Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak temp solanki spadnie do 2 stopni czy jak wzrośnie do 10?

 

Na noc w zimnym, na dzień w ciepłym, ale zimniej lepiej niż za ciepło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144742
Udostępnij na innych stronach

Jak masz możliwość to rób tak jak napisał pis67, będzie to najlepsze wyjście. Jeśli nie, to trzymaj w imprezowni. Jak dobrze nastrzyknąłeś to w 4 dni powinno być ok.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144757
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Wam dziękuję. Poki co przekładdam gary z imprezowni do mieszkania tak by temp oscylowała w granicach 4-8 stopni. A na noc dam to wsyztsko do imprezowni i zobaczymy co się bedzie działo. Całe mięsko jest nastrzykniete zgodnie z tabela Dziadka więc mam nadzieje że będzie ok.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-144759
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

9 dzień peklowania - szyneczka i boczek bez nastrzyku a solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć , ale z dzieciństwa pamiętam , że mój tata peklował bez nastrzyków bardzo długo i mięsko było rewela . Zobaczę , czy będzie "oczko " . Mam już igłę więc następne wyroby jak Pan Bóg przykazał . :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153212
Udostępnij na innych stronach

solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć

Takie kawałki peklowane 14 dni to i bez nastrzyku "stracą oczko"

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153214
Udostępnij na innych stronach

to moje "pierwsze kroki" z peklowaniem , więc latam przy tym jak kot z pęcherzem ( a tak przy okazji jak się Ty odezwałeś pod Sokołami mam Teścia , więc przez Wysokie M. czasami śmigam )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153230
Udostępnij na innych stronach

po nastrzyku według mnie to już wynalazek.

A czemu z nastrzykiem to wynalazek?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153342
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś nie było peksoli i czy to znaczy ,że to też wynalazek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153347
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś nie było peksoli i czy to znaczy ,że to też wynalazek.

Ale była saletra to jest zamiennik, nikt wtedy nie pompował wody do szynki to jest wynalazek przemysłu .My przecież robimy wyroby domowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153349
Udostępnij na innych stronach

O widzę ,że PePe już dał odpowiedź. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-153437
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie

Ostatnie peklowanie robiłem dokładnie według tabeli dziadka na 5 dni.

W poniedziałek wieczorem zalałem solanką w sobotę w południe wyciągnięte z zalewy do ociekania, wieczorem do siatek i rano w niedziele wędzenie. Wędzonki według moich kubków smakowych wyszły bardzo słone nawet parzenie w wodzie nie wiele pomogło.

Mam pytanie: czy czas ociekania i osuszania uwzględniamy do czasu peklowania?

Dodam jeszcze, że zapomniałem dodać cukru do solanki, czy cukier ma wpływ na słoność wędzonek?

Mam prośbę, jak skorygować ilość peklosoli, zakupiłem dziś 7kg szyneczki wieczorem chcę podzielić ją na kawałki do 1kg i zalać solanką, w następny poniedziałek zaplanowane wędzenie. Może ułatwi to komuś w odpowiedzi, jeśli dodam, że jak robię kiełbasę daję 18 g peklosoli na 1kg i słoność jest idealna nawet bez parzenia.

Proszę o pomoc i z góry dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156328
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie peklowanie robiłem dokładnie według tabeli dziadka na 5 dni.

W poniedziałek wieczorem zalałem solanką w sobotę w południe wyciągnięte z zalewy do ociekania, wieczorem do siatek i rano w niedziele wędzenie. Wędzonki według moich kubków smakowych wyszły bardzo słone nawet parzenie w wodzie nie wiele pomogło.

Mam pytanie: czy czas ociekania i osuszania uwzględniamy do czasu peklowania?

Pekluję wg. tabeli Dziadka i też 5 dni. Wliczam czas ociekania. Czyli 4 dni plus 1 dzień ociekania. Aby rozjaśnić sprawę.. Po czterech dniach wyjmuję mięso z solanki i płuczę pod bieżącą wodą. Każdy kawałek oddzielnie. Trwa to chwilę. Potem wkładam mięso do dużego naczynia i puszczam słabiutki strumień wody. Zwykle około 0.5 h. Potem na kratki i oczywiście z powrotem do lodówki. Temp 4 -6 *C. Następnego dnia wieszam na kije i osuszam dodatkowo ręcznikami papierowymi. Potem osuszanie w wędzarni i dym.

