Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Posiadam maszynkę elektryczna do mięsa z lejkiem do kiełbas oraz nakładki do kebbe ( nie wiem co to).

W instrukcji do maszynki, odnośnie nadziewanie jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem. Obawiam się powtórnego mielenia. Czy jak zmiele na sitku 8 a potem nadzieję sitkiem 13 to nie będzie źle??

Lejek bez sitka to wtedy ślimak nie ma podparcia, w zestawie nie ma podkładki dystansowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Napisz co to za maszynka, jakieś fotki.

Dziwne, bo powinien być dystans aby nie mielić 2x farszu.

Masz do niej sitko-szarpak?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680611
Udostępnij na innych stronach

W instrukcji do maszynki, odnośnie nadziewanie jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem. Obawiam się powtórnego mielenia. Czy jak zmiele na sitku 8 a potem nadzieję sitkiem 13 to nie będzie źle??

 

 

 

Powinien być w komplecie taki trzymak ślimaka.

 

post-40314-0-40927700-1602590082_thumb.png

 

Wtedy zamiast sitka i nożyka zakładasz właśnie to.

 

Niskie ceny i konkurencja powoduje, ze producent daje jak naj mniej.

 

Jeżeli lejek do nadziewania ma bardzo cienkie ścianki i nie ma tej czesci (trzymaka) do musisz niestety jeszcze ra poleciec z nozykiem i sitkiem.

 

Weź sitko typu szarpak,

 

post-40314-0-36408000-1602590113_thumb.png

 

lub jak nie masz to o jak największych otworach, aby powtórne przepuszczenie przez maszynkę nie rozdrabniało mięsa za mocno.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680613
Udostępnij na innych stronach

http://www.promo-conso.net/produit_zoom_2.php?x=9899

 

No rzeczywiście jest taki dystans w zestawie.

Ale w instrukcji pisze że jest to do tzw. kebbe.

Przepuszczałem przez tą końcówkę mięso, wychodzi puste w środku, nie jednolitym strumieniem. Nie będzie mi ładować powietrza w jelita??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680614
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie mi ładować powietrza w jelita??

 

Będzie, na początku więcej, a jak się napełni ślimak, to mniej.

Końcówka lejka musi być zanurzona w farszu który już jest w oslonce. Powietrze cofasz pod palcami w osłonkę, która jest jeszcze na lejku, a jak się go za dużo zbierze, to upuszczasz je poprzez skaleczenie osłonki tylną częścią noża (kantem). Robisz to, jak osłonka jeszcze jest na lejku.

Jest to jeden z głównych powodów no poza tempem i komfortem nadziewania, dlaczego większość z nas decyduje się na zakup nadziewarki.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepuszczałem przez tą końcówkę mięso, wychodzi puste w środku, nie jednolitym strumieniem.

Jednolity strumień zrobi Ci się w lejku :)

 

 

Nie będzie mi ładować powietrza w jelita??

Nie wiąż supełka na początku jelita po jego naciągnięciu na lejek

Możesz też sobie tu pooglądać:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/239-wyk%C5%82ad-nr-vi-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680619
Udostępnij na innych stronach

Kol. karaś 220288

 

Nie widać na zdjęciu jakie są te lejki. W zelmerku lejki mają takie wzdłużne rowki które znakomicie odprowadzają powietrze... Jeśli jest tak u Ciebie to będzie git..

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680620
Udostępnij na innych stronach

Lejek jest taki "uniwersalny" u podstawy o większej średnicy niż na wylocie.

Filmiki widziałem już. Poprostu mam wrażenie iż moja "uniwersalna" maszyna nie sprosta nadziewaniu ( lub też ja polegnę)???? na pierwszy ogień idzie kielbasa chłopska. Mięsko zmielone w proporcji 2kg karkówki, 0.5 boczku.

Połowa przyprawiona wedle przepisu z głównej (oczywiście proporcjonalnie do ilości mięsa), druga połowa z gotową mieszanką przypraw ( sama mieszanka nie ma w składzie soli, także peklosoli dodałem według przepisu). Jutro nadziewanie.

No to powiedzcie mi czy jeśli nie podołamy nadziewaniu to te 2.5 kg mięska można jakoś uratować?? Kotlety jakieś?? Pieczeń??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680630
Udostępnij na innych stronach

Na pewno podołacie choć nadziewanie maszynka do mielenia jest trudniejsze niż nadziewarką Jakby nie szło to do słoików i zapasteryzowac i też będzie smaczne...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680633
Udostępnij na innych stronach

mam wrażenie iż moja "uniwersalna" maszyna nie sprosta nadziewaniu ( lub też ja polegnę)

Sprosta, sprosta  :thumbsup:

Namocz dobrze jelita i zacznij ostrożnie, żeby się zorientować jak przebiega nadziewanie.

Również zaczynałam  od maszynki.

Jednak nawet najprostsza nadziewarka, tzw. chińczyk, jest jak mercedes przy maluchu....no, może polonez  :laugh:

Wkładasz ślimak do gardzieli, na to dystans plastikowy, lejek i nakrętkę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680634
Udostępnij na innych stronach

jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem.

 

 

No to jest źle napisane .  Nadziewasz bez nożyka i sitka .

 

 

Pozdrawiam

 

 

 Ania już wyjaśniła . :)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680640
Udostępnij na innych stronach

No to powiedzcie mi czy jeśli nie podołamy nadziewaniu to te 2.5 kg mięska można jakoś uratować??

 

Dasz radę, SIB-y już Ci wszystko napisali.

