bedzie wiadome czy na soli czy na peklosoli.Jezeli nie byla opakowana, bo opakowaniu tez jest przeciez napisane. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-622835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phazerrro Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2864 Opublikowano 15 Lutego 2019 Po przekrojeniu kiełbasa ok. kolor,smak i zapach właściwy.Dziś wędziłem przygotowaną przez siebie kiełbasę - odczekam z 2dni i zobaczę. Podziękował za podzielenie się wiedzą i spostrzeżeniami - udanego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2865 Opublikowano 16 Lutego 2019 Tak na chybcika , jeśli można ... Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2866 Opublikowano 16 Lutego 2019 Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ? Można ciepłe. Ja tak robię zawsze Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2867 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Tak na chybcika , jeśli można ... Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę. Edytowane 16 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2868 Opublikowano 16 Lutego 2019 Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?Można ciepłe. Ja tak robię zawsze Dzięki EAnna Tak na chybcika , jeśli można ... Do parzenia wędzonek w workach zgrzewanych , ładować mięso ciepłe czy schłodzić najpierw ?A jaka to różnica jak i tak nie możesz sprawdzić kiedy wyrób osiągnie w środku żądaną temperaturę. Nooo... żadna i dla Ciebie jest to oczywista oczywistość , ale weź poprawkę na niektórych "młodych" a pewnie i znajdzie się kilku "starych" , że czytając różne tematy , robi się niezły mętlik w głowie ... Było gdzieś pisane o zapakowanych wędzonkach , chyba niewysuszone przed dymieniem , i coś tam było o kwaśnym mięsie...Więc wolę zapytać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2869 Opublikowano 16 Lutego 2019 Więc wolę zapytać... A pytaj. To Ci się chwali, że najpierw pytasz a później robisz . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-623871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2870 Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam jak Sibaski technicznie skorzystać z rabatu w https://swojskiwyrob.pl/ . Technicznie tz co gdzie wklepać bo podchodzę do tematu i coś nie wychodzi Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-624859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2871 Opublikowano 11 Marca 2019 Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czas mało bo mięsiwo przygotowane. Robię tzw. mielonkę w słoikach. Łopatka + podgardle. Zastanawiam się co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu? Proszę w szybką odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-626278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2872 Opublikowano 11 Marca 2019 Robię tzw. mielonkę w słoikach To chyba wiesz jak to zrobić jak już robisz. co wyjdzie jak upcham to do woreczka + szybkowar. Będzie galaretka? Odlewać skroplony po gotowaniu? do jakiego woreczka ? jakie woreczki do szybkowara ? i po co woreczki do szybkowara ? tam jest więcej niż 100 st . Co odlewać/ co rozumiesz pod pojęciem : skroplony po gotowaniu ? - za dużo niewiadomych= za mało danych Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-626280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2873 Opublikowano 11 Marca 2019 Szynkowar. Okrągły 1 kilowy. Nie zauważyłem że automat sam mi zmienił wyraz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-626282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2874 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W oryginalnym przepisie na białą wychodzi 22g/kg soli. Ja chcę dać 18g/kg ale peklosoli. Ma to rację bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-628907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2875 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W oryginalnym przepisie na białą wychodzi 22g/kg soli. Ja chcę dać 18g/kg ale peklosoli. Ma to rację bytu?Kiełbasa biała, to wyrób z nie-pekowanego mięsa, czyli na samej soli.Co do ilości - 18g/kg mięsa może być.Jak chcesz mieć kiełbaskę "różową" możesz dać 50/50 sól z peklosolą.Mięso powinno się w tym wypadku peklować 48h.Stosując sole morskie lub kamienne uzyskasz podobny efekt (lekko różowe mięso) ponieważ zawierają one azotany oraz sole metali.Zawsze robię "białą" na "różowo" ale wyłącznie na soli kamiennej kłodawskiej do przetworów.Zwróć uwagę na antyzbrylacz: poszukaj soli bez niego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/115/#findComment-628908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.