karas220288 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2020 Witam, mam problem. Posiadam maszynkę elektryczna do mięsa z lejkiem do kiełbas oraz nakładki do kebbe ( nie wiem co to).W instrukcji do maszynki, odnośnie nadziewanie jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem. Obawiam się powtórnego mielenia. Czy jak zmiele na sitku 8 a potem nadzieję sitkiem 13 to nie będzie źle??Lejek bez sitka to wtedy ślimak nie ma podparcia, w zestawie nie ma podkładki dystansowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2020 Napisz co to za maszynka, jakieś fotki.Dziwne, bo powinien być dystans aby nie mielić 2x farszu.Masz do niej sitko-szarpak? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2020 W instrukcji do maszynki, odnośnie nadziewanie jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem. Obawiam się powtórnego mielenia. Czy jak zmiele na sitku 8 a potem nadzieję sitkiem 13 to nie będzie źle?? Powinien być w komplecie taki trzymak ślimaka. Wtedy zamiast sitka i nożyka zakładasz właśnie to. Niskie ceny i konkurencja powoduje, ze producent daje jak naj mniej. Jeżeli lejek do nadziewania ma bardzo cienkie ścianki i nie ma tej czesci (trzymaka) do musisz niestety jeszcze ra poleciec z nozykiem i sitkiem. Weź sitko typu szarpak, lub jak nie masz to o jak największych otworach, aby powtórne przepuszczenie przez maszynkę nie rozdrabniało mięsa za mocno. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 13 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2020 http://www.promo-conso.net/produit_zoom_2.php?x=9899 No rzeczywiście jest taki dystans w zestawie.Ale w instrukcji pisze że jest to do tzw. kebbe.Przepuszczałem przez tą końcówkę mięso, wychodzi puste w środku, nie jednolitym strumieniem. Nie będzie mi ładować powietrza w jelita?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Nie będzie mi ładować powietrza w jelita?? Będzie, na początku więcej, a jak się napełni ślimak, to mniej.Końcówka lejka musi być zanurzona w farszu który już jest w oslonce. Powietrze cofasz pod palcami w osłonkę, która jest jeszcze na lejku, a jak się go za dużo zbierze, to upuszczasz je poprzez skaleczenie osłonki tylną częścią noża (kantem). Robisz to, jak osłonka jeszcze jest na lejku.Jest to jeden z głównych powodów no poza tempem i komfortem nadziewania, dlaczego większość z nas decyduje się na zakup nadziewarki. Edytowane 13 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2020 Przepuszczałem przez tą końcówkę mięso, wychodzi puste w środku, nie jednolitym strumieniem. Jednolity strumień zrobi Ci się w lejku Nie będzie mi ładować powietrza w jelita?? Nie wiąż supełka na początku jelita po jego naciągnięciu na lejekMożesz też sobie tu pooglądać:https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/239-wyk%C5%82ad-nr-vi-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Kol. karaś 220288 Nie widać na zdjęciu jakie są te lejki. W zelmerku lejki mają takie wzdłużne rowki które znakomicie odprowadzają powietrze... Jeśli jest tak u Ciebie to będzie git.. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Października 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 13 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2020 Lejek jest taki "uniwersalny" u podstawy o większej średnicy niż na wylocie.Filmiki widziałem już. Poprostu mam wrażenie iż moja "uniwersalna" maszyna nie sprosta nadziewaniu ( lub też ja polegnę)???? na pierwszy ogień idzie kielbasa chłopska. Mięsko zmielone w proporcji 2kg karkówki, 0.5 boczku.Połowa przyprawiona wedle przepisu z głównej (oczywiście proporcjonalnie do ilości mięsa), druga połowa z gotową mieszanką przypraw ( sama mieszanka nie ma w składzie soli, także peklosoli dodałem według przepisu). Jutro nadziewanie.No to powiedzcie mi czy jeśli nie podołamy nadziewaniu to te 2.5 kg mięska można jakoś uratować?? Kotlety jakieś?? Pieczeń?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Na pewno podołacie choć nadziewanie maszynka do mielenia jest trudniejsze niż nadziewarką Jakby nie szło to do słoików i zapasteryzowac i też będzie smaczne... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Października 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) mam wrażenie iż moja "uniwersalna" maszyna nie sprosta nadziewaniu ( lub też ja polegnę)Sprosta, sprosta Namocz dobrze jelita i zacznij ostrożnie, żeby się zorientować jak przebiega nadziewanie.Również zaczynałam od maszynki.Jednak nawet najprostsza nadziewarka, tzw. chińczyk, jest jak mercedes przy maluchu....no, może polonez Wkładasz ślimak do gardzieli, na to dystans plastikowy, lejek i nakrętkę. Edytowane 13 Października 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) jest napisane iż zakładam lejek razem z nożem i sitkiem. No to jest źle napisane . Nadziewasz bez nożyka i sitka . Pozdrawiam Ania już wyjaśniła . Edytowane 13 Października 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) No to powiedzcie mi czy jeśli nie podołamy nadziewaniu to te 2.5 kg mięska można jakoś uratować?? Dasz radę, SIB-y już Ci wszystko napisali.Od siebie tylko dodam że jak już będziesz miał