woco Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Dzień dobry wszystkim.Zakupiłem 4 szynki, 1 schab, 2 boczki i 2 żeberka, z polecane źródła.Mięso wyglądało świeżo, naprawdę solidnie, bez obcych zapachów.Przechowałem je w lodówce, a po 2 dniach zapeklowałem.Jak to robiłem?Umyłem i wyparzyłem garnek ze stali nierdzewnej (20 litrów)Wlałem około 6 litrów wodyZagotowałem wodę wraz z ziołami, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano.i wsypałem około 350 g marynaty.Następnie do ciepłej wody wsypałem „Marynatę szynka wiejska” firmy Digesta.Wszystko wymieszałem i odstawiłem do wychłodzenia.Przy temperaturze okoł 20 stopni włożyłem mięso do tak przygotowanego roztworu i wstawiłem do piwnicy – temp. Ok. 16 stopni.Mięso przewracałem co 3 dni.Peklowałem przez 14 dni.Po wyjęciu mięso około godziny wisiało w temperaturze ok 8 stopni, po czym włożyłem do mojej wędzarni i obsuszało się około godziny w temp. 20-30 stopni.Następnie utrzymywałem temperaturę w granicach 60-90 stopni przez około 8 godzin, w tym czasie raz przewieszałem do góry nogami.Wędziłem przy użyciu olchy, końcówka czeremcha.Po wyjęciu wędzone mięso wyglądało pięknie.Ale zapach był nieprzyjemny a nawet śmierdzący, po spróbowaniu okazało się że jest w smaku bardzo słony, piekący.Wszystko włożyłem do gotującej się wody, przez 10 minut parzyło się w wodzie ok 90 stopni, potem schłodziłem na 10 minut do około 80 stopni, a następnie na 5 minut do zimnej wody, dalej wywiesiłem wszystko w temp 12 stopni.Rano przyniosłem szynkę, trochę lepiej ale ja tego jeść nie mogę dla mnie to jest po prostu nie do zjedzenia.Jakie błędy popełniłem?Czy da się jeszcze jakoś odratować te wędlinę? Dziękuję za poświęcony czas i udzielenie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Nie napisałeś ile miałeś kg tego mięsa...Do marynaty używa się wody i peklosoli w proporcjach podanych w tabeli dziadka,Szczepana ,czy używajac prostego kalkulatora u Miro [w jego sklepie w zakładce sól peklowa]Peklujemy w temp. 4 stopnie [najlepiej w lodówce]Po wyjęciu z marynaty mięso osuszamy [najlepiej ręcznikami papierowymi -ja tak robię]Osuszamy go również w wędzarni [bez dymu] w temp 40-50 stopniWędzimy do koloru [nie na czas]Tu masz link do prostego obliczenia ilości wody i peklosoli -czas 10-12 dnihttps://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-1kg-p-94.html Edytowane 19 Listopada 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witaj.Wszystko żle od początku do końca może poza "kupiłem mięso". Pierwszym i podstawowym błędem było to ,że najpierw zrobiłeś a później pytasz.Tego mięsa nie da się już odratować.Chcesz robić dobrej smaczne wędliny to najpierw zacznij czytać nasze forum i jak się już dokształcisz przynajmniej teoretycznie to wtedy pytaj jak nie będziesz czegoś rozumiał bo inaczej to będzie rozmowa jak z niewidomym o kolorach.Zacznij od Akademia Dziadka.Pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Nie wiem czy dobrze czytam. Peklowanie 14 dni w temp 16 stopni - jak tak to za ciepło.Nie wiem teżjaki jest skład marynaty o której piszesz. Czy to sól peklowa? Edytowane 19 Listopada 2018 przez krzychuzab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2018 Ja się dziwie- niby masz wedzarnie ,a nie znasz podstawowych zasad ani peklowania,ani wędzenia ,ani parzenia Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) 350 g marynatyjeżeli to jest peklosól to dajemy do zimnej wody „Marynatę szynka wiejska”to bym akurat zagotował chociaż nie znam składu Mięso przewracałem co 3 dni. Po co ? nie przewracam i jest dobrze Peklowanie 14 dni w temp 16 stopni -jeżeli takie warunki to i tak light zapach był nieprzyjemny a nawet śmierdzący,wersji strong bez maski nie zbliżaj się piekącyto może być też jak dasz za dużo przypraw, nawet jak wszystko inne było prawidłowe , uwaga na przyszłość. Przyprawy wystarczy zagotować w małej ilości wody wystudzić i dolać wody pitnej zimnej z kranu do żądanej ilości a następnie dodać odmierzaną ilość peklosoli i wymieszać.Ja jeżeli robię nastrzyk to najpierw rozpuszczam peklosól w czystej zimnej wodzie i czystym roztworem nastrzykuje. A do tego co mi zostanie dodaje zimny wywar z przegotowanych przypraw i tym zalewam nastrzyknięte mięso Edytowane 19 Listopada 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2018 Ja pekluję bez przypraw i od takiej marynaty bym zaczęła. