Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu, coś tam zrobię.

 

Kiedyś mordowałem się w wędzarni z kanałem, zrobionej z szafki ubraniowej, od roku posiadam całkiem chyba niezły kibelek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14645-kibelek-witka/

 

Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić :)

 

19d554056ab6ecafmed.jpg

dzisiejsza kiełbasa jeszcze się wędzi, więc na razie tylko ten etap

e10d4d7a25f56b4dmed.jpg

 

ostatni wyrób

ff9b40dd22265392med.jpg

przekrojona w innym miejscu

0a6f16ffe1c9d7b3med.jpg

polędwica wędzona

a4d46c8b3d09fe97med.jpg

szynka z szynkowaru

011dd8a65dadbf7amed.jpg

gulasz angielski

4939906a60e5bc6bmed.jpg

 

ta polędwica się jeszcze suszy

 

Jutro zrobię fotki piersi kurczaka z szynkowaru ( no chyba, że tak spieprzę, że wstyd będzie pokazać, oraz innych wyrobów, które obecnie są w stanie hibernacji :D

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić
To tak jak i mnie - Ale dzięki kursom i NAPRAWDĘ ŻYCZLIWYM  radom drogich SiBów  - czasem twardymi słowy wytknięte błędy ( już się przyzwyczaiłem ,że nie są złośliwe) - zaczyna być tylko lepiej - czego i Tobie życzę.

Ładniutkie te wyroby :D  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615943
Udostępnij na innych stronach

:) Witek, wzorcowo domowe wytwory, brawo :D

Jak zakiedyś będziesz się ponownie zmagał z polędwicą w onucy to przyhacz onucę "pod supełkiem"...

Będzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D :D :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615949
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić

 

Wrzucaj swoje wyroby , bo naprwdę wyglądają fajnie. 

Z tym '' uda'' to wiadomo, że zawsze stawiamy sobie poprzeczkę coraz wyżej. Twoje wyroby bardzo mi się podobają. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615957
Udostępnij na innych stronach

no więc dzisiaj dałem trochę czadu. Od rana wędziłem. najpierw porządnie wysuszyłem wędzarnie. Nagrzałem do 100 zt. prawie, potem wsadziłem kiełbasy i przy otwartych drzwiach wędzarni suszyłem z godzinę kiełbasy. Potem przymknąłem otwory, zamknąłem drzwi i......................wędziłem tak w temp 45-50 st. ok. 7,5 h i potem dopiekłem przez ok 1h.

 

Tak to wyszło 07af62b8d78b11a7med.jpg

 

rzecz jasna ten kawałek został od razu na ciepło zjedzony. No nie mogłem się powstrzymać :)

Wyszła trochę miałka, bo mało zrobiłerm kawałków z ekstra jedynki, za to sporo poszło karkówki na 8, łopatki na8 i boczku na 6. III i II wołowa 3 x na 6, bo jeszcze ni 3 nie doszła.

 

Jutro pokażę to co zrobiłem ostatnim razem, bo będzie mała uroczystość rodzinna, więc parę kawałków właśnie powoli powraca ze stanu hibernacji :)

Teraz dwa kije powiszą sobie z dwa dni i do hibernacji, a dwa jakieś 10 dni sobie będą wisieć i podsychać. Temp 10 st.

Za tydzień z kawałkiem, szynki, schaby, balerony i................drugie, tym razem może będzie szczęśliwsze, podejście do kabanosów i pierwsze do krakowskiej podsuszanej, wg. przepisu znalezionego tu właśnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615988
Udostępnij na innych stronach

kilkumiesięczna polędwica dojrzewająca w czerwonej papryce.

 

e5ea635edb696d67med.jpg

 

sorry, że zafoliowana, ale jeszcze nie będzie spożywana

 

3a2601297325ff97med.jpg

 

i kolejna w ziołach prowansalskich


[Dodano: 07 gru 2018 - 20:51]

Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam.

zaraz poszukam przepisów. thx


[Dodano: 07 gru 2018 - 21:01]

 

 

ędzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D :D :D
  nie sposób nie przyznać ci racji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615992
Udostępnij na innych stronach

Taka mała wariacja na śledzia. 1aaac86235779681.jpg

 

1d310f9fd28d90c9.jpg

 

odsolone płaty śledzia kroimy w paski ok 3 cm, następnie kroimy w kostkę ogórki konserwowe, grzyby marynowane i cebulkę . Poza śledziami wszystko delikatnie podsmażamy. Jak ostygnie to układamy w słoiku warstwami. Można wlać trochę wody po ogórkach konserwowych. Zamykamy słoik i wsadzamy do lodówki na ok. 7 dni. Palce lizać

P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616732
Udostępnij na innych stronach

 

 

P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki

 

Iwonka na pewno ma spory udział w produkcji Waszych wyrobów Witku.

W kąciku same pyszności  :clap: dla Was  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616746
Udostępnij na innych stronach

Fajne muszą być te śledziki. Te grzybki marynowane też dodatkowo  podsmażone? 

A zdjęcia proponuję wstawiać poprzez opcję na forum bo z fotosika znikną po jakimś czasie i będzie dziura w postach.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616796
Udostępnij na innych stronach

Halusia, to chyba nie ten Witek. ;)

Do Witka - wklejaj zdjęcia na nasz serwer.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616802
Udostępnij na innych stronach

OK, dostosuję się. Mój repertuar się raczej nie zmienia, co najwyżej dojdzie kilka pozycji.

 

 

 

Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone?

 

tak, razem z cebulka i ogórkami.

 

 

 

Halusia, to chyba nie ten Witek. ;)

 

i nic na to nie poradzę. Co więcej, nie mam na imię Witold ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616844
Udostępnij na innych stronach

wszystko delikatnie podsmażamy.

 Jeszcze dopytam: na czym smażymy? Przypuszczam że na oleju o neutralnym smaku którym też zalewamy te rybki. Kucharz ze mnie jak "z kozła ogrodnik", lubię pojeść ale z przyrządzaniem to kiepsko. A śledziki lubię w każdej postaci.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616857
Udostępnij na innych stronach

tak na oleju. Całość zawartości patelni, po ostudzeniu wędruje do słoika. Nie dolewamy już do słoja oleju.

 

 

z przyrządzaniem to kiepsko
  ten przepis jest absolutnie prosty w wykonaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616865
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak. to są dwie różne kiełbasy. Przeczytaj uważnie, skoro sięgnąłeś do niego, post nr 1, potem post nr 8 :) i 21. Ta na zdjęciu 21 to jest ta sama co ja widzisz w dymie w poście nr 1, a potem po wyjęciu z wędzarni w poście nr 8 i to co w poście nr 21 jest tym, czego nie zjadłem w poście nr 8 :D , Nawet skład surowcowy jest inny. W tej najdostatniejszej, jest karkówka, łopatka, szynka, boczek, w tej wcześniejszej, nie ma wcale karkówki

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-617486
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Tak jak wspomniałem w wątku poświęconym polędwicowej, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3360-kielbasa-poledwicowa-pieczona/, postanowiłem też takową kiełbasę zrobić. Pierwszy raz mi wyszło tak :

nasze smaki :)

 

post-87196-0-66873500-1574346806_thumb.jpg kiepskie zdjęcie wyszło. Wieczór, oświetlenie led i wyszło ziarno. Zrobię drugie w oświetleniu dziennym i wstawię

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-646670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.