raymoond Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witam,Mam pytanie absolutnego debiutanta i dyletanta. Czy można zrobić smaczną kiełbasę bez dodawania do niej wieprzowiny? Wśród moich znajomych jest kilka osób unikających tego mięsa, a po wspólnej zabawie masarskiej fajnie byłoby gdyby każdy mógł wyrobu spróbować... Chodzi mi po głowie cielęcina, w której przecież sporo "kleistych elementów" więc może by się udało?Z góry dziękuję za wskazówki doświadczonych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Jako dyżurny na forum podczas nieobecności całej załogi polecam między innymi: Na początek podstawy: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=874 a potem do roboty http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=540 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=73 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=77 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1378 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=711 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=739 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=354 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=347 Miłej lektury. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Receptur na kiełbasy z samej cielęciny nie spotkałem jak również nie robiłem. Zawsze jest dodatek mięsa wieprzowego. PRZECZYTAJ http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raymoond Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jak dokładnie przestudiuję przepisy wezmę się do pracy i zrelacjonuję wyniki:) Czy sklep Miro fukcjonuje tylko w przestrzeni wirtualnej, czy może ma też adrs fizyczny?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Wystarczy trochę poszukać :http://www.wyroby-domowe.pl/ P.H.U.P. "TOMEX" Sp.JawnaT.Halama i W.Halama43-346 Bielsko-Białaul.Katowicka 142 Nawet istnieją tam ludzie i jest bardzo miła obsługa (byłem tam rozmawiałem i kupowałem) pozdrawiam Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Wystarczy trochę poszukać : http://www.wyroby-domowe.pl/ P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna T.Halama i W.Halama 43-346 Bielsko-Biała ul.Katowicka 142 Nawet istnieją tam ludzie i jest bardzo miła obsługa (byłem tam rozmawiałem i kupowałem) pozdrawiam Dzięki z_bychu za wyręczenie. A kiedy to szanowny kolega był u mnie że się nie poznaliśmy :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam A taki chop z babom ze Śląska co wracali ze Słowacji w lipcu i po drodze wstąpili w po szynkowarkę i inne drobnostki. pozdrawiam Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 A taki chop z babom ze Śląska co wracali ze Słowacji a trza było ludzkim głosem gadać, a nie przez tłumacza, w postaci baby.......... Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Terozki to mi się przypomina Pozdrawiam Was Miro A jak mi kto przyjdzie do mnie i nie powie że z wedlindomowych to mu antyrabat + 100 % dolicza ... czy jakoś tak. :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Listopada 2009 W niedługim czasie spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobić.Interesują mnie głównie wędliny gdzie składnikiem będzie cielęcina.Wyroby z szynkowarki wiem jak zrobić w oparciu o ten surowiec,ale może jakaś kiełbaska ,paróweczki .Przejrzałem ten wątek ,ale przepisy opierają się na wołowinie.Jestem otwarty na wszelkie propozycje.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2009 Aż Ci zazdroszczę.Dobra cielęcina jest tak wspaniałym/delikatnym mięsem że nie musisz wiele kombinować.Zostaw sobie trochę mięska na pieczeń, pycha. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2009 wędliny gdzie składnikiem będzie cielęcinaDZIADEK, przy okazji swojej kiełbasy parnikowej napomknął o szynkowej cielęcej. Może zechce rozwinąć temat? Dotychczas nie nagabywałam, bo cielęcina mięsem ekskluzywnym jest, ale skoro są inni zainteresowani? arkadiusz, Jeden comber pozostaw w całości z boczkiem, wyluzuj kości żebrowe, zapekluj i zrób roladę prima sort. Poza tym, nie zapomnij o animelce :!: :grin: Jaki koszt kilograma w półtuszy w Twoich stronach? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Listopada 2009 spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobićmasz problem? - daj znać... samochodem będę w trzy minuty piechotką w dziesięć i problem Ci rozwiążę :grin: :grin: :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Listopada 2009 spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobićmasz problem? - daj znać... samochodem będę w trzy minuty piechotką w dziesięć i problem Ci rozwiążę :grin: :grin: :grin: Hola, hola ja byłem pierwszy. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Listopada 2009 EAnna o grasicy nie zapomnę.Toż to rarytas.Pieczeń, rolada ,cielęcina faszerowana ,nerki otoczone tłuszczem duszone to wszystko już robiłem i jadłem ,ale o szynkowej cielęcej nie słyszałem.Chciałem zrobić trochę parówek cielęcych dla Wnuczka ,ale nie znalazłem przepisu.Cielęcina będzie jechała z podlaskiego w cenie 10zł za kg żywca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 o szynkowej cielęcej nie słyszałemRobiłeś może jakąś kiełbasę na bazie cielęciny? Dwa dni temu kupiłam półtuszę (38kg); jest tego dużo więc chętnie zrobiłabym jakąś kiełbaskę. Ciekawi mnie, jaki procentowo dodatek wieprzowiny byłby optymalny. A szynkowa cielęca? Mięso mam już odkostnione i sklasyfikowane, na parówki odłożone to, co trzeba i już się pekluje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 na parówki odłożone to, co trzeba i już się pekluje. I będą pierwsze w Polsce parówki cielęce :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Robiłem i to niedawno.Robiłem serdelową z 16-stki na bazie II cielęcej.Ja osobiście wolę z wieprzowiny a i moje wnuki dla których to robiłem chyba też bo ta im nie szła za bardzo.Co prawda zmniejszyłem nieco ilość tłuszczu ,ale chyba to był błąd bo wyszła suchawa.A tak poza tym to dała się zjeść ,ale żadna rewelacja Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Robiłeś może jakąś kiełbasę na bazie cielęciny? Dwa dni temu kupiłam półtuszę (38kg); jest tego dużo więc chętnie zrobiłabym jakąś kiełbaskę. Ciekawi mnie, jaki procentowo dodatek wieprzowiny byłby optymalny. A szynkowa cielęca? Osobiście polecam, klasyczną szynkową. Przeniesienie wagowe wsadu z receptury na kiełbasę szynkowa wieprzową. Przyprawy: pieprz , ziele angielskie, cukier. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 polecam, klasyczną szynkową. Przeniesienie wagowe wsadu z receptury na kiełbasę szynkowa wieprzową. Przyprawy: pieprz , ziele angielskie, cukier.Dziękuję Gł. Technologowi za wsparcie. Tytułem eksperymentu zapeklowalam na mokro jeden mięsień (odpowiednik czterogłowego) z przeznaczeniem na szynkę wędzoną na zimno. Dodałam do zalewy wywar z przypraw (pieprz, ziele angielskie, rozmaryn). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Dwa dni temu kupiłam półtuszę (38kg)Jak półtusza ma taką wagę , to to mięso można śmiało zaliczyć do młodej wołowiny. Osobiście wolę takie niż cielęcinę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Jak półtusza ma taką wagę , to to mięso można śmiało zaliczyć do młodej wołowiny.Wybarwienie mięsa było jednak cielęce. Rownież nutka charakterystycznego zapachu cielęciny była wyczuwlna. Sztuka bita była nocą więc musiałam ją jeszcze wychłodzić. Ale masz rację, było to już cielę z grupy "podlotków" :grin: i to ładnie umięśnionych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Właśnie zakupiłem tzw. ośrodek cielęcy (płucka, wątroba, serce, nerka) i zastanawiam się co można z niego dobrego zrobić. Pasztet? Będę wdzięczny za pomysł. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-142579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Oprócz nerki wszytko z ośrodka cielęciny dodaję do pasztetu.Natomiast same płucka i serce jest bardzo dobrym farszem do pierogów Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-142585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Wątrobiankę po dodaniu podgardla i trochę mięsa z kości,trochę IV wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-142588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.