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2018 Jakie błędy popełniłem? Zacznij czytać od tematu ze strony głównej dla początkujących Najlepiej na aktualny kurs do Łaz chyba już od piątku NAPRAWDĘ WARTO i jak Arkadiusz Ci napisał Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2018 Kolego czytam i nie wierzę - wszystko, ale to wszystko zacząłeś od du.y strony. Zapytam może inaczej, czy ty masz w ogóle pojęcie o ,, ogarnianiu'' się w kuchni ? No wiesz gotowanie, pieczenie mięs, grilowanie w sezonie itp. Mam wrażenie, że jesteś kompletnym laikiem w materii żywności. To nie jest krytyka, nie odbieraj tego tak, ale takie odniosłem wrażenie... Zacznij jak wielu tutaj z nas od początku każdego przepisu / receptury, załóż sobie jakiś notes i notuj wszystkie uwagi, czy cenne informacje. Tym sposobem dojdziesz do smaków, które będą Tobie pasować, będziesz mógł coś zmienić itd. Pytaj Pytaj i Pytaj. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2018 śmierdzi prowokacją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2018 śmierdzi prowokacjąTeż mi to przyszło do głowy. Aż nie bardzo możliwe żeby tyle baboli odwalić w zapeklowaniu kilku kawałków mięsa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2018 Moi drodzy poczekajmy na wyjaśnienia autora wątku - co prawda "wrzucił" temat i zniknął - trochę to nietypowe jak na osobę poszukującą odpowiedzi na swoje pytania. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja naprawde jestem bardzo tolerancyjna i wyrozumial,a , ale jednej rzeczy ani nie potrafie zrozumiec gdy ktos bierxz sie za cokolwiek z zywnoscia a zostawia mieso surowe w temp 16 st C przeciez to nawet ugotowane ziemniaki w koncu sie popsuja a co dopiero swieze mieso ..no chyba ze chcemy zrobic wyzerke sepom Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2018 ktos bierxz sie za cokolwiek z zywnoscia a zostawia mieso surowe w temp 16 st C Nawet gorzej. Mięso zostało włożone do zalewy o tem. 20 St.C Przy temperaturze okoł 20 stopni włożyłem mięso do tak przygotowanego roztworu i wstawiłem do piwnicy – temp. Ok. 16 stopni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woco Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Nie napisałeś ile miałeś kg tego mięsa...Do marynaty używa się wody i peklosoli w proporcjach podanych w tabeli dziadka,Szczepana ,czy używajac prostego kalkulatora u Miro [w jego sklepie w zakładce sól peklowa]Peklujemy w temp. 4 stopnie [najlepiej w lodówce]Po wyjęciu z marynaty mięso osuszamy [najlepiej ręcznikami papierowymi -ja tak robię]Osuszamy go również w wędzarni [bez dymu] w temp 40-50 stopniWędzimy do koloru [nie na czas]Tu masz link do prostego obliczenia ilości wody i peklosoli -czas 10-12 dnihttps://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-1kg-p-94.html Beatag. Dziękuję Ci za informację i wskazówki. Wszystkiego czyli 4 sztuki szynki, schab, 2 boczki, 2 żeberka, wszystkiego ok 10 kg.Zapoznam się z informacjami zawartymi we wskazanych źródłach. [Dodano: 20 lis 2018 - 12:09]Witaj.Wszystko żle od początku do końca może poza "kupiłem mięso". Pierwszym i podstawowym błędem było to ,że najpierw zrobiłeś a później pytasz.Tego mięsa nie da się już odratować.Chcesz robić dobrej smaczne wędliny to najpierw zacznij czytać nasze forum i jak się już dokształcisz przynajmniej teoretycznie to wtedy pytaj jak nie będziesz czegoś rozumiał bo inaczej to będzie rozmowa jak z niewidomym o kolorach.Zacznij od Akademia Dziadka.PozdrawiamWitaj Arku.Przyznaję, że nie poświęciłem czasu na zgłębienie tematu. Kierowałem się bardziej pamięcią i doświadczeniem, jak jako 13 latek wędziłem z ojcem, który nie miał dostępu do wiedzy teoretycznej, a to co uwędziliśmy było wyśmienite. Wiem już od czego powinienem był zacząć :-) Dziękuję Ci. Edytowane 20 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Listopada 2018 To u nas już nie ma takich podstawowych informacji i trzeba odsyłać na inną stronę? Dziwne, gdyż z tego co wiem, to my jesteśmy prekursorem wyrobu wędlin domowych w necie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woco Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Listopada 2018 Nie wiem czy dobrze czytam. Peklowanie 14 dni w temp 16 stopni - jak tak to za ciepło.Nie wiem teżjaki jest skład marynaty o której piszesz. Czy to sól peklowa?Witaj Krzych. Dziękuję Ci za zaangażowanie w moje zapytanie.No właśnie, u mnie w domu w piwnicy temperatura utrzymywała się w okolicy 14-15 stopni i tym się