Skocz do zawartości

[Uwaga] Dlaczego nie peklujemy na tzw. jajko? Eksperyment Dziadka

Rekomendowane odpowiedzi

Tu trzeba by jeszcze zaznaczyć wiek jajka , bo jednodniowe , tygodniowe albo po miesiącu w lodówce typu no frost całkiem inaczej się zachowają . 

Ja na spotkaniach unikam tematu peklowania , wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz , "saletrujemy" na jajko , wędzimy mokrym drewnem z dodatkiem liści a na koniec duuużo jałowca no i wędzarnia ma być przykryta mokrym workiem by dym nie uciekał . O parzeniu a raczej gotowaniu wędzonek słyszeli ale nie stosują bo wystarczy ubrać szynkę w rajtuzy i jak się zdejmie te czarne to wędzonka ma taka być .

wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz
Wyobraz sobie ,że moja żona kupiła kawałek wędzonego jesiotra  ( 20 dekagramów) - by porównać z moimi wędzonymi  - i po spróbowaniu go po prostu wyrzuciła z komentarzem jak można cos takiego sprzedawać :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka

Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . :(
Z takimi nie wygrasz, nie przekonasz. To jak że słodziakami z pewnego dyskontu. Nie do pomyślenia żeby kupić po prostu maskotkę za 5 dych, należy zbierać naklejki za 1200 zł i dostać za "darmo"

Jest takie powiedzenie. Na niewiedzę książka, na głupotę sztucer i szpadel.

Dziwie się ze ten temat nie został zamknięty po opublikowaniu bezsensowności stosowania tej metody.

Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy.

Jeżeli jednak ktos uważa ze jest inaczej, to po prosu skończonym ignorantem technicznym i powinien wrócić do szkoły podstawowej i przerobić temat z fizyki, tym razem ze zrozumieniem.

Jeżeli nadal to nic nie da, to raczej powinien sprzedawać "marchewkę na rynku", a nie zajmować się obróbką mięsa.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy.

Dlatego też przypomniałem temat. Poza tym, spotkałem się ostatnio na FB z kilkoma komentarzami dotyczącymi peklowania na jajko. W związku z tym, ze dyskutowanie na FB jest niepraktyczne (zbyt szybko przesuwające się tematy - w dodatku przed świętami), administracja naszej grupy linkuje prawie wszystkie zapytania grupowiczów do naszego forum. Odświeżenie tematu pomoże w zrozumieniu negatywnych skutków peklowania tą metodą, osobom, które maja wątpliwości.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell

Przypomnienie tematu ze świata 1000 bajek OK

Ale po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Ale po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie

To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze? :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze?  

Staram się odzwyczajic  :laugh:  :laugh:

Albert Einstein

自製煙熏肉

• 3 miesiące temu...

Dziś rano w RFM FM pojawiła się audycja na temat peklowania - wywiad z uczestnikiem Master Chef Junior.

Szynkę pekluje się w ciągu jednego dnia (a przynajmniej można tak wywnioskować), mieszanką soli i peklosoli i metodą na jajko ????

https://www.rmf.fm/magazyn/amp,23124,mateusz-biernat-uczestnik-masterchefa-gosciem-programu-aleksandry-filipek-zdradzil-jak-sie-pekluje.html

I już całą Polska wie jak się powinno peklować ????

Jeżeli chodzi o jaja chłopskie to ja bym nie polecał takich eksperymentów. Do tego mają być wyłącznie jaja kurze nie chłopskie.

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

jaja kurze nie chłopskie.

Jaja chłopskie włożone do lodowatej wody przed stosunkiem się topią , ale  po pływają , pewnie to wina ciążenia i dla tego się mówi że kobieta jest w ciąży .

• 5 lat później...

Metoda peklowania na jajko była dobra kiedyś jak w każdej zagrodzie były kury i świeże jajka. Teraz mieszkając nawet na wsi jedzie się do marketu po jajka. 

Dlatego metoda peklowania na jajko stała się co najmniej mało dokładną. 

Przeglądam to forum i nie zauważyłem aby ktoś podał realne stężenie na świeżym jajku jednodniowym, moment w którym jajko się wynurza na wierzch. 

Dlatego uściślam.

Jako młody chłopak sprawdziłem to tak dawno temu że nawet nie chce pisać kiedy to było.

Wyglądało to tak: 

1). 150 gram sol

2). 1. litr wody.

3). Wtedy stężenie solanki mamy 13%. 

Jajko świeże ( 1 ) dyniowe wypływa.

To dla tych co mają świeże swoje jajka w kurniku.

Stężenie się zmniejszało przez dodanie wody w zależności od dni peklowania. 

Ale gdy przychodził rzeźnik na świniobicie zwykle peklowanie nie było dłużej jak dwa dni.

Temperaturę wędzonek przy parzeniu oraz kiełbasy sprawdzało się igłą teraz kto to robiScreenshot_20250330-1612348.thumb.png.b3b0017d7859febfe745334cec81d2fe.png

🤥 o kurczę miała być inna emotka ale nie mogę jej skasować. 

Miałem na myśli igłę tapicerską długości około 15 cm, średnica 3 mm w zupełności wystarczy.

Igła jako awaryjny termometr nie zawodzi.

Edytowane przez Staszek7
6 godzin temu, Staszek7 napisał(a):

Igła jako awaryjny termometr nie zawodzi.

Drut również, natomiast peklowanie na jajko to pomyłka.

• Like 1
59 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Drut również, natomiast peklowanie na jajko to pomyłka.

Pomyłką dla mnie jest ta cała odkopana dyskusja. Post nr 1 powinien ją zakończyć. Co do igieł vel drucików. Konia z rzędem temu kto taką metodą określi dokładną temperaturę wewnątrz wyrobu. Mając dwa wyroby wieprzowy i drobiowy, nie odważyłbym się konsumować drobiu.

• Like 1
2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Pomyłką dla mnie jest ta cała odkopana dyskusja. Post nr 1 powinien ją zakończyć. 

Każdy pomysł by nabić postów jest ponoć dobry 😂.

ps. jako wskazówka - czy na wędzarnie lepsze jest drewno iglaste czy liściaste :thumbsup:

• Like 1

Może przeciwnicy igieł drucików powiedzą jak trzeba wbić igłę. 

Czy w centralnym środku wędzonki powinna znaleźć się przednia część igły, środkowa czy może na trzech czwartych długości. 

Bo w termometrach z sondą ma to znaczenie.

Na tym kończę🤫

2 godziny temu, Staszek7 napisał(a):

Może przeciwnicy igieł drucików powiedzą jak trzeba wbić igłę. 

Staszek jeśli chodzi o igłę lub drut jest to dobra metoda pod warunkiem, że zdobędziesz doświadczenie w jej stosowaniu. Metoda ta pozwala w bardzo dużym procencie ocenić temperaturę i tu nie na co komu udowadniać jej przydatność ponieważ osoby które nigdy jej nie stosowały nie wiedzą o czym mowa. Natomiast peklowanie metodą na jajko jest bardzo niedokładne, w tym przypadku forumowicze mają rację.