nadzienie przy wylocie lejka to wyłącz maszynkę, naładuj sobie na spokojnie farsz w gardziel, włącz maszynkę, jedną ręką trzymasz wychodzącą kiełbasę drugą popychaczem pchasz farsz i jak dojdzie do końca wyłącz maszynkę, zawiń pętko, nałóż nowy farsz w gardziel i od nowa ... włącz maszynkę ... i tak do końca jelita.Ja tak robiłem i fajne, równe pętka wychodzą.Na koniec ostatni farsz można przepchnąć chlebem (uważając aby nim nie napełnić jelita) bądź wyciągnąć i sparzyć sobie pulpeta Edytowane 13 Października 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Października 2020 Również zaczynałem od nadziewania maszynką. Z pierścieniem daje radę,choć jest zabawy.Ale spokojnie dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Października 2020 Witajcie, mam problem z maszynką. Przy ostatnim mieleniu wyrobił mi się taki łącznik ślimaka z napędem, w załączniku fotka. Metalowa kwadratowa końcówka ślimaka wchodzi w plastikową obudowę, no i teraz ten plastik jest wyrobiony i się ślimak ślizga przeskakuje, no i wogole nie kręci.Czy mogę coś takiego dokupić gdzieś?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Października 2020 W serwisie kosztuje 5 czy 6 zł - kupiłem juz kilka teraz zawsze na zapas - ale od kiedy mam Wilka nie mam tego problemu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) @karas220288, kupisz w sklepie Swojski wyrob , jest reklama u nas na forum , moze u Mira w sklepie tez jest , nie wiem bo nie sprawdzalam Edytowane 14 Października 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Października 2020 Karas jak mnie pamięć nie myli to się nazywa sprzęgło. Tak jak pisze Muski warto kupić kilka na zapas. Ten "plastik" właśnie powinien Ci strzelić np. gdy w mięsie znajdzie się jakaś twarda część (np kość) i zablokuje ślimaka. Takie zabezpieczenie maszynki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Października 2020 Karas zajrzyj tu: https://www.klinikaagd.pl/?gclid=CjwKCAjww5r8BRB6EiwArcckC-S4DkViFCIlcxWOxPpsKnOVUe6MinLMg2XnpKpAkBaIJdqqVU5wTxoCoHcQAvD_BwEI tak jak pisze Wróbel w serwisie nazywają to sprzęgłem. Kup sobie na zapas . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) No karas żeś się bał ,że wykrakałeś Początki są trudne ... Nie poddawaj się. Trzymasz pół forum w napięciu a Ono trzyma za ciebie kciuki.... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Października 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Października 2020 Ok już szukałem, ale nie mogę znaleźć pasującego, podobnego do tego co ja mam. Z jednej strony kwadratowy otwór w który wchodzi ślimak. Z drugiej okrąg z wycięciami w środku które po włożeniu klinują się z silnikiem.Po modelu maszynki nic nie znajduje, bo to z marketu było brane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) W serwisie kosztuje 5 czy 6 zł - kupiłem juz kilkaTak oczywiście, jakby to był Zelmer.A to na zdjęciu to raczej nie jest Zelmer. I może być problem z dostaniem tego sprzęgiełka. karas220288 jakiej marki jest ta Twoja maszynka? Edytowane 14 Października 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Raczej na pewno to nie jest ZelmerKaras nawet wcześniej zapodal link do tej maszynki.Ale wszyscy od razu kierują Karasa do serwisu Zelmera Panowie proszę czytać cale posty, a nie tylko obrazki Karas musisz szukać serwisuAle ja bym szukał normalnej maszynki.W temacie jaka maszynkę wybrać, jest wielokrotnie powierzona informacja, ze przy wyborze należy również wziąść pod uwagę dostępność części zapasowych i serwisu.PSNawet na obrazku widać ze to nie Zelmer Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk Edytowane 14 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Karas, masz tam jakieś papiery do tej maszynki więc odszukaj nr.telefonu serwisu, a jak nie ma, to udaj się do marketu w którym zakupiłeś towar. Oni powinni Ci powiedzieć gdzie jest serwis zakupionego u nich sprzętu.A, i ta część jak by coś nie podlega gwarancji. Piszę to na wypadek gdyby Pani w sklepie powiedziała abyś przyniósł całą maszynkę do reklamacji Edytowane 14 Października 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Października 2020 Ok. Maszynka stara, kilka lat ma. Używan sporadycznie, może pora na wymianę. Ale ta musze na szybko odratować bo potrzebuje do nadziania jelit, bo już pora ????Sprzęgło te jest też przykręcone do ślimaka od środka.Mam dwa pomysły:1. Plastikowy kołnierz sprzęgła dolega do ściany ślimaka, mogę przekręcić ten kołnierz i wkręcić się w ślimak ( lub wkręcić dwie śrubki w kołnierz tak aby unieruchomić ślimak.2. Wymienić śrubę na dłuższą ( taką o długości sprzęgła) zakończoną podkładką z wyciętymi otworami jak w sprzęgle. Podkładki zaklinuje się na silniku, śruba będzie obracać ślimak, a sprzęgło podtrzymuje ślimaka. Tylko nie wiem jak zrobić żeby przypadkiem śruba przy kręceniu się nie odkręcała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Pomaluj gwint lakierem do paznokciNa raz wytrzyma, Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk Edytowane 14 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/#findComment-680723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.