Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie absolutnego debiutanta i dyletanta. Czy można zrobić smaczną kiełbasę bez dodawania do niej wieprzowiny? Wśród moich znajomych jest kilka osób unikających tego mięsa, a po wspólnej zabawie masarskiej fajnie byłoby gdyby każdy mógł wyrobu spróbować... Chodzi mi po głowie cielęcina, w której przecież sporo "kleistych elementów" więc może by się udało?

Z góry dziękuję za wskazówki doświadczonych forumowiczów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/
Udostępnij na innych stronach

Receptur na kiełbasy z samej cielęciny nie spotkałem jak również nie robiłem. Zawsze jest dodatek mięsa wieprzowego. PRZECZYTAJ

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39191
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jak dokładnie przestudiuję przepisy wezmę się do pracy i zrelacjonuję wyniki:) Czy sklep Miro fukcjonuje tylko w przestrzeni wirtualnej, czy może ma też adrs fizyczny?

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39204
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy trochę poszukać :

http://www.wyroby-domowe.pl/

 

P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna

T.Halama i W.Halama

43-346 Bielsko-Biała

ul.Katowicka 142

 

Nawet istnieją tam ludzie i jest bardzo miła obsługa (byłem tam rozmawiałem i kupowałem)

 

pozdrawiam

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39208
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy trochę poszukać :

http://www.wyroby-domowe.pl/

 

P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna

T.Halama i W.Halama

43-346 Bielsko-Biała

ul.Katowicka 142

 

Nawet istnieją tam ludzie i jest bardzo miła obsługa (byłem tam rozmawiałem i kupowałem)

 

pozdrawiam

Dzięki z_bychu za wyręczenie.

 

A kiedy to szanowny kolega był u mnie że się nie poznaliśmy :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39212
Udostępnij na innych stronach

A taki chop z babom ze Śląska co wracali ze Słowacji

a trza było ludzkim głosem gadać, a nie przez tłumacza, w postaci baby..........

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39215
Udostępnij na innych stronach

Terozki to mi się przypomina :)

 

Pozdrawiam Was Miro

 

A jak mi kto przyjdzie do mnie i nie powie że z wedlindomowych to mu antyrabat + 100 % dolicza ... czy jakoś tak.

 

:grin: :grin: :grin: :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-39217
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W niedługim czasie spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobić.Interesują mnie głównie wędliny gdzie składnikiem będzie cielęcina.Wyroby z szynkowarki wiem jak zrobić w oparciu o ten surowiec,ale może jakaś kiełbaska ,paróweczki .Przejrzałem ten wątek ,ale przepisy opierają się na wołowinie.Jestem otwarty na wszelkie propozycje.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87298
Udostępnij na innych stronach

Aż Ci zazdroszczę.

Dobra cielęcina jest tak wspaniałym/delikatnym mięsem że nie musisz wiele kombinować.

Zostaw sobie trochę mięska na pieczeń, pycha.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87302
Udostępnij na innych stronach

wędliny gdzie składnikiem będzie cielęcina

DZIADEK, przy okazji swojej kiełbasy parnikowej napomknął o szynkowej cielęcej.

Może zechce rozwinąć temat?

Dotychczas nie nagabywałam, bo cielęcina mięsem ekskluzywnym jest, ale skoro są inni zainteresowani?

arkadiusz,

Jeden comber pozostaw w całości z boczkiem, wyluzuj kości żebrowe, zapekluj i zrób roladę prima sort.

Poza tym, nie zapomnij o animelce :!: :grin:

Jaki koszt kilograma w półtuszy w Twoich stronach?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87303
Udostępnij na innych stronach

spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobić

masz problem? - daj znać... samochodem będę w trzy minuty piechotką w dziesięć i problem Ci rozwiążę :grin: :grin: :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87309
Udostępnij na innych stronach

spodziewam się dostawy cielęciny w postaci półtusz i nie bardzo wiem jak to przerobić

masz problem? - daj znać... samochodem będę w trzy minuty piechotką w dziesięć i problem Ci rozwiążę :grin: :grin: :grin:

Hola, hola ja byłem pierwszy. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87311
Udostępnij na innych stronach

EAnna o grasicy nie zapomnę.Toż to rarytas.Pieczeń, rolada ,cielęcina faszerowana ,nerki otoczone tłuszczem duszone to wszystko już robiłem i jadłem ,ale o szynkowej cielęcej nie słyszałem.Chciałem zrobić trochę parówek cielęcych dla Wnuczka ,ale nie znalazłem przepisu.Cielęcina będzie jechała z podlaskiego w cenie 10zł za kg żywca.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-87327
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

o szynkowej cielęcej nie słyszałem

Robiłeś może jakąś kiełbasę na bazie cielęciny?

Dwa dni temu kupiłam półtuszę (38kg); jest tego dużo więc chętnie zrobiłabym jakąś kiełbaskę. Ciekawi mnie, jaki procentowo dodatek wieprzowiny byłby optymalny. A szynkowa cielęca?

Mięso mam już odkostnione i sklasyfikowane, na parówki odłożone to, co trzeba i już się pekluje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109551
Udostępnij na innych stronach

Robiłem i to niedawno.Robiłem serdelową z 16-stki na bazie II cielęcej.Ja osobiście wolę z wieprzowiny a i moje wnuki dla których to robiłem chyba też bo ta im nie szła za bardzo.Co prawda zmniejszyłem nieco ilość tłuszczu ,ale chyba to był błąd bo wyszła suchawa.A tak poza tym to dała się zjeść ,ale żadna rewelacja

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109576
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś może jakąś kiełbasę na bazie cielęciny?

Dwa dni temu kupiłam półtuszę (38kg); jest tego dużo więc chętnie zrobiłabym jakąś kiełbaskę. Ciekawi mnie, jaki procentowo dodatek wieprzowiny byłby optymalny. A szynkowa cielęca?

Osobiście polecam, klasyczną szynkową. Przeniesienie wagowe wsadu z receptury na kiełbasę szynkowa wieprzową.

Przyprawy: pieprz , ziele angielskie, cukier.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109579
Udostępnij na innych stronach

polecam, klasyczną szynkową. Przeniesienie wagowe wsadu z receptury na kiełbasę szynkowa wieprzową.

Przyprawy: pieprz , ziele angielskie, cukier.

Dziękuję Gł. Technologowi za wsparcie.

Tytułem eksperymentu zapeklowalam na mokro jeden mięsień (odpowiednik czterogłowego) z przeznaczeniem na szynkę wędzoną na zimno. Dodałam do zalewy wywar z przypraw (pieprz, ziele angielskie, rozmaryn).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109581
Udostępnij na innych stronach

Jak półtusza ma taką wagę , to to mięso można śmiało zaliczyć do młodej wołowiny.

Wybarwienie mięsa było jednak cielęce. Rownież nutka charakterystycznego zapachu cielęciny była wyczuwlna. Sztuka bita była nocą więc musiałam ją jeszcze wychłodzić.

Ale masz rację, było to już cielę z grupy "podlotków" :grin: i to ładnie umięśnionych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-109591
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Właśnie zakupiłem tzw. ośrodek cielęcy (płucka, wątroba, serce, nerka) i zastanawiam się co można z niego dobrego zrobić.

 

Pasztet?

 

Będę wdzięczny za pomysł.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-142579
Udostępnij na innych stronach

Wątrobiankę po dodaniu podgardla i trochę mięsa z kości,trochę IV wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/#findComment-142588
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.