Od siebie tylko dodam że jak już będziesz miał nadzienie przy wylocie lejka to wyłącz maszynkę, naładuj sobie na spokojnie farsz w gardziel, włącz maszynkę, jedną ręką trzymasz wychodzącą kiełbasę drugą popychaczem pchasz farsz  i jak dojdzie do końca wyłącz maszynkę, zawiń pętko, nałóż nowy farsz w gardziel i od nowa ... włącz maszynkę ... i tak do końca jelita.

Ja tak robiłem i fajne, równe pętka wychodzą.

Na koniec ostatni farsz można przepchnąć chlebem (uważając aby nim nie napełnić jelita) bądź wyciągnąć i sparzyć sobie pulpeta :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680663
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, mam problem z maszynką. Przy ostatnim mieleniu wyrobił mi się taki łącznik ślimaka z napędem, w załączniku fotka. Metalowa kwadratowa końcówka ślimaka wchodzi w plastikową obudowę, no i teraz ten plastik jest wyrobiony i się ślimak ślizga przeskakuje, no i wogole nie kręci.

Czy mogę coś takiego dokupić gdzieś??

post-104326-0-72422900-1602663241_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680696
Udostępnij na innych stronach

W serwisie kosztuje 5 czy 6 zł - kupiłem juz kilka  :facepalm:  teraz zawsze na zapas - ale od kiedy mam Wilka  nie mam tego problemu  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680698
Udostępnij na innych stronach

@karas220288, kupisz w sklepie Swojski wyrob , jest reklama u nas na forum , moze  u Mira w sklepie tez jest , nie wiem bo nie sprawdzalam

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680700
Udostępnij na innych stronach

Karas jak mnie pamięć nie myli to się nazywa sprzęgło. Tak jak pisze Muski warto kupić kilka na zapas. Ten "plastik" właśnie powinien Ci strzelić np. gdy w mięsie znajdzie się jakaś twarda część (np kość) i zablokuje ślimaka. Takie zabezpieczenie maszynki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680702
Udostępnij na innych stronach

Karas zajrzyj tu: https://www.klinikaagd.pl/?gclid=CjwKCAjww5r8BRB6EiwArcckC-S4DkViFCIlcxWOxPpsKnOVUe6MinLMg2XnpKpAkBaIJdqqVU5wTxoCoHcQAvD_BwE

I tak jak pisze Wróbel w serwisie nazywają to sprzęgłem. Kup sobie na zapas .

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680703
Udostępnij na innych stronach

No karas żeś się bał ,że wykrakałeś Początki są trudne ... Nie poddawaj się. Trzymasz pół forum w napięciu a Ono trzyma za ciebie kciuki....

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680709
Udostępnij na innych stronach

Ok już szukałem, ale nie mogę znaleźć pasującego, podobnego do tego co ja mam. Z jednej strony kwadratowy otwór w który wchodzi ślimak. Z drugiej okrąg z wycięciami w środku które po włożeniu klinują się z silnikiem.

Po modelu maszynki nic nie znajduje, bo to z marketu było brane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680711
Udostępnij na innych stronach

W serwisie kosztuje 5 czy 6 zł - kupiłem juz kilka

Tak oczywiście, jakby to był Zelmer.

A to na zdjęciu to raczej nie jest Zelmer. I może być problem z dostaniem tego sprzęgiełka.

 

karas220288  jakiej marki jest ta Twoja maszynka?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680717
Udostępnij na innych stronach

Raczej na pewno to nie jest Zelmer

Karas nawet wcześniej zapodal link do tej maszynki.

Ale wszyscy od razu kierują Karasa do serwisu Zelmera

Panowie proszę czytać cale posty, a nie tylko obrazki

Karas musisz szukać serwisu

Ale ja bym szukał normalnej maszynki.

W temacie jaka maszynkę wybrać, jest wielokrotnie powierzona informacja, ze przy wyborze należy również wziąść pod uwagę dostępność części zapasowych i serwisu.

PS

Nawet na obrazku widać ze to nie Zelmer

 

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680719
Udostępnij na innych stronach

Karas,  masz tam jakieś papiery do tej maszynki więc odszukaj nr.telefonu serwisu, a jak nie ma, to udaj się do marketu w którym zakupiłeś towar. Oni powinni Ci powiedzieć gdzie jest serwis zakupionego u nich sprzętu.

A, i ta część jak by coś nie podlega gwarancji. Piszę to na wypadek gdyby Pani w sklepie powiedziała abyś przyniósł całą maszynkę do reklamacji ;)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680721
Udostępnij na innych stronach

Ok. Maszynka stara, kilka lat ma. Używan sporadycznie, może pora na wymianę. Ale ta musze na szybko odratować bo potrzebuje do nadziania jelit, bo już pora ????

Sprzęgło te jest też przykręcone do ślimaka od środka.

Mam dwa pomysły:

1. Plastikowy kołnierz sprzęgła dolega do ściany ślimaka, mogę przekręcić ten kołnierz i wkręcić się w ślimak ( lub wkręcić dwie śrubki w kołnierz tak aby unieruchomić ślimak.

2. Wymienić śrubę na dłuższą ( taką o długości sprzęgła) zakończoną podkładką z wyciętymi otworami jak w sprzęgle. Podkładki zaklinuje się na silniku, śruba będzie obracać ślimak, a sprzęgło podtrzymuje ślimaka. Tylko nie wiem jak zrobić żeby przypadkiem śruba przy kręceniu się nie odkręcała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680722
Udostępnij na innych stronach

Pomaluj gwint lakierem do paznokci

Na raz wytrzyma,

 

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.