Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym przymroził później wyjął do chłodni w piątek rano żeby się odmroziły i z piątku na sobotę  na noc wrzucił do solanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-595709
Udostępnij na innych stronach

Proszę o informację czy długość peklowania mięsa na sucho na kiełbasę jest zależne od ilości peklosoli którą dajemy do peklowania. Czy dla peklowania na sucho są jakieś tabele (analogicznie jak dla peklowania na mokro)? Konkretnie chodzi mi o to czy mięso na kiełbasę mogę peklować 5 dni skoro receptura zaleca 36-48 godzin. Może mieć to negatywny skutek?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596145
Udostępnij na innych stronach

Możesz peklować 5 dni, ale skoro mięso przepekluje się po 2-3 dniach, to potem już peklowania jako takiego nie ma.

Nie ma tabel peklowania suchego, ale zwracaj uwagę na ilości które podane są w recepturze, bo mogą być różne w zależności od rodzaju kiełbasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596153
Udostępnij na innych stronach

Witam 

Jaką polecacie sól do peklowania kiełbasy?....konkretnie to będę robił jutro chłopską Szczepana -daję w proporcji 50/50 peklosól i zwykłą-właśnie jaką?

i jakie dopuszczacie warianty w proporcji 50/50?

część kiełbasy chciałbym grillować-więc chyba peklo jak najmniej...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596270
Udostępnij na innych stronach

Jaką masz a najlepiej nie jodowaną  bez antyzbrylaczy warzoną .

Z tymi podmiankami 50/50 , 40/60  itd  to mam swoje ortodoksyjne zdanie (chyba) żadnych podmianek .

Jak robisz na przechowanie i griila  to tylko peklosól  jak zjesz od czasu do czasu grilowaną peklosola to nic Ci nie będzie  a taką na przechowanie tylko na soli lub trochę to już może coś być (aczkolwiek nie koniecznie :) ). A jak robisz wiekszą ilość  tylko na grila lub do szybkiego spożycia to na soli coś a'la biała  jak nie chcesz mieć peklosoli .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596279
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie jodowaną  bez antyzbrylaczy warzoną

Takiej soli to nie ma.

Albo warzona z jodem i anty... albo kamienna niejodowana.

Ja jestem zwolenniczką kamiennej, bo zawiera sporo mikroelementów potrzebnych człowiekowi a poza tym te dodatki wybarwiają mięso.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596281
Udostępnij na innych stronach

Okazjue się że mam taką EAnno, bez antyzbrylacza, nie jodowana.

 

post-39755-0-53876500-1524486775_thumb.jpg

 

 

 

  

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596286
Udostępnij na innych stronach

 

 

bez antyzbrylacza, nie jodowana.

To dobrze wiedzieć Miro, że taka jeszcze istnieje  :) . Dziękuję za info, zawiało optymizmem :D 

Od dawna studiuję skład soli przed każdym zakupem i stąd moja poprzednia opinia. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596287
Udostępnij na innych stronach

attachicon.gifsol.jpg

To świetnie  Miro- jutro się po nią w takim razie wybiore do Ciebie ;)

 

 

 

 

Z tymi podmiankami 50/50 , 40/60  itd  to mam swoje ortodoksyjne zdanie (chyba) żadnych podmianek .

 

 

 

Czyli tradycyjnie- zastosuje 50/50 -przechowuję ją długo, zamrożoną partiami ale w lodówce podsycha czasem i miesiąc ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596349
Udostępnij na innych stronach

A więc proces przebiegł -prawie- prawidłowo....prawie bo temperatura niestety trzymała się od połowy wyżej niż chciałem (60-70*C) 

Wędziłem około 5 h plus 1h osuszanie. 

I teraz się zastanawiam czy jest sens jeszcze kiełbasę parzyć- tak jak zawsze to robię- bo nie sprawdziłem temperatury wewnątrz jelita w trakcie wędzenia....

co radzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596530
Udostępnij na innych stronach

Przekrój kiełbasę i sprawdź czy w środku nie jest surowa.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596535
Udostępnij na innych stronach

Takiej niestety nie mam.

 

Zastanawia mnie różowy kolor.

Skąd taki?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596542
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawia mnie różowy kolor. Skąd taki?

Niektóre pokłady zawierają wiecej związków żelaza; stąd ten kolor. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596543
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niektóre pokłady zawierają wiecej związków żelaza

To zapewne ta sól jest cięższa. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596545
Udostępnij na innych stronach

Kilka razy robiłem różne kiełbasy na soli ( smak mi bardziej odpowiada ) i tylko raz wybarwiła się na różowo , robiona z przepisu "kiełbasa pradziada z 1896 " . Zawsze używałem tej samej soli kamiennej niejodowanej kłodawskiej .

Wczoraj wędziłem głogowską wg. Ligawy i w ramach eksperymentu mięso soliłem i mieliłem dzień wcześniej , a rano reszta pracy i wyszła pyszna , krucha i z galaretką miejscami , ale szara . Poprawię się to była moja wersja głogowskiej Ligawy bo jakieś odstępstwa od przepisu były .

Takiej soli używamf4bd9cd625f0c1cdd55338a9d912e69b.jpg8f187b21cf94c388c7185f24e57fd955.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596547
Udostępnij na innych stronach

Ja nie bo zawiera sporo innych związków niż sól min.piasek.Nie lubie jak mi zgrzyta między zębami,ale do solanek może być jak i do wyrobów płukanych przed obróbką a kiełbasa do nich nie należą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596549
Udostępnij na innych stronach

Ja taka sol mam tez ale tak jak Arkadiusz , kazde ziarenko piasku wyczuje , uzywam tylko do kiszenia ogorkow badz do solanek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596552
Udostępnij na innych stronach

Przekrój kiełbasę i sprawdź czy w środku nie jest surowa.

może nie była surowa ale wolę smakowo jak jest sparzona, podobnie jak szynki- więc sparzyłem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596557
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, Czy taką też masz na składzie?     Pozdrawiam

 

 Tutaj jest sklad soli himalajskiej   https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.