Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

konfiturka będzie  do mięs i tylko na specjalne okazje 
 

W ramach licznych eksperymentów wypróbowałam konfiturę w składzie:

  • oczyszczone, odpestkowane owoce - 1kg
  • cukier - 10 dkg (10%)
  • sól - 2,5g (pół płaskiej łyżeczki)
  • pektyna - 20g

Te same owoce, połączone z dwa razy większą ilością cukru i żelfiksem są kwaśne.

Sól redukuje odczucie kwaśności.

Przy tej ilości pektyny dżem wyszedł dosyć twardy a o taki mi chodziło.

Taką , niskocukrową konfiturą będę mogła zarówno posmarować omlet wnukom jak i dodać do mięsa.

Słodkolubny A. zarzucił mi oszustwo; nie chciał uwierzyć, że w składzie jest tak mało cukru  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715225
Udostępnij na innych stronach

 

W ramach licznych eksperymentów wypróbowałam konfiturę 

Sól redukuje odczucie kwaśności......

Taką , niskocukrową konfiturą będę mogła zarówno posmarować omlet wnukom jak i dodać do mięsa.

:thumbsup:

Sól redukuje odczucie kwaśności i wydobywa słodycz  :yes: .

Aniu, dziękuję Ci za podpowiedź!

Wiem już jak zrobić  smaczną konfiturę bez dodatku cukru,

którą  będzie mógł dostać  mój półtora roczny Wnusiu  :) .

[Dodano: 19 lip 2021 - 18:18]

 

zarzucił mi oszustwo
No tak ... jesteśmy trochę nieufni jak smak mówi coś innego niż skład  :D    ;)  

 

:facepalm:   :D  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-715231
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

CHUTNEY ŚLIWKOWY

 

1-1,2kg śliwek

250g cebuli

3 ząbki czosnku

Imbir (kawałek jak orzech włoski)

35- 50 ml octu winnego

250 – 300g cukru

2 płaskie łyżki cynamonu

3 łyżki musztardy francuskiej

sól , czarny pieprz do smaku

 chili (1-1,5g/kg)

6 sztuk goździków

olej rzepakowy do smażenia cebuli

150g rodzynek

 

 

 

Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać  wypestkowane śliwki, imbir i goździki, smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Całość zblendować. Na koniec dodać rodzynki. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 25 minut.

 

Wreszcie udało mi się znaleźć skąd podpatrzyłam przepis ( wprowadziłam swoje modyfikacje) :rolleyes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/?do=findComment&comment=170993 

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-858573
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 4.09.2023 o 13:43, ReniaS napisał(a):

3 łyżki musztardy francuskiej

Renia, rozumiem, że chodzi o musztardę francuską taką z całymi ziarnami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864033
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.07.2021 o 01:19, EAnna napisał(a):

Sól redukuje odczucie kwaśności

Aniu, sol nie zredukuje kwasnosci, tylko sodda moze to zrobic, ale sol wyciaga slodkosc ( cukry) z owocow.

 

 Sol nie zredukuje kwasowosci, tylko wzmacina slodych z owocow. 

 Aby zmniejszyc kwasowoc potrawy nalezy dodac odrobine, oiwtorze ODROBINE sody. Wtedy nawet czysty sos pomidorowy nie jest kwasny.

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864104
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaje szczypte soli zawsze do dzemow ,musow.

O sodzie nie wiedzialam  👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864119
Udostępnij na innych stronach

Soda (wodorowęglan sodu, NaHCO₃) ma odczyn zasadowy dlatego w reakcjach redukuje kwasy.

Co do soli to redukuje ona odczucie goryczy lepiej niż cukier dlatego potrawy wydają się bardziej słodkie - zachodzi tu oddziaływanie między trzema smakami - słodkim, gorzkim i słonym.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864129
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Wirus napisał(a):

Soda (wodorowęglan sodu, NaHCO₃) ma odczyn zasadowy dlatego w reakcjach redukuje kwasy.

Co do soli to redukuje ona odczucie goryczy lepiej niż cukier dlatego potrawy wydają się bardziej słodkie - zachodzi tu oddziaływanie między trzema smakami - słodkim, gorzkim i słonym.

Dlatego do ciast , ciastek gdzie uzywam yogurt czy serwatke ,kefir dodaje sode zamiast proszku do pieczenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-864131
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W dniu 2.08.2020 o 20:12, @halusia@ napisał(a):

gdzie  te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie

Czekałem cierpliwie przez 4 lata, chyba nie będzie przepisu najlepszych na całym świecie i będę musiał zostać przy swoich przeciętniakach 😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-978953
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Muski napisał(a):

Czekałem cierpliwie przez 4 lata

Waldziu,

myślę, że Twoje ogórki są równie dobre, albo jeszcze lepsze 😃, na wypróbowanie mojego przepisu poczekaj jeszcze 6-7 miesięcy :frantics:😆

 

 

Sposób wykonania chyba zwyczajny:

-ogórki świeże, z własnego ogródka działkowego!

- wybieram odpowiedniej wielkości, unikam zbyt dużych (mają tendencję do robienia się pustych w środku)

- przed kiszeniem moczę ogórki 2-3 godziny w zimnej wodzie,

- solanka 3,5% -sól kamienną rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być sól jodowana!)

- dodatki: czosnek, chrzan, koper, 3 liście wiśni na dno, liść winogrona na górę słoika

-ogórki do słoika wkładam pionowo, zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem. Tak robię😅.

- zalewam gorącą zalewą (i zaraz wynoszę do piwnicy)

Ważne!
 zakrętki nowe! (przed zakręceniem wycieram ranty słoików i nakrętek- wszystko suchutkie).

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979047
Udostępnij na innych stronach

O to z takich akcji typu nie wiem zawsze tak robiłam to moje szczęście obcina jeszcze końcoweczki ogóreczkom, żeby było ładnie czy coś tam ... :D Reszta przepisu kopia, bardzo smaczne... :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979050
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, ReniaS napisał(a):

zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem

Ponieważ tak robiła babcia i mama 😉 🙂 

 

Nie ma to znaczenia.... jedni układają zielonym do góry, inni jasnym do góry, a jeszcze inni nawet nie zwracają na to uwagi.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979056
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, MariuszB napisał(a):

inni nawet nie zwracają na to uwagi

To prawda, zawsze wkładam w systemie optymalizacji 😉, ot stroną i wielkością tak  by zmieściło się jak najwięcej😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979057
Udostępnij na innych stronach

Obcinanie końcówek wg. Pani "Miotły" i Pani Wachowicz służy przyspieszeniu ukiszenia ogórków.

Ogórkom na małosolne często, gęsto obcinam "piętki", a na kiszone tego nie robię.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979062
Udostępnij na innych stronach

Stosuję standard, żadnych dodatkowych liści, tylko chrzan, czosnek i koper, oczywiście plus woda i sól kamienna, trzy doby w pomieszczeniu, następnie przenoszę do bardzo zimnej piwnicy, efekt? twarde i o każdej porze roku smakują jakbym niedawno je kisił.  

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/3/#findComment-979079
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.