witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Od czasu do czasu, coś tam zrobię. Kiedyś mordowałem się w wędzarni z kanałem, zrobionej z szafki ubraniowej, od roku posiadam całkiem chyba niezły kibelek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14645-kibelek-witka/ Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić dzisiejsza kiełbasa jeszcze się wędzi, więc na razie tylko ten etap ostatni wyróbprzekrojona w innym miejscupolędwica wędzonaszynka z szynkowarugulasz angielski ta polędwica się jeszcze suszy Jutro zrobię fotki piersi kurczaka z szynkowaru ( no chyba, że tak spieprzę, że wstyd będzie pokazać, oraz innych wyrobów, które obecnie są w stanie hibernacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ładne wyroby kolego! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2018 co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić To tak jak i mnie - Ale dzięki kursom i NAPRAWDĘ ŻYCZLIWYM radom drogich SiBów - czasem twardymi słowy wytknięte błędy ( już się przyzwyczaiłem ,że nie są złośliwe) - zaczyna być tylko lepiej - czego i Tobie życzę.Ładniutkie te wyroby Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2018 zaczynam się rumienić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witek, wzorcowo domowe wytwory, brawo Jak zakiedyś będziesz się ponownie zmagał z polędwicą w onucy to przyhacz onucę "pod supełkiem"...Będzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Fajowe wyroby, gulasz mi się szczególnie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić Wrzucaj swoje wyroby , bo naprwdę wyglądają fajnie. Z tym '' uda'' to wiadomo, że zawsze stawiamy sobie poprzeczkę coraz wyżej. Twoje wyroby bardzo mi się podobają. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2018 no więc dzisiaj dałem trochę czadu. Od rana wędziłem. najpierw porządnie wysuszyłem wędzarnie. Nagrzałem do 100 zt. prawie, potem wsadziłem kiełbasy i przy otwartych drzwiach wędzarni suszyłem z godzinę kiełbasy. Potem przymknąłem otwory, zamknąłem drzwi i......................wędziłem tak w temp 45-50 st. ok. 7,5 h i potem dopiekłem przez ok 1h. Tak to wyszło rzecz jasna ten kawałek został od razu na ciepło zjedzony. No nie mogłem się powstrzymać Wyszła trochę miałka, bo mało zrobiłerm kawałków z ekstra jedynki, za to sporo poszło karkówki na 8, łopatki na8 i boczku na 6. III i II wołowa 3 x na 6, bo jeszcze ni 3 nie doszła. Jutro pokażę to co zrobiłem ostatnim razem, bo będzie mała uroczystość rodzinna, więc parę kawałków właśnie powoli powraca ze stanu hibernacji Teraz dwa kije powiszą sobie z dwa dni i do hibernacji, a dwa jakieś 10 dni sobie będą wisieć i podsychać. Temp 10 st.Za tydzień z kawałkiem, szynki, schaby, balerony i................drugie, tym razem może będzie szczęśliwsze, podejście do kabanosów i pierwsze do krakowskiej podsuszanej, wg. przepisu znalezionego tu właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2018 kilkumiesięczna polędwica dojrzewająca w czerwonej papryce. sorry, że zafoliowana, ale jeszcze nie będzie spożywana i kolejna w ziołach prowansalskich[Dodano: 07 gru 2018 - 20:51]Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam.zaraz poszukam przepisów. thx[Dodano: 07 gru 2018 - 21:01] ędzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D nie sposób nie przyznać ci racji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-615992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2018 No Panie Witek -wyroby super. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Taka mała wariacja na śledzia. odsolone płaty śledzia kroimy w paski ok 3 cm, następnie kroimy w kostkę ogórki konserwowe, grzyby marynowane i cebulkę . Poza śledziami wszystko delikatnie podsmażamy. Jak ostygnie to układamy w słoiku warstwami. Można wlać trochę wody po ogórkach konserwowych. Zamykamy słoik i wsadzamy do lodówki na ok. 7 dni. Palce lizaćP.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki Edytowane 11 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2018 P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki Iwonka na pewno ma spory udział w produkcji Waszych wyrobów Witku.W kąciku same pyszności dla Was Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Fajne muszą być te śledziki. Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone? A zdjęcia proponuję wstawiać poprzez opcję na forum bo z fotosika znikną po jakimś czasie i będzie dziura w postach. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Halusia, to chyba nie ten Witek. Do Witka - wklejaj zdjęcia na nasz serwer. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2018 OK, dostosuję się. Mój repertuar się raczej nie zmienia, co najwyżej dojdzie kilka pozycji. Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone? tak, razem z cebulka i ogórkami. Halusia, to chyba nie ten Witek. i nic na to nie poradzę. Co więcej, nie mam na imię Witold Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Bardzo ciekawy przepis na śledzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2018 wszystko delikatnie podsmażamy. Jeszcze dopytam: na czym smażymy? Przypuszczam że na oleju o neutralnym smaku którym też zalewamy te rybki. Kucharz ze mnie jak "z kozła ogrodnik", lubię pojeść ale z przyrządzaniem to kiepsko. A śledziki lubię w każdej postaci. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Grudnia 2018 tak na oleju. Całość zawartości patelni, po ostudzeniu wędruje do słoika. Nie dolewamy już do słoja oleju. z przyrządzaniem to kiepsko ten przepis jest absolutnie prosty w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dziękuję za wyjaśnienia.Wesołych świąt i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-616870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Grudnia 2018 no i po upływie 8 dni podsuszania, efekty wyszedł taki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-617456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Jestem na TAK . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-617476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Przekroje kielbas jakos nie pasuja do siebie,alb sa to dwie rozne wedliny ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-617481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Dokładnie tak. to są dwie różne kiełbasy. Przeczytaj uważnie, skoro sięgnąłeś do niego, post nr 1, potem post nr 8 i 21. Ta na zdjęciu 21 to jest ta sama co ja widzisz w dymie w poście nr 1, a potem po wyjęciu z wędzarni w poście nr 8 i to co w poście nr 21 jest tym, czego nie zjadłem w poście nr 8 , Nawet skład surowcowy jest inny. W tej najdostatniejszej, jest karkówka, łopatka, szynka, boczek, w tej wcześniejszej, nie ma wcale karkówki Edytowane 16 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-617486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Tak jak wspomniałem w wątku poświęconym polędwicowej, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3360-kielbasa-poledwicowa-pieczona/, postanowiłem też takową kiełbasę zrobić. Pierwszy raz mi wyszło tak :nasze smaki kiepskie zdjęcie wyszło. Wieczór, oświetlenie led i wyszło ziarno. Zrobię drugie w oświetleniu dziennym i wstawię Edytowane 21 Listopada 2019 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/#findComment-646670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.