Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Tak. Jak tylko jest temp. Duży element nawet o 2 stopnie wczesniej Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Bardzo ładne wędzonki. Kolory jakie lubi moja rodzina. Co do parzenia - ja wyciągam od razu jak w środku osiągną odpowiednią dla mnie temperaturę (np. 68 st C dla szynek mi baleronów) i schładzam w zimnej wodzie. Wtedy są bardzo soczyste. Szwagier lubi bardziej suche, więc trzyma je jeszcze 15 minut a później zostawia na noc do schłodzenia w wodzie z parzenia. Wychodzą też bardzo smaczne ale dla mnie trochę za suche. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Pamiętaj, że najważniejsza jest radość i zadowolenie najbliższych, gdyz to w końcu dla nich to wszystko robisz. Bardzo ładne wyroby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Mam nadzieję że rodzinie będzie smakować,jutro wielkie krojenie,ale po parzeniu już nie wygląda tak cudownie,bardziej w brąz.Troszke za słona polędwica surowa,oby te mięska nie były słone,dałem 39gram peklosoli /kg.Podczas parzenia trochę popękały szynki i schabik,ale to ma smakować przede wszystkim.Wygląd też ważny,no cóż,może następnym razem nie spękają.No to Smacznego jajka i mokrego DyngusaPozdrawiam.Po świętach dam opis ze smaku,jeżeli przeżyje oczywiście! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Po świętach się odezwij, to powiem Ci jak ja robię polędwice i polędwiczki "na łsosiowo". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Po parzeniu ciemnieje, ten peklosoli to fakt ciut za duży.????. No może troszke wiecej, ale spoko name pewno zejdzie Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Tak wygląda po przecięciu,szynka jest soczysta,schabik i boczek później będzie próbowany,ogólnie ok.polędwica też smaczna.Po sparzeniu widać różnicę w kolorze,tym bardziej że robiła się szarówa na dworze trochę ciemno w kuchni. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 .Aż się boje napisać ,że tam leżą polędwica ( nie schab), polędwiczka, szynka i boczuś, ale co mi tam .Raz się żyje . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Mam nadzieję że rodzinie będzie smakować,jutro wielkie krojenie,ale po parzeniu już nie wygląda tak cudownie,bardziej w brąz.Troszke za słona polędwica surowa,oby te mięska nie były słone,dałem 39gram peklosoli /kg.Podczas parzenia trochę popękały szynki i schabik,ale to ma smakować przede wszystkim.Wygląd też ważny,no cóż,może następnym razem nie spękają.No to Smacznego jajka i mokrego DyngusaPozdrawiam.Po świętach dam opis ze smaku,jeżeli przeżyje oczywiście! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka39g/kg mięsa, a ile wody było? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Czytaj od początku. Woda 3,7 litra przegotowana wystudzona,czyli 0,4 L/kg[Dodano: 21 kwi 2019 - 11:42]Gdybyś pytal o czas peklowania Peklowanie 10 dniowe,za tydzień w sobotę wędzenie. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 a później zostawia na noc do schłodzenia w wodzie z parzenia Robi jak robi nie zna pojęcia odwróconej osmozy bo by wyjmował szybko- ale jak ma bardzo smaczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Peklowałem 10 dni,Miro wszystko robiłem z Twojej strony,czyli kalkulator mniej lub więcej słonawe,dzisiaj nic nie jest słone,wszystko super,rodzina wcina jak cholerka,wódzia się leje i jest bombowo.400ml wody na KAŻDY kg.mięsa i 39 gram peklosoli,na 11 dzień o 6 rano wędzenie 6 godzin olchą okorowaną 50-58 stopni,lece bo polaliBoczuś trzymałem dłużej i jest git przy parzeniu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Po parzeniu do zimnej wody na kilkanaście minut i wyjmowałem do suszenia,nie trzymalem w wodzie całą noc,skąd te pomysły? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 ,skąd te pomysły? To nie Twoje - poczytaj wcześniej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Peklowałem 10 dni,Miro wszystko robiłem z Twojej strony,czyli kalkulator mniej lub więcej słonawe,dzisiaj nic nie jest słone,wszystko super,rodzina wcina jak cholerka,wódzia się leje i jest bombowo.400ml wody na KAŻDY kg.mięsa i 39 gram peklosoli,na 11 dzień o 6 rano wędzenie 6 godzin olchą okorowaną 50-58 stopni,lece bo polaliBoczuś trzymałem dłużej i jest git przy parzeniu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaPewnie kosztowałeś zaraz po skończonym parzeniu, a wtedy zawsze wędlina jest trochę bardziej słona.Dopiero jak całkiem ostygnie ma właściwą słoność. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Dokładnie Miro masz rację,po wędzeniu od razu kosztowałem polędwice i stwierdziłem że słone,po nocce w lodówce wszystko jest ok,tylko boczek parzyłem dwie godziny i jest super.Były dwa talerze,na jednym sklepowe wyroby na drugim moje,i zdecydowanie jedli te moje,różnica w smaku kolosalna,smak zapach konsystencja,ogólnie wszyscy zachwyceni,ale dużo nauki jeszcze przede mną,to nie jest tak że wiem już wszystko,dopiero zacząłem przygodę z wędzeniem i myślę że za jakiś czas dojdę do perfekcji.Forum jest naprawdę pomocne i jestem w szoku,że tak szybko jest odpowiedź od osób doświadczonych.Na chwilę obecną mogę powiedzieć że jest różnica między wędzeniem zimowym na minusie,a wędzeniem wiosennym na plusie +20C°,wędzarnia zachowuje się inaczej.Pozdrawiam. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 to ma sens.Przychylam się do opinii @mira uzasadniając to:umożliwieniem dotarcia solanki do wszystkich powierzchni mięsa, również tych, które przylegają do ścianek naczynia lub mocno przylegają do do innych kawałków mięsawyrównaniem stężenia solanki w całej objętości po czasieWarunkiem jest zachowanie max higieny w całym łańcuchu produkcyjnym i świeże mięso.Przy przekładaniu mięsa używam rękawiczek medycznych umytych tuż przed użyciem oraz wyparzonego, długiego widelca rozmiaru XXXL Zawsze przekładam mięso (co kilka dni), pekluję przeciętnie 2-3 tygodnie, w porywach do 4 tygodni.W ciągu kilkunastu lat wymieniałam raz solankę, bo zrobiła się mleczna. Jakie stężenie solanki stosujesz do tak długiego peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Jakie stężenie solanki stosujesz do tak długiego peklowaniaStosuję solankę 7% w ilości 0,4l/kg mięsa, z obfitym nastrzykiem - wyłącznie peklosól.Daje to zasolenie końcowe 20g/kg mięsa w wyniku wyrównania się ciśnień osmotycznych w całym układzie.Nikogo jednak (szczególnie osób bez doświadczenia) nie namawiam do tak długiego peklowania ze względu na wzrost prawdopodobieństwa zepsucia się solanki.Natomiast prawidłowe peklowanie to min. 10 dni za względu na zmianę kierunku przepływów osmotycznych w siódmym dniu peklowania.[Dodano: 22 kwi 2019 - 13:18]P.S. Ze względu na zabezpieczenie bakteriologiczne sensowne jest stosowanie wyższych stężeń solanki (np. wyższe z tabeli DZIADKA) a następnie wymoczenie mięsa z nadmiaru soli. Wyższe stężenia gwarantują zwiększoną szybkość penetracji mięsa przez peklosól, ponieważ wytwarzają zwiększone ciśnienie osmotyczne. Zależność prędkości i ciśnienia ma charakter logarytmiczny. W podlinkowanych materiałach ze Strony Głównej podane są obliczenia tych nieliniowych zależności rachunkiem różniczkowo-całkowym.Poza tym stężenie solanki 10% jest graniczną wartością wrażliwości niektórych patogenów.W przytoczonym materiale zawarta jest m. inn. informacja, że tlen powoduje rozpad nitrytu co jest zjawiskiem niepożądanym. Wiadomość ta podana jest w aspekcie niewielkiego dodatku cukru do solanki, który przechwytując tlen ochrania nitryt co skutkuje lepszym wybarwieniem mięsa.Przedawkowanie cukru powoduje śluzowacenie mięsa, czyli rozrost niepożądanych bakterii.Powyższe zdania dedykuję kol. @miro Peklowanie_Część_1Peklowanie_czII Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Bardzo ładne wędzonki. To powinien być przykład dla wszystkich co najpierw robią, a później pytają. Wyglądają bardzo smacznie, po parzeniu zawsze ciemnieją nie ma sie co przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak dla mnie odmaczanie miesa dzisiaj jak mamy lodowki, robimy hobystycznie nie ma sensu, Co wiecej obarczone ryzykiem. Prosciej dla mnie jest ustalic swoje stezenie I czas I od razu peklowac name gotowo Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Jak dla mnie odmaczanie miesa dzisiaj jak mamy lodowki, robimy hobystycznie nie ma sensu, Maćku siedzimy w jednej ławce ..... Prosciej dla mnie jest ustalic swoje stezenie I czas I od razu peklowac name gotowo Pozdrawiam jeszcze świątecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Jak dla mnie odmaczanie miesa dzisiaj jak mamy lodowki, robimy hobystycznie nie ma sensu, Ogólno dostępna lodówka to akurat nie jest dobre narzędzie do peklowania.A jak ktoś ma bardzo niski próg słoności no powiedzmy że mu wystarcza solanka 5% to co wtedy. ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Mamy ogólnie dostepne lodówki. W tym znaczeniu że każdy może sobie kupić I praktycznie kazdego stać aby mieć tylko dla siebie, dla swojego peklowanie. Cena i dostepczosc lodówki nie jest problem. Ja mam uzywke. Co najwyżej brak miejsca w M. Uzywanie lodowki gromadzkiej czyli rodzinej domowej do peklowanie to mordega. Co do odmaczanie prog słonosci itd. To raczej jednostkowe sprawy Jak trzeba to trzeba. Ale tworzyc z jednostkowej sprawy regułę.? Ale jak komuś pasuje uważa że są smaczniejsze lepsze to czemuż nie. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-629825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natroz Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Stycznia 2020 A ja mam z kolei może głupie pytanie, ale jednak nie chce wyrzucac miesa do kosza na marne. Zrobilam roztwor soli peklowej zgodnie z sugestia producenta, jednak zamiast 0.5l wody, dalam 2l wody. Mam 1,15kg miesa, do tego dodalam 5 plaskich lyzeczek peklosoli. Zamiast obliczac, to zagadałam sie i teraz mam zagwostke. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-654251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Wylej to i na nowo zapekluj zgodnie z tabelą peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16052-peklowanie-na-mokro/page/3/#findComment-654253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.