 

Udanych wyrobów :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156330
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że zapomniałem dodać cukru do solanki, czy cukier ma wpływ na słoność wędzonek?

Cukier nie ma wpływu.Jeśli wg.tabelki jest dla Ciebie za słone to zrób solanke 10 % w ilości 2.8l ,czyli 2.8l wody i pół na pół 28dkg soli i peksoli.Czas peklowania 7 dni.Czas ociekania wlicza się do czasu peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156331
Udostępnij na innych stronach

Myślę że to trochę wyjaśni

Wysłany:

Nie 02 Mar, 2008 00:01

Podsyłam nowe dane do przyśpieszonego peklowania Mam nadzieję że nie wywoła to nowej burzy na naszym forum .Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól jak również jak się zapomnę to samą peklosól -----------------

.Po wielu próbach trochę zmodyfikowałem tą tabelę. Moje próby prowadzone były by obniżyć ilość soli,. ze względu na niektóre sugestie że wyroby dla nich są za słone .Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli

http://www.wedlinydomowe....sze/tabela2.htm . ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie.Dane te nie dotyczą polędwicy Dawka mieszanki peklującej zalecana dla polędwic to 0,80 kg -na 10l wody nastrzyk 7-8%

Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.

Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody.

- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%

dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.

Peklowanie 2 dni

Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%

dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu

Peklowanie 3 dni

Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %

dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu

Peklowanie 4 dni

Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi

mięsa

Peklowanie 5 dni

Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody,

Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa

Peklowanie 6 dni

Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wody

Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa

Peklowanie 7 dni

Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa

Peklowanie 8 - 10 dni

Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 L

Nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa

Peklowanie 11 - 14 dni

Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa

Temperatura peklowania 4 – 6 st

Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min

Czas ociekania od 12 do 24 godz

Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania

PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156333
Udostępnij na innych stronach

Na stronie 3-ej tego tematu namawiałem (i namawiam) do peklowania wg. wyżej opisanej metody (i załączyłem text DZIADKA dla przypomnienia) - robię tak już od ponad roku i jestem b. zadowolony z rezultatów :)

Mam to w swoim segregatorze na pierwszym miejscu !

 

:) - Dzięki DZIADEK za tak sprawdzony i skuteczny opis peklowania !

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156334
Udostępnij na innych stronach

daniel71, peklowanie mokre wg Szczepana, mięso jest mniej słone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 :cool:

Zapomniałem napisać, że nastrzykuję około 80ml zalewy na 1 kg mięsa.

Można też przy peklowaniu 6-cio dniowym skrócić peklowanie o jeden dzień przy zachowaniu tego samego stężenia zalewy.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156336
Udostępnij na innych stronach

Trzeba zwrócić uwagę na to, że Dziadek podaje 0,4l wody na 1kg mięsa a Szczepan 1l wody na 1 kg mięsa.Sprawdzone na zlocie WM, że dwie szynki (taki sam mięsień i waga, peklowane przez 5 dni, jedna w 0,4l solanki druga w 1l solanki, stężenie solanki takie same, naczynia stojące obok siebie w lodówce ) miały różną słoność.

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156340
Udostępnij na innych stronach

daniel71, peklowanie mokre wg Szczepana, mięso jest mniej słone

Obawiam się ,ze jednak nie.Po pierwsze dużo więcej solanki i nastrzyk też jest prawie dwa razy większy.Nie mogę teraz znaleźć ,ale już było to liczone i wychodzi prawie to samo co u Dziadka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156341
Udostępnij na innych stronach

wychodzi prawie to samo co u Dziadka.

Robi różnicę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156344
Udostępnij na innych stronach

To jest bardzo mała różnica prawie niezauważalna. :cool:Polecam do przeczytania:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie&start=0

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156345
Udostępnij na innych stronach

To jest bardzo mała różnica prawie niezauważalna

Przy peklowaniu 6-dniowym wg Szczepana ilość soli w układzie mięso+woda wynosi 3,63%.

Przy 6-dniowym peklowaniu wg powyższej, znowelizowanej tabeli DZIADKA ilość soli w zestawie mięso+woda wynosi 3,25%-3,4%, jest więc niższa.

Dla niedowiarków mogę przesłać rachunki, ale na PW :smile: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/3/#findComment-156358
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.