Maxell Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Września 2019 Bardzo ładne baleroniki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Września 2019 To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... Kapitalna Robota Panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 16 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Września 2019 Bardzo ładne baleroniki. To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... Kapitalna Robota Panie... Dzięki za miłe słowa. Też mi się podoba to zdjęcie - piękne karkóweczki w ciemnej czeluści wędzarni Zrobiła je żona, żeby móc wysłać kilku osobom i narobić smaka - w domyśle: takie cudeńka czekają, aż do nas przyjedziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 15 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 15 Października 2019 Robienia zapasów ciąg dalszy ???? Kiełbasa robiona z głównie z łopatki, pieczona w piekarniku: Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki. A że nie samym mięsem żyje człowiek, to żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Października 2019 żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Same smakowitości i pysznościale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Października 2019 Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki. Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły. PozdrawiamRomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 15 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Października 2019 żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Same smakowitości i pysznościale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu Przepis nie jest nasz i pochodzi stąd: http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2017/04/wielkanocny-pasztet-z-biaej-fasoli-z.html?m=1 A zdjęcie przekroju, to będę musiał zrobić następnym razem, bo chyba już nic w lodówce nie zostało ????[Dodano: 15 paź 2019 - 14:02]Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły. PozdrawiamRomiiNie, ale może kiedyś spróbuję. Osobiście najbardziej z wędzonego indyka smakuje właśnie ta lekko wyszuszona, wędzona "skórka". Mógłbym ją zjeść cała, a środek zostawić ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Listopada 2019 Żona upiekła chleb ze słonecznikiem w maszynce. Żeby nie być gorszym, upiekłem własny "chleb" ???? Całkowita improwizacja... Mięso mielone z szynki ze sklepu (800g), tubka pasty węgierskiej do gulaszu, trochę koncentratu pomidorowego, trochę soli, trochę bułki tartej. Wszystko robione na oko i do smaku ???? Natarte oliwą i posypane wędzoną papryką. Pieczone w 90 stopniach do 75 wewnątrz. Jako że mięso miało mało tłuszczu (do 9%) to wyszło trochę za chude jak na mój gust. Nasze chlebki razem wyglądają tak: Przez pastę gulaszową, jedząc kanapkę ma się wrażenie, że to gulasz wieprzowy z cebulką, papryką i ziemniaczkami ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Ostatnio postanowiłem jeszcze raz dać szansę malowaniu wędlin dymem w płynie. W tym celu tydzień temu kupiłem 1.5 kg schabu bez kości i podzieliłem na 3 części. Jedna poszła do zamrażarki i będzie na obiad kiedyś (faszerowana śliwkami suszonymi). Pozostałe dwie zapeklowane 20g/kg. Wczoraj był test. Jeden kawałek stwierdziłem, że zrobię "wędzony" w piekarniku i podpiekany. Niestety pod koniec musiałem na chwile wyjść i jak wróciłem to temperature wewnątrz miałem 71°C. Wyszło to tak: I przekrój: Wygląda to dobrze. Pachnie nawet wędzonym, choć malowałem tylko dwa razy i to trochę za mało dla mnie. Jeśli nie wiedziałbym jak to było robione to może i bym uwierzył, że w wędzarni. Jednak nie smakuje to tak jak z wędzarni. Może kiedyś jeszcze spróbuję - jak mi braknie wędzonek w zamrażarce... Drugi kawałek tak samo osuszyłem, ale zamiast dymu w płynie użyłem... słodko ostrego sosu paprykowego z chili ze spiżarni żony. Jej pomysł ???? ???? Wygląda to tak: I przekrój: W smaku świetne. Połączenie peklowanego mięsa, ostrości chili, papryki i słodyczy jest genialne. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Tą wersję napewno powtórzę - może na Święta ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.WitajNa drugi raz zrób tak:-dowolny kawałek mięsa sparz do odpowiedniej temp.,może być dowolny wsad z szynkowara-wystudź-usuń jeżeli jest galaretę z produktu-na kratkę do piekarnika i suszenie z wentylatorem w temp.ok 60"C wietrząc od czasu do czasu piekarnik czas ok 15-30 min max.