miro Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 22 Września 2018 Ja płucze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 22 Września 2018 Ja nie.Po to jest ociekanie żeby mięso ociekło z solanki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 22 Września 2018 Ja opłukuję (krótko pod bierzącą) . No i mięsa w kawałku nie osadzamy. Osadzanie to jeden z procesów przy robieniu kiełbas. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Tak tak poprostu osuszam w temp pokojowej chwilę Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Dokładnie ok 1-2 godz. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Września 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 22 Września 2018 „Tak tak poprostu osuszam w temp pokojowej chwilęDokładnie ok 1-2 godz. ” Osusza się w wędzarni przed wędzeniem a ociekanie powinno trwać 10-12 godzin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 22 Września 2018 Ociekanie 2 godz w pokojowej, osuszanie 40 min w wedzarni, to tylko 1.5 kg piersi zobaczy co wyjdzie Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 22 Września 2018 Peklosól to jedyny środek zabezpieczający mięso bakteriologicznie No nie jedyny, ale powszechny i dobry. .Niestety sama sól takich właściwości nie ma. Sól też ma takie właściwości, działa inaczej - konserwująco. Po pierwsze pekluję drób razem z innymi wędzonkami To nie jest działanie godne naśladowania. a po drugie niektóre elementy drobiu takie jak uda z kurczaka czy piersi z indyka mają odpowiednią ilość mioglobiny aby uzyskać odpowiednie wybarwienie. Te udka ujdzie, ale filet? Używanie peklosoli do peklowania drobiu ma jeszcze jedną zaletę, trwałość gotowego wyrobu zrobionego tak samo- stężenie solanki, czas i temperatura, wędzenie,obróbka termiczna,- czas przechowywania w tych samych warunkach chłodniczych i wniosek jeden - trwałość wyrobów peklowanych w porównaniu do solonych - prawie dwa razy większa. Nie ma to znaczenia przy wędzeniu kilku udek dla siebie, ale jak trzeba puścić towar w obieg, to już ma to znaczenie. Na początku soliłem filety czy udka, potem 50/50, teraz tylko peklosól. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) potem 50/50, teraz tylko peklosól. Czyli Piotrze, 50/50 nie daje takiej trwałości jak sama peklosól? Pytam o wyroby wędzone.Chodzi mi o Twoje doświadczenia; to co piszesz jest bardzo ważne arkadiusz, dnia 21 Wrze 2018 - 20:53, napisał: Po pierwsze pekluję drób razem z innymi wędzonkami To nie jest działanie godne naśladowania. Jak uzasadnisz powyższą opinię?Mam własne przemyślenia na ten temat i własną praktykę. Chcę jednak poznać Twoje uzasadnienie, co przyda się też ogółowi forowiczów. Edytowane 22 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 23 Września 2018 będzie burza pekluję drób razem z innymi wędzonkami A nie obawiasz się , że jak drób będzie chory (parzysz w 72 st) to zainfekuje Ci np. polędwicę czy polędwiczki - gdzie temperatura obróbki termicznej jest znacznie niższa- na co zawsze zwracasz (i słusznie) uwagę?. Co do samej peklosoli - TAK - chyba, że jest to kiełbasa biała tzn szara do natychmiastowego spożycia to sól . Z tą szkodliwością peklosoli to bym nie przesadzał - w 1 kg wędzonki jest mniejsza od pęczka pędzonej sałaty czy pędzonej rzodkiewki o cocacoli i napojach energetyzujących nie wspomnę. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) będzie burza A czemu tak sądzisz.? .Lubię merytoryczną dyskusję a nie jakieś przytyki osobiste i zobaczymy czy kolega stanie na wysokości zadania. A nie obawiasz się , że jak drób będzie chory (parzysz w 72 st) to zainfekuje Ci np. polędwicę czy polędwiczki Może moja wypowiedź była nieprecyzyjna więc doprecyzuję.Znam te zalecenia Państwowej Inspekcji Sanitarnej , ale ja nie napisałem że robię to w jednym naczyniu.Pisząc razem z innymi wędzonkami miałem na myśli tą sama solankę peklujacą i taki sam proces jak dla mięsa wp.,czy wołowego czyli peklowanie a nie trzymanie w solance zrobionej z samej soli. Sól też ma takie właściwości, działa inaczej - konserwująco. Jak zapewne wiesz sól działa jedynie bakteriostatycznie.Nie zabija bakterii a jedynie wstrzymuje ich rozwój.Solanka o stężeniu 10% znacznie osłabia rozwój bakterii gnilnych , ale pleśni niestety nie zabija bo potrzebują wyższego stężeni.Poza tym na niektóre bakterie, jady sól zupełnie nie działa w przeciwieństwie do nitrytu.Im mniej drobnoustrojów wprowadzimy do mięsa w czasie obróbki tym bardziej skuteczne będzie działanie soli, ale biorąc to wszystko pod uwagę uważam, że w naszych domowych warunkach bezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest stosowanie peklosoli a nie czystej soli.Jak z tego widać sól nie ma takich samych właściwości jak peklosól. Edytowane 23 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 23 Września 2018 nie napisałem że robię to w jednym naczyniu i tu mnie uspokoiłeś Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 23 Września 2018 i tu mnie uspokoiłeś Są gorsze patogeny od ptasiej grypy , ale cieszę się ,że będziesz spał spokojnie .Znam takich na tym forum co mięso z indyka spożywają na surowo więc nie popadajmy w paranoję.Ja masarni nie prowadzę i do mnie sanepid nie zawita. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Parzenie wedzonej piersi kurzej lub indyczej robionej w domu to profana i bezeceństwo ????????????????Ale szanuje jak ktoś parzy bo każdy ma prawo do własnych smaków szczególnie jak robi dla siebie. Na zewnątrz to trzeba zrobić zgodnie z procesem Edytowane 23 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 23 Września 2018 Parzenie wedzonej piersi kurzej lub indyczej robionej w domu to profana Ok przecież można najpierw parzyć później wędzić A tak na poważnie dlaczego tak uważasz? Wielokrotnie wędziłem piersi indycze i parzyłem - były znakomite - ale może coś nieświadomie robię źle ? Wytłumacz mi proszę lepiej wiedzieć później niż wcale Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Waldek .A lubisz tatara bo masz większą szansę zakażenia niż peklowanie w jednym pojemniku wioprzowiny czy wołowiny i kurczaka. Ostatnio wycofano całą partię tatara z jednej sieci bo był zakażony salmonellą.Tak jak pisałem wcześniej.Nie popadajmy w paranoję bo my nie prowadzimy zakładu produkcyjnego.Ja np. parzę piersi z indyka i kurczaka do 60 C,ale ostrzegam zawsze ,że przepisy mówią żeby parzyć do 72C. Edytowane 23 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 23 Września 2018 niż peklowanie w jednym pojemniku no tak w morzu martwym nie ma życia a piersi indyka parzę do 72 st - Tatara wiesz co lubię Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) 1. Bo surowa jest dla mnie najszmaczniejsza 2. W handlu dostaniesz surowy filet z indyka wędzony jako "Polędwica łosiowa z indyka"3. Ptasi grypa. Pisałem o tym a. ma charakter epidemii i natychmiast się dowiesz że jest, więc wtedy nie jem na surowo. Prawdopodobieństwo że nawet w tym okresie kupię zakażone jest znikome, praktycznie pomijalne,b. Ptasia grypa nie jest śmiertelna dla ludzi stwierdzono chyba tylko jeden przypadek na świecie. Więc nawet jeżeli się zarażę, to grypa, jedna więcej jedna mniej. Ale nie kuszę losu i jak się pojawi komunikat o epidemii to w tym okresie nie konsumuje surowego miesac Jak dla mnie. Walka z ptasia grypa jest potrzebna że względów gospodarczych bo padną całe stada. Ale jej szkodliwość dla ludzi to w dużej mierze czarny pijar. Ryzyko związane z ptasia grypa jest dla mnie pomijalne.. Piszę dla mnie Zagrożenia wynikające ze spożywania surowego drobiu szczątkowo poruszył Stefan opisując dlatego nie powinniśmy robić wędlin dlugidojrzewajacych z drobiu , i grypa nie była najwiekszym problemem. Może ktoś kto dysponuje wiedzą w tym temacie to innych zagrożeń się z nami podzieli. 