Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Tu trzeba by jeszcze zaznaczyć wiek jajka , bo jednodniowe , tygodniowe albo po miesiącu w lodówce typu no frost całkiem inaczej się zachowają . Ja na spotkaniach unikam tematu peklowania , wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz , "saletrujemy" na jajko , wędzimy mokrym drewnem z dodatkiem liści a na koniec duuużo jałowca no i wędzarnia ma być przykryta mokrym workiem by dym nie uciekał . O parzeniu a raczej gotowaniu wędzonek słyszeli ale nie stosują bo wystarczy ubrać szynkę w rajtuzy i jak się zdejmie te czarne to wędzonka ma taka być . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Stycznia 2019 wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz Wyobraz sobie ,że moja żona kupiła kawałek wędzonego jesiotra ( 20 dekagramów) - by porównać z moimi wędzonymi - i po spróbowaniu go po prostu wyrzuciła z komentarzem jak można cos takiego sprzedawać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Stycznia 2019 czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . Z takimi nie wygrasz, nie przekonasz. To jak że słodziakami z pewnego dyskontu. Nie do pomyślenia żeby kupić po prostu maskotkę za 5 dych, należy zbierać naklejki za 1200 zł i dostać za "darmo"Jest takie powiedzenie. Na niewiedzę książka, na głupotę sztucer i szpadel. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jajko w solance-a co z salmonellą? Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Dziwie się ze ten temat nie został zamknięty po opublikowaniu bezsensowności stosowania tej metody.Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy.Jeżeli jednak ktos uważa ze jest inaczej, to po prosu skończonym ignorantem technicznym i powinien wrócić do szkoły podstawowej i przerobić temat z fizyki, tym razem ze zrozumieniem.Jeżeli nadal to nic nie da, to raczej powinien sprzedawać "marchewkę na rynku", a nie zajmować się obróbką mięsa. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy. Dlatego też przypomniałem temat. Poza tym, spotkałem się ostatnio na FB z kilkoma komentarzami dotyczącymi peklowania na jajko. W związku z tym, ze dyskutowanie na FB jest niepraktyczne (zbyt szybko przesuwające się tematy - w dodatku przed świętami), administracja naszej grupy linkuje prawie wszystkie zapytania grupowiczów do naszego forum. Odświeżenie tematu pomoże w zrozumieniu negatywnych skutków peklowania tą metodą, osobom, które maja wątpliwości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Stycznia 2019 MaxellPrzypomnienie tematu ze świata 1000 bajek OKAle po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ale po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Stycznia 2019 To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze? Staram się odzwyczajic Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-619634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Dziś rano w RFM FM pojawiła się audycja na temat peklowania - wywiad z uczestnikiem Master Chef Junior. Szynkę pekluje się w ciągu jednego dnia (a przynajmniej można tak wywnioskować), mieszanką soli i peklosoli i metodą na jajko ???? https://www.rmf.fm/magazyn/amp,23124,mateusz-biernat-uczestnik-masterchefa-gosciem-programu-aleksandry-filipek-zdradzil-jak-sie-pekluje.html I już całą Polska wie jak się powinno peklować ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-629624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Porażka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-629631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeżeli chodzi o jaja chłopskie to ja bym nie polecał takich eksperymentów. Do tego mają być wyłącznie jaja kurze nie chłopskie. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-629645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 jaja kurze nie chłopskie. Jaja chłopskie włożone do lodowatej wody przed stosunkiem się topią , ale po pływają , pewnie to wina ciążenia i dla tego się mówi że kobieta jest w ciąży . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-629649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Kwietnia Metoda peklowania na jajko była dobra kiedyś jak w każdej zagrodzie były kury i świeże jajka. Teraz mieszkając nawet na wsi jedzie się do marketu po jajka. Dlatego metoda peklowania na jajko stała się co najmniej mało dokładną. Przeglądam to forum i nie zauważyłem aby ktoś podał realne stężenie na świeżym jajku jednodniowym, moment w którym jajko się wynurza na wierzch. Dlatego uściślam. Jako młody chłopak sprawdziłem to tak dawno temu że nawet nie chce pisać kiedy to było. Wyglądało to tak: 1). 150 gram sol 2). 1. litr wody. 3). Wtedy stężenie solanki mamy 13%. Jajko świeże ( 1 ) dyniowe wypływa. To dla tych co mają świeże swoje jajka w kurniku. Stężenie się zmniejszało przez dodanie wody w zależności od dni peklowania. Ale gdy przychodził rzeźnik na świniobicie zwykle peklowanie nie było dłużej jak dwa dni. Temperaturę wędzonek przy parzeniu oraz kiełbasy sprawdzało się igłą teraz kto to robi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Kwietnia .Robi tak Andrzej (Bagno) może nie igłą, ale ma specjalny drucik Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) 🤥 o kurczę miała być inna emotka ale nie mogę jej skasować. Miałem na myśli igłę tapicerską długości około 15 cm, średnica 3 mm w zupełności wystarczy. Igła jako awaryjny termometr nie zawodzi. Edytowane 2 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Kwietnia 6 godzin temu, Staszek7 napisał(a): Igła jako awaryjny termometr nie zawodzi. Drut również, natomiast peklowanie na jajko to pomyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Kwietnia 59 minut temu, Grzewlod napisał(a): Drut również, natomiast peklowanie na jajko to pomyłka. Pomyłką dla mnie jest ta cała odkopana dyskusja. Post nr 1 powinien ją zakończyć. Co do igieł vel drucików. Konia z rzędem temu kto taką metodą określi dokładną temperaturę wewnątrz wyrobu. Mając dwa wyroby wieprzowy i drobiowy, nie odważyłbym się konsumować drobiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Kwietnia 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): Pomyłką dla mnie jest ta cała odkopana dyskusja. Post nr 1 powinien ją zakończyć. Każdy pomysł by nabić postów jest ponoć dobry 😂. ps. jako wskazówka - czy na wędzarnie lepsze jest drewno iglaste czy liściaste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Kwietnia Może przeciwnicy igieł drucików powiedzą jak trzeba wbić igłę. Czy w centralnym środku wędzonki powinna znaleźć się przednia część igły, środkowa czy może na trzech czwartych długości. Bo w termometrach z sondą ma to znaczenie. Na tym kończę🤫 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Kwietnia 2 godziny temu, Staszek7 napisał(a): Może przeciwnicy igieł drucików powiedzą jak trzeba wbić igłę. Staszek jeśli chodzi o igłę lub drut jest to dobra metoda pod warunkiem, że zdobędziesz doświadczenie w jej stosowaniu. Metoda ta pozwala w bardzo dużym procencie ocenić temperaturę i tu nie na co komu udowadniać jej przydatność ponieważ osoby które nigdy jej nie stosowały nie wiedzą o czym mowa. Natomiast peklowanie metodą na jajko jest bardzo niedokładne, w tym przypadku forumowicze mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/page/2/#findComment-1004755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.