eli55 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 W sobote bede wedzic , a dzisiaj maz mi przyniosl piekne dorsze , moze mi ktos doradzi jakby zrobic zeby doczekaly soboty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-595614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Nikt mi nie chce poradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-595707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Ja bym przymroził później wyjął do chłodni w piątek rano żeby się odmroziły i z piątku na sobotę na noc wrzucił do solanki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-595709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Serdeczne dzieki Arkadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-595741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Proszę o informację czy długość peklowania mięsa na sucho na kiełbasę jest zależne od ilości peklosoli którą dajemy do peklowania. Czy dla peklowania na sucho są jakieś tabele (analogicznie jak dla peklowania na mokro)? Konkretnie chodzi mi o to czy mięso na kiełbasę mogę peklować 5 dni skoro receptura zaleca 36-48 godzin. Może mieć to negatywny skutek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Możesz peklować 5 dni, ale skoro mięso przepekluje się po 2-3 dniach, to potem już peklowania jako takiego nie ma.Nie ma tabel peklowania suchego, ale zwracaj uwagę na ilości które podane są w recepturze, bo mogą być różne w zależności od rodzaju kiełbasy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Witam Jaką polecacie sól do peklowania kiełbasy?....konkretnie to będę robił jutro chłopską Szczepana -daję w proporcji 50/50 peklosól i zwykłą-właśnie jaką?i jakie dopuszczacie warianty w proporcji 50/50?część kiełbasy chciałbym grillować-więc chyba peklo jak najmniej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Jaką masz a najlepiej nie jodowaną bez antyzbrylaczy warzoną .Z tymi podmiankami 50/50 , 40/60 itd to mam swoje ortodoksyjne zdanie (chyba) żadnych podmianek .Jak robisz na przechowanie i griila to tylko peklosól jak zjesz od czasu do czasu grilowaną peklosola to nic Ci nie będzie a taką na przechowanie tylko na soli lub trochę to już może coś być (aczkolwiek nie koniecznie ). A jak robisz wiekszą ilość tylko na grila lub do szybkiego spożycia to na soli coś a'la biała jak nie chcesz mieć peklosoli . Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 nie jodowaną bez antyzbrylaczy warzoną Takiej soli to nie ma.Albo warzona z jodem i anty... albo kamienna niejodowana.Ja jestem zwolenniczką kamiennej, bo zawiera sporo mikroelementów potrzebnych człowiekowi a poza tym te dodatki wybarwiają mięso. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Okazjue się że mam taką EAnno, bez antyzbrylacza, nie jodowana. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 bez antyzbrylacza, nie jodowana. To dobrze wiedzieć Miro, że taka jeszcze istnieje . Dziękuję za info, zawiało optymizmem Od dawna studiuję skład soli przed każdym zakupem i stąd moja poprzednia opinia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 stąd moja poprzednia opinia. życie jak kalejdoskop może i ciekawiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 sol.jpgTo świetnie Miro- jutro się po nią w takim razie wybiore do Ciebie Z tymi podmiankami 50/50 , 40/60 itd to mam swoje ortodoksyjne zdanie (chyba) żadnych podmianek . Czyli tradycyjnie- zastosuje 50/50 -przechowuję ją długo, zamrożoną partiami ale w lodówce podsycha czasem i miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 A więc proces przebiegł -prawie- prawidłowo....prawie bo temperatura niestety trzymała się od połowy wyżej niż chciałem (60-70*C) Wędziłem około 5 h plus 1h osuszanie. I teraz się zastanawiam czy jest sens jeszcze kiełbasę parzyć- tak jak zawsze to robię- bo nie sprawdziłem temperatury wewnątrz jelita w trakcie wędzenia....co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Przekrój kiełbasę i sprawdź czy w środku nie jest surowa. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Okazjue się że mam taką EAnno, bez antyzbrylacza, nie jodowana. sol.jpgMiro,Czy taką też masz na składzie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Takiej niestety nie mam. Zastanawia mnie różowy kolor.Skąd taki? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zastanawia mnie różowy kolor. Skąd taki? Niektóre pokłady zawierają wiecej związków żelaza; stąd ten kolor. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Niektóre pokłady zawierają wiecej związków żelaza To zapewne ta sól jest cięższa. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Kilka razy robiłem różne kiełbasy na soli ( smak mi bardziej odpowiada ) i tylko raz wybarwiła się na różowo , robiona z przepisu "kiełbasa pradziada z 1896 " . Zawsze używałem tej samej soli kamiennej niejodowanej kłodawskiej . Wczoraj wędziłem głogowską wg. Ligawy i w ramach eksperymentu mięso soliłem i mieliłem dzień wcześniej , a rano reszta pracy i wyszła pyszna , krucha i z galaretką miejscami , ale szara . Poprawię się to była moja wersja głogowskiej Ligawy bo jakieś odstępstwa od przepisu były . Takiej soli używam Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Ja nie bo zawiera sporo innych związków niż sól min.piasek.Nie lubie jak mi zgrzyta między zębami,ale do solanek może być jak i do wyrobów płukanych przed obróbką a kiełbasa do nich nie należą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Jak zgrzyta między zębami to czuję , że zęby mam . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Ja taka sol mam tez ale tak jak Arkadiusz , kazde ziarenko piasku wyczuje , uzywam tylko do kiszenia ogorkow badz do solanek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Przekrój kiełbasę i sprawdź czy w środku nie jest surowa.może nie była surowa ale wolę smakowo jak jest sparzona, podobnie jak szynki- więc sparzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Miro, Czy taką też masz na składzie? Pozdrawiam Tutaj jest sklad soli himalajskiej https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/57/#findComment-596581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.