Muski Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Lipca 2021 Chyba nic Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Lipca 2021 konfiturka będzie do mięs i tylko na specjalne okazje W ramach licznych eksperymentów wypróbowałam konfiturę w składzie:oczyszczone, odpestkowane owoce - 1kgcukier - 10 dkg (10%)sól - 2,5g (pół płaskiej łyżeczki)pektyna - 20gTe same owoce, połączone z dwa razy większą ilością cukru i żelfiksem są kwaśne.Sól redukuje odczucie kwaśności.Przy tej ilości pektyny dżem wyszedł dosyć twardy a o taki mi chodziło.Taką , niskocukrową konfiturą będę mogła zarówno posmarować omlet wnukom jak i dodać do mięsa.Słodkolubny A. zarzucił mi oszustwo; nie chciał uwierzyć, że w składzie jest tak mało cukru Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lipca 2021 zarzucił mi oszustwo No tak my faceci jesteśmy trochę nieufni jak smak mówi coś innego niż skład Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) W ramach licznych eksperymentów wypróbowałam konfiturę Sól redukuje odczucie kwaśności......Taką , niskocukrową konfiturą będę mogła zarówno posmarować omlet wnukom jak i dodać do mięsa. Sól redukuje odczucie kwaśności i wydobywa słodycz .Aniu, dziękuję Ci za podpowiedź!Wiem już jak zrobić smaczną konfiturę bez dodatku cukru,którą będzie mógł dostać mój półtora roczny Wnusiu .[Dodano: 19 lip 2021 - 18:18] zarzucił mi oszustwoNo tak ... jesteśmy trochę nieufni jak smak mówi coś innego niż skład Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) CHUTNEY ŚLIWKOWY 1-1,2kg śliwek 250g cebuli 3 ząbki czosnku Imbir (kawałek jak orzech włoski) 35- 50 ml octu winnego 250 – 300g cukru 2 płaskie łyżki cynamonu 3 łyżki musztardy francuskiej sól , czarny pieprz do smaku chili (1-1,5g/kg) 6 sztuk goździków olej rzepakowy do smażenia cebuli 150g rodzynek Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać wypestkowane śliwki, imbir i goździki, smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Całość zblendować. Na koniec dodać rodzynki. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 25 minut. Wreszcie udało mi się znaleźć skąd podpatrzyłam przepis ( wprowadziłam swoje modyfikacje) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/?do=findComment&comment=170993 Edytowane 6 Września 2023 przez ReniaS 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-858573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Września 2023 Rzeczywiście bardzo podobny , Twój bardziej jak to mówią "wypasiony"😁 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-858613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Września 2023 W dniu 4.09.2023 o 13:43, ReniaS napisał(a): 3 łyżki musztardy francuskiej Renia, rozumiem, że chodzi o musztardę francuską taką z całymi ziarnami? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Września 2023 7 godzin temu, Todek napisał(a): musztardę francuską taką z całymi ziarnami? Tak Sławku, chodzi o te całe ziarnka gorczycy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Września 2023 3 godziny temu, ReniaS napisał(a): chodzi o te całe ziarnka gorczycy Dziękuję http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Września 2023 W dniu 20.07.2021 o 01:19, EAnna napisał(a): Sól redukuje odczucie kwaśności Aniu, sol nie zredukuje kwasnosci, tylko sodda moze to zrobic, ale sol wyciaga slodkosc ( cukry) z owocow. Sol nie zredukuje kwasowosci, tylko wzmacina slodych z owocow. Aby zmniejszyc kwasowoc potrawy nalezy dodac odrobine, oiwtorze ODROBINE sody. Wtedy nawet czysty sos pomidorowy nie jest kwasny. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Września 2023 Ja dodaje szczypte soli zawsze do dzemow ,musow. O sodzie nie wiedzialam 👍 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Września 2023 Soda (wodorowęglan sodu, NaHCO₃) ma odczyn zasadowy dlatego w reakcjach redukuje kwasy. Co do soli to redukuje ona odczucie goryczy lepiej niż cukier dlatego potrawy wydają się bardziej słodkie - zachodzi tu oddziaływanie między trzema smakami - słodkim, gorzkim i słonym. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Września 2023 9 minut temu, Wirus napisał(a): Soda (wodorowęglan sodu, NaHCO₃) ma odczyn zasadowy dlatego w reakcjach redukuje kwasy. Co do soli to redukuje ona odczucie goryczy lepiej niż cukier dlatego potrawy wydają się bardziej słodkie - zachodzi tu oddziaływanie między trzema smakami - słodkim, gorzkim i słonym. Dlatego do ciast , ciastek gdzie uzywam yogurt czy serwatke ,kefir dodaje sode zamiast proszku do pieczenia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Grudnia 2024 W dniu 2.08.2020 o 20:12, @halusia@ napisał(a): gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie Czekałem cierpliwie przez 4 lata, chyba nie będzie przepisu najlepszych na całym świecie i będę musiał zostać przy swoich przeciętniakach 😉 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-978953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Cierpliwy jesteś 😉😁 1 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-978967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 15 godzin temu, Muski napisał(a): Czekałem cierpliwie przez 4 lata Waldziu, myślę, że Twoje ogórki są równie dobre, albo jeszcze lepsze 😃, na wypróbowanie mojego przepisu poczekaj jeszcze 6-7 miesięcy 😆 Sposób wykonania chyba zwyczajny: -ogórki świeże, z własnego ogródka działkowego! - wybieram odpowiedniej wielkości, unikam zbyt dużych (mają tendencję do robienia się pustych w środku) - przed kiszeniem moczę ogórki 2-3 godziny w zimnej wodzie, - solanka 3,5% -sól kamienną rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być sól jodowana!) - dodatki: czosnek, chrzan, koper, 3 liście wiśni na dno, liść winogrona na górę słoika -ogórki do słoika wkładam pionowo, zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem. Tak robię😅. - zalewam gorącą zalewą (i zaraz wynoszę do piwnicy) Ważne! zakrętki nowe! (przed zakręceniem wycieram ranty słoików i nakrętek- wszystko suchutkie). Edytowane 29 Grudnia 2024 przez ReniaS 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Grudnia 2024 O to z takich akcji typu nie wiem zawsze tak robiłam to moje szczęście obcina jeszcze końcoweczki ogóreczkom, żeby było ładnie czy coś tam ... Reszta przepisu kopia, bardzo smaczne... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Grudnia 2024 26 minut temu, ReniaS napisał(a): Sposób Dzięki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Grudnia 2024 24 minuty temu, ReniaS napisał(a): zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem Ponieważ tak robiła babcia i mama 😉 🙂 Nie ma to znaczenia.... jedni układają zielonym do góry, inni jasnym do góry, a jeszcze inni nawet nie zwracają na to uwagi. Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 minuty temu, MariuszB napisał(a): inni nawet nie zwracają na to uwagi To prawda, zawsze wkładam w systemie optymalizacji 😉, ot stroną i wielkością tak by zmieściło się jak najwięcej😉 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Garbników z dębu nie dajecie np. listka? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Obcinanie końcówek wg. Pani "Miotły" i Pani Wachowicz służy przyspieszeniu ukiszenia ogórków. Ogórkom na małosolne często, gęsto obcinam "piętki", a na kiszone tego nie robię. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Grudnia 2024 55 minut temu, Grzewlod napisał(a): Garbników z dębu nie dajecie np. listka? Czasami dodajemy ale ostatnimi czasy króluje wiśnia i winogron oraz liść chrzanu... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Stosuję standard, żadnych dodatkowych liści, tylko chrzan, czosnek i koper, oczywiście plus woda i sól kamienna, trzy doby w pomieszczeniu, następnie przenoszę do bardzo zimnej piwnicy, efekt? twarde i o każdej porze roku smakują jakbym niedawno je kisił. 1 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Grudnia 2024 1 godzinę temu, MariuszB napisał(a): twarde i o każdej porze roku Zalewasz gorącą solanką czy zimną ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi