pis67 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Lutego 2011 jak temp solanki spadnie do 2 stopni czy jak wzrośnie do 10? Na noc w zimnym, na dzień w ciepłym, ale zimniej lepiej niż za ciepło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Lutego 2011 Koszu, zależy jak długi jest czas peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Lutego 2011 4 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Lutego 2011 Jak masz możliwość to rób tak jak napisał pis67, będzie to najlepsze wyjście. Jeśli nie, to trzymaj w imprezowni. Jak dobrze nastrzyknąłeś to w 4 dni powinno być ok. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 2 Lutego 2011 Bardzo Wam dziękuję. Poki co przekładdam gary z imprezowni do mieszkania tak by temp oscylowała w granicach 4-8 stopni. A na noc dam to wsyztsko do imprezowni i zobaczymy co się bedzie działo. Całe mięsko jest nastrzykniete zgodnie z tabela Dziadka więc mam nadzieje że będzie ok.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Marca 2011 9 dzień peklowania - szyneczka i boczek bez nastrzyku a solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć , ale z dzieciństwa pamiętam , że mój tata peklował bez nastrzyków bardzo długo i mięsko było rewela . Zobaczę , czy będzie "oczko " . Mam już igłę więc następne wyroby jak Pan Bóg przykazał . :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Marca 2011 solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć Takie kawałki peklowane 14 dni to i bez nastrzyku "stracą oczko" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Marca 2011 to moje "pierwsze kroki" z peklowaniem , więc latam przy tym jak kot z pęcherzem ( a tak przy okazji jak się Ty odezwałeś pod Sokołami mam Teścia , więc przez Wysokie M. czasami śmigam ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Marca 2011 Mam już igłę więc następne wyroby jak Pan Bóg przykazał . :grin: Teraz masz wyroby jak Pan Bóg przykazał,po nastrzyku według mnie to już wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Marca 2011 po nastrzyku według mnie to już wynalazek. A czemu z nastrzykiem to wynalazek? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Marca 2011 A czemu z nastrzykiem to wynalazek? A czy czytając stare receptury na wędzonki znalazłeś słowo nastrzyk . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Marca 2011 Kiedyś nie było peksoli i czy to znaczy ,że to też wynalazek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Marca 2011 Kiedyś nie było peksoli i czy to znaczy ,że to też wynalazek. Ale była saletra to jest zamiennik, nikt wtedy nie pompował wody do szynki to jest wynalazek przemysłu .My przecież robimy wyroby domowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Marca 2011 O widzę ,że PePe już dał odpowiedź. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel71 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam serdecznie Ostatnie peklowanie robiłem dokładnie według tabeli dziadka na 5 dni.W poniedziałek wieczorem zalałem solanką w sobotę w południe wyciągnięte z zalewy do ociekania, wieczorem do siatek i rano w niedziele wędzenie. Wędzonki według moich kubków smakowych wyszły bardzo słone nawet parzenie w wodzie nie wiele pomogło. Mam pytanie: czy czas ociekania i osuszania uwzględniamy do czasu peklowania?Dodam jeszcze, że zapomniałem dodać cukru do solanki, czy cukier ma wpływ na słoność wędzonek? Mam prośbę, jak skorygować ilość peklosoli, zakupiłem dziś 7kg szyneczki wieczorem chcę podzielić ją na kawałki do 1kg i zalać solanką, w następny poniedziałek zaplanowane wędzenie. Może ułatwi to komuś w odpowiedzi, jeśli dodam, że jak robię kiełbasę daję 18 g peklosoli na 1kg i słoność jest idealna nawet bez parzenia. Proszę o pomoc i z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Ostatnie peklowanie robiłem dokładnie według tabeli dziadka na 5 dni. W poniedziałek wieczorem zalałem solanką w sobotę w południe wyciągnięte z zalewy do ociekania, wieczorem do siatek i rano w niedziele wędzenie. Wędzonki według moich kubków smakowych wyszły bardzo słone nawet parzenie w wodzie nie wiele pomogło. Mam pytanie: czy czas ociekania i osuszania uwzględniamy do czasu peklowania? Pekluję wg. tabeli Dziadka i też 5 dni. Wliczam czas ociekania. Czyli 4 dni plus 1 dzień ociekania. Aby rozjaśnić sprawę.. Po czterech dniach wyjmuję mięso z solanki i płuczę pod bieżącą wodą. Każdy kawałek oddzielnie. Trwa to chwilę. Potem wkładam mięso do dużego naczynia i puszczam słabiutki strumień wody. Zwykle około 0.5 h. Potem na kratki i oczywiście z powrotem do lodówki. Temp 4 -6 *C. Następnego dnia wieszam na kije i osuszam dodatkowo ręcznikami papierowymi. Potem osuszanie w wędzarni i dym. Udanych wyrobów :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dodam jeszcze, że zapomniałem dodać cukru do solanki, czy cukier ma wpływ na słoność wędzonek? Cukier nie ma wpływu.Jeśli wg.tabelki jest dla Ciebie za słone to zrób solanke 10 % w ilości 2.8l ,czyli 2.8l wody i pół na pół 28dkg soli i peksoli.Czas peklowania 7 dni.Czas ociekania wlicza się do czasu peklowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Myślę że to trochę wyjaśni Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 00:01 Podsyłam nowe dane do przyśpieszonego peklowania Mam nadzieję że nie wywoła to nowej burzy na naszym forum .Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól jak również jak się zapomnę to samą peklosól ----------------- .Po wielu próbach trochę zmodyfikowałem tą tabelę. Moje próby prowadzone były by obniżyć ilość soli,. ze względu na niektóre sugestie że wyroby dla nich są za słone .Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli http://www.wedlinydomowe....sze/tabela2.htm . ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie.Dane te nie dotyczą polędwicy Dawka mieszanki peklującej zalecana dla polędwic to 0,80 kg -na 10l wody nastrzyk 7-8% Czas peklowania 1 dzień – 24 godz. Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody. - nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35% dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu. Peklowanie 2 dni Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30% dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu Peklowanie 3 dni Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 % dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu Peklowanie 4 dni Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa Peklowanie 5 dni Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody, Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa Peklowanie 6 dni Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wody Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa Peklowanie 7 dni Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa Peklowanie 8 - 10 dni Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 L Nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa Peklowanie 11 - 14 dni Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa Temperatura peklowania 4 – 6 st Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min Czas ociekania od 12 do 24 godz Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Na stronie 3-ej tego tematu namawiałem (i namawiam) do peklowania wg. wyżej opisanej metody (i załączyłem text DZIADKA dla przypomnienia) - robię tak już od ponad roku i jestem b. zadowolony z rezultatów Mam to w swoim segregatorze na pierwszym miejscu ! - Dzięki DZIADEK za tak sprawdzony i skuteczny opis peklowania ! Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 daniel71, peklowanie mokre wg Szczepana, mięso jest mniej słone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 Zapomniałem napisać, że nastrzykuję około 80ml zalewy na 1 kg mięsa. Można też przy peklowaniu 6-cio dniowym skrócić peklowanie o jeden dzień przy zachowaniu tego samego stężenia zalewy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Trzeba zwrócić uwagę na to, że Dziadek podaje 0,4l wody na 1kg mięsa a Szczepan 1l wody na 1 kg mięsa.Sprawdzone na zlocie WM, że dwie szynki (taki sam mięsień i waga, peklowane przez 5 dni, jedna w 0,4l solanki druga w 1l solanki, stężenie solanki takie same, naczynia stojące obok siebie w lodówce ) miały różną słoność. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 daniel71, peklowanie mokre wg Szczepana, mięso jest mniej słone Obawiam się ,ze jednak nie.Po pierwsze dużo więcej solanki i nastrzyk też jest prawie dwa razy większy.Nie mogę teraz znaleźć ,ale już było to liczone i wychodzi prawie to samo co u Dziadka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 wychodzi prawie to samo co u Dziadka.Robi różnicę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 To jest bardzo mała różnica prawie niezauważalna. :cool:Polecam do przeczytania:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie&start=0 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 To jest bardzo mała różnica prawie niezauważalna Przy peklowaniu 6-dniowym wg Szczepana ilość soli w układzie mięso+woda wynosi 3,63%. Przy 6-dniowym peklowaniu wg powyższej, znowelizowanej tabeli DZIADKA ilość soli w zestawie mięso+woda wynosi 3,25%-3,4%, jest więc niższa. Dla niedowiarków mogę przesłać rachunki, ale na PW :smile: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.