sugerowałem a mięso trzymaliśmy około 14 dni.Co do składu marynaty to jest następujący (opis producenta) Marynata do Szynki Wiejskiej jest kompletną mieszanką, przeznaczona do sporządzania zalewy, solanki z udziałem soli peklującej, stosowana do nastrzyku lub moczenia szynki, baleronu, boczku. W skład wchodzą: sól peklująca (zawiera azotyn sodu), sól, glukoza, błonnik sojowy, przeciwutleniacz witamina C, pieprz czarny, aromat, lubczyk, jałowiec[Dodano: 20 lis 2018 - 12:17]Ja się dziwie- niby masz wedzarnie ,a nie znasz podstawowych zasad ani peklowania,ani wędzenia ,ani parzenia BeataWędzarnie sobie dopiero co urządziłem ze zbiornika hydroforowego 200 L, a za wędzenie wziąłem się po raz 1 od czasów dzieciństwa :-)[Dodano: 20 lis 2018 - 12:18] Jakie błędy popełniłem?Zacznij czytać od tematu ze strony głównej dla początkujących Najlepiej na aktualny kurs do Łaz chyba już od piątku NAPRAWDĘ WARTO i jak Arkadiusz Ci napisał Muski. Dziękuję za radę, tak zrobię trzeba zacząć od podstaw :-)[Dodano: 20 lis 2018 - 12:20]Kolego czytam i nie wierzę - wszystko, ale to wszystko zacząłeś od du.y strony. Zapytam może inaczej, czy ty masz w ogóle pojęcie o ,, ogarnianiu'' się w kuchni ? No wiesz gotowanie, pieczenie mięs, grilowanie w sezonie itp. Mam wrażenie, że jesteś kompletnym laikiem w materii żywności. To nie jest krytyka, nie odbieraj tego tak, ale takie odniosłem wrażenie... Zacznij jak wielu tutaj z nas od początku każdego przepisu / receptury, załóż sobie jakiś notes i notuj wszystkie uwagi, czy cenne informacje. Tym sposobem dojdziesz do smaków, które będą Tobie pasować, będziesz mógł coś zmienić itd. Pytaj Pytaj i Pytaj. Życzę powodzenia Witaj Kokos. Tak jestem kompletnym ingorantem w temacie wędzenie, ale generalnie w kuchni ogarniam :-). Nie obrażam się :-) przyznaję szczerze, zacznę od początku i pozwolę sobie zapytać :-)[Dodano: 20 lis 2018 - 12:22]śmierdzi prowokacjąWitaj Eland. Wręcz przeciwnie :-), brakiem czasu i pójściem na łatwiznę. Oczywiście jak już wyżej pisano, nie warto iść na skróty :-)[Dodano: 20 lis 2018 - 12:23] śmierdzi prowokacjąTeż mi to przyszło do głowy. Aż nie bardzo możliwe żeby tyle baboli odwalić w zapeklowaniu kilku kawałków mięsa. Cześć Eland. No widać, że można...:-)[Dodano: 20 lis 2018 - 12:24]Moi drodzy poczekajmy na wyjaśnienia autora wątku - co prawda "wrzucił" temat i zniknął - trochę to nietypowe jak na osobę poszukującą odpowiedzi na swoje pytania.Witaj Chudziak, dzięki za umiarkowanie, po prostu nie siedzę non stop na tym forum, mam inne tempo, ale przepraszam Wszystkich za opóźnienie w podziękowaniu za uwagi, i udzielaniu wyjaśnień na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2018 Wędzarnie sobie dopiero co urządziłem ze zbiornika hydroforowego 200 L Zbiornik w ocynku? Jeżeli tak, to jest to zły pomysł. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) @woco Ja miałem to szczęście że kiedyś kiedy jeszcze nie miałem wędzarni trafiłem na to forum szukając przepisu na mięso w słoiku. Tak jak od dawna chciałem mieć wędzarnię to od tamtej pory to wręcz musiałem. Czytałem wątki o kiełbasach i wędzonkach zazdroszcząc autorom ich dzieł. Ale za to kiedy w końcu wędzarnię zbudowaliśmy to miałem jakieś pojęcie o dymieniu.Fakt że od 17 lat mam zawodowo do czynienia z mięsem w ilościach takich że głowa mała, przechowanie, peklowanie idt. Ale wędzenie i późniejsze parzenie to już mocno średnio. Dodam jeszcze że praca w przemyśle a w swojej domowej "masarni' to dwa zupełnie inne światy.Tak więc czytaj, pytaj i najważniejsze wyciągnij ze swojej lekcji odpowiednie wnioski. Na pewno tego nie pożałujesz. Jak to zawsze tłumaczę nowym pracownikom "lepiej trzy razy zapytać niż raz sp..... ić". Edytowane 20 Listopada 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Listopada 2018 Poczytaj też w wolnej chwili o alternatywnych metodach peklowania https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/Ja od jakiegoś czasu korzystam z tej metody -mięso zajmuje mniej miejsca w lodówce Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2018 I tylko tyle z tego korzyści....miejsce w lodówce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Listopada 2018 Dla mnie metoda jak pisałam alternatywna -prosta i wygodna . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15615-jakie-b%C5%82%C4%99dy-pope%C5%82ni%C5%82em/#findComment-613770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.