-zraszanie plynem wedzarniczym jakimś opryskiwaczem w rękawiczkach-suszenie w piekarniku na kratce aż płyn wyschnie temp.ok 60'C czas ok.15 min.wietrząc od czasu do czasu piekarnik-utrwalenie koloru poprzez podniesienie temp. na krótko do 80'C uwaga na mięsa tłuse może tłuszcz popłynąć delikatnie wtedy-studzenie na powietrzu Tym miej więcej sposobem wędziło się polędwice sopocką na promocję u Kani,tzw.bagietki czyli mięso drobne peklowane parzone w podłużnych formach "bagietkach" reszta jak opisałem wcześniej tylko że w komorze atmos z natryskiempowodzeniap.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz Edytowane 7 Grudnia 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei . Dzięki za podpowiedź. Spróbowałem właśnie na kawałku około 1.5cm. Nie jest już kleiste, ale przez to że papryka jest gorzka straciło to przez co tak dobrze smakowało - swoją słodycz... Chyba zostanę przy kleistej słodkiej wersji. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.WitajNa drugi raz zrób tak:... p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz Kiedyś zrobiłem podobnie na kawałku indyka, który był parzony i wyszło bardzo gorzkie. Może zrobiłem coś źle... Wypróbuję Twój sposób. Kleiste jest prawdopodobnie przez to, że mieszanina oleju i cukru, które są w sosie nie wysycha do końca. @Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony. Dokładnie, ten kawałek który był jej pomysłem ???? Edytowane 7 Grudnia 2019 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Wreszcie się zebrałem i wczoraj spróbowałem wędzenia kiełbasy ala krakowska. Do tej pory robiłem tylko pieczoną w piekarniku. Poniżej efekty - była wędzona i później pieczona w wędzarni elektrycznej. Osiągnięcie 68 stopni strasznie długo trwało ???? Wyszła bardzo smacznie, a jak pachnie ????Dziś, po tym jak wystygła w lodówce przez noc, rozkroiłem i zapytałem żony którą woli - z piekarnika czy wędzoną. Odpowiedziała, że to są zupełnie inne kiełbasy i nie ma ich nawet jak porównać - obydwie są bardzo smaczne ???? Poza tym 2-3 dni temu próbowaliśmy jednego z przepisów z tej pozycji:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14400-chleb-domowego-wypieku-przepisy/A dokładniej chleb na czerwonym winie z automatu.Wyszedł bardzo fajny, pomimo że z jakiegoś powodu za szybko wyrósł i popękał. Może to tylko dlatego, że wiemy że było dodane wino - ale czuć smak wina w skórce ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Nie samym mięsem (wędlinami) żyje człowiek... Trzeba mieć też sos ???? Dziś przerobiliśmy 10kg papryki na sos paprykowy z chili ???? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Ciągle mieliśmy za dużo cukinii, więc postanowiliśmy przetestować przepis na Cytrynowy dżem z cukinii Spodziewałem się, że choć trochę będzie wyczuwalny smak cukinii - ale nie. Podczas gotowania jest w smaku jak kisiel cytrynowy ???? Troszkę zostało (za mało na cały słoik) i wylądowało w miseczce do lodówki. Po schłodzeniu jest niczym dość słodki cytrynowy mus ???? Z podanego przepisu wyszło 11 niepełnych sloiczków 200ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować !!!Też uważam, że bardzo fajne żarówki ????Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. A gdzie on jest ten przepisik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. A gdzie on jest ten przepisik ? Nie chciałem dublować przepisu... Kliknij na małą strzałeczkę po prawej na końcu poniższej linijki ???? odeślę Cie do oryginalnego postu Yrek79 Cytrynowy dżem z cukinii Lub tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=673144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Kolejny dzień, kolejne słoiczki ????Tym razem pomarańczowy dżem z dynii ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Tą wersję pomarańczową z dyni również robiłem, i muszę przyznać że bardzo smakowita wyszła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Obydwu mi zostało po troszkę i wylądowały w miseczkach w lodówce. Przed chwilą robiłem porównanie który lepszy. Póki co wygrywa cytrynowy, ale chyba tylko dlatego że jest zimniejszy (dłużej w lodówce). W przyciwienstwie do cytrynowego (cukinia), w pomarańczowym ja wyczuwam lekki posmak dynii. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Kolejny dzień, kolejne słoiczki Tym razem pomarańczowy dżem z dynii Pięknie się prezentują zarówno jedne jak i drugie. Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Pięknie się prezentują zarówno jedne jak i drugie. Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.Dzięki Anuś ????I jedne i drugie robiliśmy pierwszy raz. Na ten rok to już prawie koniec. W planie jeszcze tylko papryka konserwowa (z 5 kg papryki) i... sos paprykowy (z 5-10kg papryki) - bo tego co zrobiliśmy braknie ???? zjadamy z 70-80 słoiczków rocznie ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.