4 Do drobiu stosuje peklosól za wyjątkiem kurzych piersi 50/50 sól peklosól.To jest moje zdanie. piszę z telefonu to sorry za błędy Edytowane 23 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 23 Września 2018 Ja np. parzę piersi z indyka i kurczaka do 60 C,ale ostrzegam zawsze ,że przepisy mówią żeby parzyć do 72C. W tym wszystkim nie chodzi o przepisy, raczej o zabezpieczające działanie bakteriostatyczne, które wraz ze wzrostem końcowej temperatury wyrobu jest lepsze, ale nie tylko temperatura ma znaczenie, ale i czas obróbki, dłuższa obróbka w nieco niższej temperaturze zwiększa trwałość wyrobu. Parzenie wedzonej piersi kurzej lub indyczej robionej w domu to profana i bezeceństwo 3. Ptasi grypa. Pisałem o tym Ptasia grypa nie ma tu znaczenia, salmonella owszem. Możesz jeść surowe, każdy ma wybór, ale dobrze jest zasięgnąć opinii weterynarzy lub innych osób kontrolujących skażenia w ubojniach drobiu. Co się robi w ubojni drobiu gdy nagle pojawia się w ubijanej partii salmonella? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Całkowicie się z Tobą zgadzam. Uważam że szkodliwość ptasiej grypy to trochę taka urban legenda, co do salmonelii i innych zagrożeń nie mam zdania bo nieznane ich mechanizmu tak jak mechanizmu postępowania zakładów drobiorskich jak się pojawi. Mam doświadczenie w produkcj spożywczej ale innego rodzaju czy to się wprost przenosi na chodowle w obrębie drobiu nie wiem, pewnie tak ale.Więc dobrze aby teoretycy opisali jak powinni być, a praktycy jak jest. No cóż czekam na jakieś info w tym temacie . Więc jak masz wiedzę w temacie dawaj. Edytowane 24 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 24 Września 2018 Temat o peklowaniu, ale niech będzie i o drobiu.... Takie skażone odchodami mięsko drobiowe po uboju, należy zdezynfekować, salmonella nie siedzi w środku, więc mięsko wędruje przez kąpiel w środku dezynfekującym- odkażającym, następnie płukanko wodą i gotowe. Co to za środki? Można się zdziwić.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-607595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeczen1963 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam.Już jakiś czas jestem z Wami,czytam i obserwuje .Budowa wędzarni powoli dobiega do końca.Nadszedł czas pierwszego dymienia.Planuje na nadchodzący weekend. Codziennie przekładam mięso i tu mój niepokój ,peklówka codziennie robi się bardziej gęsta (taka śluzowata), czy tak powinno być? Boję się że stracę mięso. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-612314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Na ile dni miało być peklowanie i po ilu dniach zalewa zaczęła się kisielowata ? Po co ładujesz łapy do zalewy codziennie? Edytowane 8 Listopada 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-612316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 8 Listopada 2018 I w jakiej temperaturze peklujesz oraz jakie stężenie i zapach ma solanka ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-612343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Czy jak zrobiłem roztwór ok 10% wg tabeli Dziadka (pomniejszonej trochę) na 4 dni to jak przetrzymam do 5 to nie będzie za słone ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-617122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Czy jak zrobiłem roztwór ok 10% wg tabeli Dziadka (pomniejszonej trochę) na 4 dni to jak przetrzymam do 5 to nie będzie za słone ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaZawsze pekluję w zalewie 10% - 5 dni i jest ok Zaznaczam, że należymy do osób, które lubią mniej słone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/59/#findComment-617145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.